3 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Sara!
  Systemutvecklare är i Sverige ett av de många icke-reglerade yrken, alltså blir det upp till en arbetsgivare (uppdragsgivare) att bestämma vilken erfarenhet och utbildning som personen bör ha som kommer få jobbet eller uppdraget. Det finns alltså inte några garantier på att kunna jobba som systemutvecklare, oavsett vilken utbildning man har.
  Tänk på att du kan behöva konkurrera om jobben mot de som har utbildning från civilingenjörsprogrammet i datateknik (som är en 5-årig utbildning på universitetet). Du vill läsa på en termin. Dina konkurrenter om jobben/uppdragen (i alla fall många av dem) har då läst i 10 terminer på heltid.
  Med det sagt, så är det inte min sak att avråda dig från din plan men känner ingen sådan intensivutbildning på en termin. De kortare utbildningarna finns inom yrkeshögskola. De går vanligtvis på 2 år (4 terminer). Du får gärna kika på exempel på relevanta utbildningar och du kan söka till alla dem samtidigt och kan också bli antagen till flera samtidigt (inom yrkeshögskola finns ingen begränsning på hur många utbildningar man samtidigt kan söka eller bli antagen till).
  Här kommer några exempel på yh-utbildningar:
  campus-nykoping/systemutvecklare-net
  tuc-yrkeshogskola/systemutvecklare-net
  lernia-yrkeshogskola/systemutvecklare-inriktning-smart-saker-och-hallbar-livsmedelsproduktion
  lernia-yrkeshogskola/agil-systemutvecklare-i-java-och-javascript
  edugrade/systemutvecklare-net-med-ai-kompetens
  campus-varberg/systemutvecklare-net
  nbi-handelsakademin/systemutvecklare-objektorienterad-systemutveckling

  • Sara Okej, jag förstår vad du säger. De korta utbildningarna verkar handla om att internt utbilda för att sen kunna hyra ut. Jag vet inte vad jag ska tro om det?
  • Sara Men så har jag också läst att det ska finnas utbildningar på ett år. Vart hittar jag alla utbildningar, och vem ska jag vända mig till för hjälp att hitta rätt?
  • Julia Du skriver: "De korta utbildningarna verkar handla om att internt utbilda för att sen kunna hyra ut. Jag vet inte vad jag ska tro om det?" och jag förstår inte riktigt... vad menar du med "korta utbildningar" och vem ska hyra ut vem? :)
  • Julia Nu har jag skrivit ett svar ,var god läs nedan.
  • Sara Korta utbildningar på mellan 12 och 20 veckor, i syfte att sedan kunna hyra ut oss som arbetskraft under avtalad tid. Jag vet inte om det är bra eller dålig grej. Vad är det för utbildning jag får och vart står jg när avtalad tid gått ut? Måste jag läsa vidare då, eller in jag få nytt jobb direkt?
  • Julia Skicka gärna snabblänk till info om den utbildningen som du frågar om (som är på mellan 12 och 20 veckor), så ska vi se vad det för typ av utbildning. :)
  • Julia "internutbilda" skriver du - då är man redan anställd och utbildas "internt" inom sin anställning, med lön. Den utbildningen står arbetsgivare för. Fördelen är att man under utbildningstid får lön och tiden räcknas också som "arbetstid" så får man även "pensionspoäng" för den tiden, så det är ett fördelaktigt sätt att utbilda sig på (jämför: de flesta vuxna som utbildar sig lever på studiemedel, där bidragsdel är endast 3.000 kr/månad och lånar man, så betalar man tillbaka sen med ränta och uppläggningsavgift).
  • Sara Tack för ditt svar! Här är en länk till en sådan utbildning. https://jobs.academicwork.se/annons/cnet-fullstack-w21/15055067
  • Julia Det är en mycket speciell typ av utbildning du hittade. Under utbildningen, som är på 12 veckor får man försörja sig på vilket sätt man vill, man får inte studiemedel eller betalning/lön. Så, man ska ha sparade pengar eller någon familjemedlem som försörjer dig. Om man hoppar av utbildningen eller inte vill eller kan jobba för det företaget i 12 månader efter utbildningen har man då studieskuld till företaget (på upp till 150.000 kr). Du kan göra tester och se om du blir utvald. Som jag kan se har de endast 1 plats i Örebro. Det kan uppstå tuff konkurrens om den enda platsen.
  • Julia Det är alltså inte någon "vanlig"/reguljär utbildning utan bemanningsföretaget skapade sin egen utbildning. Den är inte studiemedelsberättigad och så skriver man på ett villkor att jobba för just det företaget i minst 1 år efteråt.
  • Sara Okej, ja det låter ju lite osäkert. Jag skulle helst hitta en utbildning på 2 terminer. Finns det såna? Jag har en vän som jobbar med data och han säger att ”plugga i ett år så har du vad som krävs för att få jobb”. Men jag vet inte hur förankrat det är i verkligheten.
  • Sara Jag hittar också detta: https://www.digitalalyftet.se/utvecklare/bli-en-utvecklare/?utm_term=systemutvecklare%20utbildning&utm_campaign=DIgitala+lyftet&utm_source=adwords&utm_medium=ppc&hsa_acc=6476822486&hsa_cam=9815334434&hsa_grp=129467615268&hsa_ad=514406242509&hsa_src=g&hsa_tgt=kwd-302126230756&hsa_kw=systemutvecklare%20utbildning&hsa_mt=b&hsa_net=adwords&hsa_ver=3&gclid=EAIaIQobChMIvoL-hZLb8gIVwhB7Ch3tHQ8REAAYAiAAEgJ-k_D_BwE
  • Sara Och den här har jag tittat på. Det är utbildningar på 2 år, och jag kan få göra ”preppkurser” om jag inte har behörighet. Det är en djungel, det här.
  • Sara https://ecutbildning.se/utbildningar/
  • Anna På den sidan du länkar till finns prisuppgift på 64.500 kr. Någon garanti på att få jobb efter den utbildningen kan jag inte se att de ger... man får söka jobb och se om man får det. Oklart om de antar "vem som helst", bara man betalar eller om de nekar plats om man ej klarar test innan utbildningens början. Skulle vara mycket ojust om man tog in "vem som" bara man betalar och så har man sedan inte någon rimlig chans att få jobb. Testa kontakta 072-0709144 Niclas Elding, som är kontaktperson för den utbildningen och fråga om vad han anser kring chanser att få jobb efter genomgången utbildning.
  • SYV-besökare

   Hej Sara! Har du genomfört uppgifter på codeinstitute.net/5-step-challenge - det står på hemsidan att man ska klara de uppgifterna för att kunna klara utbildningen sedan.

  • Sara Ja jag har sett det. Men jag vet inte ännu om utbildningen är rätt för mig. Jag vill ju vara säker på att den leder till arbete.
  • SYV-besökare

   Man kan inte vara säker på att utbildningen leder till arbete. Även om alla som tidigare gått den utbildningen fick jobb betyder ju inte att även du får jobb. Det är dina kontakter, personliga egenskaper, hur "kräsen" du år vad gäller ta "vilket jobb som helst", hur flexibel du är (om du t.ex kan flytta långt eller jobba deltid/timmar vid behov) + även ren "dum" tur som kan avgöra ibland. :(
   Du kan gott göra test. Att du blir godkänd på testet betyder ju inte att du måste gå den utbildningen. Det betyder bara att du har goda chanser att klara den utbildningen om du väljer att gå den. :)

  • Sara Du har alldeles rätt! Jag ska precis sätta mig och påbörja testet. :) Du verkar så väl insatt, har du egna erfarenheter?
  • Anna Med "egna erfarenheter" menar du av just den skolan eller av att studera eller jobba inom DATA/IT? - Som SYV lär man sig mycket om utbildningar och om arbetsmarknaden. Och även livserfarenhet (när man blir äldre) hjälper också till. Sedan kontaktar vi olika sakkunniga när vi själva inte kan svar på frågan, eller hänvisar dit vi tror man kan få svar.
  • Sara Jag menar just den utbildningen. Jag leker erfarenheter av andra som gått den?
  Läs alla kommentarer
  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan!
  utveckling inom DATA-it branschen sker mycket snabbt. Utbildningar halkar ofta efter...
  Någon sida (webbplats) som skulle lista alla Data-it utbildningar på alla de olika nivåer och i olika skolformer finns nog inte. I alla fall känner vi inte till den. Hittar du - tipsa gärna oss om en! :)

  Högskole-universitetsutb. finns på www.studera.nu och på www.antagning.se
  Yrkeshögskole- - på www.yhguiden.se
  folkhögskole- på www.folkhogskola.nu
  Sedan finns det många olika privata utbildningsanordnare som skapar diverse "diplom"utbildningar och andra utbildningar, bl.a uppdragsutbildningar = företag köper utbildningar åt sina anställda.
  Det går inte få jobbgaranti även om man går en lång och mycket känd utbildning. Efter 1-årig utbildning - svårt att säga hur stor chans är det att få jobb...
  Du frågar vem kan hjälpa dig att hitta rätt för dig utbildning. Boka tid med SYV på komvux i den kommunen där du är folkbokförd. I din kommun kan också finnas någon sort Vägledningscentra för vuxna - ring till kommunens växel och fråga om det.

  SYV-besökare Syv SYV

  Hejsan,
  CSN säger att den här utbildningen var senast granskad och godkänd året 2019, godkänd för att de studerande kan få studiemedel under utbildningstiden. Men man måste läsa på heltid, alltså man måste klara hela utbildningen på 20 veckor. Detta på grund av utbildningen klassas av CSN som utländsk utbildning (Skottland) som idag ligger utanför EU. Att utbildningen är godkänd av CSN måste betyda att det är OK kvalité på utbildningen, men CSN kontrollerar inte hur många som får jobb efter utbildningen. Handläggaren på CSN säger också att det går att låna till en del av avgiften (det är ju avgift på 64.500 kr för den utbildningen).

  • Sara Va?!! Det är ju superbra! Hur vet du allt detta? Jag har en kompis som jobbar inom Data och It, han kan säkert se om utbildningen faktiskt är nåt att ha.
  • Anna Vi ringde till CSN och frågade om den utbildningen. I svaret (ovan) läser du vad som handläggare på CSN har sagt till oss i telefon. :)
  • Sara Suveränt, tusen tack!
  • Sara Men jag hittar ingen uppgift om när man startar utbildningen? Är det individuellt eftersom det är online och distans?
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Linda 45 år

   Kan jag komplettera?

   Hej Jag är utbildad fritidspedagog 120p vid Linköpings universitet med en fil.kand. Jag har 19 års erfarenhet i yrket och skulle nu vilja ändra inriktning men fortfarande ha användning av min kompetens. Jag skulle vilja arbeta som kurator. Nu undrar jag om det finns kompletterande utbildning...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ebba 21 år

   Frågor kring att bygga kandidatexamen?

   Hej! Jag vill bygga min egen kandidatexamen, men vet fortfarande inte riktigt vilket huvud- eller biområde jag vill läsa. Jag lutar åt att bygga en kandidat inom HR, och kommer då troligtvis att välja sociologi eller arbetsrätts som huvudämne. Jag...

   Anna SYV: Hej Ebba!Du vinner på att få svar från studievägledare på den institutionen där du vill få ut kandidatexamen. Och detta på grund av att endast "generella ramar"... Läs hela svaret
  • Inès 21 år

   Läsa språk utomlands?

   Hej! Jag skulle vilja läsa italienska eller franska i Italien eller Frankrike. Den enda italienskakursen jag hittade behövde man ha läst italienska 2 för att vara behörig till, och jag har bara lät italienska 1, så det går tyvärr inte. Sen undrar...

   Anna SYV: Hej Inés,jag tror tyvärr inte att vi på FRåGA SYV kan ge ett fullständigt svar på din fråga.Hör med Rotary, är mitt första tips till dig. ROTARYS UNGDOMYTBYTE är en stiftelse... Läs hela svaret
  • Sara 21 år

   Tillgodose kurser från socionomprogrammet till personalvetare?

   Hej! Jag läser just nu min femte termin på socionomprogrammet vid Uppsala Universitet. Jag har efter denna termin 2 terminer kvar och är sugen på att fortsätta studera även efteråt. Jag har tittat lite på personalvetarprogrammet och undrar om det finns kurser som jag kan tillgodoräkna från...

   Anna SYV: Hej Sara!jämför vilka kurser du läser på socionomprogrammet och vilka kurser som ingår i de programmen där du vill tillgodoräkna kurserna inom. Det måste... Läs hela svaret
  • Jonathan 19 år

   Komvux, tid och krav?

   Tjena. Jag tog studenten i år (2021) Jag jobbar som fast anställd men känner att jag även vill plugga vidare därav mitt intresse för Komvux. Min fritid finns men är självfallet inte obregränsad så därför undrar jag lite om hur jag ska göra när jag väljer kurser, min taktik var en kurs i...

   Anna SYV: Hej Jonathan!Om du fick Examensbevis eller Studiebevis (ej Studieintyg) när du tog studenten, då är din ålder (19 år) ej något hinder. I annat fall är det från 1 juli det kalenderåret som... Läs hela svaret
  • Hannah 25 år

   Hur gör jag när jag flyttar?

   Sedan 1 år tillbaka har jag studerat till undersköterska på distans, jag är antagen till alla kurser tills slutet av utbildningen. Är som sagt helt på distans. Nu kommer jag flytta till en annan kommun, kan jag bara fortsätta som jag gjort tills nu eller...

   Julia SYV: Hej Hannah!Enligt vad jag vet, så har du rätt att läsa de kurser där du är Antagen, även om du under studiernas gång flyttar till en annan kommun. Du kan för säkerhets skull... Läs hela svaret
  • Emma 25 år

   Hur kan jag höja min antagningspoäng?

   Kan jag ansöka till kursen matematik 4 som redan finns i min utländska gymnasieexamen, i syfte att höja min antagningspoäng? Om svaret är ja, har jag rätt till att läsa en vanlig kurs i matte 4, eller ska jag göra en prövning? P.S. jag har redan...

   Julia SYV: Hej Emma!Jag kan nu direkt svara på den delen av din fråga som gäller rätten att läsa på komvux. Den andra delen om högre matte4-betyg skulle hjälpa dig får vi avvakta... Läs hela svaret
  • Elif 19 år

   Måste jag ersätta idrott och hälsa 1 i komvux?

   Hej! Jag läser några kurser i komvux för att komplettera mina studier. Jag undrar ifall jag måste lägga till ytterligare en kurs för att ersätta de 100p jag förlorar pga idrott och hälsa 1?

   Julia SYV: Hej Elif,Nej, det behöver du inte göra. För examensbevis från komvux krävs 100p.mindre. Du behöver ha 2400 betygsatta poäng. På gymnasiet är det 2500p.Gör planering mot examensbevis tillsammans med SYV på komvux, är mitt råd.
  • alva 18 år

   Vad ska jag studera vidare till?

   Hej! Jag är osäker på vad jag vill studera till. Något jag vet är att jag vill studera i Sverige, men i framtiden vill jag arbeta och bo i något annat land. Antingen i ett engelskt talande land eller i sydkorea. Vad ska man studera till? Jag funderar på ett yrke inom vård/omsorg (Då jag är...

   Julia SYV: Hej Alva,det kan finnas många fördelar i att skaffa sig högre utbildning i samma land där man senare vill jobba i. Anledningen är att landets utbildningar är anpassade till de regler, lagar och... Läs hela svaret
  • Leonard 20 år

   Matte 3b, höja meritvärde?

   Hejsan! Jag gick ut gymnasiet med 20,5 i meritpoäng och vill nu läsa upp genom att läsa matt 3b på komvux. Har jag förstått rätt att denna kurs ger 0,5 meritvärde. Eller är det beroende på om man får E-A? Kan det alltså...

   Julia SYV: Hej Leonard!Jag tror du menar att du har 20.5 i meritvärde.Max antal meritpoäng man kan ha är 2.5 och inom dem max 1.5 meritp.för mattekurser.Om du har meritvärde på över 20.0 betyder det att du... Läs hela svaret
  • Nicolai 26 år

   Hur blir man psykolog: Master i psykologi <> Psykologprogrammet?

   Hej, Jag är lite osäker på skillnaden (om det är en skillnad) mellan psykologprogrammet och en master i psykologi. Så vitt jag kan förstå är det bara psykologprogrammet som är behörighetsgivande om man vill jobba som psykolog, men vad...

   Anna SYV: Hejsan,eftersom yrket psykolog är i Sverige ett yrke som kräver legitimation (som utfärdas av socialstyrelsen), så måste man ha examen från psykologprogrammet... Läs hela svaret
  • Michelle 26 år

   Hur funkar det med examensbevis, valfria kurser eller meritpoäng?

   Hej! Jag har läst till examensbevis genom komvux på 2400 poäng, sedan har jag läst valfria kurser i efter hand för att få upp till 100% på grund av CSN. Nu till frågan kommer dessa valfria kurser finnas med i min examensbevis när jag söker till högskolan?? Fråga nummer två om jag läser matematik...

   Liselotte Johansson: Hej Michelle!I dokumentet Examensbevis kan ingenting ändras.Om du fick godkända betyg i ännu fler gymnasiala kurser efter det att du fick ut Examensbevis, då kommer endast... Läs hela svaret
  • Amira 20 år

   Studera utan gymnasieexamen?

   Hej, jag har flyttat till Sundsvall och bor nära universitetet här och jag vill jättegärna studera i någon utbildning i Mittuniversitetet men jag har ingen gymnasieexamen och jag har inte så många kurser, och jag har svårt att plugga i komvux eller...

   Mikael SYV: Hej!För att kunna antas till en svensk högskola eller universitet måste man bland annat ha uppnått grundläggande behörighet t.ex ha examen från gymnasiet eller från komvux eller... Läs hela svaret
  • Ramo 20 år

   Byggingenjör till Arkitektur ?

   Hej, Jag läser nu byggingenjör programmet och jag undrar om jag kan läsa till arkitektur och ta några kurser för att komplettera arkitektur programmet efter jag har tagit byggingenjör examen? Eller måste man läsa hela arkitektur programmet?

   Julia SYV: Hej Ramo!Arkitektur på eftergymnasial nivå kan man läsa även inom yrkeshögskola, se exempel på... Läs hela svaret
  • Caroline 22 år

   På hur många procent får jag studera på högskolan?

   Hej jag studerar mitt andra år på högskolan nu på heltid. Jag vill söka några olika kurser att läsa samtidigt som min utbildning pågår. Hur mycket mer är 100 procent får jag studera?

   Julia SYV: Hej Caroline!antagning.se kan anta dig till 45 hp per termin nya kurser och så kan du platsgaranti på ditt nuvarande program, om du läser ett program. På så sätt kan man bli... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga