Sofie 29 år
  Hej,
  Jag skrev hör tidigare och jag fick en massa hjälp av min syo men nu är det lite trassligt igen.

  Jag kom överens med min syo att jag skulle läsa
  samhällskunskap A
  Religionskunskap
  Engelska 6
  Svenska 2
  Psykologi 1

  Samtidigt för att få ut mitt slutbetyg innan 1 Juli.


  Det gick bra i början men nu hände det lite saker hemma, och jag har hamnat efter och är så stressad att jag inte vet vart jag ska börja.

  Jag vill bli Signaltekniker, det är en YH utbildning i Järnvägsskolan Ängelholm.

  Planen var att söka in nästa år, men så det ser ut idag så skjuter jag fram det.

  Min fråga är, vad händer om jag inte hinner läsa mot slutbetyg? Kommer jag kunna fixa det i lagom takt nu till hösten?
  Vad är gymnasie examen?
  Just nu har jag 1950p från gymnasiet.

  Hjälp?

  Mvh
  SC

  2 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Sofie!

  Så tråkigt att det händer saker som utgör hinder för studier, men ibland blir det så - och då försöker man göra det bästa av situationen. Man kan inte göra mer än sitt bästa!

  Till yrkeshögskoleutbildningar finns det möjlighet att söka och komma in även som obehörig, därför råder jag dig att göra ansökan - och hålla tummarna!
  Läs om det på http://www.fragasyv.se/info/moejlighet-till-undantag-vid-antagning-till-yrkeshoegskola

  Ang. inte hinna få ut Slutbetyg och läsa under hösten mot Gymnasieexamen, så är det givetvis också ett alternativ. Det ställs högre krav för Gymnasieexamen. Du bör då få minst 2400 poäng betygsatta (50 poäng mer än vad som krävs för ett Slutbetyg). Sedan är det också Svenska 3 som blir obligatorisk kurs för dig.

  Men det tråkigaste är att kanske du "förlorar" en del poäng pga inte alla av dina gamla kurser kan tas in i Gymnasieexamen och du kan bli tvungen att läsa ännu fler poäng gymnasiala kurser. Exakt vilka kurser som inte kan tas in i Gymnasieexamen kan inte jag uppge för dig, utan du måste ta upp det med SYV på Komvux i din kommun. En av "problemen" kan bli att en kurs som är mer än 8 gammal blir för gammal för att tas med och måste i så fall ev. läsas om. I vissa fall kan rektor på Komvux bevilja undantag och tillåta ta in gamla kurser in i Gymnasieexamen.

  Om det är så att du absolut inte hinner med ett fixa ett Slutbetyg innan 1 juli i år, har du möjlighet att göra 2 saker:
  1. läsa mot gymnasieexamen i fortsättninge
  2. söka till yrkeshögskola på de meriter du har och försöka komma in i "fri kvot" som obehörig

  Du kan göra båda de sakerna samtidigt - läsa mot ett gymnasieexamen & söka till YH samtidigt. Kommer du in på en YH, behöver du inte fortsätta läsa mot gymnasieexamen i så fall, men du måste veta att du är i så fall obehörig att söka till högskola/universitet i framtiden.

  Fundera på att försöka fixa Slutbetyg. Prövningar i några kurser kanske du hinner göra nu innan slutet av juni. Det är ont om tid och jag förstår att du känner dig stressad. Ett råd till dig är att du bokar tid med SYV på Komvux och att ni tillsammans försöker komma fram till om möjlighet finns att fixa ett Slutbetyg för dig innan 1 juli.

  I vilket fall - sök till YH, även som obehörig - är mitt råd för att du kan få plats på utbildningen.

  Hoppas jag har svarat på alla de frågor som du ställde nu. Återkom om jag missade att svara på ngt.

  Bästa hälsningar & jag kommer att hålla tummarna för dig!
  Milla
  • Sofie Hej!
  • Sofie Jag gör mitt bästa med att försöka komma ikapp! Hur som helst så ringde jag och frågade syo:n i Ängelholm om de fanns undantag då sa hon bestämt att nej det finns inte och jag måste ha ett slutbetyg på 2250p annars går det inte!
  • Mikael Vi har samrått med några kollegor och alla är överens om att du kan få ett Slutbetyg med flera IG i, men ett sådant Slutbetyg ger dig inte Grundläggande behörighet till högskolestudier. Den enda fördelen med att ha ett Slutbetyg (kontra inte ha ngt.) med flera IG - att du har tid på dig till 30 juni 2016 att läsa upp dina IG och få Grundläggande behörighet. Det alternativet kan du kanske ta upp med SYV i din hemkommun.
  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Sofie!
  Vad som gäller för ett Slutbetyg från Komvux kan du se på http://www.komvux.enkoping.se/pdf/slutbetyg_2350.pdf

  Bry dig inte om att det är en blankett från Enköpings kommun. Det är samma regler för ett Slutbetyg, oavsett kommun.

  Det är, alltså 2350 poäng som du bör ha betyg i. Av dem kan du ha max 100 p. IG. dvs det stämmer att 2250 poäng måste vara betygsatta med G eller högre betyg.

  Det går inte att få undantag från antal poäng eller antal godkända poäng eller ang. obligatoriska kurser.

  Det man kan få undantag ifrån är att äldre kurser (som är äldre än 8 år) skulle få tas med i Slutbetyget samt om Komvux skulle kunna hjälpa dig att göra Prövningar i stället för att läsa kurser.

  Önskar dig stort LYCKA TILL!
  ANNA
  Om behörighet till Yrkeshögskola läs här: http://www.yhguiden.se/info/om-yrkeshogskolan/behoerighet

  Och däribland läser man följande stycke: "Varje utbildning har dock en kvot där de kan de in personer som de, av olika skäl, anser ha sådana kunskaper eller kvalifikationer att de kommer klara utbildningen utan de formella förkunskaperna som man har krävt."

  Det är det vi menar att det finns en chans att komma in även som obehörig, därför råder vi dig att söka, så att du inte missar den chansen.

  Vi kommer att hålla tummarna för dig!
  ANNA
  • Sofie Hej Anna!! Jag förstår, men det jag menade var det som syo Milla nämnde "Till yrkeshögskoleutbildningar finns det möjlighet att söka och komma in även som obehörig". Det var då syon i Ängelholm sa nej att jag måste ha ett slutbetyg. Tack för hjälpen!
  • Anna För att bli BEHÖRIG måste du ha ett Slutbetyg men varje yrkeshögskoleutbildning har rätt att ta in upp till en femte del sökande som är obehöriga. Läs om det i mitt utökade svar snart.
  • Sofie Okej! Då förstår jag. En till fråga, jag läste elutbildning hos Lernia men har kvar ett par ämnen tills Jag är färdigt utbildad, kan jag fokusera på elutbildningen?
  • Sofie Undrar om det är ett bättre alternativ eller samma sak
  • Mikael Vad vill du få för yrke? Det är viktigt att veta vad du vill utbilda dig inom och vad du vill jobba som.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Malte 21 år

   Utbildningar till djurskyddsinspektör?

   Hej, jag skulle vilja jobba som djurskyddsinspektör i framtiden. Har läst en del på nätet, har tagit reda på att utbildning krävs för yrket men det är lite oklart vad exakt man behöver för något. Har sett att etologi, zoologi är...

   Anna SYV: Hej Malte,Vill man bli djurskyddshandläggare/djursjydsinspektör, behöver man utbildning och erfarenhet som ger kunskap om djurskyddslagstiftningen, om hur man bedömer i fall... Läs hela svaret
  • Zoe 20 år

   Urvalsgrupp om man får grundläggande behörighet från komvux?

   Hej! Jag läste igenom några frågor här om urvalsgrupper men vet fortfarande inte specifikt var jag faller in. Jag har läst alla kurser förutom två på gymnasieskola, och resten på komvux. Jag tolkar det som att jag tillhör BII, men jag har...

   Anna SYV: Hej Zoe,yrkesexamen som har kompletterat för grundläggande behörighet - tillhör enligt informationen på antagning.se/sv/anmal-dig-och-hall-koll/platsfordelning-och-urval till urvalsgruppen BI, direktgruppen.
  • Tim 50 år

   Förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl?

   Hej! som rubriken lyder undrar jag vad som gäller om man vill söka förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl (gäller ansökan till en svensk högskoleutbildning). Tusen tack för all hjälp som ni kan bistå med! Tim V.

   Daniel Larsson: Hej Tim!”Förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl” innebär att en sökande som under sin skolgång har haft försvårande... Läs hela svaret
  • Karoline 30 år

   Tänker jag rätt kring samlat betygsdokument?

   Jag har en elev som läst gymnasiet och gick ut gymnasiet med samlat betygsdokument (2008). Totala poängen är 2450 och icke godkända 600 så godkända är totalt 1850p. Godkänt i Svenska A,B,C och Matte A,B, Engelska A,B Samhällskunskap A, Historia A, Naturkunskap A, Idrott och hälsa A,B. Tänker...

   Peter SYV: Hej Karoline,utgå ifrån informationen på antagning.se/sv/dina-betyg/gymnasieskolan/slutbetyg-fore-2010/grundlaggande-behorighet och där står det bl.a att Samlat betygsdokument... Läs hela svaret
  • Emma 19 år

   vilka betyg söker jag med efter basår?

   Hej, jag går ekonomiprogrammet men vill arbeta inom vården i framtiden. Jag behöver därför gå ett naturvetenskapligt basår på högskola/komvux. Vilka betyg är det jag söker in med efter ett basår på universitetet?

   Peter SYV: Hej Emma,efter ett basår på universitetet söker du till en svensk högskole-/universitetsutbildning med det meritvärde du har från ditt examensbevis från gymnasiet men du... Läs hela svaret
  • Mohammed 38 år

   Engelska 6 = IlETS?

   Hej! Jag har master från mitt hemland och och den är validerat i Sverige samt engelska 6 från Sverige, nu tänker jag läsa vidare till PHD i ett europeisk land. För att kunna göra det, jag måste har ett intyg som visar att jag har bra kunskap på engelska språket, kunskaperna ska motsvarar...

   Peter SYV: Hej Mohammed!testet som du skriver om i din fråga finns i flera varianter. Jag gissar på att det är det högre Academic variant du behöver. Testet kan ge upp till max 9 poäng (från o till 9 poäng).... Läs hela svaret
  • Selma 18 år

   Vad motsvarar IB matematik ämnena i merit?

   Jag vill gå på chalmers bioteknik bachelorprogram, då behöver man matematik 4. Vilken IB matematik behöver jag läsa för att kunna få 1 merit poäng för matematik 5. Jag pluggar just nu Math AA HL, men det är lite för svårt och tänkte byta till Math AA SL men är osäker om det räknas som matematik 5.

   Peter SYV: Hej Selma,på antagning.se/sv/dina-betyg/international-baccalaureate/ib-examen-2021-och-framat/sarskild-behorighet ser du motsvrigheter mellan IB-kurser och "vanliga svenska" gymnasiekurser för... Läs hela svaret
  • Cathrine 55 år

   Utbildning 1989 ?

   Jag läste Barnskötare inom barnomsorg och allmän fritidsverksamhet 40 v år 1989. Utbildningen var sån att man läste in den snabbare. Den ska motsvara Barnskötare inom barnomsorg och allmän fritidsverksamhet gymnasieutbildning. Den informationen fick vi då utbildningen startade. När jag ser...

   Anna SYV: Hej Cathrine,p g a Undersköterska är ett av många icke-reglerade yrken, då är det inte ett krav att ha gymnasieexamen, utan man kan läsa just de yrkesspecifika komvux-kurserna mot yrket eller t o m få... Läs hela svaret
  • Julia 21 år

   Studieuppehåll?

   Hej, jag skulle egentligen åkt iväg för att jobba som au pair i 1-2 år nu till sommaren men pga corona lär det nog inte gå. Därför funderar jag på att börja plugga på universitet istället till hösten men jag undrar hur möjligheterna ser ut ifall jag skulle vilja åka iväg som au pair kanske nästa...

   Anna SYV: Hej Julia,om du påbörjar dina studier på ett program på en svensk högskola eller universitet men behöver ta uppehåll i dina studier kan du ansöka om uppehåll med Platsgaranti, se information... Läs hela svaret
  • Sara 23 år

   Kan jag ta bort ämnen i gymnasieexamen?

   Hej. Jag har räknat mina antagningspoäng och det har kommit upp till omkring 3.100 gymmasie poäng. Jag har gymnasieexamen från frisör utbildning som jag har fått 2.600 plus några extra ämne som jag pluggar nu i komvux(grundläggande behörighet och lite extra) och jag kommer upp till många...

   Anna SYV: Hej Sara,det du kan göra är följande:- gör högskoleprovet- se om du vill söka till folkhögskolans allmänna kurser (där du på ett år kan få ut omdöme... Läs hela svaret
  • Sirina 18 år

   Går estet men vill bli läkare?

   Hej! Jag går nu första året estetprogram men jag vill bli läkare efter gymnasiet. I min skola kan jag lägga till alla kurser som jag behöver (biologi2, matte4, kemi2, fysik2) . Jag tänkte att jag kan fokusera på dessa ämnen som jag behöver...

   Julia SYV: Hej Sirina,om du får mycket högt resultat på högskoleprovet, kan du med lågt meritvärde komma in, i HP-urvalet. Men i Betygsurvalet (BI) konkurrerar du med ditt meritvärde och där... Läs hela svaret
  • Anonym 23 år

   att bli yrkeslärare?

   Hej! Jag har kollat lite runt och undrar hur det fungerar med att bli yrkeslärare? som jag har förstått så räcker det med en lärarutbildning och några års erfarenheter, sedan söka till jobbet?

   Julia SYV: Hej!För att bli behörig yrkeslärare behöver du få ut en Yrkeslärarexamen, på 90 högskolepoäng som motsvarar tre terminers heltidsstudier på högskolenivå men ofta ges... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga