Ali
  Hej!
  Om jag nu ska komplettera mitt studiebevis till examenbevis på vuxenutbildningen gäller då komvuxs regler alltså att man kan som max ha 150 poäng som underkänt för att få ett examenbevis?

  1 Svar

  Mikael SYV på FrågaSYV

  Ja, det stämmer att i examensbevis från komvux kan man ha max 150 F-poäng, men inte i vilka kurser som helst. Det finns rätt många kurser i vilka man måste ha godkänt betyg för att uppfylla kraven för examensbevis. Prata gärna med SYV på komvux om att göra planering mot examensbevis.
  Hälsningar
  Mikael syv

  • : Aa det har jag koll på, tack för svaret.
  • Julia : Vi avråder från att ta ut examensbevis med F-betygen i. Om du kan undvika det, så är det bättre för dig. Detta pga ingenting i examensbeviset får ändras i efterhand, så du får "dras med" de F-betygen för alltid sen. :( Om du kan läsa de kurser i vilka du har F-betyg eller läsa andra kurser och ta in dem i stället, är det nästan alltid mycket bättre för dig - i alla fall på lång sikt. Med tanke på att 150 gymnasiala poäng läser man på heltid på 7.5 veckor, så är det inte så lång tid att "offra" för att slippa ta med F-betygen i exam.beviset.
  • : Okej men det går väl att läsa upp det betyget och ta ut ett annat examen bevis eller har jag fel?
  • Julia :

   Det är komplicerat. Högskoleförberedande examensbevis kan man ta ut endast en gång. Yrkesexamina kan man ha flera (men då måste man varje gång uppfylla de kraven som ställs på kurser specika för det yrket, som ex. "elkurser" för elektriker eller "vårdkurser" för en undersköterska). Om du tar ut examensbevis så kommer inget i det dokumentet ändras (någonsin). Om du senare får högre betyg i exakt samma kurser som ingår i ditt examensbevis, visar du upp exam.bevis + de nya betygen (på separata "papper"). Det är då exakt samma kurser som du måste få högre betyg i. Om du har F i någon kurs, måste det ju rimligtvis betyda att du har svårt för den kursen - det blir därför svårt att senare få högre betyg i den. Därför är det fördelaktigt att försöka (innan man tar ut examensbevis) läsa kurser som man har lättare för och ta in de högre betygen in i sitt examensbevis (i alla fall rekommenderas det att försöka undvika F i exam.beviset).

  • : Okej alltså om man har ett studiebevis på antagning.se och sedan kompletterar man till examenbevis så kommer studiebeviset försvinna men om man nu ska komplettera något från examen beviset kommer det betyget att vara på ett annat dokument.
  • Anna : Studiebevis ger inte grundläggande behörighet till högskolestudier och Antagning.se är därför inte intresserad av det dokumentet. Det är vad som står i Examensbeviset som är viktigt - när man ansöker till högskola/universitet, i Sverige. Och Ja, man bifogar fler utbildningsdokument om man skaffar sig betygen efter det att man fick ut examensbevis (därför att i dokumentet "examensbevis" kommer inget att ändras.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga