Linnea
  Hej, jag har läst matte 3b på komvux efter gymnasiet. Jag fick D i betyg i kursen och när jag räknade ihop mitt meritvärde blev det till 21 poäng. Nu har jag ansökt till en högskola och på antagning.se står det att mitt meritvärde är 18.60, alltså som det var utan matte 3b. Jag är förvirrad nu, räknas inte komvux med i meritvärdet?
  • Mikael : Hur många meritpoäng hade du innan du läste matte 3b på komvux, alltså i meritvärde 18.60 hur mycket är jämförelsetal och hur mycket är meritpoäng som kan vara mellan noll och 2,5?
  • Milla :

   Meritvärde som man konkurrerar till högskoleplats med, består av Jämförelsetal + meritpoäng. det är inte alla som har meritpoäng, och det är inte obligatoriskt att ha. Om man inte har merit-poängen, blir jämförelsetal (samma som snittbetyget) = meritvärde. Kika gärna in på gymnasieGuiden.se/merit

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej! du skriver att du innan du läste matte 3b hade meritvärde 18.60 men du skriver inte hur stor del i ditt meritvärde som var snittbetyget (jämförelsetal) och hur stor del vad Meritpoängen. Max antal meritpoäng som är möjligt att ha är 2.5 och om du redan sedan innan har i ditt meritvärde max meritpoäng (2,5 vilket man kan få för moderna språk 3och4 och engelska 7, som exempel) då kan du inte få fler meritpoäng.
  Om du sedan innan inte hade max meritpoäng och matte 3 inte krävs för just "din högskoleutbildning" då borde du få + 0.5 meritpoäng för matte 3, men betyget i matte 3 räknas även in i ditt jämförelsetal. Du har så pass höga betyg (snittet) som är högre än D... har man alla D betyg har man jämförelsetal på 12.5. Du har hur som helst snittet på över "alla C-betygen" och då sänker D-betyget ditt jämförelsetal något (kanske med - 0.15...) så höjningen på grund av en meritkurs som ger 0.5 meritp. blir lägre än 0.5, totalt sett. Och med det högre meritvärde prövas du i Kompletteringsgruppen (BII).
  Som sagt, för att kunna veta vad som har hänt måste man veta mer än det som du uppger i din fråga.
  Du kan också kontakta antagning.se, t.ex ring 0771-550720 tel.tid 9-16 på vardagar.
  Information för de som har examensbevis från gymnasiet eller komvux eller läser mot exam.beviset - om Meritpoängen - finns på gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng

  Studie- och yrkesvägledare

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga