harunasun340
  Jag börjar första året i gymnasiet om drygt två veckor (jag skriver detta 3/8-23). Linjen jag ska gå är Estet med inriktning musik. Eftersom moderna språk inte är någonting som man måsta läsa på estet, tänkte jag inte skriva in i min ansökan att jag ville läsa ett modernt språk i gymnasiet. Däremot, avbröt min dåvarande SYV mig innan jag skickade in min ansökan. Han sa ”skriv att du ska ha franska, och sen ta bort det vid skolstarten istället”. Så jag skrev in att jag skulle ha franska som modernt språk i gymnasiet, fast jag inte vill. Är det möjligt att ta bort sitt moderna språk redan i skolstarten?

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej,
  jag råder dig att boka tid med SYV som jobbar på din gymnasieskola. Försök kontakta SYV-en snarast. Det borde inte vara omöjligt att träffa honom/henne redan innan läsåret börjar. Du har rätt i att moderna språk inte är obligatoriska på ES men gymnasieskolan har ju planerat upplägget: hur många elever som ska läsa olika kurser så det är viktigt att ta det med personal på din gymnasieskola och det snarast möjligt. 

  Jag ser fördelar i att läsa moderna språk t.ex kan du få meritpoäng som höjer din chans att komma på en populär universitetsutbildning, i Sverige. De flesta svenska universitetsutbildningar accepterar merit- (extra)poängen men meritpoängen är inte obligatoriska och det går också uppnå max meritpoäng även utan moderna språk, läs gärna på gymnasieGuiden.se/meritpoäng

  Studie- och yrkesvägledare

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga