Mira
    Hej!

    Jag går i gymnasiet och det är inte helt säkert om jag ska läsa svenska eller svenska som andraspråk. I grundskolan läste jag både och och bytte en del på grund av byte av lärare.

    Jag vill göra det som blir bäst för mina framtida studier. Om vi nu helt bortser från förståelsen för språket i svenska vs svenska som andraspråk... kommer svenska som andraspråk göra mig mindre behörig till högskola/universitet, jämfört med om jag hade läst svenska?

    Jag förstår att svenska som andraspråk inte går in lika mycket på djupet i språket. Men om det skulle stå Svenska som andraspråk 1, 2 och 3, skulle jag bli mindre behörig jämfört med om det hade stått Svenska 1, 2 och 3 (förutsätt att betygen är samma)?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hejsan,
    ämnen "svenska" och SAS, svenska som andraspråk är helt jämställda, alltså ger samma behörighet inför högre studier. Du blir därför absolut inte "mindre behörig" om du har betygen i SAS 1, 2 och 3 (i stället för Svenska 1, 2 och 3) i ditt examensbevis.
    Prata gärna med lärare i svenska. De kan både bekräfta det här svaret som jag ger dig nu och även hjälpa dig bestämma vilket av de två ämnen du bör läsa på gymnasiet.
    Mvh

    ANNA

    • : Tack för svaret! Då ska jag prata med svenskaläraren om det igen, enda motiveringen till att jag absolut ville läsa svenska var om det var skillnad på behörigheterna, men är det inte det spelar det inte någon roll :)
    • Mikael : Ja, prata med svenskläraren och lycka till i dina studier!

    Frågor och svar taggade med 'teori' (3 st.)

    • Anders

      Företags/entreprenörs-utbildning högskola?

      Hejsan! Jag går i tankarna på att studera vidare och jag behöver hjälp att ta beslut. När jag tänker tillbaka på gymnasiet fanns det i stort sett ett ämne som var tillfredsställande, och det var när vi hade UF-företag, att få gå från brainstorming till försäljning av färdig produkt. Och jag...

      Anna: : Hej Anders,högskoleutbildnignar är i grunden Teoretiska. De kan innehålla en del praktik, men de innehåller alltid mycket mer teori än praktik. Att läsa långa komplicerade... Läs hela svaret
    • Daniel

      Revisor med filosofie kandidat?

      Hej! Jag har tittat lite närmre på en utbildning inom bygg- och fastighetsekonomi vilket efter 3 år leder till en kandidatexamen inom filosofie. Min vision är att kunna bli auktoriserad revisor med stora kunskaper inom bygg och fastighetsaffärer. Då är min följande fråga: Vilka kurser behöver...

      Milla : : Det är Revidorsnämnd som beslutar i frågan om auktorisation. Länk till deras hemsida finns i yrkesbeskrivningen revisor>> eftersom det är Revidorsnämnd som bestämmer , är det bäst att fråga dem direkt.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga