Elin 27 år
  Hej!
  Jag behöver få svar på ett par frågor.
  Vad skiljer sig mellan socialpedagog och behandlingsassistent när det gäller arbetsuppgifter?
  Kan jag arbeta som behandlingsassistent fast jag utbildat mig som socialpedagog?
  Vilka ämnen i skolan måste jag ha godkänt i för att utbilda mig till socialpedagog eller behandlingsassistent?
  Bör jag utbilda mig som socionom för att få en akademisk yrkesutbildning i socialt arbete eller "räcker" det om jag bara utbildar mig som socialpedagog och vilka för/nackdelar finns för respektive utbildning?
  Vilka skolor rekommenderas för dessa utbildningar?

  2 Svar

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hej Elin,
  jag skickar några länkar till dig där det finns en sammanfattning av det viktigaste om de yrkena som du är intresserad av: http://www.framtid.se/profession/behandlingspedagog/
  http://www.framtid.se/profession/behandlingsassistent-och-socialpedagog/
  http://www.framtid.se/profession/socialsekreterare-socionom/
  http://www.framtid.se/profession/enhetschef-inom-social-omsorg/
  http://www.framtid.se/profession/socionomyrken/

  Arbetsuppgifterna för behandlingsassistent, behandlingspedagog, socialpedagog och social sekreterare överlappar varandra. Med mer utbildning har man större valfrihet och om man utbildar sig till socionom, som är en 3,5 årig högskoleutbildning kan man söka jobb som kurator på skolor, sjukhus i olika projekt, som socialsekreterare inom socialtjänsten eller vidareutbilda sig till samtalsterapeut, familjebehandlare, inom missbruksvård eller profilera sig mot arbete med ungdomar eller med barnfamiljer.
  Det finns, alltså, många olika påbyggnadsutbildnngar efter grundutbildning Socionom. Behörighet: grundläggande + Matematik 2 och Samhällskunskap 1b.

  Det finns några olika yrkeshögskoleutbildningar, se på länkarna http://www.yhguiden.se/utbildning/forshaga-yrkeshogskola/behandlingsassistent-psykosocialt-arbete
  det är distansutbildning på 1 år

  en 2årig utbildning i Eslöv http://www.yhguiden.se/utbildning/eslovs-folkhogskola/behandlingspedagog3
  i Vimmerby http://www.yhguiden.se/utbildning/vimmerby-folkhogskola/behandlingspedagogutbildning1 i Västerås http://www.yhguiden.se/utbildning/malarakademin-vasteras/kvalificerad-behandlingsassistent-inriktning-kbt
  i Linköping http://www.yhguiden.se/utbildning/tuc-yrkeshogskola/behandlingspedagog
  i Nyköping http://www.yhguiden.se/utbildning/campus-nykoping/behandlingspedagog4
  i Eksjö http://www.yhguiden.se/utbildning/campus-i12/behandlingspedagog-neuropsykiatriska-funktionsnedsattningar1
  och i Forshaga http://www.yhguiden.se/utbildning/forshaga-yrkeshogskola/behandlingsassistent-psykosocialt-arbete1

  en 2årig distansutbildning som tyvärr inte har någon start år 2015 men kanske senare, t.ex. 2016, vilket ännu inte är bestämt http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkesakademin/behandlingspedagog-med-dubbeldiagnoskompetens

  ca 2,2 år i Hudiksvall http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskola-halsingland-cul/behandlingspedagog-med-inriktning-kbt-och-neuropsykiatri

  Yrkeshögskoleutbildningar är kortare, de flesta är på 2 år, men kan finnas möjlighet utbilda sig på ännu kortare tid /t.ex. på 1 år/. Läs beskrivningar/presentationer på länkarna ovan. YH utbildningar inom det aktuella område är mer specialiserade på ett visst område och är smalare än utbildning till Socionom.
  Fördelen med en kortare utbildning är att man är klar att börja arbeta snabbare och fördelen med en längre utbildning att man har större valfrihet - kan söka jobb på flera ställen och har stora möjligheter till vidareutbildning.
  Tips: du kan söka till högskola och till yrkeshögskola samtidigt och få plats på båda samtidigt. Det är oberoende av varandra antagning. Om du skulle få plats på båda - kan du välja sen. Om du får plats på en, kan du söka den andra till nästa termin och i fall du kommer in - kan du då byta i fall den senare utbildning är mer attraktiv för dig.

  Att rekommendera en av utbildningarna just för dig är svårt eftersom jag inte vet vad du föredrar: satsa på en längre utbildning med större valmöjligheter framöver eller på en kortare utbildning då du kan börja jobba & tjäna pengar mycket snabbare. Det finns inte något jobbgaranti men yrkeshögskola är känd för att kunna uppvisa mycket goda resultat /ca 85% av studerande får jobb direkt efter avslutad yrkeshögskoleutbildning/. I fall man tycker det är viktigt att få jobb snarast möjligt, rekommenderar jag söka till yrkeshögskola.

  Bästa hälsningar & stort Lycka till med dina studier!
  Liselotte SYV
  • Elin Tack så mycket för snabbt svar!
  • Elin Undrar bara om det är värt att utbilda sig som socionom om jag ändå hade tänkt att jobba endast som socialpedagog eller behandlingsassistent?
  • Elin Krävs det även godkänt i mattematik2 för utbildning socialpedagog?
  • Peter Nej, till en yrkeshögskoleutbildning Socialpedagog krävs inte Matematik 2. MVH Peter SYV
  • Elin Tack för det! :)
  Läs alla kommentarer
  Peter SYV SYV på GymnasieGuiden
  Hej, för att arbeta som socialpedagog eller behandlingsassistent rekommenderar vi söka en yrkeshögskoleutbildning. En utbildad socionom kan också arbeta som socialpedagog eller behandlingsassistent, men det är ovanligt.
  Mvh Peter SYV
  • Elin Har jag förstått det rätt nu, alltså högskoleutbildning är lång och du kan plugga vidare/fördjupa dig i vissa ämnen. Yrkeshögskoleutbildning är kortare men du får snabbt jobb? Eller är jag helt ute och cyklar..
  • Liselotte Ja, Elin, du har förstått det helt rätt! Precis så är det. :-) *L*
  • Elin Okej, vad bra! Tack så jättemycket för hjälpen! :)

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga