Oscar 23 år
  Hej!
  Jag fick inte tidigare en gymnasieexamen i skolan, jag har studerat ämnen och blivit godkänd i dessa.
  Jag håller på att läsa biologi 1 för att det var ett ämne som jag fått F i tidigare men funderar nu på om det behövs ens.
  https://i.imgur.com/SR1M4Np.png Här är en bild på mina betyg som jag fått, jag vill söka in till juristprogrammet och har högskoleprovet som krävs för att komma in.
  Jag har läst upp följande ämnen och fått minst godkänt:
  Religionskunskap 1
  Historia 1a2
  Fysik 1a
  Svenska 3
  Matematik 3c
  Matematik 2c
  Så jag har de ämnen jag behöver för juristprogrammet, samt får jag antalet godkända poäng till 2250. Behöver jag verkligen avsluta min biologikurs eller kan jag hoppa över den? Får jag inte min gymnasieexamen med detta? Jag gick teknikprogrammet med inriktning samhällsbyggande och miljö, jag tog "studenten" 2016.

  Tack på förhand!

  1 Svar

  Daniel Larsson SYV

  Hej Oscar,

  jag räknade ihop 1700 godkända poäng i ditt Studiebevis; men du får inte ta in Idrott och hälsa 1 i examensbevis från KOMVUX; så det blir 1600 godkända p.

  och 550 godkända poäng kurser som du nämner i din fråga, vilket sammanlagt ger 2250 godkända poäng.

  För examensbevis från komvux behöver du 2400 betygsatta poäng, och av dem minst 2250 godkända poäng.
  Eftersom du inte kan ta in Idrott och hälsa 1 (ändring i reglerna sedan 1 jan 2017) i idrott-och-hälsa1, behöver du 100 p. med E betyg eller högre  och för det passar Biologi1, om du nu läser den kursen; försök få så högt betyg som möjligt, men som lägst E.
  Sedan kan du ta in 150 F-poäng in i examensbevis från komvux, men jag set inte någon kurs á 50 poäng eller á 150 p. som du kan ta in i ditt examensbevis med F-betyg.

  Mitt råd vore att du försöker få ihop poängen till examensbevis utan några F-betyg.
  Eller i alla fall med så få F-poäng som möjligt; detta för att du tar ut Högskoleförberedande examen bara en gång och du har många år framför dig: du kanske ändrar dig och vill söka någon annan utbildning i framtiden (i Sverige eller utomlands) och det är bra att ha så höga betyg som möjligt; dessutom lär du dig mer, om du går någon extra-kurs innan du tar ut examensbevis.
  Hur som helst, så ser det ut som att du idag ännu inte kan ta ut examensbevis.

  Samråd gärna med SYV på komvux om din studieplanering. Det är Rektor på komvux som är ytterst ansvarig, men hen kan inte göra ett undantag och ta in betyg som ej får tas in; eller ändra på det antalet poäng som krävs.

  Hälsningar
  D:

  • Oscar Så trots att jag fick betygen och mitt studiebevis innan den 1 januari 2017 så kan jag fortfarande inte räkna in ämnet alltså?
  • Oscar Tack för svar
  • Anna Ändringen häller datumet för utfärdande för Examensbevis - alltså, examen från komvux som utfärdas den 1 Jan 2017 eller senare, får ej innehålla betyg i idrott och hälsa 1.
  • Oscar En sista sak, om jag klarar biologi 1 så får jag fortfarande inte en examen? Jag har följt anvisningar från den SYV på min skola som sagt att jag ska läsa upp de ämnena jag gjort nu inklusive Biologi 1. Men även om jag läser klart biologi 1, har jag fortfarande inte behörighet till högskolan?
  • Anna Du måste - hur som helst - få ut Examensbevis. du måste bl.a få godkänt betyg i ännu en 100p.kurs (biologi 1 eller en annan normalstor kurs). Sedan är det så att du måste ha 2400 poäng i ditt examensbevis. Se över dina kurser - vilka 150 F-poäng kan du ta in? Kanske kan du göra prövning i någon 50p.kurs och få f på prövningen och ta in den kursen in i ditt examensbevis?
  • Anna Att du följt "anvisningar" är bra, men har du gjort planering mot examenbevis?
  • Oscar Okej, så om jag inte lägger till en kurs på 50 poäng och får F i den så är jag inte behörig helt enkelt? Med andra ord så kommer det ju att vara försent för mig att bli intagen till högskolan i höst?
  • Anna Du får ställa hur många frågor du vill. Vi hjälper till om vi kan. Dock utfärdar inte vi examensbevis. Det är rektor på komvux som är ytterst ansvarig om du på komvux läser mot examensbevis. Be att få ha samtal med rektorn.
  • Oscar Ja absolut, vi pratade om vad jag ville göra och jag ville veta vad jag var tvungen att göra för att kunna läsa juridik till hösten. Vi lade upp en planering som jag slutför nu nästa vecka.
  • Oscar Vad ska rektorn kunna göra för att ufärda gymnasieexamen? Jag har ju fortfarande inte de 2400 totala poäng med 2250 icke godkända?
  • Anna Då kan du visa den Planeringen till rektorn på komvux; det är rektorn som med sitt underskrift försäkrar om att alla regler har följts och Examensbevis som har utfärdats är giltigt. Rektorn skriver Under varje examensbevis (med penna - på akriv-papper med vatten-tecken). Vi på Fråga syv kan endast berätta hur reglerna ser ut. Vi tror inte rektorn kan göra undantag och utfärda examensbevis med 2450 ponäng eller med 2350 poäng, utan det måste vara 2400p. Vad rektorn kanske kan göra är att ta in dig på en liten kurs á 50 p. som man på heltid läser på2,5 veckor och det är ok för dig att få F i den kursen, eller ordna så att du får göra prövning i en 50p.kurs inom kort. Vi får hoppas på det.
  • Oscar Tack för all hjälp, detta blev inte som jag förväntade mig. Jag får helt enkelt kontakta rektorn, jag antar att den jag ska kontakta är den som är rektor för vuxenutbildningen i kommunen jag studerar i?
  • Anna ja, det är rektorn på komvux i den kommunen där du är Folkbokförd, för att det är där du har rätt att få ditt examensbevis utfärdat. Lycka till!
  • Anna Du får gärna visa våra svar - till rektorn och till vem du vill. vi är bara glada om vi kan hjälpa till. Som sagt, förekommer det alla möjliga "situationer" men reglerna för utfärdandet av examensbevis är ganska så strikta. Har du inte en Planering av examensbevis, godkänd och undertecknad av en syv på komvux - kommer du mycket svårt att hävda din rätt. det är mycket ofta som studerande får höra att de har "fattat fel"... och även om du t.ex har bevis på att Syv-en sa eller skrivit fel, så är det inte en anledning att frångå reglerna; då får du kanske en Ursäkt, men inte ngt. Examensbevis. ... I västa fall blir du försenad i att kunna söka vidare.. . Vi hoppas på det bästa! Lycka till!
  • Oscar Jag förstår, så det enda hoppet skulle vara att jag skrivs in på en 50poängs kurs och får F antar jag.
  • Anna ser ut som det.
  • Anna Eller så får du examensbevis senare och kan söka till nästa antagningsomgång - till nästa termin eller nästa läsår ..
  • Oscar Ja, det blir alternativ 2 , men det är helst något jag vill undvika trots att det ser ut som att det inte går just nu.
  • Anna Fråga SYV önskar dig lycka till och håller tummarna för dig!
  • Oscar Om det nu visar sig att jag måste vänta ett år till med att söka, hur ska jag göra då? Ska jag söka vilken 50-p kurs som helst och sedan få F i den ?
  • Julia Bra om du gör Planering mot Examensbevis (att du och SYV på komvux upprättar ett Dokument med rubriken Planering av Examensbevis och SYV-en skriver under det; och du kan ta originalet och SYV-en behåller en kopia; du kan gott också be administratör på komvux spara en kopia...) - detta för att det sedan inte ska uppstå ?? om t.ex SYV-en slutar och det kommer en ny (och rektor kan också bytas ut), som säger "det stämmer inte, vem sa det till dig?"
  • Julia Det finns ingen anledning att medvetet få F i en kurs; det är mycket bättre att läsa "på riktigt" en kurs som kan vara intressant för dig och försöka också få så högt betyg som möjligt. Bra att inte ha F betyg i sitt examensbevis. Förklaring: resultatet av HP gäller i fem år, och om du senare vill eller ska behöva söka till någon utbildning när du inte längre kan använda HP-resultatet, kan det vara bra att ha högre meritvärde i ditt examensbevis.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Arrezo 19 år

   Ska jag höja upp betygen genom att tenta av?

   Jag har nyligen tagit studenten och ska ta ett sabbatsår. Mitt snittbetyg ligger på 15.78. Jag har: 1 A 4 B 9 C 7 D (bl.a Matte 1c och 2c, Fysik 1a) 2 E (bl.a Matte 3c) 2 F (Matte 4, Fysik 2) Under mitt sabbatsår hade jag tänkt höja vissa betyg som ligger under ett C genom att tenta...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ellen 18 år

   Vad är skillnaden mellan speciallärare och specialpedagog?

   Hej! Jag går i tankarna att bli lärare och funderar därför på vad man senare kan vidareutbilda sig till. Jag undrar därför vad skillnaden mellan speciallärare och specialpedagog är? Som speciallärare har jag sett att det finns olika inriktningar som matte, språk etc medan specialpedagog...

   Anna SYV: Hej Ellen, kika gärna på yrke/speciallärare & yrke/specialpedagogSkillnaden mellan yrkena Till skillnad från speciallärare har specialpedagoger framförallt en... Läs hela svaret
  • Rasmus 18 år

   Går det att byta från djursjukskötare till veterinär?

   Hej! Jag har sökt till både veterinär och djursjukskötare till höstterminen, men är osäker på om jag kommer in på veterinärlinjen. På grund av detta undrar jag om det går att gå djursjukskötare en termin, för att sedan, om jag kommer in, byta till veterinär och plugga ikapp den/de ämnen jag...

   Anna SYV: Vad jag vet, måste du konkurrera om plats på veterinärprogrammet på de vanliga sätten. Sedan om du kommer in på veterinärprogrammet kan du ansöka om Tillgodoräknande av tidigare utb.
  • Anonym 16 år

   kan man byta till ett annat gymnasium som man inte sökte till?

   Hej, jag sökte naturvetenskapsprogrammet och ska börja efter sommaren. Jag funderar dock ifall jag verkligen vill gå natur och kanske ifall jag vill byta till ekonomilinjen. Kan man då efter att man har börjat på skolan byta till ett gymnasium som man inte...

   Anna SYV: Ja, man kan byta om det finns ledig plats efter det att alla behöriga sökande som sökte i tid, kom in.
  • malia 20 år

   Kan jag söka in till syv- program med dessa kurser samt studiebevis?

   Jag går ut gymnasiet nu nästa termin och vill gärna söka in till syv- programmet därefter. Jag har godkänt betyg i ca 50% av ämnena men underkänt i ca 50% också. Har godkänt i Engelska 5, 6, Samhällskunskap 1b, och Svenska 1, 2 bland annat och ska under nästa termin även läsa Svenska 3, Engelska...

   Julia SYV: Hej Malia,SYV-programmet är en Högskole- eller Universitetsutbildning, alltså utbildning på "högskolenivå" och med studiebevis är man OBEHÖRIG till... Läs hela svaret
  • Maria 20 år

   Kan man jobba på ambassad om man har socionomexamen?

   Hej! Jag studerar nu till socionomprogrammet men jag blev intresserad av att jobba på ambassad eller internationella organisationer . Jag funderar om det går om man har socionomexamen eller måste jag byta linje?

   Anna SYV: Hej!  Det finns inte några strikta regler på vilken utb man ska ha för att kunna få jobb som t.ex /konsulatassistent men vill man bli Diplomat, är det i så fall till... Läs hela svaret
  • Valan 19 år

   Hur går jag tillväga för att nå min drömutbildning?

   Jag har precis tagit studenten från schillerska gymnasium och har länge vettat att jag vill plugga vidare till psykolog men intagningspoängen är väldigt höga. Det lägsta jag hittade var antingen mittuniversitetetet eller umeås universitet (20, 60 tror jag) men jag har bara 19,29 i snittbetyg....

   Julia SYV: Hej Valan!ang. läsa på en folkhögskola om man redan har ExamensbevisDet är inte alls säkert att kunna komma in; sökande som inte redan har gymnasiekompetens går... Läs hela svaret
  • Jon 34 år

   Betyg i både Ma2c och Ma2b?

   Hej! En elev började samprogrammet efter att tidigare ha läst natur. Eleven fick E i Ma2c och läste om kursen iom programbytet och fick B i Ma2b. Kan betyget i Ma2b ersätta Ma2c rakt av (som tas bort från studieplanen) eller ska Ma2c sättas som utökad kurs? Tacksam för svar!

   Daniel Larsson: Hej Jon,i den situationen som du beskriver (vi har tidigare "tagit den frågan" med Skolverkets expert) är lösning som följer:matematik 2b bör ingå i elevens examensbevis;betyg i matte 2c bör... Läs hela svaret
  • Jonas 19 år

   Urvalsgrupp efter basår på folkhögskola?

   Hej! Jag har precis tagit studenten från ekonomiprogrammet men vill gå ett naturvetenskapligt basår. Om jag går basåret på folkhögskola, vilka urvalsgrupper kommer jag då hamna i, BII och BF eller enbart BF?

   Daniel Larsson: Hej Jonas!Om du har examensbevis från gymnasiet men "på det beviset" är inte behörig till den utbildningen på högskolenivå som du vill komma in på, behöver du... Läs hela svaret
  • Gregory 16 år

   Betyg inför gymnasiet hjälp!?

   Hej jag har nyss slutat grundskolan, och jag har hittat en perfekt gymnasium som jag gärna vill gå till. Jag har tittat på gymnasiets antagnings poäng och jag har tillräckligt för att ta mig in dit. Men problemet är att dessa poäng är från förra terminen och det fins en chans att de ökar nu och...

   Anna SYV: Hej! Ser tyvärr ingen möjlighet att höja betygen innan slutlig/definitiv antagning till gymnasiet.  Om du ställs i Reserv till favoritskola, kan du sedan bli kallad in till cirka mitten på... Läs hela svaret
  • Kalifa 31 år

   Jag har studerat engelska för 9år?

   Kan jag få jobb från dig så snart som möjligt?

   Anna SYV: Hej! Jag är studie-& yrkesvägledare och kan berätta om olika yrken och ge info och råd kring utbildningar; jag har ingen möjlighet att anställa någon pga jag är inte en... Läs hela svaret
  • sofia 15 år

   hur sa jag tänka när jag väljer gymnasium?

   hej, jag är en tjej som till hösten ska börja nian, därav har jag nu börjat att leta efter olika gymnasium och linjer som intresserar mig. just nu står det mellan en estetisk danslinje och den naturvetenskapliga. båda linjerna innehåller kurser och materiell som intresserar mig. mina...

   Anna SYV: Hej Sofia,du ställer några frågor, bl.a "är det viktigare att ha roligt eller att försöka lära sig så mycket som möjligt under åren?" och jag tänker... Läs hela svaret
  • Mustafa 19 år

   Pilot utbildningar i Sverige?

   Hej! Jag ska nu efter sommaren börja mitt tredje och sista år på Jensen Norra. ? Jag har äntligen efter mycket och & men kommit fram till att jag vill utbilda mig till pilot. ? Jag vet att jag behöver betyg i Svenska 3, Engelska 6, matte 2 samt fysik 1. ? Men jag undrar dock vilka...

   Anna SYV: Hej, pilotutbildningar som svenska staten finansierar, ges i Sverige som Yrkeshögskoleutbildningar; var god se yhguiden.se/resultat?pilot
  • Maryam 16 år

   Måsta jag plugga till matte A och B för att börja med matte C?

   Hej jag kommer börja gymnasiet om några månader och jag valde Teknikprogrammet. I ämnesplaneringen står det att vi kommer ha matte 3C. Jag undrade om man kommer börja från matte 1C, 2C och 3C eller om man måste plugga till matte A och B också

   Anna SYV: Hej Maryam, på teknikprogrammet på gymnasiet läser man matematik 1c och sedan 2c och sedan 3c. c-spår    är det svåraste /mest avancerat spår/; det läses på teknikprogrammet och på naturvetenskapsprogrammet. vänligenANNA
  • Furqan 18 år

   Kan man gå vidare i gymnasiet om man har f i idrott?

   Jag undrar om hur stor är chansen att jag får mitt första val i gymnasiet och kommer det att påverka om jag har f i idrott? Jag undrar också om man kan ändra det programmet som man valt innan eller just precis man har börjat gymnasiet?

   Anna SYV: Hej, gäller din fråga val till gymnasiet? I så fall förlorar du - 10 betygspoäng om du i stället för E har F i Idrott i Slutbetyg från gymnasiet, men det kan... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga