Paulina 32 år
  Hej!
  Jag är i slutet på min utbildning som folkhälsopedagog och är mitt uppe i att söka jobb. Det är inte lätt att hitta ett jobb som folkhälsopedagog då det i regel inte finns som yrke utan man får söka efter arbeten där de kräver kvalifikationer som likar de jag har läst i min utbildning. Jag har kollat runt på var arbetsterapeut och sjukgymnast läser för kurser och de påminner ofta om min utbildning som folkhälsopedagog. Jag undrar därför vad skillnaden är mellan dessa? Finns det några kurser som jag kan läsa till för att bli legitimerad arbetsterapeut eller sjukgymnast? Vilka är det i sådana fall?
  Mvh Paulina

  1 Svar

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden

  Hej Paulina!

  Det som man oftast blir hänvisad till är att söka till ett nytt program, i ditt fall Arbetsterapeutprogrammet eller Fysioterapeutprogrammet (yrket Sjukgymnast bytte namn och heter från 1 jan 2014 - Fysioterapeut).

  Om du kommer in (på dina gymnasiala meriter), ansöker du om tillgodoräknande och då jämförs din tidigare utbildning med den utbildningen som du kom in på - och i fall bedömning görs att några kurser är desamma eller mycket liknande (likvärdiga), kan du hoppa över dem kurserna. Oftast blir inte den totala tiden kortare, tyvärr - för att kurserna som du kan hoppa över ligger oftast "utspridda" inom utbildningen.

  Det finns inga "överbryggande utbildningar" mellan folkhölsopedagog och arbetsterpeut eller fysioterpeut, i alla fall inga som vi känner till, tyvärr.

  Du får gärna samråda med Studievägledare på din nuvarande utbildning och även kontakta Studievägledare på fysioterapeut- och arbetsterapeututbildningar och jag hoppas de har ngt. positivt att svara till dig.

  Jag kan ge råd i att söka lite "out of the box" - kanske söka jobb som Utredare på försäkringskassan där man på "sjukpenningsärenden" arbetar med att utreda de försäkrades situation som handlar om sjukdomar och olyckshändelser (som har väldigt mycket med hälsa att göra). När man har ett jobb, är det många ggr lättare att få ett nytt jobb, så mitt råd att ta "vilket jobb som helst" som första jobbet och fortsätta söka efter drömjobbet. Andra förslag: sök jobb som lärarvikarie. Inom gymnasieskola finns det t.ex kurser i "Mental träning" och det finns många "hälsokurser" på bl a Vård- och omsorgsprogrammet men elever på alla gymnasieprogram får välja ganska fritt inom Individuellt val.

  På grundskolan skulle du kankse kunna (om du vill) undervisa i biologi, samhällskunskap och i sex och samlevnad. Som obehörig lärare får du inte en fasttjänst, men du kan få en tidsbegränsad anställning och fortsätta söka andra jobb. Om du skulle senare bestämma dig för att vilja bli behörig lärare, finns det olika sätt för de yrkesverksamma obehöriga lärare att skaffa sig behörighet, men det blir en senare fråga i så fall. Jag vet inte ens om du vill undervisa över huvudet taget. Jag kom med det förslaget pga stor brist på lärare.

  Andra vägar för dig att gå är - via vidare studier. Om du vill på sikt bli Forskare, då går du via masterprogrammet (eller magister) - och kan sedan söka doktorand-tjänster och bli forskare och/eller högskolelärare<<<.

  Jag hoppas att någonting i mitt svar blir till hjälp för dig!

  Vänliga hälsningar

  L. :)

   

   

   

  • Linus Hej! Jag vill minnas det finns även möjlighet att läsa pedagogik, för att komplettera, för att sedan undervisa i ditt ämne på t.ex. gymnasiet. Jag vet jag har haft några lärare som gjort detta, en min kemi och en data lärare hade en filosofie kandidat inom sitt ämne men hade läst pedagogik och undervisade i sitt ämne. Det kan passa perfekt och ta lärarlegitimation till det - om det går att undervisa i det du läst det vill säga. En Arbetsterapeut har en legitimation utfärdad från socialstyrelsen och där med en skyddad yrkestitel, precis som sjuksköterska och läkare.
  • Anna Både Arbetsterapeut och Fysioterapeut är i Sverige legitimationsyrken. Tack Linus för din kommentar. Ditt förslag om att bli en lärare, är väldigt intressant. Tack så mycket ! Du får gärna skriva kommentarer till fler frågor!

  Frågor och svar

  • Rebecca 19 år

   Hur lång är introduktionen till distanskurser?

   Hej! Jag planerar att läsa en distanskurs, halvfart, läsåret 20/21 som ”sabbatsår”. Hur lång är introduktionen i starten? Träffas man flera dagar eller är det endast en med upprop och sådant?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • S 16 år

   Modersmål på gymnasiet?

   Hej! Jag undrar om betyget i modersmål 1 spelar någon roll (för exempelvis ansökan till universitet) om man läser utökat och byter ut modersmåls-betyget mot betyget i en annan kurs? Är det möjligt att hoppas av / sluta på kursen modersmål 1?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • A 16 år

   Måste man välja inriktning?

   Hej! Jag ska söka till samhällsvetenskapsprogrammet och man kan välja ”utan inriktning”, ”beteendevetenskap” eller ”samhällsvetenskap”. Vad händer om man väljer utan inriktning?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sofia 20 år

   Kommer min merit att gå upp?

   Hej, Jag har läst samhällsvetenskap och funderar på att läsa naturvetenskapligt basår. Om jag sedan söker ett program på universitet som kräver naturvetenskap får jag meritpoängen för basåret jag läst? Hoppas ni förstår vad jag menar. Kommer min merit att gå upp?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ceren 20 år

   Osäker mellan två val?

   Hej, har ni tips på hur man kan gå tillväga om man har två utbildningar/yrken i tanken, och båda låter lika bra och är alltså "lika högt" för dig, men du har ingen aning om vilken du borde ta och hur du ska tänka? Har gjort personlighetstester och yrkestester och allt möjligt men får ändå upp...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sofia 20 år

   Tips på hur jag kan gå tillväga?

   Hej. Jag har gått ut gymnasiet och jag gick samhällsvetenskapliga programmet. Nu i efterhand så har jag funderat och jag är mer intresserad av att plugga någonting inom naturvetenskap. Har ni tips på hur jag kan göra för att plugga de ämnen som behövs? Vad är smidigast? Känns ganska jobbigt...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Felix 21 år

   Bli elektriker lärling ?

   Hej! gick ut gymnasiet sommaren 2018 och har sedan dess jobbat som nätverkstekniker med endast svagström. Har varit med några gånger och installerat eluttag också men mestadels jobbat med svagström. Har en fråga ifall jag skulle kunna börja som Elektriker Lärling med min utbildning jag har och...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • George 16 år

   Naturvetenskapsprogrammets inriktning?

   Hej SYV, Vad är det för skillnaderna på natur inriktningarna (NaNatur och NaSam)? Vilka ämnen läser, vad kan man läsa vidare med de och andra skillnader?!

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • George 16 år

   Byta gymnasium?

   Hej SYV, Jag undrar om jag kan byta gymnasium men ändå i samma linje efter den första terminen? Alltså tillexempel om jag byter gymnasium i samma kommun också (Botkyrka) och väljer samma linje (Naturvetenskapsprogrammet).

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • felicia 24 år

   Vilken behörighet krävs till specialist undersköterska?

   Hej! Jag är utbildad undersköterska. 1500p. Via en vuxenutbildning. Och har fast jobb som detta i min kommun. Men det enda betyget jag har ifrån "vanliga" gymnasiet är i svenska 1. Betyder det att jag inte är behörig till yrkeshögskola? Jag vill nämnligen utbilda mig till specialist uska. Hur...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Andreas 16 år

   Hur gör jag ett individuellt val?

   Hej. Jag undrar hur man gör ett individuellt val till gymnasiet. Historia 1a2 i mitt fall

   Milla SYV: Om din gymnasieskola kan erbjuda läsa den kursen, borde SYV på skolan skriva in den i din individuella studieplan; gå prata med SYVen om det.
  • Emil 20 år

   Jag behöver matematik 3c för behörighet men kan ej söka det på komvux?

   Hej! Jag ska hålla mig kort och konsist. Jag har godkänt betyg i matematik 3b men programmet jag vill studera på högskolan kräver 3c som behörighet men när jag försöker söka matematik 3c på komvux så blir jag ej antagen eftersom jag redan har godkänt betyg i matematik 3b. Måste jag läsa...

   Milla SYV: Du kan läsa matte 4; du kan också se om du kan göra prövning i matte 3c och du kan  vända dig till rektorn på komvux för att förklara... Läs hela svaret
  • Sara 19 år

   Universitetsutbildning?

   Hej, Jag läser tredje året på gymnasiet, samhällsvetenskapliga programmet. Snart ska jag söka universitets utbildning, och områdena som intresserar mig är ekonomi och administration, ekonomi, juridik och ledarskap. Problemet är att när jag har tittat på yrkena som faller under de här...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Adi 29 år

   Matte 2b F i betyg?

   Hej! jag är intresserad av ett program på högskolan och det krävs matte 2 i programmet. min fråga är vad händer om jag får F i kursen? får jag ansöka till programmet även om jag får F i matte 2? ellermåste jag får minst E för att bli behörig till programmet?

   Milla SYV: Det krävs godkänt betyg- alltså E eller högre. 
  • Fatemeh 16 år

   Frågan om gymnasiet?

   Hej! Jag vill läsa samhällsprogrammet och jag bor i sverige nästan ett och halv år och jag har inte fått betyg i sjuan och åttan för att jag har börjat skolan från nian i Sverige. Och min lärare kräver att jag ska göra provet som de andra har gjort i sjuan och åttan. Kan man komma in eller...

   Milla SYV: Om du får möjlighet att läsa ännu ett år på grundskolan är det en stor fördel: du får bättre kunskapsgrund inför fortsatta studier.  Behörighet till gymnasiet - se info... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga