Oscar 23 år
  Hej!
  Jag fick inte tidigare en gymnasieexamen i skolan, jag har studerat ämnen och blivit godkänd i dessa.
  Jag håller på att läsa biologi 1 för att det var ett ämne som jag fått F i tidigare men funderar nu på om det behövs ens.
  https://i.imgur.com/SR1M4Np.png Här är en bild på mina betyg som jag fått, jag vill söka in till juristprogrammet och har högskoleprovet som krävs för att komma in.
  Jag har läst upp följande ämnen och fått minst godkänt:
  Religionskunskap 1
  Historia 1a2
  Fysik 1a
  Svenska 3
  Matematik 3c
  Matematik 2c
  Så jag har de ämnen jag behöver för juristprogrammet, samt får jag antalet godkända poäng till 2250. Behöver jag verkligen avsluta min biologikurs eller kan jag hoppa över den? Får jag inte min gymnasieexamen med detta? Jag gick teknikprogrammet med inriktning samhällsbyggande och miljö, jag tog "studenten" 2016.

  Tack på förhand!

  1 Svar

  Daniel Larsson SYV

  Hej Oscar,

  jag räknade ihop 1700 godkända poäng i ditt Studiebevis; men du får inte ta in Idrott och hälsa 1 i examensbevis från KOMVUX; så det blir 1600 godkända p.

  och 550 godkända poäng kurser som du nämner i din fråga, vilket sammanlagt ger 2250 godkända poäng.

  För examensbevis från komvux behöver du 2400 betygsatta poäng, och av dem minst 2250 godkända poäng.
  Eftersom du inte kan ta in Idrott och hälsa 1 (ändring i reglerna sedan 1 jan 2017) i idrott-och-hälsa1, behöver du 100 p. med E betyg eller högre  och för det passar Biologi1, om du nu läser den kursen; försök få så högt betyg som möjligt, men som lägst E.
  Sedan kan du ta in 150 F-poäng in i examensbevis från komvux, men jag set inte någon kurs á 50 poäng eller á 150 p. som du kan ta in i ditt examensbevis med F-betyg.

  Mitt råd vore att du försöker få ihop poängen till examensbevis utan några F-betyg.
  Eller i alla fall med så få F-poäng som möjligt; detta för att du tar ut Högskoleförberedande examen bara en gång och du har många år framför dig: du kanske ändrar dig och vill söka någon annan utbildning i framtiden (i Sverige eller utomlands) och det är bra att ha så höga betyg som möjligt; dessutom lär du dig mer, om du går någon extra-kurs innan du tar ut examensbevis.
  Hur som helst, så ser det ut som att du idag ännu inte kan ta ut examensbevis.

  Samråd gärna med SYV på komvux om din studieplanering. Det är Rektor på komvux som är ytterst ansvarig, men hen kan inte göra ett undantag och ta in betyg som ej får tas in; eller ändra på det antalet poäng som krävs.

  Hälsningar
  D:

  • Oscar Så trots att jag fick betygen och mitt studiebevis innan den 1 januari 2017 så kan jag fortfarande inte räkna in ämnet alltså?
  • Oscar Tack för svar
  • Anna Ändringen häller datumet för utfärdande för Examensbevis - alltså, examen från komvux som utfärdas den 1 Jan 2017 eller senare, får ej innehålla betyg i idrott och hälsa 1.
  • Oscar En sista sak, om jag klarar biologi 1 så får jag fortfarande inte en examen? Jag har följt anvisningar från den SYV på min skola som sagt att jag ska läsa upp de ämnena jag gjort nu inklusive Biologi 1. Men även om jag läser klart biologi 1, har jag fortfarande inte behörighet till högskolan?
  • Anna Du måste - hur som helst - få ut Examensbevis. du måste bl.a få godkänt betyg i ännu en 100p.kurs (biologi 1 eller en annan normalstor kurs). Sedan är det så att du måste ha 2400 poäng i ditt examensbevis. Se över dina kurser - vilka 150 F-poäng kan du ta in? Kanske kan du göra prövning i någon 50p.kurs och få f på prövningen och ta in den kursen in i ditt examensbevis?
  • Anna Att du följt "anvisningar" är bra, men har du gjort planering mot examenbevis?
  • Oscar Okej, så om jag inte lägger till en kurs på 50 poäng och får F i den så är jag inte behörig helt enkelt? Med andra ord så kommer det ju att vara försent för mig att bli intagen till högskolan i höst?
  • Anna Du får ställa hur många frågor du vill. Vi hjälper till om vi kan. Dock utfärdar inte vi examensbevis. Det är rektor på komvux som är ytterst ansvarig om du på komvux läser mot examensbevis. Be att få ha samtal med rektorn.
  • Oscar Ja absolut, vi pratade om vad jag ville göra och jag ville veta vad jag var tvungen att göra för att kunna läsa juridik till hösten. Vi lade upp en planering som jag slutför nu nästa vecka.
  • Oscar Vad ska rektorn kunna göra för att ufärda gymnasieexamen? Jag har ju fortfarande inte de 2400 totala poäng med 2250 icke godkända?
  • Anna Då kan du visa den Planeringen till rektorn på komvux; det är rektorn som med sitt underskrift försäkrar om att alla regler har följts och Examensbevis som har utfärdats är giltigt. Rektorn skriver Under varje examensbevis (med penna - på akriv-papper med vatten-tecken). Vi på Fråga syv kan endast berätta hur reglerna ser ut. Vi tror inte rektorn kan göra undantag och utfärda examensbevis med 2450 ponäng eller med 2350 poäng, utan det måste vara 2400p. Vad rektorn kanske kan göra är att ta in dig på en liten kurs á 50 p. som man på heltid läser på2,5 veckor och det är ok för dig att få F i den kursen, eller ordna så att du får göra prövning i en 50p.kurs inom kort. Vi får hoppas på det.
  • Oscar Tack för all hjälp, detta blev inte som jag förväntade mig. Jag får helt enkelt kontakta rektorn, jag antar att den jag ska kontakta är den som är rektor för vuxenutbildningen i kommunen jag studerar i?
  • Anna ja, det är rektorn på komvux i den kommunen där du är Folkbokförd, för att det är där du har rätt att få ditt examensbevis utfärdat. Lycka till!
  • Anna Du får gärna visa våra svar - till rektorn och till vem du vill. vi är bara glada om vi kan hjälpa till. Som sagt, förekommer det alla möjliga "situationer" men reglerna för utfärdandet av examensbevis är ganska så strikta. Har du inte en Planering av examensbevis, godkänd och undertecknad av en syv på komvux - kommer du mycket svårt att hävda din rätt. det är mycket ofta som studerande får höra att de har "fattat fel"... och även om du t.ex har bevis på att Syv-en sa eller skrivit fel, så är det inte en anledning att frångå reglerna; då får du kanske en Ursäkt, men inte ngt. Examensbevis. ... I västa fall blir du försenad i att kunna söka vidare.. . Vi hoppas på det bästa! Lycka till!
  • Oscar Jag förstår, så det enda hoppet skulle vara att jag skrivs in på en 50poängs kurs och får F antar jag.
  • Anna ser ut som det.
  • Anna Eller så får du examensbevis senare och kan söka till nästa antagningsomgång - till nästa termin eller nästa läsår ..
  • Oscar Ja, det blir alternativ 2 , men det är helst något jag vill undvika trots att det ser ut som att det inte går just nu.
  • Anna Fråga SYV önskar dig lycka till och håller tummarna för dig!
  • Oscar Om det nu visar sig att jag måste vänta ett år till med att söka, hur ska jag göra då? Ska jag söka vilken 50-p kurs som helst och sedan få F i den ?
  • Julia Bra om du gör Planering mot Examensbevis (att du och SYV på komvux upprättar ett Dokument med rubriken Planering av Examensbevis och SYV-en skriver under det; och du kan ta originalet och SYV-en behåller en kopia; du kan gott också be administratör på komvux spara en kopia...) - detta för att det sedan inte ska uppstå ?? om t.ex SYV-en slutar och det kommer en ny (och rektor kan också bytas ut), som säger "det stämmer inte, vem sa det till dig?"
  • Julia Det finns ingen anledning att medvetet få F i en kurs; det är mycket bättre att läsa "på riktigt" en kurs som kan vara intressant för dig och försöka också få så högt betyg som möjligt. Bra att inte ha F betyg i sitt examensbevis. Förklaring: resultatet av HP gäller i fem år, och om du senare vill eller ska behöva söka till någon utbildning när du inte längre kan använda HP-resultatet, kan det vara bra att ha högre meritvärde i ditt examensbevis.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Lilly 18 år

   Byta skola och linje i trean?

   Hej! Jag är en tjej som just påbörjat mitt tredje år på ekonomi programmet med inriktning juridik. Jag har försökt och velat byta skola sedan jag började i ettan, men varit osäker och det har inte riktigt blivit något av det. Men nu i...

   Mikael SYV: Hej Lilly, att komma in på en gymnasieskola på annat sätt än genom att konkurrera om plats i år1 med sina grundskolebetyg är ett Undantag och beviljas av rektorn på den mottagande skolan.... Läs hela svaret
  • Sanna 44 år

   Läsa in Eng6/Sv2 kan sänka mitt meritvärde?

   Hej. Jag gick ut omvårdnadslinjen (treårig) 1994. Jag har alltså allmän behörighet till högskola. Men jag har tittat på en yrkesutbildning som kräver Engelska 6 och Svenska 2. Jag läste Engelska 6030A betyg 5 (Årskurs 2) och Svenska betyg...

   Mikael SYV: Hej Sanna,att du läser på komvux /gymnasiala kurser/ eller gör prövningar efter att ha skaffat kunskaper genom självstudier eller med hjälp av privat lärare eller på... Läs hela svaret
  • Mira 21 år

   Vad kan jag studera utan IB diplom?

   Hej! Jag har studerat IB programmet på gymnasiet och fått mina betyg men hamnat 1 poäng ifrån att få mitt diploma. Undrar nu om var och vad jag kan studera på engelska helst, som inte kräver ett diploma utan har antagningsprov etc. istället?

   Anna SYV: Det första jag tänker på är att du kan få grundläggande behörighet till högskolestudier via Allmänna kurser på folkhögskolorna.Det andra: Retakes på din gamla... Läs hela svaret
  • Sofia 19 år

   Vilka yrken passar om man vill resa runt eller arbeta utomlands?

   Hej, Jag har gått ett samhällsvetenskapligt program på gymnasiet (har tagit studenten nu) och vet fortfarande inte vad jag vill studera. Det jag vet är att jag vill arbeta med någonting som har goda möjligheter utomlands och/eller ett jobb där man reser...

   Milla SYV: Hej Sofia, det är omöjligt att ge en fullständig lista.Och detta även av de anledningar att nya yrken uppstår, samt för att du kanske kan skapa ett eget yrke -... Läs hela svaret
  • Tilde 19 år

   Motsvarar Entreprenörskap - företagsekonomi 1?

   Jag ska söka till Lönespecialist på YH. Där behöver man ha Företagsekonomi 2. På gymnasiet så läste jag kursen "Entreprenörskap" (ENTREN0). Kan jag direkt plugga företagsekonomi 2 på komvux eller måste jag plugga...

   Milla SYV: Hej Tilde enligt info på Skolverket.se - gäller följande: "Företagsekonomi 2, 100 poäng, bygger på kursen företagsekonomi 1." Alltså, man måste ha kunskaper som... Läs hela svaret
  • Emilia 15 år

   hur funkar individuella val?

   Hej! jag vill gå ekonomi juridik för att sedan plugga vidare till rättspsykolog eller något åt det hållet. det jag undrar över är individuella val. jag skulle vilja läsa sociologi samt psykologi 2b , men vad jag har förstått så...

   Milla SYV: Hej Emilia,du kan givetvis fråga på den eller de skolan/skolorna som du vill söka till men de kan inte ge dig någon garanti nu... de kan endast svara hur det "brukar vara" eller vad de har för avsikt... Läs hela svaret
  • Sofia 19 år

   Vilken urvalsgrupp hamnar jag i?

   Hej, Jag har precis tagit studenten från ett samhällsvetenskapligt program och jag valde att inte läsa matte 3b, jag valde engelska 7 istället. Men nu i efterhand vill jag läsa matte 3b på komvux. Däremot undrar jag vilken urvalsgrupp jag hamnar i när...

   Milla SYV: Hej Sofia,om du redan nu, innan du läser matte 3 är BEHÖRIG, alltså du egentligen ej behöver läsa matte 3 för att kunna konkurrera om plats på högskoleutbildning, då... Läs hela svaret
  • Linda 22 år

   Revisor och redovisning?

   Vad är skillnaden på en revisor och en redovisnigsekonom när det gäller arbetet? Som jag förstått så granskar revisorn det redovisningsekonomen har gjort. Jag undrar också vad som skulle hända om en redovisnigsekonom skulle göra ett...

   Milla SYV: Hej Linda, om det var ett tag sedan du läste matte, då kan du repetera och även bedriva självstudier med hjälp av www.matteboken.se - det är gratis att använda sig av Matteboken.se och om du har... Läs hela svaret
  • Linda 22 år

   Vad är skillnaden och vilken rekommenderar ni?

   Hej Jag undrar vad skillnaden är mellan personalvetarprogrammet och samhällsanalytiker både vad gäller jobb och utbildning? Super tacksam för svar då jag funderar på någon av dessa. Vilken skulle ni rekommendera?

   Milla SYV: Hej Linda; det vi vet om yrket Personalvetare berättar vi på framtid.se/yrke/personalvetare & längst ner i yrkespresentationen ser du "liknande yrken" - där varje yrkesnamn är en... Läs hela svaret
  • Ebba 18 år

   Går det att byta från distansgymnasium till ett vanligt gymnasium?

   Hej! Jag går just nu andra året samhällsprogrammet, med beteendevetenskap som inriktning, på Korrespondesgymnasiets distansutbildning. Men då jag funderar på att flytta hem där vanligt gymnasium finns, har jag börjat fundera på om det skulle gå att byta från distansgymnasiet till ett vanligt?...

   Milla SYV: Hej Ebba!Kontakta de gymnasieskolorna som du vill byta till. Jag hoppas du hittar en skola som vill och kan ta in dig. Någon automatisk rätt finns dock inte att byta som du... Läs hela svaret
  • Nevin 18 år

   Studera till apotekare i Danmark?

   Hej! Just nu så går jag 3 året på gymnasiet inriktning naturvetenskap och jag har funderat på att studera till apotekarprogrammet. Men jag bor i Malmö och därför har jag funderat på att studera på Köpenhamns universitet där...

   Milla SYV: Hej Nevin,kontakta gärna de utbildningsansvariga för den danska utbildningen som du vill gå och ställ din fråga till dem.Ang. studier utomlands kan vi på fråga SYV ge endast mycket... Läs hela svaret
  • Rebecca 18 år

   Kan man jobba som samhällsplanerare på EU?

   Jag funderar på att utbilda mig till samhällsplanerare efter gymnasiet. Och nu när vi var i Bryssel med skolan så tyckte jag att det verkade spännande att jobba på EU (alltså Europeiska Unionen). Kan man jobba där som samhällsplanerare?

   Milla SYV: Hej Rebecca,det vi vet om yrket Samhällsplanerare, berättar vi om i yrkespresentationen Samhällsplanerare. du kan också kika på fler yrken, ex. Internationell samordnare, Europavetare och... Läs hela svaret
  • Lores 18 år

   Måste man läsa allmänna kurser för att kunna jobba i framtiden?

   Jag undrade om man måste läsa allmänna kurser i gymnasiet för att kunna få jobba eller kan man t.ex läsa bara visa kurser som i folkhögskolor och ändå får jobba sen. Jag går på gymnasiet just nu (andra året) men det har...

   Milla SYV: Hej Lores !  yrken inom Teater är i Sverige inte reglerade; vilket betyder att de som ger anställningar och uppdrag bestämmer fritt vem som får jobbet, oavsett... Läs hela svaret
  • Pontus 18 år

   Vad är maximala värdet man kan få under ett tekniskt basår?

   Hej, Jag funderar på ett tekniskt basår på Chalmers då betyget inte kommer att räcka till. Jag har redan behörighet till alla program på Chalmers så det skulle endast vara för gratisplatsen. Jag såg antagningsstatistik till exempel 4.11...

   Anna SYV: Som framgår av FAQ på Chalmers hemsida så är 5:a det högsta betyget man kan få när man läser tekniskt basår på Chalmers. 
  • Lilly 16 år

   Byte till distansutbildning?

   Hej! Jag studerar just nu på samhällsprogrammet första terminen. Jag trivs inte i klassen och funderar på att söka in på Korrespondensgymnasiet till vårterminen. Jag har några frågor kring att studera på distans: - Behöver jag...

   Anna SYV: Utbildningar på Korrespondensgymnasiet är Riksrekryterande, vilket betyder att alla elever får söka, oavsett elevens kommun; du behöver alltså inte fråga din kommun. Att man... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga