Fanny 22 år
  Jag bor i Västerås i Västmanland och vill söka till Öknaskolan i Nyköping. Har jag mindre chans att bli antagen då eftersom jag inte bor i "rätt" län? Har jag rätt att bo på deras internat? Har haft svårt att hitta information om skolan och skulle vilja ha hjälp med det. Jag vill gå Naturbruk, djur.

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Fanny,
  Skolans presentation finner du på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/oknaskolan.
  Jag råder dig kontakta skolan nu på en gång.
  Ställ alla dina frågor till skolan direkt. Då får du de bästa /de rättaste *L* ;-)/ svaren. Det är Öppet hus på skolan den 4 dec. /och Julmarknad/ och jag råder dig besöka den om du kan.

  Angående din fråga om du har sämre chans att bli antagen pga du bor i "fel"län, då beror svaret på - om samma utbildning /program & inriktning/ finns i din egen kommun eller i en annan kommun, som din kommun har samarbetsavtal med. Du har rätt att söka till vilken gymnasieskola du vill i hela Sveirge, men det kan vara så att du kan bara komma in i "mån av plats" dvs som andrahandssökande - efter att alla sökande från deras egen kommun kom in och om det finns plats kvar.
  Råder dig söka flera alternativ: t.ex. i första hand till Öknaskolan och i andra hand till en annan skola - dvs minst två alternativ, helst ännu fler. Det finns tyvärr inga garantier på att bli antagen till en gymnasieutbildning /fast vi hoppas att du kommer in och håller tummarna! / - därför är det alltid bra att söka flera alternativ för att inte stå utan utbildningsplats när läsåret börjar.

  Vill tipsa dig om Riksrekryterande utbildningar på följande skolor: http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/gamlebygymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/ingelstadgymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/jamtlands-gymnasium-wangen
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/ingelstorpgymnasiet.
  Riksrekrytering betyder att elever från hela Sverige får söka på samma villkor och att du även får ekonomisk hjälp för att kunna gå på skolan - från din kommun eller från CSN.

  Om du kommer in på en skola som inte har Riksrekrytering på den utbildningen som du kom in på har du enbart rätt till Studiehjälp, som är 1050 kr./månad.

  Önskar dig allt väl! Hör av dig om du har andra frågor!
  Julia SYV


  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga