Niklas 30 år
  Hej,

  Jag tog studenten 2009 och hade då 4 stycken IG och fick ett samlat betygsdokument. Jag har nu precis läst klart dessa på komvux, distans. Fick ett slutbetyg utfärdat, snitt 19,2. Problemet är dock att jag saknar meritpoäng, har inte läst moderna språk och enbart MaB samt EngB.

  Har för avsikt att söka in till läkarprogrammet inom snar framtid. Jag undrar nu om jag väljer att läsa exempelvis engelska 7 samt moderna språk kommer jag behöva erhålla A i dessa ämnen för att få 22,20-22,50?
  Kan jag läsa in helt nya kurser som inte ingår i mitt slutbetyg ,eller är det mer fördelaktigt att göra prövningar i ämnen som redan ingår i mitt slutbetyg? Om jag läser in Eng 7 resulterar det i ett snitt på 20,2? (Dvs från mitt nuvarande 19,2)

  Behöver lite vägledning och tips på hur jag bör göra, bortsett från högskoleprovet. Behöver man erhålla A i meritkurser för att ens snitt inte skall sjunka?

  (Jag kommer senare att söka in till basår men vill innan jag påbörjar basåret vara relativt säker på att jag kommer in. )

  Tacksam för hjälp,
  Obs, redan skrivit högskoleprovet (1,3) och kommer att skriva igen.

  Hälsningar
  Niklas

  1 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Niklas!

  Meritpoängskurser kan aldrig sänka Meritvärde av dina betyg, men höjningen blir liten om man har betyg E i en meritpoängskurs. Ju högre betyg i alla kurser (inklusive meritpoängskurser), desto bättre höjning blir.

  Det ger mycket mer höjning att höja betyg i den kurser som redan ingår i ditt Slutbetyg från gymnasiet (jämfört med om du skulle läsa eller göra prövningar i nya kurser).

  För att kunna få 22,50 i Meritvärde, är det alla A-betyg i samtliga kurser som gäller och så ska man även ha A-betyg i alla Meritpoängskurser och max antal meritpoäng (som är 2,5). Jag antar att du vet vilka kurser som ger Meritpoäng, men skickar ändå en länk till info: http://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser

  För att uppnå ditt mål (Meritvärde på minst 22,20) råder jag dig ansökan om prövningar i alla de kurser som du har i ditt Slutbetyg där du har lägre betyg än A och försöka få betyget A i dem. Skulle du få A-betyg i alla kurser som ingår i ditt Slutbetyg, har du Meritvärde på 20,0.

  För att komma högre upp än 20,0 i Meritvärde, är det enbart meritpoäng som gäller. Får du max antal meritpoäng med A-betyg i samtliga meritpoängskurser, får du Meritvärde på 22,5.

  Att läsa eller göra prövningar i "nya kurser" (dvs kurser som inte ingår i ditt Slutbetyg) och som inte ger meritpoäng, gör väldigt liten påverkar på ditt Meritvärde. Du skulle i så fall behöva få betyget A i en stor mängd "nya kurser" (motsvarande tre års heltidsstudier) för att komma upp till 19, 6 i Meritvärde. Det tycker inte jag löser ditt problem och avråder därför från att satsa på "nya kurser".

  Lycka till!
  Milla SYV
  Hej igen!
  Du skriver i din ursprungliga fråga om att du inte har några Meritpoäng, men det är inte riktigt sant. Du läste Matte B och i fall du söker utbildning på högskola som inte ställer särskilda krav för matematik, kommer du få 0.5 i Merit för Matte (på nivå 2, som är = gamla mattekurs Matte B).

  Vidare på "matte-temat": du vill söka till naturvetenskapligt basår. Var i landet vill du läsa Nat.vet.basår? I Stockholm och Göteborg krävs det Matte 3 (eller Matte C) för behörighet till nat.vet basår. På vissa andra orter kan man komma in med Matte 2 (eller B).

  Det viktigaste är att bli behörig till en högskoleutbildning. För konkurrens kan man göra högskoleprovet. Det kan vara en bra idé för dig att söka till nat.vet.basår och samtidigt göra högskoleprovet vid varje tillfälle som ges (2 ggr/året). För varje nästa gång du gör HP, ökar du troligtvis ditt resultat och genom studier på nat.vet.basåret lär du dig mer vilket också ger dig bättre chans att få högre resultat på HP.

  Ang. Meritpoäng: genom godkänt betyg i Engelska 7 får du 1.0 i Merit av 2,5 möjliga. Dessutom ger bättre kunskaper i engelska bra chans att höja resultat på HP också.
  Sedan har du 1,5 i Merit kvar att uppnå. Vad som gäller för dig som har Slutbetyg från år 2010 eller senare, står på:
  https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasial-vuxenutbildning/Slutbetyg-2010-och-framat/ och https://www.antagning.se/Global/Faktablad%20HSV-VHS/gar-i-komvux.pdf
  och av info där framgår att du kan få Meritpoäng även genom de så kallade "Områderskurserna" som är olika för olika högskoleutbildningar, beroende på vilken behörighet som krävs.
  Läs på s.10 på https://www.antagning.se/Global/Faktablad_Brand/Områdesbehörigheter_april_2012.pdf ang. Områdesbehörighet 13, där ser du vilka kurser som ger meritpoäng som Områdeskurser.

  Och sist men inte minst, vill jag tipsa om YH-utbildningar som är tyvärr mindre kända än högskoleutbildningar, vilket är synd för att det finns många som är mycket bra och ger ofta jobb direkt efter avslutad utbildning. Hela utbudet finns på www.yhguiden.se


  Lycka till!
  Milla SYV
  • Niklas Hej Milla, Tack för ditt svar. Jag har redan nu anmält mig till två prövningar i kurser som redan ingår i mitt slutbetyg. Ponera att jag läser upp samtliga ämnen som ingår i mitt slutbetyg till A/MVG. Hur blir det med mina meritpoäng? Gäller endast meritpoängen de nya kurserna? Exempelvis, jag har läst b.la. psykologi A samt Svenska C. Om jag förstått allt rätt så ger dessa kurser inte meritpoäng längre? (Förut gav dessa två kurser meritpoäng?) En till fråga, om jag nu läser till A/MVG i samtliga ämnen och sedan väljer ENG C(7) ger det inte då mig en extra poäng? Eller är det enbart ett A i ämnet som ger en extra poäng? Ett B kanske resulterar i en höjning på 0,7-08? Har jag förstått detta rätt? Om jag läser in ett flertal meritpoängen givande kurser kommer då dessa att ge mig en höjning? Eftersom du tidigare skrev att "nya" ämnen inte ger en större höjning. Det kanske finns undantag vad gäller meritpoängskomplettering? Stort tack, Ni alla gör ett fantastiskt jobb :)
  • Niklas ursäkta, blev svårt att indela texten i stycke, skriver från mobilen.
  • Milla Jag skriver ett utökat svar till dig nu.

  Frågor och svar

  • My 23 år

   Kan jag byta universitet vid valet av mitt andra ämne?

   Hej! Jag läser för nuvarande ämneslärarprogrammet 7-9 med geografi som ingångsämne. Jag vill gärna läsa historia som andra ämne men finns tyvärr inte att välja vid universitetet jag läser på. Är det möjligt att byta lärosäte vid ämne 2?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • saga 28 år

   Studera kriminologi under våren?

   Kan jag studera kriminologi med inriktning psykologi eller tvärt om, nu under våren 2021? Hittar endast enstaka kurser Att välja till vårterminen och jag vill gå hela 3års utbildningen med en kandidat examen.

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sophia 27 år

   Ang svenska 3 som behörigt ämne?

   Hej! Jag har ett slutbetyg från 2012 och har inte svenska 3, jag undrar om jag måste läsa Svenska 3 för att ha behörighet till att söka in på högskolan.. ingår svenska 3 i grundläggande behörighet?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Lisa 20 år

   F Idrott och hälsa 1!?

   Hej! Jag går mitt sista år på gymnasiet. I juni kommer jag inte att få gymnasiexamen eftersom jag har F i engleksa 5,6 och idrott och hälsa 1. För att få examen tänker jag läsa upp engleksa kurser 5,6 på komvux efter gymnasiet. Räknas idrott då bort om jag läser upp dessa betyg på komvux? Eller...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Malin 22 år

   Söka nytt program?

   Hej! Jag läser just nu första terminen på ämneslärarprogrammet, men skulle vilja söka till socionomprogrammet vt 2021 eftersom jag hellre skulle vilja läsa det. Hur går jag tillväga om jag skulle komma in på socionomprogrammet? Ska...

   Anna SYV: Hej Malin, du för söka andra utbildningar och om du kommer in på en ny utbildning, kan du då bestämma dig om vad du vill göra. Jag råder dig söka till socionomprogrammet som ditt... Läs hela svaret
  • Ella 19 år

   Bastermin inkluderande matte 3c i vår?

   Hej! Jag har funderat på att bli arkitekt men eftersom jag har 20,48 i meritpoäng har jag bara en chans att komma in på Umeås arkitektlinje. Där behöver man dock matte 3c vilket jag inte har läst. Jag vill inte läsa det på konvux då jag...

   Julia SYV: Hej Ella,se listan på studera.nu/jamfor-utbildning/?q=&f=9%5Bf*7%5BV21 - det är basterminer med start VT-21. Innehåll i varje bastermin måste du se själv; det kan vara olika. Kan vara... Läs hela svaret
  • Lea 14 år

   Vilken skola ska jag välja?

   Hej! Jag är en tjej som är intresserad av teater och vill jobba med texter för teater i framtiden. Jag vet att det finns humanistiska inriktning språk och estetiska inriktning teater. Båda passar mig för jag är intresserad både av teater och...

   Julia SYV: Hejsan!Fundera på att i första hand söka till inriktning Teater på estetiska programmet och i andra hand till inriktning Språk på HU.Inriktning Teater erbjuds i Sverige på cirka 50 gymnasieskolor. Se listan på gymnasieguiden.se/gymnasium?ES-teater
  • Ella 19 år

   Behörighet matte 3c utan påverkan på betyge?

   Hej! Jag har funderat på att bli arkitekt men eftersom jag har 20,48 i meritpoäng har jag bara en chans att komma in på Umeås arkitektlinje. Där behöver man dock matte 3c vilket jag inte har läst. Jag vill inte läsa det på konvux då jag är rädd att det kan sänka mitt meritvärde. Finns det...

   Anna SYV: Var god läs tråden på https://www.fragasyv.se/fragor/bastermin-inkluderande-matte-3c-i-var
  • X 18 år

   Kan man byta ut betyget i Idrott 1 mot ett annat betyg?

   Hej! Jag undrar om det är möjligt att byta ut betyget i idrott mot något annat. Går mitt tredje ring och har inte ett bra betyg i idrott (E), kan jag läsa en utökad kurs och sätta ett A för att sedan ersätta den med idrotts betyget? Tack på...

   Julia SYV: Hej X!I gymnasieexamen från gymnasiet (dokumentet heter Examensbevis) är betyget i kursen Idrott-och-hälsa 1 obligatoriskt att ha. Och den kursen pga den är obligatorisk kan inte ha... Läs hela svaret
  • Moamel 19 år

   Vad finns det för utbildningar som kräver minst matte kunskap ?

   Hej Jag studerar inom ekonomi och undrar vad som finns för utbdilningar både för de som vill läsa vidare efter gymnasie och för de som vill börja jobba istället efter gymnasiet ,och jag siktar för utbdilningar som kräver minst matte kunskap...

   Julia SYV: Hejsan,det finns uppskattningsvis cirka 8.ooo yrken - så det finns mycket att kika och välja mellan inom utbildningsväsendet.Läser du på ekonomiprogrammet på... Läs hela svaret
  • Melinda 19 år

   kan man byta från biomedecinprogrammet till läkarprogrammet?

   hej jag har funderat på biomedicin programmet men funderar på om man kan byta till läkarprogrammet, och måste man då läsa om hela läkarlinjen eller kan man komplettera några år från biomedicin kandidaten? och hur ansöker man?...

   Julia SYV: Hej Melinda,jag tror inte ngn sådan möjlighet finns som du frågar om. Men fråga gärna studievägledare som jobbar på läkarprogrammen. Jag tror tyvärr... Läs hela svaret
  • Estelle 16 år

   Kan jag byta till estet musik utan att kunna musik?

   Hej, Jag började i gymnasiet för några veckor sedan. I en annan stad, och allting känns helt okej men jag vill på något sätt få ut mycket mer av gymnasietiden då jag känner att jag inte får det här. Alla mina andra vänner...

   Anna SYV: Hej, lära sig spela instrument eller sjunga eller komponera musik kan man även på andra sätt än genom att gå ES/musik på gymnasiet. T.ex kan man gå på... Läs hela svaret
  • Mira 19 år

   Höja mitt meritpoäng?

   Hej, jag har precis gått ut gymnasiet ur vård & omsorg och fått ett examenbevis då jag inte fått F i något ämne. Jag har ganska bra meritpoäng men vill höja det för större chanser att komma in på den utbildningen jag vill,...

   Anna SYV: Hej,om du inte har (i ditt examensbevis från gymnasiet) godkända betyg i eng 7, moderna språk 3 och 4 eller i "högre kurser inom matematik", då har du idag inga merit-/extrapoäng. Vilka som... Läs hela svaret
  • Lily 21 år

   Läsa franska steg 3?

   Hej! Det är så att jag hade valt att läsa spanska som moderna språk på grundskolan, från årskus 6-9. Då skolan jag gick på hade inte franska. Så jag fick välja mellan tyska eller spanska. Men jag ville så gärna...

   Anna SYV: Hej Lily!du kan söka läsa franska på komvux (i den kommunen där du är folkbokförd). Men studier i franska kan även finnas på andra ställen - t.ex inom... Läs hela svaret
  • Victoria 20 år

   Prövningar på komvux?

   Hej! Jag hade pluggat inför högskoleprovet, men nu i och med att det blivit inställt två gånger i rad har jag börjat att kolla upp info om prövningar. Jag skulle vilja komma in på juristprogrammet, jag har 18,39 i poäng från gymnasiet. Min...

   Anna SYV: Hejsan,du skriver inte ngt om Meritpoängen/extrapoängen. du har kanske redan godkända betyg i eng 7 och mod.språk 3,4. Meritp. för matte: eftersom juristprogrammet inte kräver matte för... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga