Charlotte 44 år

  Hej! Vi bor utomlands, i Japan, och sonen går på internationell skola. Har läst Svenska via Sofia Distans. Planen är att vi skall flytta hem nästa sommar och att han då skall börja gymnasiet hösten 2020. Han är född -04 och går nu i grade 10. Det vi undrar över är vad vi behöver tänka på inför gymnasievalet? Hur anskökan går till? Osv.

  • Milla I Vilken stad i Sverige vill sonen läsa på gymnasiet och vilket program?
  • Charlotte Vet inte vilket program, men i Göteborg med omnejd.
  • Milla Gymnasiemässa i Göteborg äger rum 8,9 och 10 oktober 2019; bra om ni kunde komma och besöka den - det är på Svenska Mässan i Göteborg.
  • Milla Tror du att din son vill och ska kunna läsa på gymnasiet med undervisningsspråk Svenska? Eller föredrar ni/han Engelska som undervisningsspråk?
  • Milla

   Om din son skulle kunna "offra" ett år och läsa på Språkintroduktion: läsa svenska och ev. andra ämnen - och adaptera sig till de svenska förhållandena och söka till gymnasiet till hösten 2021 i stållet? skulle det funka? I Gbg finns det 13 gymnasieskolor med Språkintro

  • Charlotte Vi har bara bott utomlands i två år, så det kommer nog inte bli några problem med svenskan. Däremot har vi ändå funderat på IB-programmet. Det är väldigt mycket att fundera över
  • Milla Ja, det är det. :) Man kan lägga in MÅNGA alternativ i gymnasieansökan. Problemet är dock att BLIR MAN ANTAGEN TILL SITT HÖGRE PRIORITERADE ALTERNATIVET, då tas de lägre prioriterade bort och till Högre prioriterade blir man RESERV och kan senare tas in, även om man kanske ändrat sig och vill stanna där man är antagen. Så det är mycket noga i vilken ORDNING man söker - i första hand: det alternativet som man tycker om bäst och så vidare... finns inga nackdelar i att söka till många skolor eller till olika utbildningar på samma skola, men prioritera noga. Bra med gymnasieval i Göteborg är att man kan ändra sig ganska sent - deras OMVAL pågår vanligtvis till slutet på maj (förra året var det 1 juni som man sist kunde ändra sig).
  • Milla Det är extremt Viktigt att utbildningar/skolorna man söker till ligger i rätt ordning - SISTA DAGEN I OMVALSPERIODEN. För att om man vill ändra sig sen - kanske det inte går... och man riskerar då bli utan gymnasieplats.
  • Charlotte Tusen tack för all hjälp, vi får sätta oss in i processen. Återkommer gärna om fler frågor dyker upp.
  • Milla

   Kontakta gymnasieantagningen i Göteborg - be om inloggningsuppgifter till Indra2; Epost till gymnasieantag.iGbg: gymnasieantagningen@goteborgsregionen.se Tel: +4631-335 51 30
   Din son behöver kunna logga in på Indra2 och göra sitt gymnasieval; för det behöver han INLOGGNINGSUPPGIFTER - och pga han inte går på skola i Sverige idag, får han inte det automatiskt; utan ni/han behöver särskild be om att få inloggningsuppgifter. Det kan ni göra redan nu - inloggningsuppgifter behöver ni mot mitten på december, men fråga redan nu om när och hur ni kan få dem. och Lycka till!

  Läs alla kommentarer

  1 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Charlotte,

  det finns ett antal gymnasieantagningskanslier - beroende på var i Sverige (stad, län) eleven är folkbokförd. Även om eleven söker till gymnasiet långt från staden där hen är folkbokförd, så går det oftast via eleven egen antagningskansli.
  Så, första frågan är - är din son folkbokförd i Sverige och i så fall i vilken stad?
  Om inte - i vilken stad ska ni bo när ni kommer tillbaka till Sverige? Detta frågar jag för att hänvisa till Rätt Gymnasieantagningskansli.
  Valperioder till gymnasiet ligger också lite olika i tiden, återigen beroende på vilken dell av Sverige det gäller, t.ex i Västra Götaland brukar valperioden börja i mitten på december men i Stockholms län och i många andra - i mitten på januari.

  Bra att besöka gymnasiemässorna! Den största av dem är Stockholms mässa i Älvsjön 21-23 november 2019, men annars, beroende på vilken del av Sverige man vill gå på gymnasiet i. Det finns också många små mässor, med några få gymnasieskolor på... Återigen - vilken del av Sverige vill din son gå på gymnasiet i?

  Undervisningsspråk
  Ponera att din son vill läsa med undervisningsspråk Engelska eller inte får godkänt betyg i svenska till sommaren, i så fall kan han inte läsa med undervisningsspråk Svenska men han kan i så fall läsa på IB-diploma programmet, där undervisningsspråk en engelska; problemet här är att den utbildning finns i Sverige på ganska få gymnasieskolor och den finns inte i varje stad; råder lägga in även alternativet IB-diploma program i gymnasieansökan (kanske som sista alternativet; detta i fall godkänt betyg i svenska uteblir - av någon anledning), för att annars utan godkänt betyg i svenska är man Obehörig till alla nationella gymnasieprogram (pga undervisninsspråk är svenska).

  Göteborgsregionens gymnasieantagnings-system heter Indra2.

  Ett antal länkar med relevant information:
  Gymnasieskolorna i Kungsbacka (söder om - pendlingsavstånd från Gbg) hör till ett annat län: Halland
  Gymnasieskolorna med Språkintroduktion i Göteborg
  info om Språkintroduktion
  gymnasieskolorna som ställer ut på Gymnasiemässan (Svenska mässan) 8-10 okt 2019
  samtliga gymnasieskolorna i Västra Götaland
  gymnasieskolorna i Västra Götaland med IB-programmet (undervisning på engelska)
  Göteborgsregionens antagnings-hemsida indra2.se
  info om IB-diploma program - internationell gymnasieutbildning
  Öppna hus och Gymnasiemässor
  gymnasieguiden.se/Ansökningstider för ditt gymnasieval
  gymnasieguiden.se/gymnasieProgram
  framtid.se/sajt om 2.ooo yrken

   

  I Västra Götalands län finns 135 gymnasieskolor men endast 5 st. där IB finns och undervisning på engelska erbjuds.

  Kontakta gymnasieantagningen i Göteborg - be om inloggningsuppgifter till Indra2;

  Epost till gymnasieantag.iGbg:

  gymnasieantagningen@goteborgsregionen.se

  Tel: +4631-335 51 30

  • Charlotte Tack för snabbt svar! Vi är inte folkbokförda i Sverige. Kommer att flytta till Partille kommun utanför Göteborg. Känner till gymnasiemässan, men kommer tyvärr inte ha möjlighet att åka hem och besöka den.
  • Milla Partille gymnasieskola har öppna hus 24 okt och 18 januari. Kommer ni hem på besök under det här läsåret? Det borde kunna gå ordna möjlighet att besöka gymnasieskolorna även på dagar där det inte är Öppet hus. Eller kan er son tänka sig börja på en skola som han på förhand inte har varit i (på besök)?
  • Charlotte Vi kommer inte att åka hem i år, men kanske nästa år. Så han är inställd på att gå på skolan osedd.
  • Milla Det kanske går att ordna Skype-samtal med skolans personal och "virtuellt öppet hus" - om ni kontaktar de skolorna som ni är mest intresserade av.
  • Charlotte Ska kolla på det när vi vet vilka skolor som är intressanta för oss
  • Milla bra! lycka till!
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Olle 19 år

   Hur utbildar man sig till musiklärare?

   Hej, jag undrar hur man utbildar sig till musiklärare. Är det något speciellt universitet man ska börja på? Och hur länge tar det att utbilda sig till musiklärare?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ali 23 år

   Modersmål och prövning i det?

   Hej. Jag läste modersmål tvåspråkigt steg 1,2,3 under gymnasiet(istället för moderna språk). Jag har också gjort prövning i mitt modersmål steg 4(som moderna språk) och kmr få meritpoäng på det. Kommer de betyg som jag fick i modersmål 1,2,3 att räknas in i mitt jämförelsetal eller kommer de att...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Zi 17 år

   Borde jag vara orolig?

   Hej! Jag vill gå estetik och media (Film & TV-produktion) på ett gymnasium som heter LBS Mediegymnasiet i Göteborg. Förra året var medelpoäng 229.75 och antagningsgränsen på 175 poäng. Just nu har jag 230 i meritpoäng, borde jag vara...

   Anna SYV: Hejsan,enligt info i din fråga så ser det bra ut. Jag tycker du har god chans att komma in. Vi håller tummarna!Oavsett det, så råder jag dig att som andra-, tredje, fjärde o s v alternativ lägga... Läs hela svaret
  • Ali 19 år

   Vart hämtar man sin gymnasieexamen efter komplettering av studiebevis?

   Hej!! Min fråga är om man springer ut 3an med ett studiebevis och sedan kompletterar upp till gymnasieexamen via sommarskola eller komvux i så fall vart hämtar man ut sitt gymnasieexamen ifrån?

   Anna SYV: Hej Ali,om man läser upp kurser och uppnår kraven för examensbevis på komvux, då begär man få ut sitt examensbevis från komvux; man kan... Läs hela svaret
  • Anna 20 år

   Vilka kurser kan jag läsa?

   Hej! Jag tid studenten under sommaren 2019 och nu när jag har arbetat ett litet tag så känner jag att jag vill börja studera igen. Men grejen är att då jag gick på gymnasiet så fick jag f i matte 2b vilket ledde till att jag inte ens gick matte 3b....

   Anna SYV: Hej Anna,du uppger inte i din fråga om du fick Examensbevis eller studiebevis.Studiebevis ger inte grundläggande behörighet till högskolestudier i Sverige.Om du fick examensbevis från Ekonomiprogrammet,... Läs hela svaret
  • Samira 13 år

   Behöver man gå Barn och fritid om man vill bli dagislärare?

   Hej! Jag har en fråga behöver man gå barn och fritid för att bli dagislärare? Om man är utbildad till sjuksköterska skulle man kunna jobba som dagislärare då?

   Anna SYV: Hej Samira,kika på yrket Förskollärare; på en förskola jobbar även Barnskötare och Specialistbarnskötare + finns även "övrig personal", som t.ex... Läs hela svaret
  • Ida 22 år

   Gymnasiearbete företagsprojekt frågeställningar?

   Hej! Jag tänkte skriva ett gymnasiearbete och samverka med ett företag för att skapa ett mindre projekt. Jag funderar på att inrikta mig på marknadsföring/reklam, vilka frågeställningar skulle man kunna använda sig av då?

   Anna SYV: Hej Ida,om du i ditt gymnasiearbete kommer att samverka med ett företag, då är det bra att ta in det företagets behov, tycker jag: vad säger företaget att de vill ha hjälp... Läs hela svaret
  • Samira 13 år

   Kan man gå en annan linje än natur för att bli läkare?

   Jag skulle gärna vilja bli någon fotm av läkare spelar ingen roll vilken men ändå läkare men jag läser överallt att man måste gå natur då men jag vill inte riktigt gå natur. Min mamma sa att det finns en linje man kan gå ås att mna bli typ barnläkare eller sjuksköterska, vilken linje är det? har...

   Anna SYV: Hej Samira,det finns många olika yrken inom Hälso- och Sjukvård, kika gärna på framtid.se/yrken/halsa-sjukvard men alla läkaryrken i Sverige kräver i grunden... Läs hela svaret
  • Oskar 21 år

   Tips på extra kurser inom personfrågor?

   Hej! Jag studerar just nu ett kandidatprogram i företagsekonomi på helfart. I framtiden skulle jag dock mer vilja ägna mig åt personalfrågor, rekrytering eller liknande och skulle vilja läsa till någon kurs parallellt inom det området. Är det några specifika kurser ni rekommenderar som ger...

   Anna SYV: Hej,jag börjar med att svara på din fråga om studiemedel: man får ej mer i studiemedel om man läser på mer än heltid; alltså studiemedel för heltidsstudier (100% av... Läs hela svaret
  • sofia 20 år

   byta gymnasiet val?

   Hej, Just nu går jag i första året i gymnasium och Jag läser samhälle, jag inte alls vill läsa samhälle och min fråga är att om jag kan byta från samhälle till vuxenutbildning tandläkare program? hur mycket poäng...

   Anna SYV: Hej Sofia,det är viktigt att veta när du fyller 20 år. Är du redan 20 år eller fyller 20 år under kalenderåret 2020?Allmänt gäller:för att komma in på Tandläkarprogrammet... Läs hela svaret
  • R 17 år

   Studera under sommaren för att få högstadie poäng?

   Jag studerade matte, svenska, engelska och kinesiska för nian på Sofia Distans men inga andra ämnen och där för är inte behörig för gymnasiet eller folkhögskola. Jag hittade att det finns något som heter “introduktionskurser” som...

   Anna SYV: Hej R,ang. folkhögskolestudierDet går att börja på grundskolenivå på en folkhögskola för att sedan gå upp till gymnasienivå. Åldersmässigt... Läs hela svaret
  • Viktoria 27 år

   från samhälleprogrammet till läkarprogrammet, är det möjligt?

   Hejsan, jag har pluggat klart samhälle inriktning språk på gymnasiet. Har naturkunskap B och Matte B. Om jag skulle vilja komma in på läkarprogrammet, vad skulle gälla? Skulle jag behöva plugga upp till Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matematik 4 på...

   Daniel Larsson: Hej Viktoria,Du behöver skaffa dig kunskaperna och betygen motsvarande fysik2, kemi2, biologi2 och matematik 4. Det kan du göra antingen på komvux, genom prövningar eller... Läs hela svaret
  • Mikael 20 år

   Kan jag läsa A-spår?

   Hej! Mitt program är naturvetenskap och jag har funderat på att läsa matte 2a istället för matte 2c. Kan jag göra det eller behöver jag läsa på C-spår? Detta är för att jag har lite svårt för matte och det är...

   Daniel Larsson: Hej, Mikael!Svar på din fråga beror på flera olika saker. Du skriver "mitt program är naturvetenskap" och jag ser att du är 20 år, men jag vet ändå inte om du läser på... Läs hela svaret
  • Ehlin 18 år

   Djurskyddsinspektör ?

   Hej, jag skulle vilja utbilda mig som djurskyddsinspektör och funderar kring vägen dit. Måste jag utbilda mig till agronom först eller räcker en utbildning som lantmästare? Hur går jag till väga efter det? Mvh

   Milla SYV: Hej Ehlin, på Framtid.se/yrke/djurskyddsinspektor avsnitt UTBILNDING står det info om utbildningar som kan leda till möjlighet att i Sverige  få jobba som Djurskyddsinspektör.I platsannonser... Läs hela svaret
  • Miriam 21 år

   Vart finns det Basmedicin?

   Hej, jag läser till Fytoterapeut men jag behöver grundläggande utbildning om medicin. Basmedicinen som det kallas. Jag undrar om det finns på distans och om det är CSN berättigad?

   Mikael SYV: Hej Miriam,det första jag tänker på: om du Inom din utbildning till Fytoterapeut behöver vissa kunskaper, t.ex i "basmedicin", då borde de utbildningsansvariga för din utbildning kunna ge dig info om... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga