Ingemar
  Hej
  Jag är 55 år och har via Arbetsförmedlingen möjlighet att studera (100%) under 1 år med aktivitetsstöd. Helst skulle jag vilja kombinera två kurser på 50 % men då måste det vara på samma lärosäte för att godkännas av AF. Har funderat på teckenspråk, KBT eller estetiska ämnen då jag arbetat med färg, form och design i olika former innan Covid-19. Har kikat runt lite men känner mig väldigt osäker. Det verkar lite svårt att få tala med en Studievägledare i dessa tider, så jag hoppas att någon här kan hjälpa mig!
  • Julia Är det målet att få Jobb efter studier? eller vill du läsa av en annan anledning?
  • Ingemar Målet är väl att hitta ett arbete på något sätt.
  • Vägledare

   Idealiskt vore om du kunde få ett jobb inom område som du "brinner för" och där du också kan få en rimlig försörjning, men det är inte alltid det är möjligt. Om det är viktigt för dig att få en försöjning, så kanske du blir tvungen att jobba med ngt. där det är lätt att få jobb, t.ex gå en vårdbiträdesutbildning som sedan går att bygga på till undersköterska under tiden du jobbar som vårdbiträde. Vårdbiträdesutbildning finns inom kommunens vuxenutbildning och Arbetsförmedlingen erbjuder den också som arbetsmarknadsutbildning på några orter.
   Jag tänker vidare så här: på de flesta arbetsplatser, och bl.a på vårdavdelningar där undersköterskor jobbar, finns det allmänna utrymmen och personalrum, som kommer säkert må bra av att piffas upp (inredas) och det skulle du kanske kunnat göra om du jobbar som vårdbiträde eller undersköterska och går med i ngn sort trivselgrupp eller bara erbjuder dig att göra den insatsen, som säkert kommer att uppskattas. Det är nog inte den lösningen som du i första hand ser framför dig, och du behöver inte acceptera mitt förslag... Det är du som bestämmer vad du vill göra. I vilket fall - LYCKA TILL!

  3 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej!
  om målet är att du ska få jobb på "basis" av de studierna som du bedriver under ett år - då tycker jag du bör ta en närmare titt på yrkeshögskoleutbildningar. YH-utb.visar mycket bra resultat i att ge jobb! utbud av yh-utb. finns på www.yhguiden.se

  Du nämner teckenspråk i din fråga: vill du kunna jobba som teckenspråkstolk? eller få jobb med hjälp av teckenspråk, t.ex som personlig assistent hos en brukare som använder sig av teckenspråk?
  Det är givetvis bra att ha vissa kunskaper inom språk, bl.a inom teckenspråk. Kan du mycket inom teckenspråk redan nu, eller är du nybörjare?

   

   

  För att ge ett bättre råd om vilken utbildning som skulle leda till jobb för dig, behöver man veta din bakgrund: vad du jobbade som och vilka andra studier du har tidigare genomfört. Men även då kan man inte ge ngn garanti på varken sig att du kommer in på den sökta utbildningen eller att du efter utbildningen får jobb.
  Om det är AF som kommer betala aktivitetsstöd för dig under utb.tiden, kan inte AF "rekommendera" någon utbildning för dig? Och ännu bättre Köpa plats på utb.för dig!?

  • Ingemar Hej, tack för tipsen, ska kika på detta och se vad jag kan hitta. Angående teckenspråk är jag nybörjare men kunde en del när jag var ung, har alltid tyckt det varit spännande med teckenspråk, blindskrift och språk. Vet inte riktigt hur jag vill använda det, känns som det kan vara något bra att ha i ryggsäcken
  • Julia Du kan söka till många olika utbildningar samtidigt. Om jag förstår dig rätt - så kommer du konkurrera om plats på vanligt sätt (det är väl inte så att AF köper en extraplats för dig? Det vore annars en bra lösning. Fråga på AF om det är möjligt!). Konkurrerar man på vanligt sätt, finns det tyvärr ingen garanti på att komma in. Sök därför till många olika utbildningar samtidigt!
  • Ingemar Under dessa tider har AF inte möjlighet att "rekommendera" någon utbildning som passar mig, utan jag får fundera själv. De utbildningar jag gått har alla varit inom färg och form, efter grundskolan blev det arbete då jag inte kom in på den utbildningen jag sökte. För mig är det viktigt att få skapa, komma med lösningar och vara den kreativa inspiratören. Är väldigt social och har ett stort behov av att träffa andra (inte passande nu då).
  • Julia Utbildningar ges på olika orter och jag antar att du inte kan flytta var som för att gå 1-årig utbildning. Även om utb.är på distans, ingår ofta obligatoriska träffar, så man måste kunna ta sig till skolan. Det är viktigt att veta inom vilka geografiska områden som du kan gå utb.! Det är väldigt mycket man måste veta för att kunna "rekommendera" ngn utbildning som verkligen kan Passa dig, passa på olika sätt: längt och omfattning, innehåll, geografisk placering + goda chanser att få jobb efteråt. Sedan ska du också söka och försöka Komma in "av egen maskin". Utbildningar som med stor sannolikhet leder till jobb brukar ha många behöriga sökande som konkurrerar om platser. Därför råder jag att du söker många olika utbilndingar, kanske 30 st, och inte bara 5-6 st., alla på en gång. Jag antar att du även samtidigt fortsätter söka jobb på dina befintliga meriter. ang.AF:även om de har mycket att göra, borde de kunna prioritera dig pga din ålder - du har ändå rätt många år kvar till pension men å andra sidan, har flera begränsningar på vad du kan gå för utbildning, t.ex kan inte den utb.vara längre än 1 år (fråga: får den vara kortare än ett år? eller måste vara exakt ett år?... ). Du kan lägga mycket tid på att söka utbildningar att söka och förhoppningsvis kommer in, men var finns garantin på att AF godkänner den utbildningen sen? Vad ska du göra om du inte får aktivitetsstöd? Kan du ändå gå utbildning (utan aktivitetsstöd)?
  • Milla Jag har ett förslag att titta på Företags-lärlings-möjlighet. Jag skriver ett nytt svar om det! :)
  Läs alla kommentarer
  Milla SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Ingemar!
  Jag läste din fråga, kommentarer och Julias svar. Jag kom nu på att ännu en möjlighet kanske finns: Företagslärling/vuxenlärling. T.ex om du skulle vara intresserad av något Bygg-yrke, t.ex Målare så kanske går det att gå in i upplägget där man läser teori inom "ditt byggyrke" på distans och samtidigt jobbar som företagslärling på ett bygg- eller måleriföretag. Hänvisning: se information på Framtid.se/Måleribranschens-yrkesnamnd och om det gäller yrken som t.ex Snickare, Plattsättare, Murare eller Golvläggare - byggbranschensyrkesnamnd.se/larling/larling-under-kvalificeringstid/att-vara-foretagslarling

  Det finns många byggyrken, men du skriver om att du är intresserad av färg och "det estetiska" och jag tänkte därför först och främs på just Målare, inom "byggyrken".

  Annars så finns det andra praktiskt-estetiska yrken som t.ex Fordonslackerare
  Kika gärna på många yrken på www.framtid.se där det finns över 2.ooo yrkesbeskrivningar!

  Hej igen, vi fick svar från folkhögskolornas informationstjänst. Var god läs nedan:

  "Här är ett sökresultat med yrkesutbildningar 1 år eller kortare som finns att söka på Folkhögskola.nu just nu:https://www.folkhogskola.nu/sok-kurser/?vocational=true&courselength=1%2C2&page=2

  Det är folkhögskolorna själva som lägger upp kurserna och ansvarar för innehållet. Men yrkesutbildningarna är den typ av utbildning på folkhögskola som oftast ska vara den lättaste vägen till jobb. Två populära yrkesutbildningar på folkhögskola är till att bli Fritidsledare eller Lärarassistent.

  Vänliga hälsningar ".

  Jag vill tillägga att utbildningar till yrket lärarassistent finns även inom yrkeshögskola: var god se listan på yhguiden.se/lärarassistent. De flesta är på 1,5 år men den här utbildning/xenter-botkyrka är endast på 1 år (2 terminer).

   

  • Ingemar Hej Milla, tack för tipset. När jag skriver "Färg och form" är det många som tror att det rör sig om just målning men vad jag arbetat med under alla år är textilier, färg och form i olika miljöer. Något jag brinner för är att blanda befintliga inredningsdetaljer med second hand och nytt för att skapa en hållbar, spännande och trivsam miljö, både för offentlig och privat.
  • Milla

   Det är i så fall Inredningsdesigner eller Staging-designer, som du vill jobba som, om jag förstår dig rätt! Testa kontakta fastighetsmäklarfirmor med frågan om de vill anlita dig för Stagingsuppdrag. Enligt vad jag vet, svårt att få fastanställning med månadslön, utan man får oftast "jaga uppdrag". ... Tänker nu på yrket Fastighetsmäklarassistent. Tyvärr verkar vara svårt att få jobb, men kanske Praktik hos fastighetsmäklare där du bl.a får visa hur du har utföra staging, kanske kan leda till ett jobb på fastighetsmäklarfirman?

  Peter SYV SYV på GymnasieGuiden

  Hej! Du nämnde möjlighet att läsa teckenspråk. Och jag vill svara på den delen av din fråga nu.

  Teckenspråkstolkutbildningen är dessvärre på 3-4 år. Det finns teckenspråksutbildningar (ej tolkutbildningar) man kan gå, men frågan om det leder till jobb får man ställa till utbildningsanordnarna.

  Jag skulle i ditt fall prova att ställa frågan till Stockholms Universitet eller Västanviks Folkhögskola.
  Min egen uppfattning är att det är givetvis mycket bra att kunna teckenspråk, men om man inte kan ha det så bra att man kan jobba som teckenspråkstolk, då måste det bli en del i jobbet - t.ex att man söker jobb som personlig assistent hor en hörselskadad brukare (dock även här är det bra att kunna teckenspråk tillräckligt bra och inte bara lite grand).
  Jag vill också nämna "Tecken som stöd"-metoden, läs gärna mer om den på teckensomstod.se

  Frågor och svar

  • ifakharul 22 år

   Högskoleprovet?

   Hej, är det inte ett krav på att alla universitet ska ta emot hp ansökande. När jag söker upp antagningspoänger i antagning.se finns det många universitet som inte tar emot sökande med högskoleprov. Varför är det så? Jag undrar just om Jönköping universitet då jag är intresserad av att söka...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Emil 19 år

   Nekad av komvux, tillåtet?

   Hej Jag har försökt läsa upp några ämnen på komvux för att kunna söka dietistpogrammet eftersom min examen från livsmedelsprogrammet inte räcker så långt. Jag har läst en kurs på komvux distans, dock blir jag...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • ifakharul 22 år

   Ansökan till högskolan?

   Hej, jag studerar i komvux där jag har 450 poäng kvar för examen, vilket är 2250 poäng minimum för att kunna ta ut en examen. Jag tänkte läsa allt på en termin genom att göra en prövning och läsa resten av kurserna på komvux. Det kan hända att jag läser sommar kurser i komvux och därför undrar...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Cajsa 23 år

   Kan jag höja mitt meritpoäng med andra kurser?

   Hej! Jag gick ut gymnasiet (ekonomiprogrammet med inriktning juridik) med F i matte 3c och 4 (individuella val alltså). Kan jag läsa 2 andra 100-poängskurser på komvux för att höja mitt meritvärde istället för att göra om mattekurserna? Har i nuläget 13,86.

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Tilda 17 år

   Hoppa av gymnasiet?

   Hej. Jag har lust att hoppa av gymnasiet på grund av min psykiska hälsa, det har helt enkelt blitt för mycket och känner att jag inte kommer klara av detta. Jag går nu i åk 2 på naturbruksprogrammet med inriktning djurvård. (Är 17 år) Men har tappat intresse och motivation. Om jag nu hoppar...

   Julia SYV: Hej Tilda,jättetråkigt att läsa om att du mår dåligt. Har du kontakt med vården? Har du fått hjälp och behandling (i form av medicinering och/eller samtalskontakt)? Har du fått diagnos... Läs hela svaret
  • Benjamin 15 år

   Orolig över gymnasiet?

   Hej! Jag har fått veta utav min mattelärare att jag kommer få F i matematik ( Höstterminens betyg) Och jag går och oroar mig för att jag inte ska kunna komma in på ett gymnasium , ( menar då preliminära sökandet) så min fråga...

   Julia SYV: Hej Benjamin, det är de betygen som kommer finnas i ditt Slutbetyg från grundskolan, som utgör grund för antagning till gymnasiet. Oavsett hur det går i det preliminära antagningen, så... Läs hela svaret
  • Nove 20 år

   Hur gör jag om jag inte är nöjd med min universitetsutbildning?

   Jag har pluggat kandidatprogram i geovetenskap i en termin nu men börjar inse att det inte är vad jag vill över huvud taget. Det är även svårt att orka och hänga med när jag inte tycker det är kul. Jag hade hellre pluggat något som...

   Julia SYV: Hej Nove!Vad gäller studiemedel, så är mitt råd att du försöker klara av studierna som du nu får studiemedel för (få godkända betyg i... Läs hela svaret
  • Abdulrahim 18 år

   Karriärval om man inte har betygen för att bli notarienominerad?

   Hejsan! Nu är det så att jag kanske ska söka till Juristprogrammet, och efter att kollat lite på några karriärval man kan välja som jurist är det uppenbart att betygen från utbildningen är  väldigt viktiga. Om man vill till...

   Julia SYV: Hej,en utbildad jurist kan i Sverige arbeta som Utredare på någon myndighet, t ex på Försäkringskassan eller som Civil utredare hos... Läs hela svaret
  • Paulina 48 år

   Optikerassistent?

   Kan man bara läsa till optikerassistent i Jönköping? Är det svårt att komma in? Hur ser det ut med CSN på yrkeshögskola?

   Julia SYV: Hej Paulina,som det är just nu (5 dec 2022) så känner vi till endast en Yrkeshögskoleutbilnding till Optikerassistent, den här distansutbildning med träffar i... Läs hela svaret
  • Elisabeth 19 år

   Hur går jag tillväga för att jobba med event, utan gymnasieutbildning?

   Jag hoppade av gymnasiet efter många om och men, pga måendet. Hann inte samla på mig så många ämnen. Idag jobbar jag på förskola i Stockholm, men hade velat utbilda mig till något jag känner mig riktigt intresserad utav. Hur...

   Peter SYV: Hej Elisabeth,det yrket som du ställer en fråga om, Eventkoordinator, är i Sverige ett av många icke-reglerade yrken. Det betyder att inga centrala eller... Läs hela svaret
  • Altina 20 år

   Fristående kurser och program på universitet?

   Jag har sökt några fristående kurser. Jag undrar bara om de hjälper sen till att komma in på program på universitet eller inte alls? Tänkte mest på att de räknas som högskolepoäng.

   Julia SYV: Hej Altina,till utbildningar på grundnivå på svenska högskolor-universitet konkurrerar du med dina gymnasiala meriter. Ingen hänsyn tas till de högskolepoängen du... Läs hela svaret
  • Sebastian 21 år

   Hur ska jag göra?

   Jag tog studenten 2021 och fick ingen examen för fick F i ett ämne som antingen va programfördjupning eller individuellt val. Läste historia 2 eller 3. Jag funderar på att läsa till hudterapeut. Man behöver vara godkänd i svenska och naturkunskap...

   Julia SYV: Hej Sebastian,om den utbildning du vill komma in på ligger inom en annan skolform än högskola-universitet, då är det inte nödvändigt att du tar ut examensbevis.Om du vill ta ut examensbevis från... Läs hela svaret
  • Elias 15 år

   Hur funkar det att lägga till extra ämnen på sin gymnasie utbildning?

   Okej, så jag vet att man t ex kan lägga till matte 2 med en utbildning som bara har matte 1, men hur gör man det? Alltså hur fungerar det? Jag planerar på att gå omvårdnadsprogrammet, och jag behöver lägga till matte 2. Men hur? Och hur funkar...

   Julia SYV: Hej Elias!titta gärna på Programplan för VO (om jag förstår dig rätt så är det Vård- och omsorgsprogrammet du planerar att läsa... Läs hela svaret
  • Melo 19 år

   Samtalsterapeut?

   Hej, jag går vård och omsorg på komvux. Jag vill läsa både till samtalsterapeut och inredare. Jag är rädd att jag inte kan få A på allt. Jag tänker läsa till samtalsterapeut som fristående kurser och komma in kanske på...

   Julia SYV: Hej Melo!Du är intresserad av yrken Inredare och Samtalsterapeut, skriver du i din fråga om.Yrket Inredare och andra yrken inom inredning är, i Sverige, icke-reglerade. Det betyder att arbetsgivare får fritt... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga