Efter att detta blev av så började jag må dåligt och känna att jag inte kommer ha någon framtid eftersom kag går fel linje och det kommer inte ge mig något efter jag gått ut . Det jag vill göra efter skola är att jobba i klädbutik och sälja, och då tänker jag linjen handels, jag har chansen att byta till handels lärlingprogram men då är det ännu mer praktik + att jag kommer få hopp in i en 1:a och gå ett extra år. Vad ska jag göra? Jag har haft sömnproblem och inte kunnat sova alls pga detta valet som jag måste göra. Känns som att allting blir bara fel. Om jag går kvar, ställer det till för mig att bli det jag vill, eller är det bästa att byta när man har chansen?
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 25977 frågor besvarade.
Ska linje eller ska jag gå kvar och ta mig igenom bygg?
Efter att detta blev av så började jag må dåligt och känna att jag inte kommer ha någon framtid eftersom kag går fel linje och det kommer inte ge mig något efter jag gått ut . Det jag vill göra efter skola är att jobba i klädbutik och sälja, och då tänker jag linjen handels, jag har chansen att byta till handels lärlingprogram men då är det ännu mer praktik + att jag kommer få hopp in i en 1:a och gå ett extra år. Vad ska jag göra? Jag har haft sömnproblem och inte kunnat sova alls pga detta valet som jag måste göra. Känns som att allting blir bara fel. Om jag går kvar, ställer det till för mig att bli det jag vill, eller är det bästa att byta när man har chansen?
3 Svar
Det är bra att du fick erbjudande att hoppa in i Handel/Administration - dock "förlorar" du ett år på det.
Jag tycker inte det gör ngt. att du kommer att läsa på gymnasiet i fyra år. Det finns fördelar: du blir mognare, med mer livserfarenhet och vet för var dag bättre och bättre vad det är du verkligen vill.
Du är redan 18 år och behöver inte fråga dina föräldrar utan kan fatta beslut på egen hand, dock är det klokt - tycker jag - att ändå tillfråga dem, som känner dig bra och vill inget annat än ditt bästa.
De alternativ du har nu är att:
1. stanna på ditt program, gå praktik på byggvaruhandel och satsa på att bli säljare efter gymnasiet; det är inte så att arbetsgivare kräver Gymnasieexamen från just Handelsprogrammet. Arbetsgivare kräver GYMNASIEEXAMEN. /punkt/. Från vilket program är av underordnad betydelse när det handlar om att söka jobb i ett klädesbutik. Jag råder dig söka extra jobb nu, när julhandel har börjat. Butiker söker extra personal. Då får du känna på hur det är att jobba som säljare i butik. Har du kanske redan gjort det?
2. byta till Handel/Administration: du fick ju erbjudande om det. Boka "skugga en elev" på Handel/Administration - dvs gå med dem minst en hel dag - innan du bestämmer dig. Det borde kunna gå att ordna, tycker jag och är klokt att testa innan du byter;
3. om du byter, så kanske du kan tänka dig andra program - t.ex. Hantverksprogrammet - t.ex Finsnickeri eller Textil/tapetserare - då lär du dig ett hantverk men ändå kan jobba i butik sen: inredningsbutik t.ex.
Det är, som sagt, inget krav att arbetsgivare anställer utifrån gymnasieprogram - ja, om det är undersköterska eller elektriker vi pratar om men i butik kan arbetsgivare anställa vem hen vill och tror på. Kravet är oftast: gymnasieexamen från valfritt program. Om du t.ex. skulle praktisera i Byggvaruhandel hela din APL - är det en bra merit, då det viktigaste i butik är att kunna hantera kassan och "ta" kunderna och exakt VAD MAN SÄLJER är av underordnad betydelse: du lär dig på plats vad det är för varor du skall sälja. Det finns ju inget garanti att du får jobb just i klädesbutik direkt. Du kanske får jobba en en annan butik och söka jobb i klädesbutik under en period.
Det finns exempel på folk som jobbar med helt andra saker än det som de läste på gymnasiet.
All kunskap och alla erfarenheter kan komma till användning.
Vet ej på vilken skola du går, men se här http://www.gymnasieguiden.se/schools/view/elof-lindalvs-gymnasium finns inriktning Måleri på byggprogrammet. Ett förslag är att du tar den inriktningen och lär dig måla och sätta upp tapeter /det kan du ha mycket nytta av i livet sen - inte minst för egen del/ och du slipper förlora ett år utan går ut tillsammans med dina jämnåriga. Sedan är du kvalificerad att arbeta som säljare i en färgbutik /om du gör APL på varuhandel/ som även säljer tapeter och på större varuhus kanske det finns många olika avdelningar - både färg/tapeter; och kläder. Du kan kanske få jobb där du praktiserar nu. När man har ett jobb, är det mycket lättare att få ett nytt jobb. Det är den, som inte har ngt. jobb, som har det svårast. Det absolut svåraste är att få första jobbet.
Fundera lite på vad jag har skrivit till dig nu & återkom gärna med feed-back om vad du tycker, om något i mitt svar blev till hjälp! Känner inte dig och utgick enbart från det du har skrivit i din fråga. Önskar dig det bästa!
Hoppas vi hörs snart igen! Anna SYV
en kort och bra information om vad det innebär att vara lärling finns här: http://www.gymnasieguiden.se/informeras/att-vara-laerling
Nytt från i år är det att Lärling har rätt till 1000 kr. mer i månaden /den så kallade Lärlingsersättning/. Detta är utöver den vanliga studiehjälpen. På Lärling är det lika mycket Praktik som på vanlig yrkesutbildning men man LÄSER YRKESÄMNENA på en arbetsplats i stället för i skolan.
Det är många elever som vill läsa som lärling pga extra pengar och pga de tycker om att läsa yrkesämnena på arbetsplatsen.
Men om du vill läsa på ett "vanligt sätt" i skolan med bara 15 veckors praktik - kanske går det att lösa på så sätt att vi kollar av ett större område: du kan kanske pendla till en annan skola som har plats.
Vi kan t.ex. kolla med den här skolan i Göteborg http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/handelsakademin-gymnasium
om de kan ta in dig.
Eller den här: http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/jensen-gymnasium-goteborg
Eller den här: http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/nti-gymnasiet-goteborg-kronhusgatan
På den skolan http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/plusgymnasiet-goteborg erbjuds det profil Försäljning & marknadsföring på Handel/Administration.
Kan du tänka dig pendla till Göteborg för att gå på ett vanligt handelsprogram /inte lärling/?
I så fall kan jag hjälpa dig med kontakt med den eller de skolorna. Jag kan ta reda på om någon av de skolorna har plats i åk1 på vanlig handel. Kanske kan rektor t o m bevilja ta in dig i åk2 - jag kan inte lova men man kan alltid fråga. Rektorn har rätt att fatta beslut om Individuellt anpassat program och vissa ämnen får bytas ut - från Handel mot de kurserna som du redan har fått betyg i. Den möjligheten har begränsningar men det är värt att pröva det också.
Tänk på saken! Men det är inte alls farligt att ställa frågan. Du behöver inte byta även om de svarar JA.
Men om du absolut inte kan tänka dig pendla till skolan, då är det ingen idé att fråga.
Återkom med svar vad du vill göra - fråga eller ej?
Mvh
Liselotte SYV
rektor på Handelsprogrammet som heter Christel vill träffa dig för att diskutera byte till deras skola.
De har öppet hus i övermorgon, lördag den 6 december kl.12 och hon föreslog att du kommer ser på skolan och efter det bestämmer om du är intresserad av att byta till dem.
Du ser adress till skolan i presentationen på länken överst i detta svar.
Ta med dig dina betyg eller i alla fall skriv upp vad du har fått för betyg redan och vilka kurser du läser nu - så att du skulle kunna överlämna den förteckningen till rektor Christel - vid behov.
Var god skriv en kommentar så att vi vet att du fick info- om erbjudande ang. öppet hus nu på lördag, OK?
Lycka till !
Milla SYV
Väldigt många kurser är OBLIGATORISKA och på alla skolor läser man de kurserna men så finns det ett antal VALBARA KURSER och där erbjuder skolorna olika valbara kurser (här kan man skapa Profiler t.ex.) som "block" av valbara kurser så att inte var och en väljer utan man väljer "profil" och alla läser samma valbara kurser. Det är lättare att planera så och tryggare för elever också - då de på förhand vet vad de skall läsa framöver, under alla tre åren på gymnasiet.
Här http://www.gymnasieguiden.se/files/program/pdf/programplaner/HA.pdf kan du se Programplan för HA och alla Gymnasiegemensamma ämnen & Programgemensamma ämnen är obligatoriska för alla elever som läser HA + en av inriktningarna + 700 poäng programfördjupande /valbara kurser/ + 200 poäng /individuellt val/ + Gymnasiearbete 100 p. = 2500 poäng.
Precis som på alla andra program, så kan man VÄLJA tillvalskurser - inom Programfördjupningar & Individuellt val + man väljer Tema för Gymnasiearbete men val begränsas av det, som skola kan erbjuda och inom Programfördjupningen begränsas också av Skolverket /som bestämmer vilka kurser som får läsas som Programfördjupande/.
Upplägg - dvs vilka kurser som läses under åk2 och/eller 3 och i vilken ordning också kan variera från skola till skola.
Ett kort svar på din fråga är: till två tredje delar är samma inriktning på handels/administration - exakt samma på alla skolor /dvs de läses samma kurser/ och till 1/3 del skiljer det sig pga vilka valbara kurser som finns på skolan + att APL är också olika, beroende på vilka praktikplatser som skola har hittat. Är det då SAMMA eller OLIKA utbildningar? *L* :-) - Jo... det är både och... både samma & olika.
Jag tycker inte du förlorar ngt. om du åker på öppet hus på lördag och i fall du inte tycker om det du ser och hör, behöver du inte gå vidare med det bytet. Du förlorar också inget på att ringa till den andra skolan: du behöver inte byta dit även om ni ses och han visar dig runt på skolan. Du kanske upptäcker att det är för långt för dig att pendla, till exempel. Ingen kan tvinga dig att byta eller att stanna kvar. Jag vill bara påvisa de möjligheter som finns.
Önskar dig stort Lycka till! - oavsett vilket beslut du fattar i frågan om att byta eller inte byta utbildning.
Som ordspråket säger: "Du vet vad du har... du vet inte vad du får" och så är det allt som oftast här i livet: man tvingas välja, även om man inte kan veta exakt vilket alternativ som blir bäst.
Mvh
Milla SYV
Frågor och svar
-
Hoppa över SAS 1 till SAS 2?
Hej, Jag har slutbetyg "B" i SAS Grund 4, kan jag hoppa över GymSAS 1 och gå till SAS 2 istället eller finns det ett sätt som jag kunde göra SAS 1,2,3 kurser snabbare? Tack
Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?
-
Förskollärare komplettera till lärare?
Hej! Jag har precis tagit förskollärarexamen och förstår att det var så fel. Jag vill egentligen jobba som lärare! Tyvärr har jag slut på csn och att utbilda mig till grundskolelärare i 4 år till går verkligen inte. Finns det något sätt för mig att komplettera till lärarexamen? Jag har kontaktat...
Hej Sabina, det är skolverket som utfärdar lärarlegitimationer. Kontakta deras avdelning för lärarlegitimationer, alltså skolverkets avdelning.Du kan prova söka jobb som... Läs hela svaret -
Hur Blir jag behörig lärare?
Hej, jag heter Ulrika och har tre gamla utbildningar, en i arbetsterapi från 1993, en kandidatexamen i form på Beckmans designhögskola och en Magisterexamen i Industridesign från 2004 på Konstfack. Jag har de senaste 15 åren undervisat i estetiska ämnen på högskola, gymnasiet och i grundskola....
Hej Ulrika!Jag vill råda dig att titta på alternativet Yrkeslärarprogrammet, som omfattar 90 hp men brukar inte ges på heltid, utan på halvtid eller på 75% av studietakt, alltså tar det 2... Läs hela svaret -
Försvårar anpassad studiegång att komma in på gymnasiet?
Hej! En elev har anpassad studiegång under grundskolan och läser bara de tre kärnämnena och 5 ämnen till för att få behörighet till ett yrkesprogram. Är det svårt att komma in på ett yrkesprogram ändå i och med att det bara är 8 ämnen som räknas in i elevens meritvärde och inte 16 eller 17...
Hej Louise!Ja, det stämmer att det är svårare att få högt meritvärde/betygspoäng om man endast läser 8 ämnen. Då kan man som högst uppnå... Läs hela svaret -
Hur göra fysik 1a sommarkurs?
Min dotter går in gymnasium i Malmö och blir klar i maj med sin examen. Hon vill söka till medicinutbildning på Irland och allt är ok med det. Men hon vill också söka till medicinutbildning i Danmark och för det skulle hon behöva göra Fysik...
Hej Marcus!Fysik 1a är en gymnasial kurs á 150 poäng, som på heltid kan läsas på 7.5 veckor eller på halvtid på 15 veckor. Hör med komvux i den kommunen där din dotter... Läs hela svaret -
Revisor eller redovisningsekonom?
Hej jag är väldigt intresserad av att bli revisor men vilken utbildning skulle passa? Ekonomprogramet? Vad är skillnaden på redovisningsekonom och revisor då? Kan man kalla sig själv för revisor om man har pluggat redovisningsekonom på...
Hej Sara,för att i Sverige bli en auktoriserad Revisor, så ställs det strikta specifika krav: för att bli auktoriserad revisor krävs att du genomfört en teoretisk och praktisk utbildning om... Läs hela svaret -
Regional gymnasieskola, på vilket sätt skiljer den sig från kommunal?
Hej! Jag ställde min fråga i rubriken, nämligen Regional gymnasieskola, på vilket sätt skiljer den sig från kommunal? och från friskola? vad gäller för gymnasieskolorna som drivs av regionerna? hur många är de skolorna som drivs av regionerna? Tusen tack för era svar! J. :)
Hej Jelena.Att en gymnasieskola har Region (f d landsting) som huvudman innebär att alla elever som är skrivna (folkbokförda) i någon av de kommuner som ligger inom... Läs hela svaret -
vad gäller för Intensivår för nyanlända?
Hej, som rubriken lyder, så undrar jag vad som gäller för intensivår för nyanlända? En kollega tipsade om det, men hon visste inte så mycket hon heller. Tack för ett snabbt och utförligt svar! My
Hej My,vad jag vet så är Intensivår för nyanlända en satsning som bl.a Arbetsförmedlingen är involverad i. Mycket kort sammanfattning: språkutbildningar och... Läs hela svaret -
Behörig bildlärare?
Hej! Jag läser grundlärarprogrammer f-3, jag vill läsa en sommarkurs så jag blir behörig i bild också. Jag vet inte vilken kurs jag ska söka på antagning för att bli behörig i ämnet bild också? Hjälp! Dom jag hittat är...
Hej Sabina!det bästa rådet jag kan ge dig är att du pratar med studievägledare på lärarhögskolorna. Jag tror inte någon av de kurserna som du nämner i din fråga eller båda, om... Läs hela svaret -
Hur gör man för att "byta" yrke?
Hej, jag läser just nu mitt andra år på El och energi programmet. Är inte riktigt nöjd och vill läsa till svetsare istället men vill läsa klart min el och energi utbildning först. Hur gör jag för att bara byta branch sådär?...
Hej Mohammed!Ett förslag är att du efter gymnasiet söker till en yrkeshögskoleutbildning som heter Certifierad svetsare med kvalificerad kompetens, se presentationen av den utbildningen: på... Läs hela svaret -
Ersätta vissa kurser?
Hej! Jag gick Sam-beteende men fick ingen examensbevis för jag fick 3 F i ma2b , naturkunskap 2 samt ledarskap och org. Sammanlagt i snittbetyg blev det 2100 Min fråga är får jag ersätta dessa kurser mot andra kurser? Som t.ex Eng7, filosofi 2 och moderna...
Hej Sia,du måste göra planering mot examensbevis - tillsammans med SYV på komvux.Filosofi 2 är en liten kurs á 50 poäng. Om undervisning i filosofi 2 och moderna språk 5 finns på komvux i... Läs hela svaret -
Naturvetenskap eller teknik program på KOMMVUX ?
Jag vill utbilda mig till civilingenjör i Datateknik. Jag valde att studera naturvetenskapsprogrammet. Är jag behörig att studera på universitet med de följande kurserna? Särskilda behörigheter vid universitetet är redan fyllda. Det finns inga vissa...
Hej!Du skriver "har en utländsk bedömning från UHR i vissa ämne", men hur är det med GRUNDLÄGGANDE behörighet? Vad står det i bedömningen om... Läs hela svaret -
Hoppa av utbildning och söka ny?
Hej! Jag läser termin 2 på HR-programmet i Linköping. Jag har på senare tid känt att utbildningen i sig inte riktigt är något för mig, och skulle därmed vilja söka ssk-programmet till hösten i Norrköping. Min plan är att...
hej Isabelle, du frågar: "Min plan är att gå klart vårterminen på HR, för att då också slutföra ett år på detta program för att sedan söka in till... Läs hela svaret -
Snittbetyg efter behörighetskomplettering?
Jag tänkte söka till Juristprogrammet och där krävs Historia 1a2 som jag inte har läst, alltså kommer jag behöva läsa in det nu i efterhand och behörighetskomplettera. Hur räknar jag ut vad min slutgiltiga snittpoäng kommer att bli efter...
Hej Alexandra, du har i din fråga på rätt sätt beskrivit hur jämförelsetal och meritvärde räknas ut, när man behörighetskompletterar. Dock... Läs hela svaret -
Antagningspoäng 2022?
Hej, med tanke på att årskullen 2002 och 2003 nu haft ganska stora delar av sin gymnasieutbildning på distans, är det stor möjlighet att även antagningspoängsgränserna sjunker? Om jag tex söker till KTH 2022, är det då det...
Hejsan,antagningsgränserna bestäms inte på förhand. De uppstår i konkurrensen om utbildningsplatserna. Antal utbildningsplatser ställs mot de meriter som sökande har och så ser man i efterhand... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga