Mirjam 17 år
  Hej!

  Jag går estet-musik på gymnasiet och om en vecka börjar jag 2:an. Jag har ganska länge tänkt att jag ska ta ett naturvetenskapligt basår eller liknande då jag tycker om natur-ämnena och tror att ett yrke inom medicin eller liknande skulle passa mig (men valde estet för att ha 3 roliga år på gymnasiet!).

  Under de senaste månaderna har jag snöat in på yrket tandläkare som nästan låter för bra för att vara sant. Att få träffa nya människor varje dag, känna att man gör skillnad, och samtidigt arbeta med händerna och få utlopp för den ”konstnärliga” biten!

  Dock har jag hört att det är väldigt högt tryck på utbildningen och undrar om jag har en möjlighet att uppnå min dröm (vill tillägga att jag gick ut med alla A förutom ett som var ett B i 1:an på gymnasiet) och sedan har jag även några allmänna frågor som jag skulle vilja ha svar på.

  - Är det bäst att gå basår direkt efter gymnasiet för att ej glömma bort?
  - Måste jag välja naturkunskap 2 för att läsa naturvetenskapligt basår eller räcker det med naturvetenskap 1b?
  - Kan jag läsa naturvetenskapligt basår utomlands?
  - Funderade lite kring meritvärdet och Gymnasiearbetet som man endast får godkänt på. Betyder det att man endast får 10 poäng till meritmedelvärdet som drar ner meritvärdet i det stora hela?
  - Måste jag läsa upp Bi1, Ke1 och Fy1 på komvux innan jag tar ett naturvetenskapligt basår?
  - Får man betyg på Basåret som också räknas in i meritvärdet?
  - Vad behöver jag göra för att ha en chans att komma in på tandläkarhögskolan? Handlar det om att få alla A eller att välja till rätt kurser? (Har valt till spanska 4, ska välja till Matte 3b och sedan står det mellan Engelska 7 (som ger merit) och Naturkunskap 2).

  Tacksam för svar!
  Mvh, Mirjam

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Mirjam!
  Jag ska försöka svara på dina frågor här nedan. Du frågar:
  - Är det bäst att gå basår direkt efter gymnasiet för att ej glömma bort?
  Mitt svar: Ja, det är bra att gå basår direkt efter gymnasiet, men man kan även göra det senare, om man direkt efter gymnasiet ska göra annat, t.ex jobba. För att inte glömma bort det man läst sig på gymnasiet kan man bedriva självstudier, repetera det man kan och kanske t o m lära sig lite mer på egen hand.

  Du frågar:
  - Måste jag välja naturkunskap 2 för att läsa naturvetenskapligt basår eller räcker det med naturvetenskap 1b?
  Mitt svar: som behörighet till de svenska basåren ser ut idag så behöver man inte läsa naturkunskap 2.

  Du frågar:
  - Kan jag läsa naturvetenskapligt basår utomlands?
  Mitt svar: jag vet inte om naturvet.basåren erbjuds utomlands och om de finns utomlands är det inte alls säkert att ett svenskt lärosäte kommer erkänna de studierna för att bedöma dig som behörig. Om du hittar studier utomlands som du vill läsa, fråga då antagningsgrupperna på de lärosäten dit du vill söka tandläkarprogrammet på om de kommer erkänna dina studier utomlands, för särskild behörighet.

  Du frågar:
  - Funderade lite kring meritvärdet och Gymnasiearbetet som man endast får godkänt på. Betyder det att man endast får 10 poäng till meritmedelvärdet som drar ner meritvärdet i det stora hela?
  Mitt svar:
  - Betyget i gymnasiearbete räknas inte in. Dock krävs det godkänt betyg i gymnasiearbete för att uppfylla kraven och kunna få ut examensbevis från gymnasiet (eller från komvux).

  Du frågar:
  - Måste jag läsa upp Bi1, Ke1 och Fy1 på komvux innan jag tar ett naturvetenskapligt basår?
  Mitt svar:
  - Naturvetenskapliga basår på de svenska lärosäten brukar inkludera kurser som är "liknande" Biologi1 och 2, Fysik1a och 2 och Kemi 1 och 2 samt Matematik 4 (ibland även Matematik 3). --- Däremot brukar Naturvetenskapliga TERMINER kräva att man redan har godkända betyg i nat.vet.ämnena på nivå 1 och definitivt kommer kräva även godkänt betyg i matematik 3.

  Du frågar:
  - Får man betyg på Basåret som också räknas in i meritvärdet?
  Mitt svar:
  - kurser man läser på högskolenivå kan inte påverka meritvärde som man får genom kurser på gymnasiet eller komvux. Får du godkända betyg i nat.vet.kurser på basåret på högskolenivå, blir du behörig till tandläkarprogrammet och du kommer prövas i BII, kompletteringsgruppen, men med det meritvärde som du fick "på" ditt examensbevis i gymnasiet.

  Du frågar:
  - Vad behöver jag göra för att ha en chans att komma in på tandläkarhögskolan? Handlar det om att få alla A eller att välja till rätt kurser? (Har valt till spanska 4, ska välja till Matte 3b och sedan står det mellan Engelska 7 (som ger merit) och Naturkunskap 2).
  Mitt svar:
  - Jag skulle råda dig välja läsa engelska 7 (framför naturkunskap 2). Genom moderna språk 3 och 4 + engelska 7 kommer du uppnå max antal meritpoäng.
  Du behöver få så högt meritvärde på dina gymnasiala betyg som möjligt. Sedan behöver du också bli Behörig vad gäller Särskild behörighet till "din" högskoleutbildning. Alla behöriga sökande konkurrerar sedan om studieplats. Man kan konkurrera i flera urvalsgrupper samtidigt. Har man resultat från högskoleprovet, prövas man i HP-urvalet. Samtidigt brukar de flesta även prövas i betygs-gruppen eller grupper. Eftersom du inte kommer bli behörig utan komplettering efter gymnasiet, kommer du prövas i BII, kompletteringsgruppen. Du vinner på att både ha gjort högskoleprovet och uppnått så högt meritvärde på dina gymnasiala betyg som möjligt.

  • Mirjam Okej, tack! Det hjälpte mycket. Men som jag förstår så handlar det om att få så bra gymnasiala betyg som möjligt och även göra HP. Och sedan att jag prövas i kompletteringsgruppen (som är lägre status på och svårare att komma in med?). Skulle du råda mig att fortsätta kämpa för att uppnå min dröm eller sikta på ett yrke med lägre tryck? Om det är näst intill omöjligt kanske det är bättre att inse det nu än om 3 år!:-)
  • Anna

   Vad är "nästintill omöjligt" eller bara svårt - är en tolkningsfråga. Många personer kommer varje år in på tandläkarprogrammet. Se vilket resultat på högskoleprovet du får. Man kan göra högskoleprovet flera (många) gånger och det är bästa/högsta resultat som gäller. Om du vill kämpa för att kunna bli tandläkare eller om du vill ändra dig och sträva efter ett annat yrke är mest upp till dig. Det finns även andra yrken inom tandvården: kasta gärna ett öga på flera tandvårdsyrken - Tandhygienist, Tandtekniker, Tandsköterska. Du kan också titta på många andra yrken. På Framtid.se/yrken presenteras cirka 2.ooo yrken.

  Frågor och svar

  • Nej 19 år

   Hur funkar det där med frånvaro anmälning och CSN?

   Jag hade sjukanmält mig för en dag, men sen när jag kom tillbaka sa min mentor till mig att han behöver intyg, annars är jag ogiltig frånvarande hela dagen. Han sa att man inte kan sjukanmäla sig endast för en dag då det är självklart att man inte är sjuk. Jag har sjukanmält mig flera gånger...

   Julia SYV: Hej!CSN "går på" de uppgifter som din skola rapporterar till CSN. Vad din skola kommer rapportera till CSN (alltså om din skola kommer rapportera skolk) kan inte vi på... Läs hela svaret
  • Anna 20 år

   Är privatskolor giltiga/pålitliga?

   Jag är intresserad av interior design, men de enda högskolorna/universiteten som erbjuder något liknande är Göteborg och Stockholm, och jag vill inte flytta till någon av de städerna, om det inte är på distans. Jag vill faktiskt helst att det är distans då jag har försökt studera ett program som...

   Julia SYV: Hej Anna!Arbetsmarknaden för Inredare/Home-styling verkar i Sverige vara väldigt liten. När man tittar på Arbetsförmedlingens webbplats (Platsbanken) och söker på "inredare",... Läs hela svaret
  • Elin 50 år

   Jobbmässor och karriärmässor?

   Hej, jag undrar om det finns en sida som visar alla (som sammanställning) av diverse jobb- och karrärmässor i hela Sverige? För annars måste man googla, och så missar man kanske någon bra/nyttig mässa. Jag frågar i egenskap av jobbcoach, som vill rekommendera mina deltagare att delta men då...

   Liselotte Johansson: Hej Elin!jag är osäker på om det finns en fullständig sammanställning på just alla jobb- och karriärmässor i hela Sverige. Vissa av dem är rätt små och specifikt... Läs hela svaret
  • Ivana 19 år

   Går det att bilda en kandidat inom kriminologi?

   Hej! Jag har funderat lite på att bygga en kandidat inom kriminologi, och som jag fattat det så behöver 90 hp vara rena kriminologikurser, oberoende av vilket universitet. Dock så skulle jag vilja studera BVG (BeteendeVetenskaplig Grundkurs) vid Linköpings universitet, som då är 60 hp. Skulle...

   Julia SYV: Hej Ivana!Den frågan måste du få svar på hos studievägledare på den institutionen där du planerar ta ut kandidatexamen. Du kan få olika svar från olika... Läs hela svaret
  • Maja 18 år

   Krävs matte 2a för en vidare utbildning inom sjuksköterska?

   Hej, jag funderar om mattematik 2a krävs för att bli sjuksköterska? Och vilka ämnen krävs för att kunna utbilda sig till sjuksköterska?

   Julia SYV: Hej Maja!särskild behörighet till sjuksköterskeprogrammet på de svenska lärosätena är godkända betyg i gymnasiekurser Matematik 2a, eller 2b eller 2c +... Läs hela svaret
  • Erica 18 år

   Kan jag tillfälligt ta bort en kurs?

   Jag går just nu 2an på gymnasiet och har en väldigt svår period just nu när det kommer till skolan och det börjar bli för mycket att hinna med allt och fokusera på allt. Och med mina diagnoser gör det inget lättare, och speciellt inte när jag får den hjälpen jag behöver. Så jag undrar om det är...

   Julia SYV: Hej Erica,du nämner "diagnoser" i din fråga. Jag tycker därför du bör prata med skolsköterska som kan förmedla kontakt till skolläraren. Du kan också prata med... Läs hela svaret
  • Sushi 20 år

   Byta program på högskola/universitet?

   Hej! Jag vill byta från ett program till ett annat program i högskolenivå. Jag har redan börjat på mitt program, denna vecka är den tredje veckan. Men vill nu byta till annat program. Kan jag göra det? Och hur gör man det? Tack på förhand!

   Julia SYV: Hej Sushi! Du får söka andra utbildningar när du går en utbildning. Om du är helt säker på att den utbildning du går nu är absolut "ingenting för dig",... Läs hela svaret
  • Nabila 17 år

   Krav för att få ett beviljat stipendium?

   Hej! Jag vill söka ett elevstipendium med mina betyg från åk 9. 1. Måste man ha godkänt i alla ämnen för att få ett beviljat stipendium? Det enda ämnet jag fick underkänt i är idrott. 2. Hur mycket kan man få i stipendium? 3. Vart kan man få blankett för att söka ett elevstipendium?

   SYV-besökare Syv: Hejsan, se information på stockholms-stad/organisation/ovriga-verksamheter/stiftelser Jag tror att eleven måste vara folkbokförd i Stockholms stad eller i alla fall gå i skola som ligger i... Läs hela svaret
  • SYV-besökare 34 år

   Får grundskoleelever läsa gymnasiala kurser och få betyg i dem?

   Hej" som rubriken lyder är min fråga: Får grundskoleelever läsa gymnasiala kurser och få betyg i dem? Ibland hör man att grundskoleelever fick betyget i t.ex matematik 1c och t o m matematik 2c redan på grundskolan, men får grundskolorna utfärda gymnasiala betyg? Tack för svaret - på...

   Anna SYV: Hej!Ja, det finns ett mindre antal elever som redan på grundskolan får betygen i gymnasiala kurser. Det är inte så vanligt men förekommer.De flesta grundskolor... Läs hela svaret
  • Måra 21 år

   Jkonnklljdkdilwlwllwlslkfkfkfklllll?

   Jrkrllemwmemmenekke

   Daniel Larsson: Hej! Engelska 7 krävs inte för behörighet, men Naturkunskap 2 krävs för särskild behörighet till sjuksköterskeprogrammet (om du inte kan uppnå behörighet genom... Läs hela svaret
  • Alfred 18 år

   Hur fungerar meritpoängen om man läser mer än 2500 poäng?

   Hej, jag går nu mitt andra år på gymnasiet i teknikprogrammet och funderar på att läsa flera olika fördjupningskurser (bland annat matematik spec, psykologi, privatjuridik och kemi2). Jag undrar om det blir någon skillnad i meritpoängen om man läser mer än en full kurs dvs...

   Liselotte Johansson: Hej Alfred,betyg i kurser som i ditt examensbevis blir markerade med "U" kommer räknas in i 2 fall: om den kursen krävs för särskild behörighet eller om den ger... Läs hela svaret
  • IamA 18 år

   Utökad program, vilken ursvalsgrupp söker jag in?

   Hej, Jag går trejde året på gymnasiet. Eftersom vi inte har många svåra ämnen det här året valde jag att läsa utökad program, dvs extra kurser och får då 2800 poäng(Sociologi, Modersmål, privat och juridik)....

   Anna SYV: Hej!direkt efter gymnasiet kommer du prövas endast i BI, direktgruppen. Utökade kurser i ditt examensbevis placerar dig inte i kompletteringsgruppen. Det är om du kompletterar efter gymnasiet... Läs hela svaret
  • Gordana 56 år

   Utbildning som undersköterska?

   Hej,!Finns det någon kort utbildning för undersköterska utöver arbetet? hur länge utbildningen pågår och var den finns?

   Anna SYV: Hej!I Sverige är Undersköterska ( i alla fall ännu) ett av de många icke-reglerade yrken. Det betyder att arbetsgivare får fritt bestämma vem hen anställer, inklusive med vilken... Läs hela svaret
  • Jasmine 19 år

   Ansöka till universitetet?

   Antangning.se öppnar idag för att kunna skicka in anmälan. Jag skickade in en antagning i våras men valde att då inte börja plugga. Nu till våren vill jag börja plugga och vill därför söka läkarprogrammet. De problem jag har...

   Anna SYV: Hej Jasmine, kontakta Antagning.seDu kan t.ex ringa på vardagar mellan kl. 9-16 tel.nummer 0771-550720FRåGA SYV jobbar inte med administration kring antagningen. Du måste få svar direkt från... Läs hela svaret
  • Matilda 20 år

   Vad krävs för behörighet?

   Hej. Jag skulle vilja läsa en utbildning som kräver behörighet A13. Det innebär att jag ska ha läst kurserna Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matematik 4. Jag har dock inte fått godkänt i matematik 4. Måste jag ha godkänt i kursen eller räcker det med att jag läst kursen och fått F?

   Mikael SYV: Du måste ha godkänt betyg i alla kurser som krävs för behörighet- lägst E. 

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga