Dalal 24 år
  Hej! Jag är 17år och går andra året i gymnasiet, jag studerar samhällsprogrammet inriktning beteendevetenskap(slutar VT2016)för att jag vill ha en bra grund om jag i framtiden vill jobba med något annat. När jag tar studenten så vill jag studera till undersköterska och jobba i förlossningen eller akuten.

  Jag undrar:
  1. Kan direkt kan söka till KOMVUX eller ska jag vänta tills jag blir 20?
  2. Kommer jag behöva göra om kurser så som svenska, matte, engelska o.s.v. som jag redan har fått godkänt på i gymnasiet?
  3. Finns det speciella kurser man måste ta för att kunna jobba i akuten eller BB?

  2 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Dalal! Du kan söka till Komvux direkt när du har avslutat en 3årig gymnasial utbildning men det är mycket tveksamt att du får plats på Undersköterska-utbildningen på Komvux. Platserna på yrkesutbildningar på Komvux går i första hand till dem som helt saknar gymnasieutbildning. Om du vill utbilda dig till just Undersköterska, är din bästa chans att byta till Vård/Omsorgsprogrammet så snart som möjligt eller söka om till åk1 till nästa års antagning. Om du får gymnasieutbildning på Vård/omsorgsprogrammet, kan du sedan komplettera med några kurser på Komvux för att bli behörig till högskoleutbildning. Att göra tvärtom (så som du planerar att göra) blir väldigt svårt, kanske t o m omöjligt. Du blir hänvisad till att söka till högskola eller till yrkeshögskola. På högskolan är det Sjuksköterska, 3 årig utbildning som finns & på yrkeshögskola - påbyggnad för undersköterskor, dvs du måste redan vara utbildad undersköterska och den utbildningen kommer du inte kunna få. Det blir "moment 22"= en situation som inte har någon sådan lösning som du önskar att hitta. Du får gärna återkomma om du har frågor.
  Med vänlig hälsning
  Mikael
  • Dalal Men jag läste att på kiu så tar de emot elever som är klara med sin gymnasieutbing så finns det någon liten chans att jag kommer in? Och hur många är det som söker till det programmet?
  • Anna Vad är "kiu" för någonting? Det ordet känner jag inte till... förklara gärna!
  • Dalal Kiu är en skola jag hitta, KompetensUtvecklingsInstitutet http://www.kui.se
  • Anna Jag kommer nu att svara på din kommentar.
  Läs alla kommentarer
  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hejsan!

  Om du läste att Komvux tar in dem som är klara med sina gymnasiebetyg, då menas det så här: allmänna regler är att man är för ung för att läsa på komvux om man inte är 20 år, men i fall man är klar med gymnasiet och ändå är under 20 år då kan man komplettera med någon kurs för att bli behöver att gå vidare. T.ex. du som läser på samhällsvetenskaplsprogrammet och skulle t.ex. behöva komplettera med Matematik 3 för att bli behörig till en viss högskoleutbildning. Då kan du läsa en 100 poängs kurs på Komvux (som du läser på heltid på 5 veckor) och sedan kan du söka vidare till högskola eller yrkeshögskola. Det är så det menas.

  Det är helt annorlunda vad det gäller just yrkesutbildningar på Komvux. Utbildning till undersköterska på Komvux är, normalt sett, 3 terminer. Där läses det inte svenska, engelska eller matte över huvudet taget. Det är enbart yrkesämnena: omvårdnad, etik och livsfrågor, geriatrik mm. och så praktik ingår också. Det kan finnas en intensivkurs på 2 terminer och "sommarpraktik" - då blir man klar på 52 veckor, ett kalenderår.
  Men, oavseett, vad det är för yrkesutbildning på Komvux så är det "personer med kort tidigare utbildningsbakgrund" som tillhör "prioriterade målgrupper" och tas in i första hand. Tanken är den att i brist på resurser så är det de "svagaste" som bör "rustas upp" i första hand. T.ex. en person med gymnasiekompetens kan få jobb någonstans.. kanske inte där man vill jobba, men någonstans i alla fall. Däremot en person med enbart grundskolekompetens har extremt små chanser att få ett jobb.

  När de två personer "ställs mot varandra" - och konkurrerar om en plats på Komvux: en med gymnasieutbidlning och en utan ... så är det just till Komvux som den utan gymnasieutbildning som kommer in och den med gymnasieutbildning - som blir utan plats. Det finns exempel på personer som i flera år (kanske i fem år) i rad sökte Undersköterska eller Elektriker på Komvux i sin kommun men ej kom in. De får besked PLATSBRIST för att det finns många som helt saknas gymnasiekompetens och som också söker till kurspaket "Vård och omsorg" eller "Elektriker".

  Sådana är reglerna och bestämmelser idag och vi känner inte till några planer på att ändra dem.
  Därför vill vi förklara för dig att du kan absolut inte räkna med att få läsa till Undersköterska på Komvux när du är klar med gymnasiet. Dina chanser att bli antagen där bedömer vi som extremt små (obefintliga). Du får söka men om du kommer in skulle det blir extra-super undantag. Sånt händer extremt sällan (en chans på miljonen, kan man kanske säga).

  Jag vet, som sagt, inte vad "kiu" är. Du får gärna förklara. Bäst är det om du ställer en helt ny fråga, för att vi ser de nya frågorna först. Det är lite svårare för oss att se när en kommentar kommer in och de flesta kommentarer är "tack för hjälpen"- kommentarer. En ny fråga är det alltid bättre att ställa i ett helt nytt inlägg. Sedan kan du alltid "länka till" de frågor/svar som du ställde/fick sedan innan, om du vill.

  Önskar dig det bästa och stort lycka till med studierna och allt! :)
  Anna
  Tips: kontakta Komvux i din kommun, där du är folkbokförd och fråga hur stor är chans att du kommer få plats på Undersköterska-kurspaket om du har fullständig gymnasial utbildning sedan innan. Det är inte förbjudet att ställa frågor till Komvux. Det är en mycket bra idé att får svar direkt från dem, då vet du sedan vad som gäller. Det är mycket bättre att veta än att gissa. Att reglerna kan i framtiden ändras, kan ju hända, men det känner vi inte till att någon sådan planerad ändring är påtänkt. Fråga på Komvux!
  Hej igen!

  Har du läst på http://www.kui.se/komvuxutbildning/ansokan/ om att du ansöker till KomVux eller Vuxenutbildningen (som är samma sak fast kan heta olika i olika kommuner) där du är folkbokförd och det är KomVux eller Vux som köper plats åt dig om de har pengar kvar till det. I första hand köps det platser till personer som saknar gymnasieutbildning helt och hållet och sedan brukar pengarna ta slut och det inte finns några kvar till dem som redan har en gymnasial utbildning sedan innan.

  Företag/organisationer kan också köpa platser på KUI och en möjlighet skulle kunna vara att om du får anställning på ett privat vårdhem och arbetsgivaren vill satsa på kompetensutveckling för dig, kan din arbetsgivare köpa utbildning på KUI för dig. Sådant förekommer också ibland. Kan dock absolut inte garanteras. Om arbetsgivare kan anställa någon som redan har vårdutbildning, kommer inte den att anställa någon utan utbildning och utbilda på arbetstid med lön och dessutom betala för utbildningsplats. Det är en ekonomisk förlust för företaget. Sådant förekommer i fall den anställde är väldigt speciell, väldigt värdefull för företaget, t.ex. har arbetat i några år och visade sig vara nästan oersättlig eller om det inte går att få tag på personer med vårdutbildning att anställa.

  Som situationen är nu, så finns det personer med vårdutbildning som söker jobb och att få jobb utan vårdutbildning är extremt svårt. Det man i bästa fall kan få är "timmar vid behov" - då arbetsgivaren ringar dig och du akut måste komma och jobba några timmar då och då. Då måste du vara mycket flexibel och kunna ställa upp med kort varsel. En nackdel är också att du inte kommer att veta vilken inkomst du har från en månad till en annan. En fördel är att du kan tack Ja eller Nej till varje arbetspass som du blir erbjuden och bestämma över din tid på ett fritt sätt.

  Jag hoppas att mitt svar och mina råd blir till hjälp för dig. Önskar dig stort lycka till!
  Anna

  Frågor och svar

  • Linda 45 år

   Kan jag komplettera?

   Hej Jag är utbildad fritidspedagog 120p vid Linköpings universitet med en fil.kand. Jag har 19 års erfarenhet i yrket och skulle nu vilja ändra inriktning men fortfarande ha användning av min kompetens. Jag skulle vilja arbeta som kurator. Nu undrar jag om det finns kompletterande utbildning...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ebba 21 år

   Frågor kring att bygga kandidatexamen?

   Hej! Jag vill bygga min egen kandidatexamen, men vet fortfarande inte riktigt vilket huvud- eller biområde jag vill läsa. Jag lutar åt att bygga en kandidat inom HR, och kommer då troligtvis att välja sociologi eller arbetsrätts som huvudämne. Jag...

   Anna SYV: Hej Ebba!Du vinner på att få svar från studievägledare på den institutionen där du vill få ut kandidatexamen. Och detta på grund av att endast "generella ramar"... Läs hela svaret
  • Inès 21 år

   Läsa språk utomlands?

   Hej! Jag skulle vilja läsa italienska eller franska i Italien eller Frankrike. Den enda italienskakursen jag hittade behövde man ha läst italienska 2 för att vara behörig till, och jag har bara lät italienska 1, så det går tyvärr inte. Sen undrar...

   Anna SYV: Hej Inés,jag tror tyvärr inte att vi på FRåGA SYV kan ge ett fullständigt svar på din fråga.Hör med Rotary, är mitt första tips till dig. ROTARYS UNGDOMYTBYTE är en stiftelse... Läs hela svaret
  • Sara 21 år

   Tillgodose kurser från socionomprogrammet till personalvetare?

   Hej! Jag läser just nu min femte termin på socionomprogrammet vid Uppsala Universitet. Jag har efter denna termin 2 terminer kvar och är sugen på att fortsätta studera även efteråt. Jag har tittat lite på personalvetarprogrammet och undrar om det finns kurser som jag kan tillgodoräkna från...

   Anna SYV: Hej Sara!jämför vilka kurser du läser på socionomprogrammet och vilka kurser som ingår i de programmen där du vill tillgodoräkna kurserna inom. Det måste... Läs hela svaret
  • Jonathan 19 år

   Komvux, tid och krav?

   Tjena. Jag tog studenten i år (2021) Jag jobbar som fast anställd men känner att jag även vill plugga vidare därav mitt intresse för Komvux. Min fritid finns men är självfallet inte obregränsad så därför undrar jag lite om hur jag ska göra när jag väljer kurser, min taktik var en kurs i...

   Anna SYV: Hej Jonathan!Om du fick Examensbevis eller Studiebevis (ej Studieintyg) när du tog studenten, då är din ålder (19 år) ej något hinder. I annat fall är det från 1 juli det kalenderåret som... Läs hela svaret
  • Hannah 25 år

   Hur gör jag när jag flyttar?

   Sedan 1 år tillbaka har jag studerat till undersköterska på distans, jag är antagen till alla kurser tills slutet av utbildningen. Är som sagt helt på distans. Nu kommer jag flytta till en annan kommun, kan jag bara fortsätta som jag gjort tills nu eller...

   Julia SYV: Hej Hannah!Enligt vad jag vet, så har du rätt att läsa de kurser där du är Antagen, även om du under studiernas gång flyttar till en annan kommun. Du kan för säkerhets skull... Läs hela svaret
  • Emma 25 år

   Hur kan jag höja min antagningspoäng?

   Kan jag ansöka till kursen matematik 4 som redan finns i min utländska gymnasieexamen, i syfte att höja min antagningspoäng? Om svaret är ja, har jag rätt till att läsa en vanlig kurs i matte 4, eller ska jag göra en prövning? P.S. jag har redan...

   Julia SYV: Hej Emma!Jag kan nu direkt svara på den delen av din fråga som gäller rätten att läsa på komvux. Den andra delen om högre matte4-betyg skulle hjälpa dig får vi avvakta... Läs hela svaret
  • Elif 19 år

   Måste jag ersätta idrott och hälsa 1 i komvux?

   Hej! Jag läser några kurser i komvux för att komplettera mina studier. Jag undrar ifall jag måste lägga till ytterligare en kurs för att ersätta de 100p jag förlorar pga idrott och hälsa 1?

   Julia SYV: Hej Elif,Nej, det behöver du inte göra. För examensbevis från komvux krävs 100p.mindre. Du behöver ha 2400 betygsatta poäng. På gymnasiet är det 2500p.Gör planering mot examensbevis tillsammans med SYV på komvux, är mitt råd.
  • alva 18 år

   Vad ska jag studera vidare till?

   Hej! Jag är osäker på vad jag vill studera till. Något jag vet är att jag vill studera i Sverige, men i framtiden vill jag arbeta och bo i något annat land. Antingen i ett engelskt talande land eller i sydkorea. Vad ska man studera till? Jag funderar på ett yrke inom vård/omsorg (Då jag är...

   Julia SYV: Hej Alva,det kan finnas många fördelar i att skaffa sig högre utbildning i samma land där man senare vill jobba i. Anledningen är att landets utbildningar är anpassade till de regler, lagar och... Läs hela svaret
  • Leonard 20 år

   Matte 3b, höja meritvärde?

   Hejsan! Jag gick ut gymnasiet med 20,5 i meritpoäng och vill nu läsa upp genom att läsa matt 3b på komvux. Har jag förstått rätt att denna kurs ger 0,5 meritvärde. Eller är det beroende på om man får E-A? Kan det alltså...

   Julia SYV: Hej Leonard!Jag tror du menar att du har 20.5 i meritvärde.Max antal meritpoäng man kan ha är 2.5 och inom dem max 1.5 meritp.för mattekurser.Om du har meritvärde på över 20.0 betyder det att du... Läs hela svaret
  • Nicolai 26 år

   Hur blir man psykolog: Master i psykologi <> Psykologprogrammet?

   Hej, Jag är lite osäker på skillnaden (om det är en skillnad) mellan psykologprogrammet och en master i psykologi. Så vitt jag kan förstå är det bara psykologprogrammet som är behörighetsgivande om man vill jobba som psykolog, men vad...

   Anna SYV: Hejsan,eftersom yrket psykolog är i Sverige ett yrke som kräver legitimation (som utfärdas av socialstyrelsen), så måste man ha examen från psykologprogrammet... Läs hela svaret
  • Michelle 26 år

   Hur funkar det med examensbevis, valfria kurser eller meritpoäng?

   Hej! Jag har läst till examensbevis genom komvux på 2400 poäng, sedan har jag läst valfria kurser i efter hand för att få upp till 100% på grund av CSN. Nu till frågan kommer dessa valfria kurser finnas med i min examensbevis när jag söker till högskolan?? Fråga nummer två om jag läser matematik...

   Liselotte Johansson: Hej Michelle!I dokumentet Examensbevis kan ingenting ändras.Om du fick godkända betyg i ännu fler gymnasiala kurser efter det att du fick ut Examensbevis, då kommer endast... Läs hela svaret
  • Amira 20 år

   Studera utan gymnasieexamen?

   Hej, jag har flyttat till Sundsvall och bor nära universitetet här och jag vill jättegärna studera i någon utbildning i Mittuniversitetet men jag har ingen gymnasieexamen och jag har inte så många kurser, och jag har svårt att plugga i komvux eller...

   Mikael SYV: Hej!För att kunna antas till en svensk högskola eller universitet måste man bland annat ha uppnått grundläggande behörighet t.ex ha examen från gymnasiet eller från komvux eller... Läs hela svaret
  • Ramo 20 år

   Byggingenjör till Arkitektur ?

   Hej, Jag läser nu byggingenjör programmet och jag undrar om jag kan läsa till arkitektur och ta några kurser för att komplettera arkitektur programmet efter jag har tagit byggingenjör examen? Eller måste man läsa hela arkitektur programmet?

   Julia SYV: Hej Ramo!Arkitektur på eftergymnasial nivå kan man läsa även inom yrkeshögskola, se exempel på... Läs hela svaret
  • Caroline 22 år

   På hur många procent får jag studera på högskolan?

   Hej jag studerar mitt andra år på högskolan nu på heltid. Jag vill söka några olika kurser att läsa samtidigt som min utbildning pågår. Hur mycket mer är 100 procent får jag studera?

   Julia SYV: Hej Caroline!antagning.se kan anta dig till 45 hp per termin nya kurser och så kan du platsgaranti på ditt nuvarande program, om du läser ett program. På så sätt kan man bli... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga