Jonas Björkström

  Hej! Jag tänkte läsa upp mina betyg med prövningar i höst och ett av de ämnena jag måste läsa upp är svenska. Jag kom däremot på att jag har rätt till SVA och undrar om det går att ersätta mitt svenska 1 betyg med SVA. Det vill säga om jag nu har ett B i svenska 1 och får ett A i SVA1 via prövning. Kommer mitt betyg i BII gruppen endast vara SVA1 och inte innefatta det gamla betyget i svenska1? Jag undrar om det kommer ligga kvar där då det kommer påverka mitt medelvärde.

  • Milla : Har du gått ut gymnasiet med examensbevis eller med studiebevis?

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej!
  Svar på din fråga beror på om du gått ut gymnasiet med ett Examensbevis eller med ett Studiebevis. I examensbeviset kan ingenting ändras; kurserna i examensbeviset är låsta. Om du i ditt examensbevis har kursen Svenska 1 och vill höja det betyget behöver du göra prövning i just svenska 1. 
  Om du,däremot, gått ut gymnasiet mes ett studiebevis då gör du en ny planering på komvux - mot examensbevis från komvux. Du kan i så fall ta in kursen SAS, svenska som andraspråk 1 in i ditt examensbevis från komvux. 

  Studie- och yrkesvägledare
  • Jonas Björkström : Jag går ut gymnasiet nu om cirka en vecka och tror det räknas som ett examensbevis med tanke på att jag uppfyller alla krav för en gymnasieexamen. Så jag antar att jag inte kan läsa SVA? Jag trodde det var lika som för matematiken där man kan göra prövning i ma1a istället för ma1b och att nya betyget i 1a ersätter det gamla i 1b. Eller jag kanske har fel där med?
  • Milla :

   Jo, inom ämnet matematik så stämmer det att du kan "ersätta" matte 1b eller 1c med matte 1a. I självaste dokumentet Examensbevis kommer ingenting att ändras; du laddar upp både ditt examensbevis och det nya betyget (de nya betygen) när du söker till svenska högksole-universitetsutbildningar (på www.antagning.se). Reglerna är inte alltid logiska eller rättvisa, tyvärr, men de gäller ju i alla fall. Reglerna säger att man måste höja betygen i just de kurserna som ingår i examensbeviset, men för matte gäller det ett Undantag där betygen på samma nivå men i "fel spår" får ersätta varandra.

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga