Anderas 19 år

  Hejsan jag ska läsa två utökade ämnen för särskild behörighet. Min syv på skolan sa att när vi ska söka in till högskolor i trean så kommer vi sitta ner med henne och då välja vilka betyg vi vill söka in med till universitet/högskola. Betyder det då om jag väljer att söka in med samhälle 1a2 kommer jag kunna söka in med det då och kunna sätta dit det ämnet istället för ett ämne jag har dåligt i och kommer då mitt merit kunna höjas? De två ämnena är matte 3c och samhäll 1a2

  • Anna Vilket program och inriktning går du på gymnasiet nu?
  • Anderas Jag är lite osäker för har ett par olika med en ekonomi utbildning på högskola, där måste man ha matte och samhälle; och el och energi, dator och kommunkationsteknik.
  • Anna

   Så, du vet inte vilket program och vilken inriktning du läser på gymnasiet nu? Vet du vad din gymnasieskola heter? Kan du fråga SYV på din skola (eller din klasslärare/mentor) vad programmet och inriktningen heter som du går? Eller ska jag tolka det som att du läser EE/dator-och-kommunikationsteknik?
   Ska du börja år 2 eller 3 på gymnasiet till hösten 2020? Har du läst på en annan gymnasieskola förut och har betygen från den skolan?

  • Anderas Ojsan, trodde du menade vilket program jag skulle söka till högskolan. Men jag går just nu i gymnasiet, el och energi med inriktningen dator och kommunkationsteknik. Förlåt för missförståndet.
  • Anna Om du vill få behörighet till ekonomiprogrammen på högskolenivå, är det matematik 3b som passar bättre än 3c och dessutom är det ofta lättare att få högre betyg i matte 3b.
  • Anderas Jaha okej, men jag är väldigt duktig inom matematik och det är något som jag tycker är fantastiskt roligt så jag läser matte 3c utan problem. Men min fråga var: jag kommer ju få mer än 2500 poäng, kommer jag då att få välja vilka betyg jag ska söka in med till universitetet? Det är även så att min skola har skräddarsytt vårt program så vi ska kunna söka vidare så jag har 2800 poäng. Men om jag bara ska ha 2500, vad gör jag med de resterande när jag söker till högskolan?
  • Anna

   c-spår är matte är inriktat på NATURVETENSKAP.
   Om du vill gå ekonomiutbildningar på högskola, passar matte 3b bättre. Sedan kan du också läsa Matematik 4 och kanske t o m matte 5 eller matte specialisering (om din skola kan erbjuda dig läsa de kurserna). Du kan också fråga om du skulle kunnat göra prövningar (om du skaffar dig mattekunskaper genom självstudier - www.matteboken.se ). Det är inte din rättighet att göra prövningar - på gymnasiet - i de kurser som ej ingår som obligatoriska i ditt program, men ibland får eleverna göra det.

  • Anna

   Om du får betygen i 2800 poäng, kommer 300p. bli markerade med "U" i ditt examensbevis. Och betygen i U-kurser räknas in (i ditt jämförelsetal) endast om kursen krävs för särskild behörighet eller om den ger meritpoäng. Det är långt ifrån alla kurser som kan markeras med "U". Alla obligatoriska kurser är "vanliga kurser" och kan inte bli U-kurser. Och de obligatoriska kurserna är väldigt-väldigt många. Alla gymnasiegemensamma och programgemensamma + alla kurser inom din inriktning är obligatoriska och ej kan bli "U". Sedan även rätt antal poäng inom programfördjupning (från listan på vilka kurser som på ditt program får läsas som programfördjupande) är också alla "vanliga" (ej U) kurser. Sedan ska man även ha 200p. inom Individuellt val och även de är vanliga kruser, ej U. Det finns alltså väldigt lite utrymme att laborera med vilka kurser som kan bli "U". Många ggr finns det inte något val alls. Och om din skola kommer följa skolverkets rekommendationen, kommer det inte bli möjligt att i efterhand välja och byta plats på "kurskategorier", utan examensbeviset utfärdas enligt studieplanen, där på förhand, innan kursen börjar, står om det är en U-kurs.

  Läs alla kommentarer

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej, det är en mycket komplicerad fråga du ställer. Man måste bland annat veta vilket program och inriktning du går. Det är också viktigt att veta om rektor fattade, för dig, beslut om Individuellt anpassat program. Om inte - då måste ditt examensbevis vara utfärdat enligt de vanliga reglerna för det programmet du går på gymnasiet.

  Vidare gäller: Skolverkets rekommendation är att på förhand, innan kursen påbörjas, skriva in i elevens individuella studieplan om kursen ska läsas som U-kurs, utökat program och inte ändra det i efterhand, när det blir klart vilka betyg eleven får. Detta för att det är "inte meningen" att fixa (och trixa) för att få högre meritvärde. Om din skola inte följer skolverkets rekommendationen, och fixar och trixar för att eleverna ska få högre meritvärde - är upp till personal på din skola att svara på (rektorn är ytterst ansvarig).
  Det som gäller alltid: försök får högre betyg i alla kurser som du läser.
  Många ggr är det bättre att undvika läsa U-kurser och rymma alla kurser inom programmets 2500poäng; detta för att inte läsa på mer än heltid och koncentrera sig på studier på heltid, i vanlig takt och både ha mer tid och ork för varje kurs man läser + ha tid för att träffa vänner, ha hobby och sova/vila tillräckligt mycket.
  U-kurser läser man i undantagsfall, enligt rektors beslut.

  Se gärna Programplan för EE
  På din inriktning som har 400p. inriktningskurser, läser du 800 p.inom programfördjupning. Jag rekommenderar att du läser matematik 3b som en av de programfördjupande kurser. (och matte 3c behöver du inte läsa - om du har sikte på ekonomiprogrammen på högskolenivå). Läs i så fall matte 4, om du gillar matte och även vill få meritpoäng för matte.
  Kursen samhällskunskap 1a2 kan du på ditt program inte läsa som programfördjupande. I så fall är det bra om du kan få den inom Individuellt val. I sista hand får du ansöka om att läsa den som U-kurs, utökad.
  Jag tycker man ska undvika läsa U-kurser (om man kan rymma alla kurser man behöver inom programmets "vanliga studier").

  Det går inte att fritt välja med vilka betyg man söker till svenska högskole-/universitetsutbildningar. I betygsgrupper konkurrerar man i meritvärdet, som är summan av jämförelsetalet (snittbetyget) + meritpoängen (om man har några meritp). Meritpoängen gör väldigt stor skillnad (2,5 av 22.5 möjliga - vilket är mer än 10%). Max antal meritpoäng är 2,5. Om din högskoleutbildning kräver matte 3, får du meritpoäng för matte 4, 5 och matte specialisering.
  Du får 1.0 meritpoäng för engelska 7. För moderna språk 3 och 4 kan man få 1,5 meritpoäng. Dock är det inte obligatoriskt att ha meritpoäng. Har man inga, blir jämförelsetalet (snittbetyget) = meritvärdet.
  Jämförelsetalet räknas på alla de vanliga betygen i examensbeviset (undantag: gymnasiearbete räknas inte in) + av de U-kurserna (om man har U-kurser) endast de som krävs för särskild behörighet eller som ger meritpoäng.
  Exempel: om du söker till ekonomiprogrammet, där matte 3 krävs och har matte 3b (eller 3c) som U-kurs, kommer det betyget räknas in, och även betygen i matte 4 och högre kurser inom matte skulle räknas in (pga de ger dig meritpoäng).

  • Anderas Jaha okejj, men jag får nog prata med min syv på skolan så borde det lösa sig, men tack för hjälpen!
  • Anna Du får gärna visa mitt svar för din SYV på skolan. Din SYV är också välkommen att skriva här på forumet, om hen vill. Lycka till!

  Frågor och svar

  • Viktoria 26 år

   Räknas mina poäng, är jag behörig till högskolan?

   Hej, Jag avslutade gymnasiet 2014, läste hotell och turism med inriktning turism, när jag avslutade min utbildning hade jag 2150p från gymnasiet. Jag klarade inte historia 1a1 (50p), Hållbar turism (100p), Konferens och evenemang (100p) samt Marknadsföring och försäljning (100p). Jag har...

   Daniel Larsson: Hej Viktoria!Du läste på gymnasiet mot Examensbevis, men du uppnådde inte kraven och fick ut Studiebevis, tror jag. Studiebevis ger inte behörighet till högskolestudier; i alla... Läs hela svaret
  • Mohammed 21 år

   Kan jag ersätta matte 2c med matte3c?

   Jag söker till en program i antagen och den kräver att jag har matte2c, men jag har icke godkänt med den, kan den ersättas med matte3c ?

   Mikael SYV: Har du F i matte 2c men godkänt betyg (E eller högre) i matte 3c? I så fall är du behörig till de utbildningar som kräver matte 2c. Detta på grund av att matte 3 ligger på... Läs hela svaret
  • Emanuel 40 år

   Fråga om examensmålen?

   Hej, Jag har en fråga om examensmålen som varje utbildning har på högskolan som är: 1. Kunskap och förståelse 2. Färdighet och förmågor 3. Värderingsförmåga och förhållningssätt. De två första...

   Julia SYV: Hej Emanuel!jag råder dig vända dig till studievägledare på den institutionen på det aktuella lärosäte: högskola eller universitet, där examen utfärdas (just det examen som du är... Läs hela svaret
  • Jonas 21 år

   (Göteborg) Hur går jag tillväga för att boka ett möte med en SYV?

   Hej! Som rubriken lyder: Jag behöver verkligen någon som jag kan bolla mina tankar med om komvux och universitet och allt dedär skojiga, det betyder också att hen kollar in mina betyg och agerar utefter dem osv. Det mesta av det är rätt personligt, och för mycket för att förklara här....

   Julia SYV: Hej Jonas! För de som är folkbokförda i Göteborg, finns information om individuell vägledning på komvux här:... Läs hela svaret
  • Lana 17 år

   Kan man studera universitet på distans utomlands?

   Jag vill studera något inom juridik i framtiden, men vill även bo utomlands. Undrar därför om det är möjligt att studera juristprogrammet på distans och även flytta utomlands medans man gör detta.

   Julia SYV: Hej Lana!som det är nu (augusti 2021) så ger juristprogrammet i Sverige endast i bunden form, alltså "på plats", på skolan, ej på distans. Vi känner inte... Läs hela svaret
  • Nina 20 år

   Vilka kurser kan jag göra prövning i om jag gått natur?

   Hej! Jag behöver göra prövning i kemi 1 och fysik 1 för att höja mitt jämförelsetal. Men dessa kurser krävs egentligen inte till den utbildningen jag vill söka, där måste man ha grundläggande behörighet + matematik 2 och samhällskunskap 1b, vilket jag har. Alltså krävs endast...

   Anna SYV: Hej!Tyvärr stämmer det att du måste höja betygen i kurser som ingår i ditt examensbevis. Examensbevis ger dig Grundläggande behörighet och kurser som ingår... Läs hela svaret
  • Huda 38 år

   Hur kan jag komplettera min studie till grundskola lärare?

   Hej SYV! Jag har utlåtande från UHR som motsvarar till högskoleingenjör inom bygg och jag vill bli lärare i grundskolans som ämne lärare i engelska och matematik kan jag gå till någon utbildning som tar inte mer än 1.5 år. Jag har...

   Anna SYV: Hej Huda!För att bli behörig lärare, i Sverige, och kunna få ut lärarlegitimation, som utfärdas av Skolverket, måste man ha lärarexamen.Lärarexamen... Läs hela svaret
  • Pier 29 år

   Hur fungerar behörigheten från ett tekniskt basår?

   Hej! Jag ska gå tekniskt basår i höst och har försökt läsa in mig på exakt hur behörigheten från ett basår brukar fungera. Jag läste samhällsprogrammet i gymnasiet och har länge saknat behörigheten för tekniska och naturvetenskapliga kurser, där jag insett att mitt riktiga intresse...

   Anna SYV: Hej Pier!kurser man läser på de tekniska basåret liknar (mer eller mindre) gymnasiala kurser i fysik, kemi och matematik. Tanken med basåren är att förbereda (i första... Läs hela svaret
  • Nathan 18 år

   Kommer jag få poäng från Områdeskurserna?

   Hej, jag undrar om jag får extra merit poäng för Områdesbehörighet 5. Jag ska nu i trean läsa Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1b, kommer jag få extra meritpoäng för dessa ämnen eller kommer jag inte, eftersom jag hört att Områdeskurserna kanske skall avskffas inför 2022

   Anna SYV: Hej!du kommer inte få meritpoäng för områdeskurserna. Meritpoäng för områdeskurserna fick personer som hade sina betyg i det gamla systemet (betyg på skalan IG-MVG);... Läs hela svaret
  • Madeleine 21 år

   Rätt till CSN och hur länge?

   Hej! Jag har tänkt att börja plugga matte 2b och samhällskunskap 1b på vux. Jag vill plugga 100% och kommer att ansöka om CSN eftersom jag behöver pengar (då jag inte jobbar något) Jag undrar nu hur lång tid tar det att läsa dessa två kurser på 100%? Kan man dela upp det eller måste man...

   Anna SYV: Hej Madeleine!De 2 kurser du nämner i din fråga är på 100 gymnasiepoäng/styck.100 gymnasiepoäng läser man på heltid på 5 veckor; alltså 2 kurser á 100p/styck... Läs hela svaret
  • Wilma 20 år

   Kan jag läsa engelska 7 på komvux när jag har 2,0 extra meritpoäng?

   Hej jag tog studenten och gick ut med betyg motsvarande 18,38 poäng. Jag undrar om jag kan läsa engelska 7 på komvux för att höja mina meritpoäng? Jag har redan 2.0 extra meritpoäng från matematik 2 och spanska steg 2 & 3. Går det då...

   Anna SYV: Hej Wilma!vad gäller urvalsgrupperna BI och BII så gäller följande:- om du redan innan du kompletterar eller höjer betygen är behörig, kommer du... Läs hela svaret
  • Alva 17 år

   Kan jag byta till skolförlagd utan att gå om?

   Jag har gått lärlingsutbildning vård och omsorg nu hela 1an, och undrar nu om jag möjligtvis skulle kunna byta till skolförlagd vård och omsorg i årskurs 2 utan att behöva gå om ett helt år. Eftersom vi läser samma kurser, borde det väl gå att hoppa direkt in i 2an? Jag ska alltså inte byta...

   Anna SYV: Hej Alva!Erbjuder din gymnasieskola möjlighet att läsa VO-programmet som icke-lärling? I så fall ser jag inga hinder att du skulle kunna efter första året som lärling... Läs hela svaret
  • Sara 19 år

   Hur fungerar prövningar i matematik och moderna språk?

   Hej! Jag har några frågor angående prövningar. Det är såhär att jag behöver göra en prövning i matematik 1c för att höja mitt jämförelsetal. Min fråga är om jag kan göra prövningar i matematik 1b...

   SYV-besökare Syv: Hej Sara!vad gäller Matematik 1 - så kan du göra prövning i matematik 1a (detta även om du har i ditt examensbevis betyget i matematik 1c). Betyget i matte 1a, om det blir... Läs hela svaret
  • Vanessa 36 år

   Hur söker man till psykolog på andra urval?

   Hej! Drömmer om att bli psykolog men kommer inte in på mina poäng. Kan man söka på poäng från folkhögskola? Hur funkar det? Kan det vara poäng i vad som helst där? Hur många poäng behöver man? Kan man söka på...

   Anna SYV: Hej Vanessa!Enligt de uppgifter vi på FråGA SYV har så ges tyvärr inte psykologprogrammet, i Sverige, i annan form än bunden, alltså "på plats". Du kan titta... Läs hela svaret
  • Waseem 23 år

   Är kursen ”Naturvetenskaplig specialisering” en obligatorisk kurs?

   Hej, Jag läser på komvux och jag har ungefär 500 poäng kvar, och jag har ett mål att antigen läsa till farmaceut eller civilingenjör inom bioteknik på universitetet. Därför siktar jag mot att ta en naturvetenskaplig examen. Jag undrar om...

   Anna SYV: Hejsan!Så vitt jag vet så är kursen Naturvet.specialisering en frivillig (alltså Valbar) kurs. Det finns annars rätt många krav som alla måste vara... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga