Ingemar
  Hej
  Jag är 55 år och har via Arbetsförmedlingen möjlighet att studera (100%) under 1 år med aktivitetsstöd. Helst skulle jag vilja kombinera två kurser på 50 % men då måste det vara på samma lärosäte för att godkännas av AF. Har funderat på teckenspråk, KBT eller estetiska ämnen då jag arbetat med färg, form och design i olika former innan Covid-19. Har kikat runt lite men känner mig väldigt osäker. Det verkar lite svårt att få tala med en Studievägledare i dessa tider, så jag hoppas att någon här kan hjälpa mig!
  • Julia : Är det målet att få Jobb efter studier? eller vill du läsa av en annan anledning?
  • : Målet är väl att hitta ett arbete på något sätt.
  • Vägledare :

   Idealiskt vore om du kunde få ett jobb inom område som du "brinner för" och där du också kan få en rimlig försörjning, men det är inte alltid det är möjligt. Om det är viktigt för dig att få en försöjning, så kanske du blir tvungen att jobba med ngt. där det är lätt att få jobb, t.ex gå en vårdbiträdesutbildning som sedan går att bygga på till undersköterska under tiden du jobbar som vårdbiträde. Vårdbiträdesutbildning finns inom kommunens vuxenutbildning och Arbetsförmedlingen erbjuder den också som arbetsmarknadsutbildning på några orter.
   Jag tänker vidare så här: på de flesta arbetsplatser, och bl.a på vårdavdelningar där undersköterskor jobbar, finns det allmänna utrymmen och personalrum, som kommer säkert må bra av att piffas upp (inredas) och det skulle du kanske kunnat göra om du jobbar som vårdbiträde eller undersköterska och går med i ngn sort trivselgrupp eller bara erbjuder dig att göra den insatsen, som säkert kommer att uppskattas. Det är nog inte den lösningen som du i första hand ser framför dig, och du behöver inte acceptera mitt förslag... Det är du som bestämmer vad du vill göra. I vilket fall - LYCKA TILL!

  3 Svar

  Julia SYV på FrågaSYV

  Hej!
  om målet är att du ska få jobb på "basis" av de studierna som du bedriver under ett år - då tycker jag du bör ta en närmare titt på yrkeshögskoleutbildningar. YH-utb.visar mycket bra resultat i att ge jobb! utbud av yh-utb. finns på www.yhguiden.se

  Du nämner teckenspråk i din fråga: vill du kunna jobba som teckenspråkstolk? eller få jobb med hjälp av teckenspråk, t.ex som personlig assistent hos en brukare som använder sig av teckenspråk?
  Det är givetvis bra att ha vissa kunskaper inom språk, bl.a inom teckenspråk. Kan du mycket inom teckenspråk redan nu, eller är du nybörjare?

   

   

  För att ge ett bättre råd om vilken utbildning som skulle leda till jobb för dig, behöver man veta din bakgrund: vad du jobbade som och vilka andra studier du har tidigare genomfört. Men även då kan man inte ge ngn garanti på varken sig att du kommer in på den sökta utbildningen eller att du efter utbildningen får jobb.
  Om det är AF som kommer betala aktivitetsstöd för dig under utb.tiden, kan inte AF "rekommendera" någon utbildning för dig? Och ännu bättre Köpa plats på utb.för dig!?

  • : Hej, tack för tipsen, ska kika på detta och se vad jag kan hitta. Angående teckenspråk är jag nybörjare men kunde en del när jag var ung, har alltid tyckt det varit spännande med teckenspråk, blindskrift och språk. Vet inte riktigt hur jag vill använda det, känns som det kan vara något bra att ha i ryggsäcken
  • Julia : Du kan söka till många olika utbildningar samtidigt. Om jag förstår dig rätt - så kommer du konkurrera om plats på vanligt sätt (det är väl inte så att AF köper en extraplats för dig? Det vore annars en bra lösning. Fråga på AF om det är möjligt!). Konkurrerar man på vanligt sätt, finns det tyvärr ingen garanti på att komma in. Sök därför till många olika utbildningar samtidigt!
  • : Under dessa tider har AF inte möjlighet att "rekommendera" någon utbildning som passar mig, utan jag får fundera själv. De utbildningar jag gått har alla varit inom färg och form, efter grundskolan blev det arbete då jag inte kom in på den utbildningen jag sökte. För mig är det viktigt att få skapa, komma med lösningar och vara den kreativa inspiratören. Är väldigt social och har ett stort behov av att träffa andra (inte passande nu då).
  • Julia : Utbildningar ges på olika orter och jag antar att du inte kan flytta var som för att gå 1-årig utbildning. Även om utb.är på distans, ingår ofta obligatoriska träffar, så man måste kunna ta sig till skolan. Det är viktigt att veta inom vilka geografiska områden som du kan gå utb.! Det är väldigt mycket man måste veta för att kunna "rekommendera" ngn utbildning som verkligen kan Passa dig, passa på olika sätt: längt och omfattning, innehåll, geografisk placering + goda chanser att få jobb efteråt. Sedan ska du också söka och försöka Komma in "av egen maskin". Utbildningar som med stor sannolikhet leder till jobb brukar ha många behöriga sökande som konkurrerar om platser. Därför råder jag att du söker många olika utbilndingar, kanske 30 st, och inte bara 5-6 st., alla på en gång. Jag antar att du även samtidigt fortsätter söka jobb på dina befintliga meriter. ang.AF:även om de har mycket att göra, borde de kunna prioritera dig pga din ålder - du har ändå rätt många år kvar till pension men å andra sidan, har flera begränsningar på vad du kan gå för utbildning, t.ex kan inte den utb.vara längre än 1 år (fråga: får den vara kortare än ett år? eller måste vara exakt ett år?... ). Du kan lägga mycket tid på att söka utbildningar att söka och förhoppningsvis kommer in, men var finns garantin på att AF godkänner den utbildningen sen? Vad ska du göra om du inte får aktivitetsstöd? Kan du ändå gå utbildning (utan aktivitetsstöd)?
  • Milla : Jag har ett förslag att titta på Företags-lärlings-möjlighet. Jag skriver ett nytt svar om det! :)
  Läs alla kommentarer
  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej Ingemar!
  Jag läste din fråga, kommentarer och Julias svar. Jag kom nu på att ännu en möjlighet kanske finns: Företagslärling/vuxenlärling. T.ex om du skulle vara intresserad av något Bygg-yrke, t.ex Målare så kanske går det att gå in i upplägget där man läser teori inom "ditt byggyrke" på distans och samtidigt jobbar som företagslärling på ett bygg- eller måleriföretag. Hänvisning: se information på Framtid.se/Måleribranschens-yrkesnamnd och om det gäller yrken som t.ex Snickare, Plattsättare, Murare eller Golvläggare - byggbranschensyrkesnamnd.se/larling/larling-under-kvalificeringstid/att-vara-foretagslarling

  Det finns många byggyrken, men du skriver om att du är intresserad av färg och "det estetiska" och jag tänkte därför först och främs på just Målare, inom "byggyrken".

  Annars så finns det andra praktiskt-estetiska yrken som t.ex Fordonslackerare
  Kika gärna på många yrken på www.framtid.se där det finns över 2.ooo yrkesbeskrivningar!

  Studie- och yrkesvägledare

  Hej igen, vi fick svar från folkhögskolornas informationstjänst. Var god läs nedan:

  "Här är ett sökresultat med yrkesutbildningar 1 år eller kortare som finns att söka på Folkhögskola.nu just nu:https://www.folkhogskola.nu/sok-kurser/?vocational=true&courselength=1%2C2&page=2

  Det är folkhögskolorna själva som lägger upp kurserna och ansvarar för innehållet. Men yrkesutbildningarna är den typ av utbildning på folkhögskola som oftast ska vara den lättaste vägen till jobb. Två populära yrkesutbildningar på folkhögskola är till att bli Fritidsledare eller Lärarassistent.

  Vänliga hälsningar ".

  Jag vill tillägga att utbildningar till yrket lärarassistent finns även inom yrkeshögskola: var god se listan på yhguiden.se/lärarassistent. De flesta är på 1,5 år men den här utbildning/xenter-botkyrka är endast på 1 år (2 terminer).

   

  • : Hej Milla, tack för tipset. När jag skriver "Färg och form" är det många som tror att det rör sig om just målning men vad jag arbetat med under alla år är textilier, färg och form i olika miljöer. Något jag brinner för är att blanda befintliga inredningsdetaljer med second hand och nytt för att skapa en hållbar, spännande och trivsam miljö, både för offentlig och privat.
  • Milla :

   Det är i så fall Inredningsdesigner eller Staging-designer, som du vill jobba som, om jag förstår dig rätt! Testa kontakta fastighetsmäklarfirmor med frågan om de vill anlita dig för Stagingsuppdrag. Enligt vad jag vet, svårt att få fastanställning med månadslön, utan man får oftast "jaga uppdrag". ... Tänker nu på yrket Fastighetsmäklarassistent. Tyvärr verkar vara svårt att få jobb, men kanske Praktik hos fastighetsmäklare där du bl.a får visa hur du har utföra staging, kanske kan leda till ett jobb på fastighetsmäklarfirman?

  Peter SYV på GymnasieGuiden

  Hej! Du nämnde möjlighet att läsa teckenspråk. Och jag vill svara på den delen av din fråga nu.

  Teckenspråkstolkutbildningen är dessvärre på 3-4 år. Det finns teckenspråksutbildningar (ej tolkutbildningar) man kan gå, men frågan om det leder till jobb får man ställa till utbildningsanordnarna.

  Jag skulle i ditt fall prova att ställa frågan till Stockholms Universitet eller Västanviks Folkhögskola.
  Min egen uppfattning är att det är givetvis mycket bra att kunna teckenspråk, men om man inte kan ha det så bra att man kan jobba som teckenspråkstolk, då måste det bli en del i jobbet - t.ex att man söker jobb som personlig assistent hor en hörselskadad brukare (dock även här är det bra att kunna teckenspråk tillräckligt bra och inte bara lite grand).
  Jag vill också nämna "Tecken som stöd"-metoden, läs gärna mer om den på teckensomstod.se

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga