Thobias 25 år
  Jag bår bygg andra året och har gått hela hösterminen här, när jag började min första praktik period så kände jag att detta är inget jag vill göra i framtiden, jag har fått en annan praktik och nu är jag på en bygghandel bara för att jag sa som det var och då kom syv och rektorn med förslag att jag kunde göra annorlunda praktik.
  Efter att detta blev av så började jag må dåligt och känna att jag inte kommer ha någon framtid eftersom kag går fel linje och det kommer inte ge mig något efter jag gått ut . Det jag vill göra efter skola är att jobba i klädbutik och sälja, och då tänker jag linjen handels, jag har chansen att byta till handels lärlingprogram men då är det ännu mer praktik + att jag kommer få hopp in i en 1:a och gå ett extra år. Vad ska jag göra? Jag har haft sömnproblem och inte kunnat sova alls pga detta valet som jag måste göra. Känns som att allting blir bara fel. Om jag går kvar, ställer det till för mig att bli det jag vill, eller är det bästa att byta när man har chansen?

  3 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Thobias! Så tråkigt att du inte trivs på ditt program, men bra att du upptäckte det nu - i stället för efter gymnasiet. Nu har du chansen att ändra ditt val.
  Det är bra att du fick erbjudande att hoppa in i Handel/Administration - dock "förlorar" du ett år på det.
  Jag tycker inte det gör ngt. att du kommer att läsa på gymnasiet i fyra år. Det finns fördelar: du blir mognare, med mer livserfarenhet och vet för var dag bättre och bättre vad det är du verkligen vill.
  Du är redan 18 år och behöver inte fråga dina föräldrar utan kan fatta beslut på egen hand, dock är det klokt - tycker jag - att ändå tillfråga dem, som känner dig bra och vill inget annat än ditt bästa.

  De alternativ du har nu är att:
  1. stanna på ditt program, gå praktik på byggvaruhandel och satsa på att bli säljare efter gymnasiet; det är inte så att arbetsgivare kräver Gymnasieexamen från just Handelsprogrammet. Arbetsgivare kräver GYMNASIEEXAMEN. /punkt/. Från vilket program är av underordnad betydelse när det handlar om att söka jobb i ett klädesbutik. Jag råder dig söka extra jobb nu, när julhandel har börjat. Butiker söker extra personal. Då får du känna på hur det är att jobba som säljare i butik. Har du kanske redan gjort det?

  2. byta till Handel/Administration: du fick ju erbjudande om det. Boka "skugga en elev" på Handel/Administration - dvs gå med dem minst en hel dag - innan du bestämmer dig. Det borde kunna gå att ordna, tycker jag och är klokt att testa innan du byter;

  3. om du byter, så kanske du kan tänka dig andra program - t.ex. Hantverksprogrammet - t.ex Finsnickeri eller Textil/tapetserare - då lär du dig ett hantverk men ändå kan jobba i butik sen: inredningsbutik t.ex.

  Det är, som sagt, inget krav att arbetsgivare anställer utifrån gymnasieprogram - ja, om det är undersköterska eller elektriker vi pratar om men i butik kan arbetsgivare anställa vem hen vill och tror på. Kravet är oftast: gymnasieexamen från valfritt program. Om du t.ex. skulle praktisera i Byggvaruhandel hela din APL - är det en bra merit, då det viktigaste i butik är att kunna hantera kassan och "ta" kunderna och exakt VAD MAN SÄLJER är av underordnad betydelse: du lär dig på plats vad det är för varor du skall sälja. Det finns ju inget garanti att du får jobb just i klädesbutik direkt. Du kanske får jobba en en annan butik och söka jobb i klädesbutik under en period.

  Det finns exempel på folk som jobbar med helt andra saker än det som de läste på gymnasiet.
  All kunskap och alla erfarenheter kan komma till användning.

  Vet ej på vilken skola du går, men se här http://www.gymnasieguiden.se/schools/view/elof-lindalvs-gymnasium finns inriktning Måleri på byggprogrammet. Ett förslag är att du tar den inriktningen och lär dig måla och sätta upp tapeter /det kan du ha mycket nytta av i livet sen - inte minst för egen del/ och du slipper förlora ett år utan går ut tillsammans med dina jämnåriga. Sedan är du kvalificerad att arbeta som säljare i en färgbutik /om du gör APL på varuhandel/ som även säljer tapeter och på större varuhus kanske det finns många olika avdelningar - både färg/tapeter; och kläder. Du kan kanske få jobb där du praktiserar nu. När man har ett jobb, är det mycket lättare att få ett nytt jobb. Det är den, som inte har ngt. jobb, som har det svårast. Det absolut svåraste är att få första jobbet.

  Fundera lite på vad jag har skrivit till dig nu & återkom gärna med feed-back om vad du tycker, om något i mitt svar blev till hjälp! Känner inte dig och utgick enbart från det du har skrivit i din fråga. Önskar dig det bästa!
  Hoppas vi hörs snart igen! Anna SYV
  • Thobias hej, tack för svar utav dig! Men det är så att jag trivs i skolan och så och alla i klassen trivs jag jätte bra med.
  • Thobias Det är bara så att det känns som att om jag går bygg så Kommer jag inte få jobb alls och att jag inte kommer kunna bli det jag vill. För nu i skolan tänker jag bara på att det som jag utbildar mig som kommer inte gynna mig för att jag inte är intresserad och vill hålla på med det som yrke, utan det är butik som jag vill. Kan säga också att jag måste stå ut med 3månader snickeri om jag ska få yrkesexamen, resten får jag göra på bygghandel. Och på bygghandel får jag vara i brädgårn men inte lära mig om kassa. Men kag får bemötande av kunder och hjälper. Och det med handels. Det är gymnasial lärling programmet. Den vanliga handels finns ingen plats, ich det enda jag tänker på är att jag kommer misslyckas med skola vare sig vilket jag gör. jag går på aranäsgymnasiet också, och om jag byter så kommer jag inte kunna byta tillbaka ifall jag ångrar mig, jag är 17 år och jag är inte myndig än. Det jag känner är att drt är jätte jobbigt att se alla i klassen plugga till npgot de vill bli, de har intresset, men jag är det "svarta" fåret. Jag ska dit och kolla upplägg idag och prata med handels gymnasial lärlings program, och imorgon ska jag ha bestämt mig vad jag ska göra, gå kvar eller byta. Alla säger att vad du än gr så kan du fortfarande bli det du vill, men i detta läget känns det verkligen så, jag sover ingenting på nätterna och har tagit hjälp med lite tabletter. Det är så oerhört mycket praktik på gymnasial lärling, och ja jag har kollat extra jobb, jag vill bara må bra över det som jag utbildar mig till.
  • Thobias Det har pågått länge om vill gå kvar eller om jag ska byta eller inte, mått dåligt i flera i flera månade men inte tagit beslut. Och jag är rädd för att jag kastar bort gymnasiet om jag byter och även om jag stannar kvar. Det är just den vanl.iga handels jag ville men platser finns ej, har ju gjort svenska engelska och matte, men det är försent nu. Jag tänker hela tiden och kan inte ta något beslut. När jag har byggämnen i skolan så känner jag ingen motivation för jag vill inte detta i framtiden. Har ett förslag att skippa all praktik men gå ut med 1700poäng och sen plugga komvux upp de som fattas på handels då. Men jag vet inte där heller, träffar syv hela tiden och hon. säger att vad jag än gör så går det att lösa
  • Thobias Snabbt svar snälla!
  • Thobias Och på bygghandeln kommer jag få sommarjobb om jag vill. Jag har 1,5 år kvar om jag går kvar, men ämnena i skolan är jätte jobbiga när man vill något helt annat. Jag bara tänker och tänker men får inget beslut. Jag vill gå kvar men kag mår dåligt utav det. Jagg vill byta men den enda chansen gymnasial lärling handels. På lindälv.
  • Thobias Jag hade chansen att byta linje till vanliga handels, men r de kom på med bygghandel så tyckte de att jag skulle vänta och se hur det var, jag gjorde det och nu är platsen borta på handels/-adminstartion. Min enda utväg att byta är gymnasial lärling. Mina föräldrar säger att gör det du vill, jag bestämde mig för att stanna men mådde ännu mer dåligt över det, hjälp mig jag vill ställa allt till rätta
  • Liselotte Jag kommer att svara på dina kommentarer nu! på en gång!
  • Milla Vi har nu fått ett ganska lovande svar från en skola i Göteborg! Jag skriver info- i ett nytt svar till dig! "Beordrar" dig *L* :-) gå på öppet hus till dem nu på lördag 6 dec.! *L* :-)
  Läs alla kommentarer
  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hej Thobias,
  en kort och bra information om vad det innebär att vara lärling finns här: http://www.gymnasieguiden.se/informeras/att-vara-laerling

  Nytt från i år är det att Lärling har rätt till 1000 kr. mer i månaden /den så kallade Lärlingsersättning/. Detta är utöver den vanliga studiehjälpen. På Lärling är det lika mycket Praktik som på vanlig yrkesutbildning men man LÄSER YRKESÄMNENA på en arbetsplats i stället för i skolan.
  Det är många elever som vill läsa som lärling pga extra pengar och pga de tycker om att läsa yrkesämnena på arbetsplatsen.

  Men om du vill läsa på ett "vanligt sätt" i skolan med bara 15 veckors praktik - kanske går det att lösa på så sätt att vi kollar av ett större område: du kan kanske pendla till en annan skola som har plats.
  Vi kan t.ex. kolla med den här skolan i Göteborg http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/handelsakademin-gymnasium
  om de kan ta in dig.
  Eller den här: http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/jensen-gymnasium-goteborg
  Eller den här: http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/nti-gymnasiet-goteborg-kronhusgatan
  På den skolan http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/plusgymnasiet-goteborg erbjuds det profil Försäljning & marknadsföring på Handel/Administration.

  Kan du tänka dig pendla till Göteborg för att gå på ett vanligt handelsprogram /inte lärling/?
  I så fall kan jag hjälpa dig med kontakt med den eller de skolorna. Jag kan ta reda på om någon av de skolorna har plats i åk1 på vanlig handel. Kanske kan rektor t o m bevilja ta in dig i åk2 - jag kan inte lova men man kan alltid fråga. Rektorn har rätt att fatta beslut om Individuellt anpassat program och vissa ämnen får bytas ut - från Handel mot de kurserna som du redan har fått betyg i. Den möjligheten har begränsningar men det är värt att pröva det också.
  Tänk på saken! Men det är inte alls farligt att ställa frågan. Du behöver inte byta även om de svarar JA.
  Men om du absolut inte kan tänka dig pendla till skolan, då är det ingen idé att fråga.
  Återkom med svar vad du vill göra - fråga eller ej?
  Mvh
  Liselotte SYV

  • Thobias Kolla gärna, jag bor i kungsbacka och det skulle jag klara av tror jag, verkligen, kolla gärna och återkom så fort som möjligt, tack så jätte mycket för att du tar dig denna tid att kolla upp detta! Uppskattas verkligen
  • Anna Vi har skickat epost till några skolor och återkommer så fort vi får svar! Vi håller tummarna! *L* :-)
  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hejsan, se här http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/aniaragymnasiet
  rektor på Handelsprogrammet som heter Christel vill träffa dig för att diskutera byte till deras skola.
  De har öppet hus i övermorgon, lördag den 6 december kl.12 och hon föreslog att du kommer ser på skolan och efter det bestämmer om du är intresserad av att byta till dem.
  Du ser adress till skolan i presentationen på länken överst i detta svar.
  Ta med dig dina betyg eller i alla fall skriv upp vad du har fått för betyg redan och vilka kurser du läser nu - så att du skulle kunna överlämna den förteckningen till rektor Christel - vid behov.
  Var god skriv en kommentar så att vi vet att du fick info- om erbjudande ang. öppet hus nu på lördag, OK?
  Lycka till !
  Milla SYV
  Hej igen! Alla Nationella gymnasieprogram är utbildning på heltid med lika många poäng.
  Väldigt många kurser är OBLIGATORISKA och på alla skolor läser man de kurserna men så finns det ett antal VALBARA KURSER och där erbjuder skolorna olika valbara kurser (här kan man skapa Profiler t.ex.) som "block" av valbara kurser så att inte var och en väljer utan man väljer "profil" och alla läser samma valbara kurser. Det är lättare att planera så och tryggare för elever också - då de på förhand vet vad de skall läsa framöver, under alla tre åren på gymnasiet.
  Här http://www.gymnasieguiden.se/files/program/pdf/programplaner/HA.pdf kan du se Programplan för HA och alla Gymnasiegemensamma ämnen & Programgemensamma ämnen är obligatoriska för alla elever som läser HA + en av inriktningarna + 700 poäng programfördjupande /valbara kurser/ + 200 poäng /individuellt val/ + Gymnasiearbete 100 p. = 2500 poäng.

  Precis som på alla andra program, så kan man VÄLJA tillvalskurser - inom Programfördjupningar & Individuellt val + man väljer Tema för Gymnasiearbete men val begränsas av det, som skola kan erbjuda och inom Programfördjupningen begränsas också av Skolverket /som bestämmer vilka kurser som får läsas som Programfördjupande/.
  Upplägg - dvs vilka kurser som läses under åk2 och/eller 3 och i vilken ordning också kan variera från skola till skola.
  Ett kort svar på din fråga är: till två tredje delar är samma inriktning på handels/administration - exakt samma på alla skolor /dvs de läses samma kurser/ och till 1/3 del skiljer det sig pga vilka valbara kurser som finns på skolan + att APL är också olika, beroende på vilka praktikplatser som skola har hittat. Är det då SAMMA eller OLIKA utbildningar? *L* :-) - Jo... det är både och... både samma & olika.
  Jag tycker inte du förlorar ngt. om du åker på öppet hus på lördag och i fall du inte tycker om det du ser och hör, behöver du inte gå vidare med det bytet. Du förlorar också inget på att ringa till den andra skolan: du behöver inte byta dit även om ni ses och han visar dig runt på skolan. Du kanske upptäcker att det är för långt för dig att pendla, till exempel. Ingen kan tvinga dig att byta eller att stanna kvar. Jag vill bara påvisa de möjligheter som finns.
  Önskar dig stort Lycka till! - oavsett vilket beslut du fattar i frågan om att byta eller inte byta utbildning.
  Som ordspråket säger: "Du vet vad du har... du vet inte vad du får" och så är det allt som oftast här i livet: man tvingas välja, även om man inte kan veta exakt vilket alternativ som blir bäst.
  Mvh
  Milla SYV
  • Thobias Oj jasså? Jag Har varit inne och kollat på deras sida och kollat schemat där och hur det ser ut, och då läser man mer än vad jag skulle göra om jag gick r
  • Thobias råka skicka. Det jag menar är, management marketing, innebär det något mer för det har mer ämnen än det schemat som jag ser på lindälvs handels adminstrations program, är det någon skillnad på dessa två linjer? Vill bara få en uppfattning på om det är samma linje? Eller om jag är helt ute och cyklar? Vet att det blev sent svar, men skulle uppskatta snabbt svar, tack så jätte mycket för att ni tagit er tid! Uppskattar det jätte mycket!
  • Milla Jag skall svara på din kommentar nu, inom mycket kort! Kolla även din epost, du fick meddelande från oss! *L*
  • Liselotte Hur går det för dig?
  • Thobias Byter till aniara nu efter lovet, hoppar in i en tvåa jar rektorn gått med på och kommer få olugga ikapp en del, men jag är beredd på det och ska ge det en chans:)
  • Mikael Tack för din kommentar! Lycka till med plugget! Vi på Fragasyv.se kommer att hålla tummarna för dig! Om du kommer på nå mer fråga, är du alltid välkommen att ställe den. Skriv då hellre en ny fråga. Vi ser de nya frågorna först och prioriterar dem. Känner du någon annan som har frågor om studier, tipsa om oss. Bästa hälsningar *L*
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Karoline 30 år

   Tänker jag rätt kring samlat betygsdokument?

   Jag har en elev som läst gymnasiet och gick ut gymnasiet med samlat betygsdokument (2008). Totala poängen är 2450 och icke godkända 600 så godkända är totalt 1850p. Godkänt i Svenska A,B,C och Matte A,B, Engelska A,B Samhällskunskap A, Historia A, Naturkunskap A, Idrott och hälsa A,B. Tänker...

   Peter SYV: Hej Karoline,utgå ifrån informationen på antagning.se/sv/dina-betyg/gymnasieskolan/slutbetyg-fore-2010/grundlaggande-behorighet och där står det bl.a att Samlat betygsdokument... Läs hela svaret
  • Emma 19 år

   vilka betyg söker jag med efter basår?

   Hej, jag går ekonomiprogrammet men vill arbeta inom vården i framtiden. Jag behöver därför gå ett naturvetenskapligt basår på högskola/komvux. Vilka betyg är det jag söker in med efter ett basår på universitetet?

   Peter SYV: Hej Emma,efter ett basår på universitetet söker du till en svensk högskole-/universitetsutbildning med det meritvärde du har från ditt examensbevis från gymnasiet men du... Läs hela svaret
  • Mohammed 38 år

   Engelska 6 = IlETS?

   Hej! Jag har master från mitt hemland och och den är validerat i Sverige samt engelska 6 från Sverige, nu tänker jag läsa vidare till PHD i ett europeisk land. För att kunna göra det, jag måste har ett intyg som visar att jag har bra kunskap på engelska språket, kunskaperna ska motsvarar...

   Peter SYV: Hej Mohammed!testet som du skriver om i din fråga finns i flera varianter. Jag gissar på att det är det högre Academic variant du behöver. Testet kan ge upp till max 9 poäng (från o till 9 poäng).... Läs hela svaret
  • Selma 18 år

   Vad motsvarar IB matematik ämnena i merit?

   Jag vill gå på chalmers bioteknik bachelorprogram, då behöver man matematik 4. Vilken IB matematik behöver jag läsa för att kunna få 1 merit poäng för matematik 5. Jag pluggar just nu Math AA HL, men det är lite för svårt och tänkte byta till Math AA SL men är osäker om det räknas som matematik 5.

   Peter SYV: Hej Selma,på antagning.se/sv/dina-betyg/international-baccalaureate/ib-examen-2021-och-framat/sarskild-behorighet ser du motsvrigheter mellan IB-kurser och "vanliga svenska" gymnasiekurser för... Läs hela svaret
  • Cathrine 55 år

   Utbildning 1989 ?

   Jag läste Barnskötare inom barnomsorg och allmän fritidsverksamhet 40 v år 1989. Utbildningen var sån att man läste in den snabbare. Den ska motsvara Barnskötare inom barnomsorg och allmän fritidsverksamhet gymnasieutbildning. Den informationen fick vi då utbildningen startade. När jag ser...

   Anna SYV: Hej Cathrine,p g a Undersköterska är ett av många icke-reglerade yrken, då är det inte ett krav att ha gymnasieexamen, utan man kan läsa just de yrkesspecifika komvux-kurserna mot yrket eller t o m få... Läs hela svaret
  • Julia 21 år

   Studieuppehåll?

   Hej, jag skulle egentligen åkt iväg för att jobba som au pair i 1-2 år nu till sommaren men pga corona lär det nog inte gå. Därför funderar jag på att börja plugga på universitet istället till hösten men jag undrar hur möjligheterna ser ut ifall jag skulle vilja åka iväg som au pair kanske nästa...

   Anna SYV: Hej Julia,om du påbörjar dina studier på ett program på en svensk högskola eller universitet men behöver ta uppehåll i dina studier kan du ansöka om uppehåll med Platsgaranti, se information... Läs hela svaret
  • Sara 23 år

   Kan jag ta bort ämnen i gymnasieexamen?

   Hej. Jag har räknat mina antagningspoäng och det har kommit upp till omkring 3.100 gymmasie poäng. Jag har gymnasieexamen från frisör utbildning som jag har fått 2.600 plus några extra ämne som jag pluggar nu i komvux(grundläggande behörighet och lite extra) och jag kommer upp till många...

   Anna SYV: Hej Sara,det du kan göra är följande:- gör högskoleprovet- se om du vill söka till folkhögskolans allmänna kurser (där du på ett år kan få ut omdöme... Läs hela svaret
  • Sirina 18 år

   Går estet men vill bli läkare?

   Hej! Jag går nu första året estetprogram men jag vill bli läkare efter gymnasiet. I min skola kan jag lägga till alla kurser som jag behöver (biologi2, matte4, kemi2, fysik2) . Jag tänkte att jag kan fokusera på dessa ämnen som jag behöver...

   Julia SYV: Hej Sirina,om du får mycket högt resultat på högskoleprovet, kan du med lågt meritvärde komma in, i HP-urvalet. Men i Betygsurvalet (BI) konkurrerar du med ditt meritvärde och där... Läs hela svaret
  • Anonym 23 år

   att bli yrkeslärare?

   Hej! Jag har kollat lite runt och undrar hur det fungerar med att bli yrkeslärare? som jag har förstått så räcker det med en lärarutbildning och några års erfarenheter, sedan söka till jobbet?

   Julia SYV: Hej!För att bli behörig yrkeslärare behöver du få ut en Yrkeslärarexamen, på 90 högskolepoäng som motsvarar tre terminers heltidsstudier på högskolenivå men ofta ges... Läs hela svaret
  • Anonym 23 år

   Förskollärare till lågstadielärare?

   Hej! Jag har lite funderingar kring lågstadielärare. Just nu pluggar jag till förskollärare och älskar det men jag har sätt att det finns kurser som gör att man blir behörig lärare till tex grundlärare mm. Min fråga är då, går det att blir lågstadielärare ifall jag är förskollärare? Finns det...

   Julia SYV: Hejsan, jag förstår hur du tänker, men kan tyvärr inte ge ett annat svar än att du måste prata med studievägledare på din institution. Du kan också ta och... Läs hela svaret
  • Patil 21 år

   BMA / Biomedicin ?

   Hej! Biologin har alltid blivit mitt favorit ämne i skolan. Jag läser på komvux och är klar med biologi 1 och 2 . Kemin är lite krångligare för mig men just nu läser jag kemi 1. För att inte tappa bort tid vill jag bestämma vilket program...

   Anna SYV: Hejsan,Läs om högskoleprovet på https://www.fragasyv.se/info/hogskoleprovet och där finns också länkar till webbplatserna där det finns ännu mer information om HP.Hur man man höja sitt... Läs hela svaret
  • Ida 21 år

   Hälsopromotion - kandidat kostvetenskap eller dietist?

   Hej! Jag har till hösten sökt programmet hälsopromotion, kandidat kostvetenskap på göteborgs universitet. Känns som en otroligt bra utbildning för mig, där man får verktyg för att hjälpa människor allmänt till en bättre hälsa men samtidigt med stort fokus på kost som jag är väldigt...

   Anna SYV: Hej Ida!Dietist är, i Sverige, en skyddad yrkestitel. Det innebär att man måste ha en dietistlegitimation för att få utöva det yrket. Endast personer som har tagit examen... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga