student

  Hej! Jag gick nyss ut Naturvetenskap programmet med inriktning samhäll. Jag vill däremot ansöka till sjuksköterska programmet inför våren 2022. Jag vet att ett av behörigheterna är Naturkunskap 2 och att man kan istället ha behörigheten Fysik 1, Kemi 1 och Biologi 1 om man inte har läst Naturkunskap 2. Däremot klarade jag inte Fysik & Kemi 1. Kan jag därför läsa Naturkunskap som prövning under hösten samtidigt som jag söker in den 15 september för att sedan kunna plugga vidare i vår 2022. Tacksam för svar :))

  • Mikael : Har du examensbevis eller studiebevis?
  • student : Alltså menar du gymnasie examen bevis? För det har jag isåfall.
  • Anna : Du har alltså i ditt examensbevis betygen F i fysik1a och i kemi1?
  • student : ja
  • Anna : Du har då alla andra kurser med godkända betyg och endast har f i fysik1a och i kemi1, stämmer det?
  Läs alla kommentarer

  1 Svar

  Anna SYV på FrågaSYV

  Hej Stina,

  det är viktigt att veta om du har examensbevis från gymnasiet och med det även grundläggande behörighet till högskolestudier. Om ja, och du saknar i så fall endast naturkunskap 2, då kan du läsa nk2 på komvux. Det är lättare att få godkänt betyg om man läser kursen. Får du inte möjlighet att läsa nk2 kan du i så fall försöka klara prövningen i den kursen.
  Men om du inte fått ut examensbevis, utan endast studiebevis från gymnasiet, då behöver du på komvux göra planering (tillsammans med SYV) mot examensbevis. Detta pga examensbevis ger grundläggande behörighet och studiebevis gör inte det.
  Tidslinje: ansökan till högskoleutbildning i Sverige med start VT22 måste man göra senast 15 oktober 2021 men kan sedan komplettera t o m 1 december 2021. Alltså, behöver du inte ha godkänt betyg i nk2 eller examensbevis när du gör anmälan, men du behöver kunna påvisa att du är behörig senast 1 december 2021, för att det blir sista dag för komplettering av högskoleanmälan till VT22.

  Hej Igen,

  att du vill plugga är bra. Dock är det viktigt att vara säker (i alla fall något så där säker) på vilket yrke man siktar på. Det är väldigt stor skillnad på att jobba som sjuksköterska eller som jurist. Du frågar också vilka utbildningar man kan komma in med lågt meritvärde.
  Tråkigt nog tänker jag i så fall i första hand på olika lärarutbildningar. Många fler lärare behövs och det finns därför många platser på lärarutbildningar. Och yrket är inte så jättepopulärt i Sverige att satsa på (tyvärr), så det blir därför ofta ganska lätt att komma in på lärarhögskolorna. Kan du tänka dig att läsa för att bli en lärare?
  Sedan finns ju utbildningar även i andra skolformer, t.ex inom yrkeshögskola.

  • student :

   Okej! Jag har fått ett examensbevis från gymnasiet. Så jag kan ansöka för prövning inför dessa kurserna och sedan plugga i vår? Det står att behörigheterna för Malmös universitet är Naturkunskap 2, innebär det att jag behöver behörigheten för Naturkunskap 1 också?

  • Anna :

   Du behöver inte skaffa dig godkänt betyg i naturkunskap på nivå1, det räcker om du får godkänt betyg i kursen naturkunskap 2. Du får dock högre meritvärde om du satsar på att få godkända betyg i fysik1a och kemi1. Detta för att som det är nu så drar F-betygen ner ditt jämförelsetal ganska mycket. Skulle du få E i kurserna fysik1a och kemi1, skulle du fått + 1.0 i höjning av ditt jämförelsetal.
   Exempel: vi säger att du i ditt examensbevis har alla C-betyg, förutom fysik1a och kemi1 där du har F-betygen.
   Du har i så fall jämförelsetal (snittbetyg) på cirka 13.6 och om du får E i fysik1a och kemi1, då kommer ditt jämförelsetal öka till cirka 14.6.
   Får du godkänt betyg i nk2, kommer ditt jämförelsetal öka väldig lite. Satsa i så fall på så högt betyg i nk2 som möjligt, om du väljer läsa eller pröva i naturkunskap 2 (i stället för att försöka läsa upp betygen i fysik1a och kemi1).

  • student : Okej Tack så mycket.. jag kollar lite runt här också när det gäller Juristprogrammet. Alltså hur höga betyg behöver man i det programmet? Jag räknade ut mina betyg innan och fick 11.30 i merit, vilket är ganska lågt. Jag vet inte riktigt hur jag ska göra.. jag vet att jag kan höja mina betyg. Men vet bara inte vilka och hur många ämnen jag ska läsa upp. Jag vill verkligen börja plugga höst 2022, men jag vet inte vilka program jag kan söka till med de meritvärdet. Hjälp mig.. hur ska jag göra eller vad ska jag göra?
  • Anna : så, du vill bli sjuksköterska eller jurist, eller läsa mot något annat yrke? Juristprogrammet är mycket populärt och endast alla A-betyg i examensbeviset räcker, som regel, inte utan man måste även ha några merit/extrapoäng och A-betygen även i de kurserna. Med meritvärde på under 12 kan jag inte tänka mig att man kan komma på sjuksköterskeprogrammet heller. Mycket högre meritvärde krävs även för sjuksköterskeprogrammet. Jag ska nu utöka mitt svar till dig. Läs ovan om en stund.
  • student :

   Jag vet inte vad jag vill bli.. alltså jag har ingen aning vad man kan bli med mitt meritvärde som är så pass lågt. Jag vet inte vad som är bäst att göra, att höja betygen men vilka betyg ska man höja? Allt är så förvirrande för mig så jag vet verkligen inte hur jag ska göra. Just nu kollar jag bara runt på vilka program som finns och vilka program jag kan söka till.

  • Anna : Du måste boka tid med SYV på komvux för en ordentlig genomgång och svar om hur du bäst går tillväga. Innan samtal med komvux-syv-en titta gärna på många olika yrken - på www.framtid.se finns över 2.ooo yrkesbeskrivningar.
  • student : Jag tänkte först till en början att bli lärare.. men det är inget som fångar mig. Jag är inte så förtjust i det.. vad kan man bli inom yrkeshögskola? Finns det inget sätt att höja betygen istället?
  • student : Jag kollade lite nu på hemsidan och hittade juridik bland yrken.. hittade advokat, åklagare osv. Det är de som jag är förtjust i.. men omöjligt att plugga till det va?
  • Anna :

   Advokat och Åklagare måste i grunden ha juristexamen. Det är långa och tuffa utbildningsvägar. Att komma in på juristprogrammet är bara första steget, sedan ska man med godkänt resultat plugga i 4,5 år och då tar man juristexamen, vilket är endast ett steg på vägen mot att eventuellt kunna bli åklagare eller advokat. Har du läst någon juridisk kurs på gymnasiet? Om inte se om du kan på komvux läsa en eller flera juridiska kurser. Då kan du testa om studier i juridik är rätt för dig. Det finns också på högskolenivå en kurs där alla behöriga kommer in - UJIK, utvidgad juridisk introkurs på distans från Lunds universitet. Du kan läsa UJIK och se om juridiska studier är rätt för dig. Det är mycket långa komplicerade texter man ska läsa och minnas innehåll i dem. Det är tuffa studier. Det är inte alla som kommer på juristprogrammet som tar examen. Det kan bli för tufft och man hoppar då av. Så har man då förbrukat många veckor av studiemedel, har skulder till CSN + ingen färdig utbildning heller... så det är bra att vara säker på förhand (säker på att man kan klara av studierna).

  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Pebkac03

   Lärare eller socionom?

   Hej Står inför mitt studieval med ett stort intresse för både pedagogiskt samt socialt arbete. Min största fundering är om det går att studera till socionom och ha en väg in i skolvärlden eller om det ger både fel behörigheter och...

   Milla : : Hej,det första jag tänkte på när jag läste din fråga var yrket Skolkurator. Vägen till det yrket ligger via socionomprogrammet. Titta också gärna på möjlighet att bli... Läs hela svaret
  • Elev

   Vilken mattebok ska jag köpa till matte2b komvux?

   Hej. Jag ska läsa matte 2b på komvux om några veckor. Jag vet att jag kommer få information vid kursstart, men jag vill förbereda mig redan nu. Jag lär mig bäst genom att ha en fysisk mattebok. Vilken mattebok bör jag köpa för att läsa...

   Milla : : Hej,det är undervisande lärare som bestämmer vilken lärobok som ska användas. Som SYV undervisar jag inte i något ämne och kan inte bestämma vilken bok som ni ska... Läs hela svaret
  • Akma

   Gå från ca 15 merit till 18 med komvux?

   Hej! Jag går sista året av bild och formgivning och vill utbilda mig till bildlärare. Den högskola jag vill in på hade 17.80 som intagning för betyg med komplettering förra året. Jag vet inte mina betyg än men när jag gissat hur mycket mitt merit efter studenten kommer bli tror jag ca 15.5...

   Milla : : Hej! Jag vill börja svara med att råda dig göra ansökan till högskoleutbildningen ändå, även om du inte tror att ditt meritvärde skulle räcka - detta för att... Läs hela svaret
  • Nathalie

   Plugga optikerprogrammet i Danmark?

   Hej! Jag hade tänkt att plugga till optikerprogrammet till höst och det finns i Kalmar och i Stockholm, och nu har det tydligen också kommit till Göteborg vilket är bra. Men jag vill ha en mer chans att komma in och har därför hört att det går...

   Milla : : Hej!ställ din fråga till Öresund direkt, där finns experter på att bo, jobba och även studera i Danmark. Tänk dock på att när du är färdigutbildad Optiker i Danmark,... Läs hela svaret
  • Linamy

   Behöver komplettera medicins grundkurs?

   Hej. Jag studerade till Undersköterska för 2014. Jag klarade då inte den sista tentan i medicin grundkurs. Har sedan dess arbetat och studerat andra utbildningar. Är nu redo att läsa kursen igen så att jag kan bli godkänd. Hur går jag till väga?...

   Milla : : Hej,vilka kurser som elever på VO läser nu för tiden kan du se i programplanen för VO här>> Kursen vid namn "medicin" verkar inte längre finnas men jag är inte... Läs hela svaret
  • Filwid

   Finns det mycket jobb tillgängliga under vintermånaderna?

   Hej, jag tar studenten nu till våren och planerar att arbeta något eller några år innan jag börjar plugga. Jag har fixat ett jobb på en golfklubb som sträcker sig mellan augusti - november och sedan börjar igen i mars. Men finns det under de...

   Milla : : Hej,de som är "typiska vinterjobb" i Sverige är t.ex snöröjning, grusning av vägar och stigar (för att de gående inte ska halka) och i handeln, t.ex som... Läs hela svaret
  • Johannnnnn

   Logistikprogrammet vs ekonomie kandidat?

   Hej, jag är intresserad av att läsa på Handels högskolan i Göteborg. Jag tror inte riktigt jag har poängen för att komma in på ekonomie kandidat, men såg att man får ekonomie kandidat examen om man läser logistik programmet? Vad...

   Milla : : Hej,jämför vilka kurser ingår i de två programmen som du vill se skillnad på. Kontakta studievägledare som jobbar på de programmen. Se om det finns studerande ambassadörer... Läs hela svaret
  • Johannnnnn

   Jobb som ekonom?

   Hej, jag är 18 år gammal och läser ekonomi programmet. Jag är intresserad av att läsa till civilekonom i Borås och undrar hur jobb möjligheterna ser ut? är det lätt att få jobb efter examen? isåfall vad för jobb och vilka...

   Milla : : Hej,det vi vet om yrke civilekonom berättar vi på framtid.se/yrke/civilekonom Civilingenjörsprogrammet är ett fyraårigt program. Du kommer därför söka jobb först om fyra år och... Läs hela svaret
  • Felicia

   Vad får jag mest merit av?

   Hej, är det värt att ta matte 4 och få E i det eller att välja ett annat ämne och få A. Vad får jag mest merit av?

   Milla : : Hej,matematik 4 lär ge dig meritpoäng, + 0.5 och skillnaden mellan E och A i en 100p.kurs är plus-minus 0.4, så även betyget E i matte 4 ger alltid en liten "vinst" (minst + 0.1) till... Läs hela svaret
  • HelloThere

   Jobba med företagsutveckling - hur?

   Hej! Hur går jag tillväga för att jobba som företags/affärsutvecklare och finns det en utbildning som ej är på kandidatnivå för detta (gärna under 3 års tid)?

   Milla : : Hejsan,de yrken som du är intresserad av är - i alla fall i Sverige - icke-reglerade; det betyder att inga strikta krav finns på vilken utbildning man behöver för att kunna få jobb eller... Läs hela svaret
  • Negin77

   Vill bli en sportjournalist men vet inte hur?

   Hej För några månader sen så blev jag riktigt intresserad i fotboll, och skulle kunna tänka mig att jobba med det i framtiden som sport journalist, men jag vet inte hur man blir det och vad som krävs för att bli det men är redo att göra vad som...

   Milla : : Hej,det är fler som vill bli sportjournalister eller sportkommentatorer än det finns anställningar eller uppdrag och därför är konkurrensen inom den branschen mycket tuff. Jag kan... Läs hela svaret
  • Yara

   Utökade kurser?

   Hej SYV! Jag har tagit examen 2022. Jag hade 2500 poäng med en utökade kurs (modersmål 1 med betyget A) Och nu läser jag på komvux matte 3&4 och moderna språk arabiska 3&4 för att få 2,5 meritpoäng och höja mitt...

   Milla : : Hej,i Examensbeviset kommer ingenting att ändras. U-kurser och kurser lästa efter det att du fick ut examensbevis från gymnasiet räknas in endast i 2 fall: om kursen krävs för behörighet eller om den ger... Läs hela svaret
  • Fleurette

   Utländska gymnasium?

   Jag söker förskollärarutbildning med interkulturell profil erfarenhetsbaserad. Jag studerade i Frankrike (1995) och jag har en utländsk gymnasieutbildning ("baccalareat S SVT science"). Jag undrar om naturkunskap 1b och samhällskunskap 1b ingår i mitt...

   Milla : : Hej,du måste skicka dina gymnasiebetyg (diplom) till UHR och bedömning görs där. Vad jag tycker eller säger kommer i detta fallet inte spela någon roll. Det är UHR´s bedömning som kommer... Läs hela svaret
  • EliEli

   Socialpedagog genom fristående kurser?

   Hej kan man bli socialpedagog genom att läsa fristående kurser på halvfart? Vet ni vart isåfall? Innehåller socialpedagogutbildning mycket statistik och kvantitativ metod? Ville först bli sociolog men tvekar pga just statistiken då jag inte är...

   Milla : : Hej,det vi vet om yrket socialpedagog berättar vi i presentationen på framtid.se/yrke/socialpedagog - yrket är icke-reglerat och man kan få anställning med diverse olika utbildningar, enligt... Läs hela svaret
  • Sofiiaa010

   Ämneslärare - val av ämne?

   Hej! Jag är sugen på att studera ämneslärarprogrammet med inriktning mot gymnasieskola. Dock så har jag svårt att hitta hur arbetsmarknaden ser ut för olika inriktningar. Allra helst vill jag läsa religion eller historia men jag har hört att det...

   Milla : : Hej,alla de ämnen som du är intresserad: samhällskunskap, religion och historia av är obligatoriska i Sverige både på grund- och på gymnasieskolans alla program och dessutom är... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga