1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  HEJ!

  Eleven kan bli inskriven på en enda gymnasieskola "åt gången", alltså när en ny gymnasieskola skriver in dig som elev, är du inte längre elev på din "gamla" skola. Du måste därför bestämma dig ang.vilken skola du vill vara elev i innan du tackar Ja till att byta gymnasieskola.

  Studie- och yrkesvägledare
  • Benny :

   Hej! Tack för ett snabbt svar. Okej, märkligt. För min studievägledare på skolan sa något i stil med att man kunde komma dit första dagen och bestämma sig därefter ifall sin nuvarande skola hade terminsstart efter den nya man sökt till? Alltså att ett ja inte var samma med inskrivning..? Har jag tolkat henne fel?

  • Milla : Du kan be att provgår på den nya skolan innan du bestämmer dig för att byta. När du bestämt dig för att byta kan den nya skola skriva in dig väldigt fort. Och din plats på den gamla skolan kan då "försvinna" (gå till en annan elev). Så, man ska vara lite "försiktig" med att byta... för att det är inte alls säkert att du ska kunna byta tillbaka. Ingen gymnasieskola vill ha en tom plats "reserverad" för en elev om att i fall hen vill byta... gymnasieskolorna vill fylla sina platser (för att det år ekonomiskt fördelaktigt för skolorna).
  • Benny : aha okej, provgå är det något du rekommenderar?
  • Milla : Ja, absolut! jag kan absolut rekommendera att provgå på den nya skolan innan du bestämmer dig för att byta.
  • Benny : Okej, hur får man till att provgå?
  • Milla : Du kontaktar personal på skolan - i första hand SYV-en, studie- och yrkesvägledare - och frågar om du kan provgår på skolan. Nu är det sommarlov, så det måste bli när skolåret börjar som du ska kunna provgå... Under sommarlovet skulle du kunna titta på skolans lokaler (fråga SYV-en på skolan om de kan låta dig göra det) + fråga också om du kan få kontakt med några elever som går på den skolan nu (i första hand på det programmet som du också vill gå) - eleverna kan berätta om hur det är att gå på skolan. Lycka till!
  • Benny : Tack :)
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga