Anna 20 år

  När man läser till speciallärare alternativt specialpedagog på en förskolelärare utbildning, vad jobbar man med då? Är det inom förskola, isåfall vad gör en speciallärare eller specialpedagog på en förskola? Jag vet att man kan arbeta ex. förskoleklass på Särskolan, men nyfiken på vad man gör med den sortens utbildning just på en förskola? Är det svårare att få jobb om man är förskolelärare vidareutbildad till speciallärare/pedagog eller är dem likgiltiga, om man ex är grundlärare 4-6 med vidare utbildning?

  • Ludmila

   För att bli specialpedagog måste man i grunden vara utbildad lärare eller förskollärare. Sen vidareutbildar man sig till specialpedagog. Specialpedagoger i förskolan jobbar med väldigt mycket olika saker. Till exempel barn som behöver språkstöd, barn som behöver extra stöd, hjälper till i arbetslag med observationer för att utveckla gruppen mm. Du hittar mer att läsa på webben: Lärarförbundets hemsida, Specialpedagogiska Skolmyndigheten, Skolverket och på hemsidan: specialpedagogik.se
   Speciallärare brukar inte jobba i förskolor utan i skolan. Du kan läsa mer om skillnaderna i deras yrken på webben: specialpedagogik.se
   Vänliga hälsningar L.

  • Anna Tack för svar. Men då blir jag nyfiken på vad en speciallärare på en förskolelärare utbildning jobbar, om det nu inte är aktuellt på förskolor? Är det endast i förskoleklasser de arbetar då? Eftersom att man är kvalificerad att läsa vidare till speciallärare med en förskolelärare utbildning
  • Anna Generellt kan man säga att specialpedagoger arbetar mer övergripande, medan speciallärare mer med enskild elevundervisning. Du kommer att läsa i flera år på förskollärarprogrammet. På den tiden kan mycket förändras. Du kanske själv inte vill läsa mer sen... hela utbildningssystemet kan också förändras. Nu, senast, blev det "obligatorisk förskoleklass". Vilka andra förändringar eller nya yrkesroller som tillkommer i förskolorna i framtiden, vet vi idag ännu inte. Det går tyvärr inte ge ett svar som kommer garanterat att stämma även om några år. Du får antingen chansa... eller välj den grundutbildning efter vilken du kan tänka dig jobba och inte läsa mer (detta pga du kanske inte kommer in på vidareutbildning och "sitter då fast" med grundutbildningen, endast.). Det är ju inte garantiplatserna på vidareutbildningar utan man ska först hitta ngn utb., som man vill söka till (kanske finns den i en stad långt borta och man kan inte flytta för man redan har familj...) ?
  • Anna

   Nej visst kan det vara så och just därför jag frågar lite i vilken utsträckning det används och behövs i förskola. Kanske trivs jag jättebra där jag är om jag väl läser förskolelärare och jobbat dem tre åren som behövs för att läsa vidare. Men samtidigt är jag väldigt intresserad av att läsa vidare där man jobbar närmare med funktionsnedsättningar, men det kan man ju göra genom fler utbildningar som ex. Arbetsterapeut, så absolut det är mycket som väger in, tajming och liknande, därför det är så bra att fråga! Så tack så mycket för ditt svar.

  • Julia vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
  • SYV-besökare Du kan kontakta Johanna Lundqvist som är lärare på specialpedagogprogrammet på telefon så kan hon försöka svara på din fråga. Du når henne på 016-155120.
  • Elin

   Se om intressant för dig info finns på https://specialpedagogik.se/tva-vagar-till-nastan-samma-mal/
   När det gäller arbetsuppgifter för personal på förskolorna - så vore det kanske bäst att titta på vad som arbetsgivare skriver i platsannonser?

  Läs alla kommentarer

  4 Svar

  Vägledare Anonym SYV

  Hej, speciallärare jobbar i grundskola och gymnasium för elever i behov av särskilt stöd och har en ämnesfördjupning. Specialpedagoger arbetar för lärare, elever och barn i förskola och skola. Det är inte vanligt med speciallärare i förskolan. Om du söker på youtube finns flera filmer med information om bägge yrkena, till exempel https://youtu.be/J-4spLFYmj4

  Googla på speciallärare och specialpedagog - det finns massor av information från SPSM, olika kommuner, lärarutbildningar osv. För att vara behörig ska man ha en lärar- eller förskollärarexamen.

  Med vänliga hälsningar
  Studievägledare

  • Ludmila

   Det är Specialpedagoger (och inte speciallärare) som i jobbar på förskolorna (bland annat, men oftast jobbar de i skolorna... det är inte helt vanligt att hitta specialpegagoger på förskolorna). Kika gärna på yrkespresentationen Specialpedagogwww.framtid.se där finns det också en film om yrket.

  • Anna Tack för svar. Men då blir jag nyfiken på vad en speciallärare på en förskolelärare utbildning jobbar, om det nu inte är aktuellt på förskolor? Är det endast i förskoleklasser de arbetar då? Eftersom att man är kvalificerad att läsa vidare till speciallärare med en förskolelärare utbildning
  • SYV-besökare Läs nu även mitt svar (det Andra svaret). Du fick nu 2 svar + flera kommentarer.
  • Anna Och läs ävne MITT SVAR, det tredje svaret. Mvh Anna :)
  Läs alla kommentarer
  SYV-besökare Syv SYV

  Hej!

  Skillnaden mellan de båda programmen är att specialpedagogutbildningen är en bred, generalistutbildning där man i den nya yrkesrollen arbetar såväl med enskilda individer som med grupper och hela skolorganisationen. Det innebär i korthet att även kunna bidra och genomföra pedagogiskt utvecklingsarbete/förändringsarbete, handledning av pedagoger, kartläggning av den pedagogiska miljön m.m. förutom undervisning. Specialpedagog kan man arbeta med bakgrund av alla lärargrupper: förskollärare, fritidspedagoger, grundlärare, ämneslärare, yrkeslärare.

  Speciallärarprogrammet riktar sig till lärare med svenska och/eller matematik i syfte att garantera barnens läs, skriv och matematik utveckling i förskoleklass-år 5-6. Dvs lärare som arbetar med barnen i 6-12 års åldern (där förskollärarna har behörighet mot förskoleklass d.v.s åk 0). Dessutom finns inriktningar mot grav språkstörning och utvecklingsstörning, varav den sistnämnda är ett krav för om man vill arbeta i särskolan (och för träningsskolan ett krav med förskollärarexamen).

  Om specialpedagogen är en "generalist" så kan specialläraren sägas vara en "specialist" utifrån nämnda ämne.

  Mvh

  Studievägledare

  Fakulteten för lärande och samhälle

  Malmö universitet

  www.mau.se/ls

  • Anna Tack för utförligt svar!
  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan!
  jag ser att du är 19 år och förmodar att du ännu inte har påbörjat någon högskoleutbildning, och står i valet och kvalet mellan grundlärarutbildningen och förskollärarprogrammet. Du vill senare vidareutbilda dig till speciallärare eller specialpedagog, stämmer det?
  I så fall vill jag råda dig att välja det programmet som du kan tänka dig jobba efter - direkt, utan ngn påbyggnadsutbildning. Detta för att det inte kan garanteras att du kommer kunna eller ens vilja läsa mer efter det "första"-grundprogrammet. Hela utbildningssystemet inom lärarutbildningar och förskollärarutbildningen kan också förändras - på sikt; arbetsrollerna och arbetsuppgifterna kan också förändras inom några år och ganska mycket; sedan kan man på många arbetsplatser utforma sitt eget arbete väldigt mycket "efter eget huvudet" ... och även väldigt mycket efter Vilka behov och möjligheter som finns just på den här arbetsplatsen dit man "hamnar".

  • Anna

   Precis, därför jag frågar om främst förskolelärare eftersom det är vad jag i första hand kan tänka mig att arbeta som. Därför nyfiken vad man kan göra med en eventuell vidare utbildning. Där jag jobbar idag som vikarie är det en sådan vidare utbildning bra att ha, och då jag trivs så pass mycket ville jag passa på att fråga hur det ligger till, tack för svar!

  • Julia Jag har nu skrivit ett nytt svar till dig. Hoppas det blir till hjälp!
  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej, det finns några Olika karriärmöjligheter efter utbildningen på förskollärarprogrammet.
  Förutom jobbet som förskollärare på en förskola, kan man med förskollärarutbildningen även få jobb som lekterapeut inom sjukvården; som ateljerista; som fritidsföreståndare; med viss vidareutbildning - som förskolechef/rektor. Man kan också "omskola" sig till en yrkeslärareBarn- och Fritidsprogrammet på gymnasiet.
  Man kan också, p g a att man har en akademisk utbildning, söka sig till jobben utanför förskola och skola - ex. kan man få jobb som arbetsförmedlare eller som utredare på FK, där "akademisk utbildninig" krävs, oavsett inriktning på utbildningen.

  Hej igen! vi fick nu svar från SPSM som lyder:

  Hej, jag föreslår att du kontaktar de universitet som utbildar specialpedagoger och speciallärare. Kanske finns det någon förskola i närheten som du har möjlighet att besöka och få ett samtal med någon specialpedagog direkt från verksamheten?

  Göteborgs universitet

  Stockholms universitet

  Specialpedagog

  Specialpedagogik

  Förskolans yrkesroller

  Specialpedagogik i förskolan
  Vänliga hälsningar
  Rådgivare på SPSM

  Hej igen, vi fick ännu ett svar från en sakkunnig, var god läs nedan:

  hej, jag rekommenderar att du kikar runt på hemsidorna, länkar om speciallärare/specialpedagog, se nedan. där på hemsidorna (länkarna nedan) kan du nog hitta det du behöver. Räcker inte detta bör du nog vända dig till de olika universiteten/högskolorna som anordnar utbildningarna för speciallärare/specialpedagog.

  https://arbetsformedlingen.se/for-arbetssokande/yrken-och-studier/hitta-yrken/yrkesgrupper/1229

  https://www.framtid.se/yrke/specialpedagog

  https://www.framtid.se/yrke/speciallarare

  https://metapedagog.se/vad-gor-en-specialpedagog/

  https://www.skolverket.se/skolutveckling/forskning-och-utvarderingar/forskning/komplex-yrkesroll-skapar-stress

   

  • Anna Tack så jättemycket för utförligt och intressant svar!
  • Julia vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp!

  Frågor och svar

  • Frida 17 år

   Gå svenskt gymnasium från utlandet?

   Hej! Jag har en vän från Sydkorea som gärna vill gå på svenskt gymnasium (IB-programmet). Problemet är att det är väldigt svårt art hitta information kring hur eller om det går för henne att göra det som icke-asylsökande, och informationen på migrationsverket förvirrar mig mycket. Är det så...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Wilma 20 år

   Om jag hoppar av min kurs?

   Jag går nu en fristående kurs på universitet och jag känner att jag inte kan fortsätta studera på universitet på grund av personliga skäl. Istället har jag hittat en yrkesutbildning som jag vill gå. Hur gör man då? Kan jag...

   Anna SYV: Hej Wilma,du skriver att du "har hittat en yrkesutbildning" som du Vill gå. Men hur vet du att du får plats på den utbildningen? du kan söka andra utbildningar samtidigt som du går din... Läs hela svaret
  • Esin 20 år

   Personalvetetenskap utan företagsekonomi?

   Min kompis är väldigt intresserad av att jobba som personalvetare, speciellt inom rekrytering och organisationsutveckling. Hon skulle också vilja studera i Uppsala. Men då hon läste vad programmet hade för upplägg såg hon en termin av företagsekonomi. Hon undra om det finns något sätt att ta...

   Anna SYV: Hej Esin,yrket PERSONALVETARE är i Sverige icke-reglerat. Det betyder att strikta bestämmelser om vilken utbildning krävs - saknas. Varje arbetsgivae får själv bestämma vem hen... Läs hela svaret
  • Hannes 19 år

   Vad ska man tänka på när man väljer universitet?

   Hej! Till hösten funderade jag på att söka läkarprogrammet. Jag har efter lite överläggning med mig själv sållat fram TVÅ universitet jag skulle kunna tänka mig söka till!

   1. Lund. Vid sidan av utbildningen tycker jag att Lund...

   Anna SYV: Hej,du har tänkt igenom val av utbildning.Du vet för- och nackdelar med de utbildningsalternativ som ditt val står mellan.Det är i syvene och sist ditt beslut.Sök till båda... Läs hela svaret
  • Anisa 29 år

   var kan man göra prövning på persiska /Dari ?

   Hej! Jag pluggar på högskolan på socionom programmet just nu. Samtidigt läser jag persiska/Dari för att utöka mina kunskaper i mitt modernål därför håller jag på att göra prövning. Kan någon hjälpa mig att hitta...

   Milla SYV: Det är möjligt att prövningar är just nu inställda pga de inte kan göras på distans och att göra de på plats är för farligt p g a Covid-19. Avvakta och se efter sommaren om prövningar kommer igång.
  • Maria 41 år

   Framtidsutsikter för samhällsplanerare?

   Jag har tänkt söka Samhällsplanerarprogrammet på Stockholms universitet till hösten och har några frågor. Finns det någon prognos för hur arbetsmarknaden kommer att se ut om ca tre år? Vad vet du om läget i dessa skakiga tider?...

   Anna SYV: Hej Maria,du ställer en viktigt och intressant fråga men som också är mycket svår att svara på.För det första så är yrket "Samhällsplanerare" ett av de... Läs hela svaret
  • Elev x 18 år

   Vägra göra abort?

   Hej! Jag vill jätte gärna arbeta inom vården som antingen Gynekolog Barnmorska Läkare Men det är en sak min religion inte tillåter: abort. Jag vet att detta är ett väldigt känsligt och kontroversiellt ämne men jag är ändå...

   Vägledare Anonym: Hej!Den frågan var "på tapeterna" för inte alls så länge sedan. Så vitt jag minns förlorade den barnmorskan som vägrade delta i aborter i rätten (hen förlorade alltså... Läs hela svaret
  • Sara 19 år

   Advice columnist?

   Hej, Jag går tredje året på gymnasiet och är intresserad av yrket på engelska ”Advice columnist.” Jag vet inte vad det heter på svenska, eller hur man blir det?? De brukar arbeta för tidningar där de besvarar läsares frågor...

   SYV-besökare Syv: Hej Sara, jag har nu fått svar från en sakkunnig inom branschen som lyder: "Det finns inget speciellt yrke för denna syssla. Istället är det så att tidningar och tidskrifter... Läs hela svaret
  • Katarina 47 år

   Komplettera kurser på komvux eller direkt till univeristet?

   Hej. Sonen har gått elprogrammet med datainriktning och vill nu plugga vidare. Han har bara matte 1b. Finns det något han kan söka på universitet? Vi har tittat på tekniskt basår, men då måste han läsa matte 2b på komvux. Vad bör...

   Julia SYV: Hej Katarina,om din son gick El- och energiprogrammet, då tror jag han läste matematik 1a därför att det är den kursen som ingår i det programmet.Har din son... Läs hela svaret
  • Ebba 18 år

   Engelska 7 eller matte 3?

   Hej. Jag ska välja val till 3an nu och vi kan välja mellan naturkunskap 2, matte 3 eller engelska 7. Jag vet att jag vill välja naturkunskap 2 men sen har jag ett val till där jag är osäker. Vet inte vad jag vill bli ännu, är det mest...

   Julia SYV: Hej Ebba!både matematik 3 och engelska 7 ger meritpoäng (extra-poängen) men då måste man få godkänt betyg i kursen (F ger inte några meritpoäng). Och ju högre betyget blir desto... Läs hela svaret
  • Anna 21 år

   räknas kompletterings betyg med i jämförelsepoäng?

   Hej. Om jag läser naturkunskap 2 på komvux för att få behörighet till mitt program, och jag alltså då har 2600 poäng nu, kommer det betyget räknas med då när jag söker in till universitetet? Eller räknas det inte med...

   Julia SYV: Hej Anna,betyget i Nk2 kommer räknas in, tillsammans med de övriga betygen i ditt examensbevis - detta pga du utan nk2 är Obehörig till den utbildningen som du vill söka... Läs hela svaret
  • Anders 18 år

   Går det att ansöka till KTH Teknisk basår termin 2 VT 2020?

   Hej, Jag ska ta studenten i år. Jag hade tänkt göra högskoleprovet (VT 2020) och komma in i Tekniskt basår för KTH men eftersom den är inställd nu kommer det inte att gå. Jag undrar nu ifall man gör nästa högskoleprovet (HT 2020) kan man med den ansöka till basår termin 2 hos KTH och gå den...

   Milla SYV: Hej!utbildningsutbud inför VT2021 kommer fastställas till 15 september 2020 och då vet man kanske också om högskoleprovet under hösten 2020 kommer att... Läs hela svaret
  • Ella 20 år

   Bli biomedicinsk analytiker med komplettering av basår?

   Hej, jag heter Ella och har kommit på att jag kanske vill bli biomedicinsk analytiker. Jag har en gymnasieexamen i estet men har läst upp matte 2b och naturkunskap 2. Vad jag ser så krävs det i så fall ett naturvetenskapligt basår för att söka till samtliga biomedicinska analytiker...

   Milla SYV: Hej Ella,var Biomed.programmet erbjuds på de svenska lärosätena (i alla fall som det är nu, våren 2020) kan du se på... Läs hela svaret
  • sket 20 år

   Vad gör en krimonolog?

   Liksom några väldigt vanliga arbetsuppgifer? Vad är det man kan arbeta med som krimonolog? Kan socionomer arbeta med krimonologer?

   Milla SYV: Hej,det vi vet om yrket Kriminolog berättar vi på framtid.se/yrke/kriminolog för utbildade inom kriminologi är tänkbara arbetsplatser inom polisen, kriminalvården, kommunernas brottsförebyggande... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga