Julia 30 år
  Hej, jag hade inte klarat engelska A under gymnasie åren men jag läst den sedan på komvux. Nu fick jag veta att det där räknas inte som grundläggande behörighet ch jag är inte behörig för universitetet. Hur ska man göra i så fall? Är högskoleprovet ända lösning i den situation?
  Mvh JULIA

  2 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Julia,
  Högskoleprovet har oftast inte med Behörighet att göra (det finns några få undantagsfall, där HP ingår i Särskild behörighet - dvs man är tvungen att göra HP som en del i att bli behörig till utbildningen), men när du försöker uppnå GRUNDLÄGGANDE behörighet, har inte Högskoleprovet med det att göra.

  För att kunna svara rätt på din fråga - måste jag veta om det dokumentet som du fick när du slutade gymnasieutbildning heter Samlat betygsdokument eller Slutbetyg (det är olika regler för de två typer av dokument) samt - vilket år fick du det dokumentet?
  Om du fick ett Slutbetyg före år 2010, då läser du här: https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan/Slutbetyg-fore-2010-/.
  Om du fick ett Slutbetyg år 2010 eller senare - här: https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan/Slutbetyg-2010-och-framat/

  Om du har fått ut Samlat Betygsdokument, behöver du komplettera med kurser till ett Slutbetyg eller Gymnasieexamen.

  Utifrån din fråga kan jag bara svara så här: det låter som att du behöver läsa en eller flera kurser för att få Grundläggande behörighet
  alt.
  om utbildning som du vill söka på eftergymnasial nivå kräver Särskild behörighet (till exempel en kurs Matematik 3 och/eller Historia 1b) och du inte ha läst den eller de kurserna - då är du inte behörig på punkten "Särskild behörighet".

  Uppge vilken eftergymnasial utbildning du vill söka.

  Allmänt gäller:
  för att bli behörig till en eftergymnasial utbildning, måste man uppnå både Grundläggande & Särskild behörighet /till några få utbildningar finns det ingen Särskild behörighet, då är det bara Grundläggande som man behöver uppnå/.
  Högskoleprovet gör man för KONKURRENSEN - för att ha en EXTRA chans att komma in. Man måste vara behörig för att konkurrera med resultatet av högskoleprovet.

  Återkom gärna med fler uppgifter.
  Bästa hälsningar
  Julia SYV
  • Julia Det papper jag har från gymnasium heter samlat betygsdokument. Jag saknat engelska A när jag gick ut år 2012. Nu när jag sökte universitet utbildning så står det att jag har inte grundläggande behörighet, så jag vet inte riktigt var jag ska ta mig till nu.
  • Mikael JAG KOMMER ATT SKRIVA ETT UTÖKAT SVAR TILL DIG NU.
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hejsan,
  Julia! Om jag förstår dig rätt, är du inte behörig till högskola/Universitet. Bra att veta exakt till vilken/vilka utbildningar du vill bli behörig till. Tänk på att du kan försöka söka på REELL KOMPETENS till högskola eller i en särskild kvot (för obehöriga) till en Yrkeshögskola.
  Yrkeshögskoleutbildningar är ganska generösa vad det gäller ta in på dina "personliga meriter" då de tar hänsyn till din arbetslivserfarenhet och gör en sammanlagt bedömning - du kan, alltså, komma in på en YH utbildning även om du saknar en hel del formella meriter. Vet ej vilket område eller bransch du är intresserad av och kan därför inte skicka tips på intressanta (för dig) utbildningar. Skickar några exempel här, se på länkarna:
  http://www.yhguiden.se/utbildning/medieinstitutet/digital-content-designer
  http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskola-halsingland-bollnas-kommun-hogskoleenheten/kulturkommunikator
  http://www.yhguiden.se/utbildning/gtv-gamley/tv-produktionsspecialist1
  http://www.yhguiden.se/utbildning/nbi-nordic-business-institute/webbkommunikator
  http://www.yhguiden.se/utbildning/akademi-bastad-yrkeshogskola/kvalificerad-koordinator-specialisering-turism-och-service
  http://www.yhguiden.se/utbildning/campus-varberg/medicinsk-massageterapeut1
  http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/reklam-marknadsforing
  http://www.yhguiden.se/utbildning/pahlmans-handelsinstitut/kvalificerad-researcher
  http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkesakademin/behandlingspedagog-med-dubbeldiagnoskompetens
  http://www.yhguiden.se/utbildning/brobygrafiska-utbildning/manusforfattare
  http://www.yhguiden.se/utbildning/consensum-yrkeshogskola/lss-handledare-med-spetskompetens-i-pedagogiskt-forhallningssatt

  YH utbildningar är oftast kortare än högskoleutbildnignar. De är tyvärr mindre kända och det är väldigt synd eftersom det finns många som är riktigt bra och framförallt - så leder de direkt till arbete (väldigt hög andel f d studerande som får jobb direkt efter utbildningen), därför rekommenderar jag att du "kastar ett öga" på YHutbildningar för att se om det finns någon/några som lockar och som du vill söka.

  Hela utbudet av YHutbildningar hittar du på http://www.yhguiden.se/resultat?Category.id=&Municipality.county=&Education.text=.

  Bästa hälsningar och lycka till!
  Mikael SYV
  HEJ JULIA,
  för att uppnå Grundläggande behörighet måste du läsa Engelska A eller Engelska 5 /kurserna har bytt namn/ och ta ut ett Slutbetyg - och det är bråttom för att möjlighet att ta ut Slutbetyg upphör den 30 juni 2015. Efter det är det bara Gymnasieexamen men nya, högre krav - som kommer att ge Grundläggande behörighet.
  I fall du inte tar ut Slutbetyg under detta läsåret - behöver du sedan läsa Engelska 6 och Svenska 3 /gamla kurser Engelska B och Svenska C/ och få minst betyg E /f d Godkänt/ i dem.

  Jag råder dig boka tid på komvux i din hemkommun /folkbokföringskommun/ snarast möjligt, ta med dig ditt Samlat betygsdokument och diskutera Studieplanering. Säg att du vill hinna ta ut ett Slutbetyg och SYV på komvux vet att det är bråttom. Ansök om att få läsa Engelska 5 /eller Engelska A/ - det är fortfarande möjligt att ta ut betyg i "gamla kurser". Det är en 100 poängskurs och på heltid läses den under fem veckor. Du kan kanske passa på och läsa flera kurser som du inte har läst eller som du "bara" har Godkänt i - från gymnasiet (för att få högre Jämförelsetal i ditt Slutbetyg), men det viktigaste är att hinna få ut Slutbetyg innan den möjligheten upphör.

  I fall du arbetar eller är upptagen med ngt. annat och inte kan läsa på komvux på heltid, kan du läsa på deltid - t.ex. på 25% på flex eller distans. I den långsamma takten tar det 20 veckor att läsa en 100 poängskurs.
  I fall du inte vill eller kan läsa på komvux, anmäl dig till Särskild prövning (kan kosta pengar, t.ex. 500 kr).
  Utan godkänt betyg i Engelska A /eller eng 5/ kan du inte få Grundläggande behörighet till högskolestudier.
  Samlat betygsdokument ger inte Grundläggande behörighet.

  Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig. Önskar dig allt väl!
  Mikael SYV

  Frågor och svar taggade med 'kurator inom hälso- och sjukvården' (7 st.)

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga