Angelica 23 år
  Jag har 270 i meritpoäng (satsar på att höja tills jag går ut nian). Nästa termin ska jag börja gymnasium och jag har ingen aning om vad jag vill bli. Mina föräldrar tycker att jag ska ta naturvetenskapsprogrammet för det är det bredaste och jag kan bli i stort sett allt och med tanke på att jag inte vet vad jag vill bli så är det ett ganska smart val. MEN jag vet inte om jag kommer klara det. Kan man bli någonting med C/B i de flesta ämnen när man gått ut naturvetenskapsprogrammet. Eller är det hård konkurrens? Jag tycker om NO men tycker dock det är lite svårt att få in allt i hjärnan och brukar inte få så bra betyg på proven (D/C). Däremot om det är inlämningsuppgifter, där kan jag sätta ett A hur lätt som helst. Fast ja, jag antar att det är väldigt mycket prov i gymnasiet och oroar mig för att jag inte kommer klara natur. Hade innan funderat på ekonomilinjen, men jag vet sjutton inte vad jag vill bli efter det. Tror dock att ekonomi kurserna är en aning intressantare för mig, men som sagt. Vet ju inte vad jag vill bli ännu.
  Jag tänker väldigt mycket på min framtid och oavsett om jag väljer natur eller ekonomi så vill jag bli framgångsrik och kunna skaffa ett riktigt bra jobb med en bra fast lön att stå på. Läkare, ekonom, jurist, chef. Ja... skulle faktiskt kunna tänka mig att bli vad som helst bara man har höga löner och varierande arbetsuppgifter. Och det som jag är så orolig om just nu är... kommer jag någonsin kunna lyckas med det? Har hört att det är väldigt hård konkurrens på ekonomiprogrammet, det är många som tar den linjen och slåss om yrkena. Medan väldigt många är i behov av att hitta läkare till exempel. Detta gör mig så osäker på vad jag vill bli och speciellt med de betygen jag har. Har jag chans att bli till exempel läkare eller ekonom med bara C/B i de flesta ämnen?
  Vad bör jag göra? Ska skicka in min ansökan nästa vecka har jag tänkt, men vet inte ens vad jag ska välja :/

  2 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Angelica!
  Jag antar att du har tagit reda på vad NA http://www.gymnasieguiden.se/program/NA har att erbjuda.
  Du undrar om man kan komma in på någon utbildning efter gymnasiet med medelbra betyg. Svar är att du kan göra Högskoleprovet och kanske komma in på dess resultat eller så hittar du någon utbildning som du kan komma in på - om du kan flytta dit där du kommer in, på vissa orter är antagningspoäng mycket lägre än i Stockholm, Malmö och Göteborg.
  Skickar också en länk till tips om Studieteknik http://www.gymnasieguiden.se/informeras/tips-om-studieteknik som kanske blir till hjälp för dig.
  Om du tycker att Ekonomi http://www.gymnasieguiden.se/program/EK är roligt, tycker jag du kan välja det.
  Vad det gäller läkare - så är det extremt hårt konkurrens om utbildningsplatserna och bara A-betyg i alla kurser räcker inte, utan man måste även läsa några kurser för Meritpoäng http://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser alternativt ha väldigt högt resultat på högskoleprovet http://studera.nu/hogskoleprov/det-viktigaste-om-hogskoleprovet/ .
  Val av gymnasieprogram är inte helt avgörande för din framtida karriär. Det går att komplettera med kurser senare (valbara kurser under åk2 och 3 på gymnasiet och/eller på komvux efter gymnasiet).
  Läs om programmen på http://www.gymnasieguiden.se/program
  titta på programplanerna (länkar finns i programpresentationer) och titta även på http://www.framtid.se/professions/
  i fall du hittar ngt yrke som verkar passa dig.
  Sök flera alternativ, oavsett vilket program du bestämmer dig för.
  Du kan söka samma program på flera skolor eller olika program på samma skola.
  Gör vår test på http://www.gymnasieguiden.se/testet som vi hoppas hjälper dig att definitivt bestämma dig ang. vilket program du vill söka till i första hand.
  Mvh Milla SYV
  • Angelica Om jag tar ekonomiprogrammet, vilken inriktning och vilka 2 ämnen är bäst att lägga till om man vill kunna ha en så bred behörighet som möjligt. Krävs det till exempel matte 4 och 5 i många yrkesutbildningar? Eller tror du det räcker med matte 3? Tar man ekonomi-ekonomi läser man ju matte 3 vilket jag tror är väldigt bra eftersom att den inte finns med på ekonomi-juridik. Och har sett att många utbildningar kräver matte 3.
  • Mikael Inriktning väljer man på EK till åk2. Läs även svar från mig inom kort. Mikael SYV
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej, på EK läser man inriktning från åk2. Om du söker till en skola som erbjuder båda inriktningar, väljer du under åk1. Om du läser inriktning Juridik på EK, kan du läsa Matte 3 som programfördjupande kurs.
  Det är utbildningar till civilingenjör, läkare, veterinär, marinbiolog - som kräver Matte 4 och bara några få tekniska utbildningar på KTH och Chalmers som kräver Matte 5.
  Ang. kurser inom individuellt val väljer du dem från en lista av kurser som just den skolan, dit du söker, kan erbjuda. Val gör du tidigast under åk1.
  Om du hittar en högskole- eller yrkeshögskoleutbildning (se på www.studera.nu och www.yhguiden.se ) som du vill söka, se vad det är för särskild behörighet och då är det just de kurser som du vill lägga till.
  Önskar dig lycka till med dina framtidsplaner!
  Mikael SYV
  • Angelica Okej så har jag en liten tid att tänka i alla fall. Men är matematik 4 svårt? Satsar på att få minst ett B i alla ämnen men för närvarande har jag bara C i matte, vilket betyder att jag inte är så jätte bra på det. Är osäker på om jag kommer kunna hänga med i studietempot. Är det värt att satsa på? Med tanke på att jag inte vet vad jag vill bli när jag blir stor ännu.
  • Mikael Du kan se vad olika mattekurser innehåller på www.matteboken.se och du behöver inte bestämma dig angående hur mycket matte du vill läsa nu. Du kan göra det senare, när du läser på gymnasiet. Mvh Mikael SYV

  Frågor och svar

  • Nour 23 år

   Studier i Turkiet?

   Hej! Jag studerar min sista år på komvux och undrar om vad behöver jag för att kunna studera röntgensjuksköterska programmet i Turkiet ??

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Hampus 19 år

   Har jag stor chans att komma in?

   Jag har sökt en utbildning och kollade antagningsstatistiken för b1 gruppen 2020 som låg på 17.08. Men när jag går ut gymnasiet nu till sommar så kommer jag ha cirka 16,80. Kommer man inte kunna komma in om man ligger under vad antagningsstatistiken visar?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Anonym 19 år

   Valde fel linje, körd?

   Hej, jag är en tjej som precis fyllt 19. Jag går just nu i Handel årkurs 1, gick på IM innan i 2 år. Det är så att jag egentligen inte vill gå handel, vill inte hålla på med något inom det. Ville egentligen gå estet media, inriktning foto och film men tyvärr kom jag inte in. Ville inte gå med...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Malte 21 år

   Utbildningar till djurskyddsinspektör?

   Hej, jag skulle vilja jobba som djurskyddsinspektör i framtiden. Har läst en del på nätet, har tagit reda på att utbildning krävs för yrket men det är lite oklart vad exakt man behöver för något. Har sett att etologi, zoologi är...

   Anna SYV: Hej Malte,Vill man bli djurskyddshandläggare/djursjydsinspektör, behöver man utbildning och erfarenhet som ger kunskap om djurskyddslagstiftningen, om hur man bedömer i fall... Läs hela svaret
  • Zoe 20 år

   Urvalsgrupp om man får grundläggande behörighet från komvux?

   Hej! Jag läste igenom några frågor här om urvalsgrupper men vet fortfarande inte specifikt var jag faller in. Jag har läst alla kurser förutom två på gymnasieskola, och resten på komvux. Jag tolkar det som att jag tillhör BII, men jag har...

   Anna SYV: Hej Zoe,yrkesexamen som har kompletterat för grundläggande behörighet - tillhör enligt informationen på antagning.se/sv/anmal-dig-och-hall-koll/platsfordelning-och-urval till urvalsgruppen BI, direktgruppen.
  • Tim 50 år

   Förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl?

   Hej! som rubriken lyder undrar jag vad som gäller om man vill söka förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl (gäller ansökan till en svensk högskoleutbildning). Tusen tack för all hjälp som ni kan bistå med! Tim V.

   Daniel Larsson: Hej Tim!”Förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl” innebär att en sökande som under sin skolgång har haft försvårande... Läs hela svaret
  • Karoline 30 år

   Tänker jag rätt kring samlat betygsdokument?

   Jag har en elev som läst gymnasiet och gick ut gymnasiet med samlat betygsdokument (2008). Totala poängen är 2450 och icke godkända 600 så godkända är totalt 1850p. Godkänt i Svenska A,B,C och Matte A,B, Engelska A,B Samhällskunskap A, Historia A, Naturkunskap A, Idrott och hälsa A,B. Tänker...

   Peter SYV: Hej Karoline,utgå ifrån informationen på antagning.se/sv/dina-betyg/gymnasieskolan/slutbetyg-fore-2010/grundlaggande-behorighet och där står det bl.a att Samlat betygsdokument... Läs hela svaret
  • Emma 19 år

   vilka betyg söker jag med efter basår?

   Hej, jag går ekonomiprogrammet men vill arbeta inom vården i framtiden. Jag behöver därför gå ett naturvetenskapligt basår på högskola/komvux. Vilka betyg är det jag söker in med efter ett basår på universitetet?

   Peter SYV: Hej Emma,efter ett basår på universitetet söker du till en svensk högskole-/universitetsutbildning med det meritvärde du har från ditt examensbevis från gymnasiet men du... Läs hela svaret
  • Mohammed 38 år

   Engelska 6 = IlETS?

   Hej! Jag har master från mitt hemland och och den är validerat i Sverige samt engelska 6 från Sverige, nu tänker jag läsa vidare till PHD i ett europeisk land. För att kunna göra det, jag måste har ett intyg som visar att jag har bra kunskap på engelska språket, kunskaperna ska motsvarar...

   Peter SYV: Hej Mohammed!testet som du skriver om i din fråga finns i flera varianter. Jag gissar på att det är det högre Academic variant du behöver. Testet kan ge upp till max 9 poäng (från o till 9 poäng).... Läs hela svaret
  • Selma 18 år

   Vad motsvarar IB matematik ämnena i merit?

   Jag vill gå på chalmers bioteknik bachelorprogram, då behöver man matematik 4. Vilken IB matematik behöver jag läsa för att kunna få 1 merit poäng för matematik 5. Jag pluggar just nu Math AA HL, men det är lite för svårt och tänkte byta till Math AA SL men är osäker om det räknas som matematik 5.

   Peter SYV: Hej Selma,på antagning.se/sv/dina-betyg/international-baccalaureate/ib-examen-2021-och-framat/sarskild-behorighet ser du motsvrigheter mellan IB-kurser och "vanliga svenska" gymnasiekurser för... Läs hela svaret
  • Cathrine 55 år

   Utbildning 1989 ?

   Jag läste Barnskötare inom barnomsorg och allmän fritidsverksamhet 40 v år 1989. Utbildningen var sån att man läste in den snabbare. Den ska motsvara Barnskötare inom barnomsorg och allmän fritidsverksamhet gymnasieutbildning. Den informationen fick vi då utbildningen startade. När jag ser...

   Anna SYV: Hej Cathrine,p g a Undersköterska är ett av många icke-reglerade yrken, då är det inte ett krav att ha gymnasieexamen, utan man kan läsa just de yrkesspecifika komvux-kurserna mot yrket eller t o m få... Läs hela svaret
  • Julia 21 år

   Studieuppehåll?

   Hej, jag skulle egentligen åkt iväg för att jobba som au pair i 1-2 år nu till sommaren men pga corona lär det nog inte gå. Därför funderar jag på att börja plugga på universitet istället till hösten men jag undrar hur möjligheterna ser ut ifall jag skulle vilja åka iväg som au pair kanske nästa...

   Anna SYV: Hej Julia,om du påbörjar dina studier på ett program på en svensk högskola eller universitet men behöver ta uppehåll i dina studier kan du ansöka om uppehåll med Platsgaranti, se information... Läs hela svaret
  • Sara 23 år

   Kan jag ta bort ämnen i gymnasieexamen?

   Hej. Jag har räknat mina antagningspoäng och det har kommit upp till omkring 3.100 gymmasie poäng. Jag har gymnasieexamen från frisör utbildning som jag har fått 2.600 plus några extra ämne som jag pluggar nu i komvux(grundläggande behörighet och lite extra) och jag kommer upp till många...

   Anna SYV: Hej Sara,det du kan göra är följande:- gör högskoleprovet- se om du vill söka till folkhögskolans allmänna kurser (där du på ett år kan få ut omdöme... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga