jenny 34 år
  Jag undrar om det finns studiemedelsberättigade yrkesutbildningar inom florist och fotografi?

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV
  Ja, Jenny, det finns Studiemedelsberättigade utbildningar till fotograf. De är inte många men finns. Jag hittade två stycken som startar till höstterminen, se på länkarna nedan:

  http://www.yhguiden.se/utbildning/gtv-gamley/fotograf-reklam-och-magasin
  http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/yrkesfotograf

  Det är yrkeshögskoleutbildningar som berättigar till Studiemedel på eftergymnasial nivå /dvs av de veckorna som är avsatta för högskolestudier/.

  Det finns även andra utbildningar på Yrkeshögskola som kan vara av intresse för dig: t.ex.
  http://www.yhguiden.se/utbildning/gtv-gamley/tv-produktionsspecialist1
  http://www.yhguiden.se/utbildning/handelsakademin/butikskommunikator-visual-merchandiser-goteborg
  http://www.yhguiden.se/utbildning/xenter-botkyrka/trycksaksproducent
  http://www.yhguiden.se/utbildning/brobygrafiska-utbildning/grafisk-formgivare
  http://www.yhguiden.se/utbildning/handelsakademin/butikskommunikator-visual-merchandiser-haparanda
  http://www.yhguiden.se/utbildning/handelsakademin/butikskommunikator-visual-merchandiser-stockholm
  http://www.yhguiden.se/utbildning/medieinstitutet/tv-produktionsspecialist
  http://www.yhguiden.se/utbildning/brobygrafiska-utbildning/visuell-grafisk-kommunikator

  På Temat "blommor" hittade jag utbildning till Trädgårdsmästare i Enköping, som börjar 23 febr.2015, se info- här http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-i-enkoping/tradgardsmastare

  Utbildning till Florist kan finnas på komvux. Du kan fråga på komvux i din hemkommun eller se på hemsidan (din kommuns hemsida - komvux eller Vuxenutbildningens "avdelning"). Med KomVux utbildningarna är det så att varje kommun tar in bara sina egna invånare (som är folkbokförda i kommunen). Ibland kan avtal finnas - så att även invånare från grannkommuner kan tas in.
  Just utbildning till Florist är väldigt sällan förekommande inom KomVux och det är, som sagt, bara för egna invånare. Tar tar inte in någon som inte är skriven i deras kommun med undantag: om avtal mellan kommuner finns eller om din hemkommun går med på att betala för utbildningsplats för dig.
  Att kommuner går med på att betala den så kallade "interkommunal ersättning" är ovanligt. Särskilda skäl måste finnas som t.ex. att behovet är stort av utbildade i just det yrket (exempel: om det finns lediga jobb som undersköterska och det finns inga arbetslösa som har den utbildning i kommunen samt att den utbildningen inte finns i kommunen, kan man få beviljad att läsa i en annan kommun) - det handlar, alltså inte om ersättning till dig under studietiden, utan att utbildningsplats kostar pengar och du, som privat person, inte får köpa utbildningsplats på komvux, även om du skulle velat och haft råd).

  Som sagt, fråga på komvux i din hemkommun om de har utbildningar som du är intresserad av eller om de kan köpa för dig på komvux i någon annan kommun. Annars så rekommenderar jag titta på www.yhguiden.se - Yrkeshögskola är öppen för alla, oavsett bostadskommun.

  Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig!
  Mvh
  Julia SYV
  Hej igen, jag kom på att det finns utbildningar på högskola/universitet (högskoleutbildningar berättigar till samma sort Studiemedel som yrkeshögskoleutbildnignar - på eftergymnasial nivå):
  Hortonom, 5 år http://www.slu.se/sv/utbildning/grundniva/hortonom/
  det är mer än Florist, man blir en sort "trädgårdsmästare med lång högskoleutbildning" - fem år på heltid;
  och så http://utbildning.gu.se/program/program_detalj?programId=K1FOT konstnärlig kanditatprogram i fotografi, 3 år;

  Du kan söka högskoleutbildningar (länkarna ovan - Hortonom och Fotografi på Gbg universitet) & yrkeshögskoleutbildningar samtidigt - det är parallell antagning (oberoende av varandra) och du kan få plats på en högskoleutbildning & en yrkeshögskoleutbildning samtidigt - och välja sen, i fall du får plats på båda.

  Bästa hälsningar & hör av dig om du har fler frågor!
  Julia SYV
  • jenny Hej! Tack för ännu mer inspiration!
  • Anna Vi på Fragasyv.se är glada om våra svar blir till hjälp! Hör av dig om du har andra frågor. Känner du någon elev eller föräldrar, som undrar ngt., tipsa om oss. Trevlig helg! Anna Fragasyv.se

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga