Selma 21 år
  Hej. Då jag har planerat att inte gå på det gymnasiet i min stad så betyder det att jag måste åka, troligtvis buss, och pendla till min skola. Är det då jag som står för busskortet eller hjälper skolan på något sätt till med det?
  Finns det även speciella scheman för pendlare. Den tidigaste bussen från min stad dit jag vill går runt 7.30 och då kommer jag fram vid runt 8.30. Om de då börjar 8.00 betyder det att jag inte kan gå där?
  • Milla Jag har nu skrivit ett nytt svar till dig. Läs nedan. :)
  • Anna Du får gärna tipsa dina kompisar om vår sida. Vi vill ge info och vägledning till fler ungdomar. :)

  3 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Selma!
  Det ser ju inte så bra ut om bussen kommer fram 8.30 och skola börjar kl.8.00 - det blir i så fall ganska svårt att följa undervisningen om det är på det viset det ser ut med buss-förbindelsen! :(
  Kan busstabell-tiderna ändras till nästa år, tro? Du kan ställa den frågan till buss-företaget.

  Andra tankar och frågor som jag har:
  - Kommer du att orka åka så långt varje dag fram/tillbaka i 3 år? Och hinna läsa och ha fritid också? Provåk varje dag under lovveckan och känn hur det känns, är mitt råd.

  - Finns det samma program och nationell inriktning på din ort eller närmare än den där skolan (som du åker en timme enkel väg till)? Om det finns, kommer du troligtvis att få ett Nej på din ansökan om ekonomisk kompensation för att kunna bosätta sig på skolorten - annars så skulle det kanske vara ett alternativ att fundera över, dvs att bo måndag-fredag på skolorten och åka hem på helgerna?

  - Är det en kommunal eller en fristående skola som du vill söka till? Det kan vara viktigt att veta. Läs på http://www.gymnasieguiden.se/informeras/skoltyper
  Det är både möjlighet att få ekonomisk hjälp och möjlighet att över huvudet taget kunna få plats på skolan, som kan helt bero på vilken typ av skola det är.

  Det är annars svårt att skriva upp alla regler (och de möjliga undantagen) i ett Generellt svar.

  Jag råder dig att boka tid hos skolans SYV och diskutera de frågorna som du ställer här. SYV vet vilken typ av skola du är intresserad av och kan bättre förklara reglerna för dig - bl a för att det även kan bero på om din kommun har avtal med kringliggande kommuner och agerar som en och samma kommun i frågan om val till gymnasiet (eller ej). Vilka avtal din kommun har med andra kommuner kan inte jag veta, jag vet ju inte alls var du bor.

  Var god berätta mer - bl a vilken kommun du är skriven i och till vilken skola du vill söka.
  I annat fall kan jag tyvärr inte hjälpa dig mer än så här...

  Jag hoppas du förstår att det saknas info i din fråga för att kunna ge dig ett bättre svar.
  Bästa hälsningar & lycka till med ditt gymnasieval!
  ANNA
  Hej igen!
  Tack för dina kommentarer.
  Om jag förstår dig rätt, vill du söka till http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/kunskapsgymnasiet-uppsala och det är en fristående skola och därför har Riksintag - dvs du söker på dina betygspoäng "som vanligt" och konkurrerar med dina betyg, du blir alltså förstahandssökande, vilket är jättebra.

  Du är skriven/folkbokförd i Norrtälje som tillhör Stockholms län.
  Uppsala tillhör Uppsala län.
  Pga du vill pendla till ett annat län, kan vissa svårigheter uppstå och inte bara vad det gäller tid på bussen och att bussen inte kommer fram i tid.

  En viktig fråga är - om Stockholms län har avtal med Uppsala län vad det gäller gymnasieantagningen och det kan inte jag svara på "på direkten", utan måste undersöka saken.
  Jag återkommer så fort jag kan.

  Ang.möjlighet att bo i Uppsala under gymnasietiden se info på http://www.uppsalagymnasieboende.se

  Vi hörs!
  ANNA
  • Selma Tack för svar. Den skolan jag funderar över är kunskapsgymnasiet i Uppsala (med inrikting ekonomi) och bor i Norrtälje kommun.
  • Selma Också, du skrev någonting om att bo på skolorten under veckorna. Vad gäller angående det?
  • Anna Jag skriver ett utökat svar till dig, läs ovan om en liten stund.
  • Selma Okej, tack för svaret!
  • Milla Här får du kontaktuppgifter till Gymnasieantagningen Epost: [email protected] Tel:08-58 00 80 00 /tel.tid måndag-torsdag kl.9.00-11.00/.
  • Milla Jag skriver nu ett nytt svar till dig.
  Läs alla kommentarer
  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hejsan!
  Nu har vi tagit kontakt med Norrtälje kommun och ställt en generellt fråga om en elev från Norrtälje får ekonomisk hjälp för att gå på en friskola i Uppsala och fick svar Ja! du får Resebidrag, dvs pengar för att köpa pendlingskortet.
  Däremot blir det svårt att få ekonomisk hjälp med att bosätta sig på Skolorten.
  Därför att - det är CSN som du söker hos när det gäller läsa på en Friskola. CSN har en regel att de beviljar Inackorderingstillägg endast i fall samma utbildning (program/inriktning) ej finns närmare till din bostad. Men det finns skolor som erbjuder Ekonomiprogrammet närmare till din bostad än Kunskapsgymnasiet i Uppsala, därför kommer du troligtvis att få ett Nej från CSN.

  Du kan alltid be din kommun om ett Undantag, förklara dina omständigheter och varför det är viktigt för dig att gå på en skola långt hemifrån (om det är någonting i din situation som kommunen kan ta hänsyn till och göra undantag).
  Tel.nummer till Verksamhetschefen för gymnasiet i Norrtälje är
  0176-746 32 och du kan ringa honom om du har fler frågor om vad din kommun kan hjälpa dig med vad det gäller att gå på skola på annan ort.
  Se också info på http://www.norrtalje.se/info/barn-och-skola/gymnasium/inackorderingsbidrag-for-gymnasieelever/ där du bl a ser kontaktuppgifter till Susanne Andersson & Monica Persson, som du kan prata med.

  Bästa hälsningar & lycka till med din gymnasieansökan!
  Milla SYV
  Jo, glömde att skriva om att jag har pratat med rektor på Kunskapsgymnasiet i Uppsala, som heter Stina Jonsson och fick svar att första lektionen börjar kl.8.30 ... så du kanske hinner ändå eller om du kanske kan få lov att komma fem för sent till första lektionen pga hur busstabellen ser ut. :)
  • Selma Okej, Gud vad bra. Tack så jättemycket för svar :)
  • Anna Vi på Fråga SYV är glada om våra svar blir till hjälp!
  • Liselotte Vi fick nu svar från Gymnasieantagningen i Stockholm och jag skriver ett nytt svar till dig. *L*
  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hej, läs svar från Gymnasieantagningen i Stockholm, som vi fick nyss:
  "Om man söker till friskola konkurrerar man på betyg under lika villkor oavsett hemkommun. Gällande inackorderingsbidrag så handlägger Gymnasieantagningen inte detta, kontakta CSN eller hemkommun.

  Det finns inget samverkansavtal med Stockholms län och Uppsala gällande nationella program."

  Detta svar (ovan) tolkar vi så här:
  - du är förstahandssökande till alla friskolor (det kallas för Riksintag) och konkurrerar med dina betyg
  - om du kommer in, är det CSN som handlägger frågan om Inackorderingstillägg (eftersom det är en friskola du söker till)
  - du kan alltid kontakta din "hemkommun" (där du är folkbokförd) och höra med dem om de kan (vill) hjälpa till på något sätt.

  Vi från Fråga SYV har redan varit i kontakt med din hemkommun och fick svar att du får Resebidrag för att kunna köpa pendlingskort. Sedan om du t.ex. efter ett års pendlande känner att du inte orkar pendla längre, kan du söka "utökat resebidrag" som i själva verket är hjälp att betala för boende på skolorten. Det finns inga garantier på att du kan få det "utökade resebidraget" och det kan du inte få från åk1, tidigast från åk2 på gymnasiet. Det gäller att motivera väl och att ha lite tur (att kommunen har råd, helt enkelt) - annars blir det ett nej, men du kan i alla fall vara säker på att du får ersättning för pendlingskortet. Och jag tänker så här - att du kan KANSKE använda Resebidraget som delbetalning för boende på skolorten. Men du kanske inte vinner något på det: det kostar ju (hur som helst) att åka hem till föräldrarna på lov och under helgerna.

  Bästa hälsningar
  Liselotte, SYV på Fråga SYV
  • Selma Tack så mycket* :)

  Frågor och svar

  • Sia 22 år

   2300 sökning till yrkeshögskola?

   Jag undrar om man kan ansöka till yrkeshögskola med 2300 från komvux?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Lovisa 35 år

   ES/SA behörighet?

   Jag har hört att den enda behörighetsskillnaden på det estetiska programmet jämfört med samhällsvetenskapsprogrammet är matte b - stämmer det? I så fall är det ju enkelt att få SA-behörighet på ES. Tacksam för svar!

   Liselotte Johansson: Hej Lovisa,svar på frågan du ställer är - I princip, ja! Men det finns viktiga detaljer. T.ex kan inte matte 2 eller högre kurser i ämnet matematik garanteras på ES. Det är endast obligatoriska... Läs hela svaret
  • Sally 29 år

   Grundläggande behörighet högskola?

   Hejsan. Jag har slutbetyg från gymnasiet från år 2012. Totalt 2500 poäng. Jag läste inte Engelska B, det ingick inte i handels och administrationsprogrammet. Behöver jag läsa upp Engelska B på komvux nu för att ha grundläggande...

   Liselotte Johansson: Hej Sally!Enligt informationen på antagning.se/sv/betyg-och-behorighet/gymnasieskolan/slutbetyg-2010-och-framat/grundlaggande-behorighet behöver du inte, för grundläggande behörighet, ha godkänt betyg i engelska B eller engelska 6.
  • ORINTA 37 år

   Yrkesvägledning?

   Hej ! Jag velar mellan fritidsledare och fritidslärare utbildning. Min första tanke var att sudera till fritidsledare och se om jag trivs med utbildningen och sen vidare utbilda mig till pedagog. Men min fråga då är måste jag studera ytterligare 3 år ?...

   Liselotte Johansson: Hej Orinta!till Fritidsledare utbildar man sig på en folkhögskola, och till olika sorters lärare - på lärarhögskolorna (på högskolenivå, alltså). Det är utbildningar inom olika... Läs hela svaret
  • ifakharul 22 år

   Högskoleprovet?

   Hej, är det inte ett krav på att alla universitet ska ta emot hp ansökande. När jag söker upp antagningspoänger i antagning.se finns det många universitet som inte tar emot sökande med högskoleprov. Varför är det så? Jag undrar...

   Liselotte Johansson: Hejsan,på Jönköpings universitets hemsida/webbplats (just där de berättar om den utbildningen som du nämner i din fråga) läser man bland annat följande: "65 procent av platserna... Läs hela svaret
  • Emil 19 år

   Nekad av komvux, tillåtet?

   Hej Jag har försökt läsa upp några ämnen på komvux för att kunna söka dietistpogrammet eftersom min examen från livsmedelsprogrammet inte räcker så långt. Jag har läst en kurs på komvux distans, dock blir jag...

   Liselotte Johansson: Hej Emil!Jag råder dig boka tid med SYV på komvux. Du kan också kontakta rektor på komvux och förklara din situation. Komvux har begränsade resurser. Komvux väljer därför oftast... Läs hela svaret
  • ifakharul 22 år

   Ansökan till högskolan?

   Hej, jag studerar i komvux där jag har 450 poäng kvar för examen, vilket är 2250 poäng minimum för att kunna ta ut en examen. Jag tänkte läsa allt på en termin genom att göra en prövning och läsa resten av kurserna på komvux....

   Liselotte Johansson: Hej och tack för din fråga!För examensbevis från komvux krävs 2400 betygsatta poäng. Av de får max 150poäng vara F. Det är alltså 2250 GODKÄNDA poäng som du... Läs hela svaret
  • Cajsa 23 år

   Kan jag höja mitt meritpoäng med andra kurser?

   Hej! Jag gick ut gymnasiet (ekonomiprogrammet med inriktning juridik) med F i matte 3c och 4 (individuella val alltså). Kan jag läsa 2 andra 100-poängskurser på komvux för att höja mitt meritvärde istället för att göra om mattekurserna? Har i nuläget 13,86.

   Liselotte Johansson: Hej Cajsa!i examensbeviset som du fick när du gick ut gymnasiet kommer ingenting att ändras, får inte ändras, helt enkelt. Om du vill få upp ditt meritvärde så finns det... Läs hela svaret
  • Tilda 17 år

   Hoppa av gymnasiet?

   Hej. Jag har lust att hoppa av gymnasiet på grund av min psykiska hälsa, det har helt enkelt blitt för mycket och känner att jag inte kommer klara av detta. Jag går nu i åk 2 på naturbruksprogrammet med inriktning djurvård. (Är 17 år) Men har tappat intresse och motivation. Om jag nu hoppar...

   Julia SYV: Hej Tilda,jättetråkigt att läsa om att du mår dåligt. Har du kontakt med vården? Har du fått hjälp och behandling (i form av medicinering och/eller samtalskontakt)? Har du fått diagnos... Läs hela svaret
  • Benjamin 15 år

   Orolig över gymnasiet?

   Hej! Jag har fått veta utav min mattelärare att jag kommer få F i matematik ( Höstterminens betyg) Och jag går och oroar mig för att jag inte ska kunna komma in på ett gymnasium , ( menar då preliminära sökandet) så min fråga...

   Julia SYV: Hej Benjamin, det är de betygen som kommer finnas i ditt Slutbetyg från grundskolan, som utgör grund för antagning till gymnasiet. Oavsett hur det går i det preliminära antagningen, så... Läs hela svaret
  • Nove 20 år

   Hur gör jag om jag inte är nöjd med min universitetsutbildning?

   Jag har pluggat kandidatprogram i geovetenskap i en termin nu men börjar inse att det inte är vad jag vill över huvud taget. Det är även svårt att orka och hänga med när jag inte tycker det är kul. Jag hade hellre pluggat något som...

   Julia SYV: Hej Nove!Vad gäller studiemedel, så är mitt råd att du försöker klara av studierna som du nu får studiemedel för (få godkända betyg i... Läs hela svaret
  • Abdulrahim 18 år

   Karriärval om man inte har betygen för att bli notarienominerad?

   Hejsan! Nu är det så att jag kanske ska söka till Juristprogrammet, och efter att kollat lite på några karriärval man kan välja som jurist är det uppenbart att betygen från utbildningen är  väldigt viktiga. Om man vill till...

   Julia SYV: Hej,en utbildad jurist kan i Sverige arbeta som Utredare på någon myndighet, t ex på Försäkringskassan eller som Civil utredare hos... Läs hela svaret
  • Paulina 48 år

   Optikerassistent?

   Kan man bara läsa till optikerassistent i Jönköping? Är det svårt att komma in? Hur ser det ut med CSN på yrkeshögskola?

   Julia SYV: Hej Paulina,som det är just nu (5 dec 2022) så känner vi till endast en Yrkeshögskoleutbilnding till Optikerassistent, den här distansutbildning med träffar i... Läs hela svaret
  • Elisabeth 19 år

   Hur går jag tillväga för att jobba med event, utan gymnasieutbildning?

   Jag hoppade av gymnasiet efter många om och men, pga måendet. Hann inte samla på mig så många ämnen. Idag jobbar jag på förskola i Stockholm, men hade velat utbilda mig till något jag känner mig riktigt intresserad utav. Hur...

   Peter SYV: Hej Elisabeth,det yrket som du ställer en fråga om, Eventkoordinator, är i Sverige ett av många icke-reglerade yrken. Det betyder att inga centrala eller... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga