Dalal 24 år
  Hej! Jag är 17år och går andra året i gymnasiet, jag studerar samhällsprogrammet inriktning beteendevetenskap(slutar VT2016)för att jag vill ha en bra grund om jag i framtiden vill jobba med något annat. När jag tar studenten så vill jag studera till undersköterska och jobba i förlossningen eller akuten.

  Jag undrar:
  1. Kan direkt kan söka till KOMVUX eller ska jag vänta tills jag blir 20?
  2. Kommer jag behöva göra om kurser så som svenska, matte, engelska o.s.v. som jag redan har fått godkänt på i gymnasiet?
  3. Finns det speciella kurser man måste ta för att kunna jobba i akuten eller BB?

  2 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Dalal! Du kan söka till Komvux direkt när du har avslutat en 3årig gymnasial utbildning men det är mycket tveksamt att du får plats på Undersköterska-utbildningen på Komvux. Platserna på yrkesutbildningar på Komvux går i första hand till dem som helt saknar gymnasieutbildning. Om du vill utbilda dig till just Undersköterska, är din bästa chans att byta till Vård/Omsorgsprogrammet så snart som möjligt eller söka om till åk1 till nästa års antagning. Om du får gymnasieutbildning på Vård/omsorgsprogrammet, kan du sedan komplettera med några kurser på Komvux för att bli behörig till högskoleutbildning. Att göra tvärtom (så som du planerar att göra) blir väldigt svårt, kanske t o m omöjligt. Du blir hänvisad till att söka till högskola eller till yrkeshögskola. På högskolan är det Sjuksköterska, 3 årig utbildning som finns & på yrkeshögskola - påbyggnad för undersköterskor, dvs du måste redan vara utbildad undersköterska och den utbildningen kommer du inte kunna få. Det blir "moment 22"= en situation som inte har någon sådan lösning som du önskar att hitta. Du får gärna återkomma om du har frågor.
  Med vänlig hälsning
  Mikael
  • Dalal Men jag läste att på kiu så tar de emot elever som är klara med sin gymnasieutbing så finns det någon liten chans att jag kommer in? Och hur många är det som söker till det programmet?
  • Anna Vad är "kiu" för någonting? Det ordet känner jag inte till... förklara gärna!
  • Dalal Kiu är en skola jag hitta, KompetensUtvecklingsInstitutet http://www.kui.se
  • Anna Jag kommer nu att svara på din kommentar.
  Läs alla kommentarer
  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hejsan!

  Om du läste att Komvux tar in dem som är klara med sina gymnasiebetyg, då menas det så här: allmänna regler är att man är för ung för att läsa på komvux om man inte är 20 år, men i fall man är klar med gymnasiet och ändå är under 20 år då kan man komplettera med någon kurs för att bli behöver att gå vidare. T.ex. du som läser på samhällsvetenskaplsprogrammet och skulle t.ex. behöva komplettera med Matematik 3 för att bli behörig till en viss högskoleutbildning. Då kan du läsa en 100 poängs kurs på Komvux (som du läser på heltid på 5 veckor) och sedan kan du söka vidare till högskola eller yrkeshögskola. Det är så det menas.

  Det är helt annorlunda vad det gäller just yrkesutbildningar på Komvux. Utbildning till undersköterska på Komvux är, normalt sett, 3 terminer. Där läses det inte svenska, engelska eller matte över huvudet taget. Det är enbart yrkesämnena: omvårdnad, etik och livsfrågor, geriatrik mm. och så praktik ingår också. Det kan finnas en intensivkurs på 2 terminer och "sommarpraktik" - då blir man klar på 52 veckor, ett kalenderår.
  Men, oavseett, vad det är för yrkesutbildning på Komvux så är det "personer med kort tidigare utbildningsbakgrund" som tillhör "prioriterade målgrupper" och tas in i första hand. Tanken är den att i brist på resurser så är det de "svagaste" som bör "rustas upp" i första hand. T.ex. en person med gymnasiekompetens kan få jobb någonstans.. kanske inte där man vill jobba, men någonstans i alla fall. Däremot en person med enbart grundskolekompetens har extremt små chanser att få ett jobb.

  När de två personer "ställs mot varandra" - och konkurrerar om en plats på Komvux: en med gymnasieutbidlning och en utan ... så är det just till Komvux som den utan gymnasieutbildning som kommer in och den med gymnasieutbildning - som blir utan plats. Det finns exempel på personer som i flera år (kanske i fem år) i rad sökte Undersköterska eller Elektriker på Komvux i sin kommun men ej kom in. De får besked PLATSBRIST för att det finns många som helt saknas gymnasiekompetens och som också söker till kurspaket "Vård och omsorg" eller "Elektriker".

  Sådana är reglerna och bestämmelser idag och vi känner inte till några planer på att ändra dem.
  Därför vill vi förklara för dig att du kan absolut inte räkna med att få läsa till Undersköterska på Komvux när du är klar med gymnasiet. Dina chanser att bli antagen där bedömer vi som extremt små (obefintliga). Du får söka men om du kommer in skulle det blir extra-super undantag. Sånt händer extremt sällan (en chans på miljonen, kan man kanske säga).

  Jag vet, som sagt, inte vad "kiu" är. Du får gärna förklara. Bäst är det om du ställer en helt ny fråga, för att vi ser de nya frågorna först. Det är lite svårare för oss att se när en kommentar kommer in och de flesta kommentarer är "tack för hjälpen"- kommentarer. En ny fråga är det alltid bättre att ställa i ett helt nytt inlägg. Sedan kan du alltid "länka till" de frågor/svar som du ställde/fick sedan innan, om du vill.

  Önskar dig det bästa och stort lycka till med studierna och allt! :)
  Anna
  Tips: kontakta Komvux i din kommun, där du är folkbokförd och fråga hur stor är chans att du kommer få plats på Undersköterska-kurspaket om du har fullständig gymnasial utbildning sedan innan. Det är inte förbjudet att ställa frågor till Komvux. Det är en mycket bra idé att får svar direkt från dem, då vet du sedan vad som gäller. Det är mycket bättre att veta än att gissa. Att reglerna kan i framtiden ändras, kan ju hända, men det känner vi inte till att någon sådan planerad ändring är påtänkt. Fråga på Komvux!
  Hej igen!

  Har du läst på http://www.kui.se/komvuxutbildning/ansokan/ om att du ansöker till KomVux eller Vuxenutbildningen (som är samma sak fast kan heta olika i olika kommuner) där du är folkbokförd och det är KomVux eller Vux som köper plats åt dig om de har pengar kvar till det. I första hand köps det platser till personer som saknar gymnasieutbildning helt och hållet och sedan brukar pengarna ta slut och det inte finns några kvar till dem som redan har en gymnasial utbildning sedan innan.

  Företag/organisationer kan också köpa platser på KUI och en möjlighet skulle kunna vara att om du får anställning på ett privat vårdhem och arbetsgivaren vill satsa på kompetensutveckling för dig, kan din arbetsgivare köpa utbildning på KUI för dig. Sådant förekommer också ibland. Kan dock absolut inte garanteras. Om arbetsgivare kan anställa någon som redan har vårdutbildning, kommer inte den att anställa någon utan utbildning och utbilda på arbetstid med lön och dessutom betala för utbildningsplats. Det är en ekonomisk förlust för företaget. Sådant förekommer i fall den anställde är väldigt speciell, väldigt värdefull för företaget, t.ex. har arbetat i några år och visade sig vara nästan oersättlig eller om det inte går att få tag på personer med vårdutbildning att anställa.

  Som situationen är nu, så finns det personer med vårdutbildning som söker jobb och att få jobb utan vårdutbildning är extremt svårt. Det man i bästa fall kan få är "timmar vid behov" - då arbetsgivaren ringar dig och du akut måste komma och jobba några timmar då och då. Då måste du vara mycket flexibel och kunna ställa upp med kort varsel. En nackdel är också att du inte kommer att veta vilken inkomst du har från en månad till en annan. En fördel är att du kan tack Ja eller Nej till varje arbetspass som du blir erbjuden och bestämma över din tid på ett fritt sätt.

  Jag hoppas att mitt svar och mina råd blir till hjälp för dig. Önskar dig stort lycka till!
  Anna

  Frågor och svar

  • Sofia 19 år

   Öka meritvärde?

   Hej! Jag läser vård- och omsorgsprogrammet och vill läsa vidare till socionom. Mitt program ger inga meritpoäng så jag funderar på att läsa engelska 7 och matte 3b för att få meriter. Jag funderar även på att läsa psykologi 2a,...

   Anna SYV: Hej Sofia,om kursen Psykologi 2a inte kommer ingå i ditt examensbevis (vilket den kan göra som t.ex Individuellt val) då kommer inte betyget i den kursen påverka ditt meritvärde. Detta för att den kursen... Läs hela svaret
  • Henrik 36 år

   Hur ska jag tänka kring ranking av utbildningar?

   Som f.d. student i USA är jag van vid ranking och kunde ibland bli galen på att varenda kurs och varenda professor skulle rankas i tid och otid. I Sverige är det lugnt på den fronten men nästan lite för lugnt, trots att man blir bombarderad med enkäter efter varenda kurs man läst men studenter...

   Anna SYV: Hejsan, intressant och viktigt fråga du ställer men jag vet inte om jag kan säga någonting som blir till hjälp för dig. Jag har ju inte läst någon av de utbildningar... Läs hela svaret
  • Waleid 23 år

   Vilka kursen måste man ha när man söker på universitet?

   Jag läste naturvetenskapsprogrammet och nu försöker jag höja mina betyg för att kunna komma in på tandläkarprogrammet. Jag har gjort prövningar på två kurser moderna språk och har fått A på både kurserna. Dessa...

   Anna SYV: Hej Waleid!om du fick examensbevis när du slutade på gymnasiet då kan du inte ersätta någonting på det sättet som du skriver om i din fråga.Alla kurser... Läs hela svaret
  • Sofia 21 år

   Ingår det att analysera med ideologier i historia 1b kursen?

   Hej, Jag ska skriva prövning i kursen historia 1b, jag har gått ut gymnasiet och har ett examensbevis. Jag har fått uppgifter till prövningen och det ingår att man ska analysera olika historiskamoment med ideologier. Men jag kommer ihåg att jag inte gjorde...

   Anna SYV: Hej Sofia!Läste du just historia 1b eller kanske historia 1a1 på gymnasiet? Inom ämnet historia på gymnasial nivå finns flera kurser. Om kurserna, innehåll i dem... Läs hela svaret
  • Kim 22 år

   Hur räknas meritpoängen?

   Om en väljer att läsa en kurs på komvux med syfte att bli behörig till ett specifikt program på universitetet, kommer det betyget från den kursen att räknas in vid ansökan till andra program som inte kräver den kursen för behörighet? Exempelvis, om jag har ett meritvärde i urvalsgruppen BII...

   Anna SYV: Hej Kim,ditt meritvärde kommer även fortsättningsvis vara på 17 (förutsatt att programmen du söker på universitetet inte kräver fysik-kursen för behörighet).Vad gäller... Läs hela svaret
  • Elin 19 år

   Hur går man till väga för att bli rättskemist?

   Hej! Jag är intresserad av att jobba med rättskemi, d.v.s. att undersöka exempelvis narkotika/droger i blod/hårstrån samt urin. Jag undrar hur man ska gå tillväga för att bli det. Vilken utbildning krävs? Räcker det med kemist? Eller?

   Anna SYV: Hej Elin, jag undrar om det är yrket Forensiker som du är intresserad av? Grundutbildning i kemi (t.ex kandidatprogrammet i kemi) är jag säker på att man behöver (som grund) och... Läs hela svaret
  • Anonym 23 år

   rektorsprogrammet?

   Hej! Jag utbildar mig just nu till förskollärare och har kollat in lite på masterprogram mm. Mitt intresse just nu är rektorsprogrammet men jag har svårt att förstå hur programmet är. Min fråga är då hur lång programmet...

   Anna SYV: Hej,oftast går de till så här: man söker jobbet som rektor eller som biträdande rektor och om man får jobbet, och inte sedan innan gick rektorsprogrammet, kan man bli anmäld till den utbildningen som... Läs hela svaret
  • Lea 20 år

   Vilka kurser får man välja på komvux?

   Hej, jag läser på komvux och planerar att skriva mitt GA i samhällsvetenskap, jag har fått en lista med kurser jag kan läsa som tillhör just samhällsprogrammet, men jag undrar om det är fortfarande okej att välja kurser som inte är med i listan (Exempel ekonomi) och fortfarande få göra GA I...

   Anna SYV: Hej Lea,att Läsa kurser på komvux och Vilka kurser som kommer ingå i ditt examensbevis? - behöver inte vara en och samma fråga.Om du undrar vilka kurser som får ingå i ditt... Läs hela svaret
  • Linnea 23 år

   Sjuksköterska utomlands?

   Hej! Finns det möjlighet att studera en Master i ”Psychiatric Nursing” utomlands t.e.x. i Australien efter avslutad sjuksköterskeutbildning i Sverige. Har funderat på specialistsjuksköterskeprogrammet i psykiatri här hemma men undrar om den finns...

   Anna SYV: Hej Linnea,mitt förslag är att du frågar på de utbildningar utomlands där du vill läsa; de som jobbar där bör veta vilka utbildningar som de kommer godkänna som förkunskaper/behörighet inför sina utbildningar.VänligenANNA
  • Margarita 21 år

   Söka till juristprogrammet men saknar poäng ?

   Hej! Jag vill söka till juristprogrammet men det fattas för mig ungefär 2 poäng, jag har full meritpoäng dvs 2,5. Jag har dessutom läst matematik 4 men som jag förstår så ger det inte meritpoäng med tanken på att jag har redan full...

   Anna SYV: Hej Margarita,i det fallet du beskriver i din fråga har jag följande tips att ge:- gör högskoleprovet- gör prövningar i de kurser som ingår i ditt examensbevis (för att... Läs hela svaret
  • Alice 16 år

   Kan man läsa moderna språk även om skolan inte erbjuder det?

   Hej! Jag vill väldigt gärna fortsätta läsa Tyska på gymnasiet, både för meritpoäng men också för att lära mig språket mer. Men de inriktningar jag har tittat på (utöver Natur) är Teknik med profil spel. De erbjuder dock inte moderna språk och jag undrar om man kan lägga till det på något sätt...

   Anna SYV: Hej Alice,det är inte förbjudet att på Teknikprogrammet läsa tyska, men det kan inte heller garanteras. Det är på TE en valbar kurs och erbjuds "i mån av... Läs hela svaret
  • k 17 år

   Sätta betyg utan att kursen har slutat?

   Hejsan! Undrar om det står något i skollagen om att lärare bör sätta betyg om det finns underlag för de flesta kurserna, även om man inte har läst klart de än? Personalen i min skola har sagt detta men vill bara försäkra om att det är sant.

   Anna SYV: Hej K;Ja, det stämmer att om underlag för betyg finns så bör läraren sätta ett betyg. F är också ett betyg. När kursen är slut, bör läraren sätta betyg... Läs hela svaret
  • k 17 år

   Kan man hoppa av och gå om ettan?

   Hej! Jag har fattat lite för sent att jag trivs ej i min nuvarande skola och har mått dåligt ända sen jag börja här. Nu undrar jag om det går att gå om ettan (samma linje)? Har en månad kvar och vill helst hoppa av. Har läst era svar innan där ni skrivit att man helst ska inte göra det men mår...

   Anna SYV: Hej K,vi råder söka till år1 via gymnasieantagningen och det måste du göra senast sista dagen i omvalsperioden. Om du kan få godkända betyg i år1, kan du bli uppflyttad till... Läs hela svaret
  • Sanna 45 år

   Vilken kvot räknas jag i?

   Hej! Jag kommer att göra en prövning av en kurs direkt efter studenten, innan sista kompletteringsdagen. Jag undrar därför ifall jag kommer hamna i BI- eller BII-gruppen. Tacksam för svar!

   Anna SYV: Hej Sanna,om prövningsbetyget har senare datum än datum för examensbeviset, då är det en komplettering. Om du redan innan komplettering är behörig, kommer du prövas både i BI och i BII.... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga