Ana1

  Hej! Jag har över 120 högskolepoäng avklarade på teknisk högskola med inriktning byggnadsingenjör och tar snart yrkeshögskoleexamen som byggnadsingenjör (2år). Avslutade högskolestudier pga flytt och påbörjade YH istället i den nya orten. Min fråga är; kan jag sätta ihop dessa två utbildningar till en högskoleexamen/kandidatexamen på något vis? Har läst att man kan studera 1 år på högskola till följd av YH-examen och få en kandidatexamen. Känns då som att jag bör vara berättigad. Behöver vägledning. Tack på förhand. Mvh

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej!
  Jag gissar på att du i din fråga undrar kring en så kallad " top-up degree ".

  En top-up degree är en kortare väg till en kandidatexamen och passar dig som vill studera utomlands! När man studerar en top-up degree kan man tillgodoräkna sig tidigare studier från yrkeshögskolan. En top-up degree genomförs vanligtvis på 1-2,5 år och passar för honom/henne som redan har en YH-utbildning (examen från den svenska yrkeshögskola) och vill vidareutbilda dig utomlands.En top-up degree är kortare än en kandidatexamen eftersom du kan tillgodoräkna dina tidigare studier. Men OBS! den varianten erbjuds Utomlands, ej i Sverige. Det är ganska ovanligt för svenska yrkeshögskolor att ha samarbete med utländska universitet kring  top-up degree-utbildningen. Enligt de uppgifter jag har så finns ett sådant samarbete på FEI-yrkeshögskola. Du får gärna kontakta de ansvariga på FEI-yrkeshögskola och fråga om även de som ej tagit examen från just deras yrkeshögskola skulle komma in på en sådan top-up degree utbildning utomlands (min tidigare erfarenhet säger att de top-up degree utbildningar erbjuds i några länder i Europa och även i Australien).
  ****
  Vad gäller just din situation: om du redan har 120 hp från ett svenskt lärosäte så kan det vara snabbare och enklare för dig att läsa de resterande högskolepoängen i Sverige och ta ut kandidatexamen (som måste innehålla 180 hp) från ett svenskt lärosäte. Vänd dig till studievägledare på den institutionen där du vill ta ut kandidatexamen - för detaljerad information om vilka kurser du behöver läsa för att snarast och smidigast kunna ta ut kandidatexamen.

  Studie- och yrkesvägledare

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga