Stina 20 år

  Hej! Jag gick nyss ut Naturvetenskap programmet med inriktning samhäll. Jag vill däremot ansöka till sjuksköterska programmet inför våren 2022. Jag vet att ett av behörigheterna är Naturkunskap 2 och att man kan istället ha behörigheten Fysik 1, Kemi 1 och Biologi 1 om man inte har läst Naturkunskap 2. Däremot klarade jag inte Fysik & Kemi 1. Kan jag därför läsa Naturkunskap som prövning under hösten samtidigt som jag söker in den 15 september för att sedan kunna plugga vidare i vår 2022. Tacksam för svar :))

  • Mikael Har du examensbevis eller studiebevis?
  • Stina Alltså menar du gymnasie examen bevis? För det har jag isåfall.
  • Anna Du har alltså i ditt examensbevis betygen F i fysik1a och i kemi1?
  • Stina ja
  • Anna Du har då alla andra kurser med godkända betyg och endast har f i fysik1a och i kemi1, stämmer det?
  Läs alla kommentarer

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Stina,

  det är viktigt att veta om du har examensbevis från gymnasiet och med det även grundläggande behörighet till högskolestudier. Om ja, och du saknar i så fall endast naturkunskap 2, då kan du läsa nk2 på komvux. Det är lättare att få godkänt betyg om man läser kursen. Får du inte möjlighet att läsa nk2 kan du i så fall försöka klara prövningen i den kursen.
  Men om du inte fått ut examensbevis, utan endast studiebevis från gymnasiet, då behöver du på komvux göra planering (tillsammans med SYV) mot examensbevis. Detta pga examensbevis ger grundläggande behörighet och studiebevis gör inte det.
  Tidslinje: ansökan till högskoleutbildning i Sverige med start VT22 måste man göra senast 15 oktober 2021 men kan sedan komplettera t o m 1 december 2021. Alltså, behöver du inte ha godkänt betyg i nk2 eller examensbevis när du gör anmälan, men du behöver kunna påvisa att du är behörig senast 1 december 2021, för att det blir sista dag för komplettering av högskoleanmälan till VT22.

  Hej Igen,

  att du vill plugga är bra. Dock är det viktigt att vara säker (i alla fall något så där säker) på vilket yrke man siktar på. Det är väldigt stor skillnad på att jobba som sjuksköterska eller som jurist. Du frågar också vilka utbildningar man kan komma in med lågt meritvärde.
  Tråkigt nog tänker jag i så fall i första hand på olika lärarutbildningar. Många fler lärare behövs och det finns därför många platser på lärarutbildningar. Och yrket är inte så jättepopulärt i Sverige att satsa på (tyvärr), så det blir därför ofta ganska lätt att komma in på lärarhögskolorna. Kan du tänka dig att läsa för att bli en lärare?
  Sedan finns ju utbildningar även i andra skolformer, t.ex inom yrkeshögskola.

  • Stina

   Okej! Jag har fått ett examensbevis från gymnasiet. Så jag kan ansöka för prövning inför dessa kurserna och sedan plugga i vår? Det står att behörigheterna för Malmös universitet är Naturkunskap 2, innebär det att jag behöver behörigheten för Naturkunskap 1 också?

  • Anna

   Du behöver inte skaffa dig godkänt betyg i naturkunskap på nivå1, det räcker om du får godkänt betyg i kursen naturkunskap 2. Du får dock högre meritvärde om du satsar på att få godkända betyg i fysik1a och kemi1. Detta för att som det är nu så drar F-betygen ner ditt jämförelsetal ganska mycket. Skulle du få E i kurserna fysik1a och kemi1, skulle du fått + 1.0 i höjning av ditt jämförelsetal.
   Exempel: vi säger att du i ditt examensbevis har alla C-betyg, förutom fysik1a och kemi1 där du har F-betygen.
   Du har i så fall jämförelsetal (snittbetyg) på cirka 13.6 och om du får E i fysik1a och kemi1, då kommer ditt jämförelsetal öka till cirka 14.6.
   Får du godkänt betyg i nk2, kommer ditt jämförelsetal öka väldig lite. Satsa i så fall på så högt betyg i nk2 som möjligt, om du väljer läsa eller pröva i naturkunskap 2 (i stället för att försöka läsa upp betygen i fysik1a och kemi1).

  • Stina Okej Tack så mycket.. jag kollar lite runt här också när det gäller Juristprogrammet. Alltså hur höga betyg behöver man i det programmet? Jag räknade ut mina betyg innan och fick 11.30 i merit, vilket är ganska lågt. Jag vet inte riktigt hur jag ska göra.. jag vet att jag kan höja mina betyg. Men vet bara inte vilka och hur många ämnen jag ska läsa upp. Jag vill verkligen börja plugga höst 2022, men jag vet inte vilka program jag kan söka till med de meritvärdet. Hjälp mig.. hur ska jag göra eller vad ska jag göra?
  • Anna så, du vill bli sjuksköterska eller jurist, eller läsa mot något annat yrke? Juristprogrammet är mycket populärt och endast alla A-betyg i examensbeviset räcker, som regel, inte utan man måste även ha några merit/extrapoäng och A-betygen även i de kurserna. Med meritvärde på under 12 kan jag inte tänka mig att man kan komma på sjuksköterskeprogrammet heller. Mycket högre meritvärde krävs även för sjuksköterskeprogrammet. Jag ska nu utöka mitt svar till dig. Läs ovan om en stund.
  • Stina

   Jag vet inte vad jag vill bli.. alltså jag har ingen aning vad man kan bli med mitt meritvärde som är så pass lågt. Jag vet inte vad som är bäst att göra, att höja betygen men vilka betyg ska man höja? Allt är så förvirrande för mig så jag vet verkligen inte hur jag ska göra. Just nu kollar jag bara runt på vilka program som finns och vilka program jag kan söka till.

  • Anna Du måste boka tid med SYV på komvux för en ordentlig genomgång och svar om hur du bäst går tillväga. Innan samtal med komvux-syv-en titta gärna på många olika yrken - på www.framtid.se finns över 2.ooo yrkesbeskrivningar.
  • Stina Jag tänkte först till en början att bli lärare.. men det är inget som fångar mig. Jag är inte så förtjust i det.. vad kan man bli inom yrkeshögskola? Finns det inget sätt att höja betygen istället?
  • Stina Jag kollade lite nu på hemsidan och hittade juridik bland yrken.. hittade advokat, åklagare osv. Det är de som jag är förtjust i.. men omöjligt att plugga till det va?
  • Anna

   Advokat och Åklagare måste i grunden ha juristexamen. Det är långa och tuffa utbildningsvägar. Att komma in på juristprogrammet är bara första steget, sedan ska man med godkänt resultat plugga i 4,5 år och då tar man juristexamen, vilket är endast ett steg på vägen mot att eventuellt kunna bli åklagare eller advokat. Har du läst någon juridisk kurs på gymnasiet? Om inte se om du kan på komvux läsa en eller flera juridiska kurser. Då kan du testa om studier i juridik är rätt för dig. Det finns också på högskolenivå en kurs där alla behöriga kommer in - UJIK, utvidgad juridisk introkurs på distans från Lunds universitet. Du kan läsa UJIK och se om juridiska studier är rätt för dig. Det är mycket långa komplicerade texter man ska läsa och minnas innehåll i dem. Det är tuffa studier. Det är inte alla som kommer på juristprogrammet som tar examen. Det kan bli för tufft och man hoppar då av. Så har man då förbrukat många veckor av studiemedel, har skulder till CSN + ingen färdig utbildning heller... så det är bra att vara säker på förhand (säker på att man kan klara av studierna).

  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Lovisa 35 år

   RIG/NIU poängplan?

   Jag har läst att om man går RIG eller NIU läser man ämnet specialidrott upp till 700 poäng. "Tar" man då poäng från andra kurser eller läser man utökat program för att få plats med idrotten, eller en kombination av...

   Milla SYV: Hej Lovisa!inom Individuellt val, 200p. läser RIG- och NIU elever idrottskurserna. De resterande idrottskurser, utöver 200p.individuellt val, brukar läsas som U-kurser, utökat program. Det är inte ovanligt att... Läs hela svaret
  • Åsa 47 år

   värt att läsa till Logistiker och får man jobb?

   Hej! Jag är 47 år gammal och har sista tiden upplevt att man blir bortvald när man söker till jobb inom vård och service där jag har utbildning och erfarenhet. Antagligen pga att man tror att yngre människor kräver lägre lön samt att...

   Milla SYV: Hej Åsa,Logistiker och Speditör är två av de många icke-reglerade, i Sverige, yrken. Att yrket är Icke-reglerat betyder att det ej finns strikta regler ang.vilken... Läs hela svaret
  • Elissa 21 år

   hur får man 120hp i engelskastudier för att bli behörig för KPU?

   Hej, jag funderar på att läsa till engelsklärare i gymnasieskolan men vill helst läsa fristående kurser då ingen högskola har ett lärarprogram som erbjuder den kombination av ämnen jag vill undervisa i. Jag läste att det krävs 120hp i ämnesstudier för att bli behörig för KPU i engelska, men jag...

   Milla SYV: Hej Elissa!Du får det bästa (mest rätta) svar på din fråga hos antagningsgruppen på det lärosäte där du vill läsa KPU. Det är... Läs hela svaret
  • Lovisa 35 år

   behörighetintyg från folkhögskola?

   Hur funkar det om man får grundläggande behörighet från folkhögskola? Det är fortfarande meritvärdet från gymnasiet man konkurrerar med när man söker till högskola/universitet?

   Milla SYV: Hej Lovisa,om man får studieomdöme från en folkhögskola (som ger grundläggande behörighet) då får man som "betyg" en siffra upp till max 4.0 och med den siffran... Läs hela svaret
  • Lovisa 35 år

   Högskolebehörighet fr om nästa år?

   Jag läser olika krav på grundläggande högskolebehörighet på olika sidor så undrar vad som gäller? Sen läste jag att i nuläget kan man välja till högskolebehörighet på yrkesprogrammen inom ramen för de 2500...

   Milla SYV: Hej Lovisa,den frågan du ställer blir aktuell från hösten 2024, alltså först om 2 år. De elever som börjar på gymnasiets yrkesprogram kommer under sitt första... Läs hela svaret
  • alva 19 år

   Vägar efter kognitionsvetenskap?

   Hej! Under den senaste tiden har jag funderat på att läsa kognitionsvetenskap på Linköpings universitet. Det låter intressant, men inte utmanande för mig. Därför har jag funderat på civilingenjör. Vilka yrken eller vidare studier kan jag läsa efter kognitionsvetenskap? Eller ska jag satsa på...

   Julia SYV: Hej Alva!Med kandidatexamen i kognitionsvetenskap får man en bred och kvalificerad teoretisk kunskap om hur biologiska och maskinella system bearbetar och kommunicerar information. I en komplex och... Läs hela svaret
  • alva 19 år

   Vilken ingenjörsinriktning?

   Hej! Jag funderar på att läsa till civilingenjör, men har upptäckt att det finns så många olika inriktningar? Mina intressen är människokroppen, gillade även biomedicin i skolan. Jag är också intresserad av design. Matte är ett ämne jag gillar, men fysisk 1 och 2 tyckte jag var svårare. Jag...

   Julia SYV: Hej Alva,det stämmer att det finns många olika inriktningar på civilingenjörsprogrammen. Utbud av utbildningar på de svenska lärosäten fastställs till första dagen i... Läs hela svaret
  • Josefin 32 år

   Teknikinformatör, fler titlar?

   Hej! Jag studerar till teknikinformatör via hermodhs. Vad kan en teknikinformatör arbeta mer som? Kan jag arbeta som någon slags informatör eller kommunikatör? Eller bör jag gå en annan utbildning för just det?

   Julia SYV: Hej Josefin!yrken som Teknikinformatör, Informatör och Kommunikatör är i Sverige icke-reglerade vilket betyder att arbetsgivare får fritt anställa med vilken utbildning de själva tycker... Läs hela svaret
  • Leah 20 år

   Studieintyg?????

   Hej Det är så att jag har precis börjat plugga på universitetet och nu vill jag söka jobb. Men dem begär studieintyg. Hur fixar jag det och jag har fortfarande inte fått betyg så jag vet inte hur jag gör?

   Milla SYV: Hej Leah,kontakta administratör på den institutionen där du studerar. Hen bör kunna hjälpa dig genom att skriva ut ett Intyg på att du är för närvarande studerande vid deras institution.... Läs hela svaret
  • Linn 24 år

   Var kan jag träna på Matematik digitalt?

   Jag ska plugga kort gymnasiet på komvux och innan det måste jag lära mig matematik igen. Kan typ högstadiet. Har dyskalkyli så det är svårt för mig. Jag vill ej ha bok utan helst plugga matematik digitalt. Helst gratis! Några bra appar / hemsidor?

   Milla SYV:  Hej Linn,den hemsida vi brukar rekommendera vad gäller repetera eller lära sig nytt inom matematik är matteboken.se - det är gratis och de har också forumet för... Läs hela svaret
  • Linn 24 år

   Komvux: Fristående kurser enbart kopplat till programmet man läser?

   (KOMVUX) Jag måste göra klart de ämnen som ger en gymnasieexamen och dom fristående kurserna man får välja efter svenska engelska (dom ämnen som krävs för en examen) måste vara kopplade till samhällsvetenskapliga och humaniora ”programmet” som jag valt? Förut verkade man kunna välja fritt...

   Anna SYV: Hej Linn,det skedde en stor ändring - trädde i kraft 1 juli 2021 - och det blev friare vilka kurser som får ingå i examensbevis från komvux men helt fritt är... Läs hela svaret
  • mehdi 17 år

   Kan jag läsa om kurser jag redan läst?

   Kan jag läsa om kurser som jag redan är godkända i för och höja mina betyg. Vid byte av gymnasieprogram?

   Julia SYV: Hej Mehdi,en gymnasieelev har rätt att läsa på Heltid (bland annat för att inte förlora rätten till studiehjälpen från CSN). En gymnasieskola kan erbjuda läsa Andra... Läs hela svaret
  • Mahdy 20 år

   Kan man läsa upp godkända kurser på komvux?

   Hej, Jag har studerat klart gymnasiet och har gymnasieexamen, men skanar vissa betyg alltså har ett "F", och vill höja vissa betyg från ett godkänd betyg till ett högre för att kunna komma in i det programmet jag vill på högskolan. Jag vet att man kan läsa underkända kurser på komvux, men...

   Mikael SYV: Komvux bör ge plats på kurserna till sökande som saknar kunskap som kursen avser att ge. Den vanliga tolkningen av det är att om man har godkänt betyg då har man kunskaper... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga