Mirjam 18 år
  Hej!

  Jag går estet-musik på gymnasiet och om en vecka börjar jag 2:an. Jag har ganska länge tänkt att jag ska ta ett naturvetenskapligt basår eller liknande då jag tycker om natur-ämnena och tror att ett yrke inom medicin eller liknande skulle passa mig (men valde estet för att ha 3 roliga år på gymnasiet!).

  Under de senaste månaderna har jag snöat in på yrket tandläkare som nästan låter för bra för att vara sant. Att få träffa nya människor varje dag, känna att man gör skillnad, och samtidigt arbeta med händerna och få utlopp för den ”konstnärliga” biten!

  Dock har jag hört att det är väldigt högt tryck på utbildningen och undrar om jag har en möjlighet att uppnå min dröm (vill tillägga att jag gick ut med alla A förutom ett som var ett B i 1:an på gymnasiet) och sedan har jag även några allmänna frågor som jag skulle vilja ha svar på.

  - Är det bäst att gå basår direkt efter gymnasiet för att ej glömma bort?
  - Måste jag välja naturkunskap 2 för att läsa naturvetenskapligt basår eller räcker det med naturvetenskap 1b?
  - Kan jag läsa naturvetenskapligt basår utomlands?
  - Funderade lite kring meritvärdet och Gymnasiearbetet som man endast får godkänt på. Betyder det att man endast får 10 poäng till meritmedelvärdet som drar ner meritvärdet i det stora hela?
  - Måste jag läsa upp Bi1, Ke1 och Fy1 på komvux innan jag tar ett naturvetenskapligt basår?
  - Får man betyg på Basåret som också räknas in i meritvärdet?
  - Vad behöver jag göra för att ha en chans att komma in på tandläkarhögskolan? Handlar det om att få alla A eller att välja till rätt kurser? (Har valt till spanska 4, ska välja till Matte 3b och sedan står det mellan Engelska 7 (som ger merit) och Naturkunskap 2).

  Tacksam för svar!
  Mvh, Mirjam

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Mirjam!
  Jag ska försöka svara på dina frågor här nedan. Du frågar:
  - Är det bäst att gå basår direkt efter gymnasiet för att ej glömma bort?
  Mitt svar: Ja, det är bra att gå basår direkt efter gymnasiet, men man kan även göra det senare, om man direkt efter gymnasiet ska göra annat, t.ex jobba. För att inte glömma bort det man läst sig på gymnasiet kan man bedriva självstudier, repetera det man kan och kanske t o m lära sig lite mer på egen hand.

  Du frågar:
  - Måste jag välja naturkunskap 2 för att läsa naturvetenskapligt basår eller räcker det med naturvetenskap 1b?
  Mitt svar: som behörighet till de svenska basåren ser ut idag så behöver man inte läsa naturkunskap 2.

  Du frågar:
  - Kan jag läsa naturvetenskapligt basår utomlands?
  Mitt svar: jag vet inte om naturvet.basåren erbjuds utomlands och om de finns utomlands är det inte alls säkert att ett svenskt lärosäte kommer erkänna de studierna för att bedöma dig som behörig. Om du hittar studier utomlands som du vill läsa, fråga då antagningsgrupperna på de lärosäten dit du vill söka tandläkarprogrammet på om de kommer erkänna dina studier utomlands, för särskild behörighet.

  Du frågar:
  - Funderade lite kring meritvärdet och Gymnasiearbetet som man endast får godkänt på. Betyder det att man endast får 10 poäng till meritmedelvärdet som drar ner meritvärdet i det stora hela?
  Mitt svar:
  - Betyget i gymnasiearbete räknas inte in. Dock krävs det godkänt betyg i gymnasiearbete för att uppfylla kraven och kunna få ut examensbevis från gymnasiet (eller från komvux).

  Du frågar:
  - Måste jag läsa upp Bi1, Ke1 och Fy1 på komvux innan jag tar ett naturvetenskapligt basår?
  Mitt svar:
  - Naturvetenskapliga basår på de svenska lärosäten brukar inkludera kurser som är "liknande" Biologi1 och 2, Fysik1a och 2 och Kemi 1 och 2 samt Matematik 4 (ibland även Matematik 3). --- Däremot brukar Naturvetenskapliga TERMINER kräva att man redan har godkända betyg i nat.vet.ämnena på nivå 1 och definitivt kommer kräva även godkänt betyg i matematik 3.

  Du frågar:
  - Får man betyg på Basåret som också räknas in i meritvärdet?
  Mitt svar:
  - kurser man läser på högskolenivå kan inte påverka meritvärde som man får genom kurser på gymnasiet eller komvux. Får du godkända betyg i nat.vet.kurser på basåret på högskolenivå, blir du behörig till tandläkarprogrammet och du kommer prövas i BII, kompletteringsgruppen, men med det meritvärde som du fick "på" ditt examensbevis i gymnasiet.

  Du frågar:
  - Vad behöver jag göra för att ha en chans att komma in på tandläkarhögskolan? Handlar det om att få alla A eller att välja till rätt kurser? (Har valt till spanska 4, ska välja till Matte 3b och sedan står det mellan Engelska 7 (som ger merit) och Naturkunskap 2).
  Mitt svar:
  - Jag skulle råda dig välja läsa engelska 7 (framför naturkunskap 2). Genom moderna språk 3 och 4 + engelska 7 kommer du uppnå max antal meritpoäng.
  Du behöver få så högt meritvärde på dina gymnasiala betyg som möjligt. Sedan behöver du också bli Behörig vad gäller Särskild behörighet till "din" högskoleutbildning. Alla behöriga sökande konkurrerar sedan om studieplats. Man kan konkurrera i flera urvalsgrupper samtidigt. Har man resultat från högskoleprovet, prövas man i HP-urvalet. Samtidigt brukar de flesta även prövas i betygs-gruppen eller grupper. Eftersom du inte kommer bli behörig utan komplettering efter gymnasiet, kommer du prövas i BII, kompletteringsgruppen. Du vinner på att både ha gjort högskoleprovet och uppnått så högt meritvärde på dina gymnasiala betyg som möjligt.

  • Mirjam Okej, tack! Det hjälpte mycket. Men som jag förstår så handlar det om att få så bra gymnasiala betyg som möjligt och även göra HP. Och sedan att jag prövas i kompletteringsgruppen (som är lägre status på och svårare att komma in med?). Skulle du råda mig att fortsätta kämpa för att uppnå min dröm eller sikta på ett yrke med lägre tryck? Om det är näst intill omöjligt kanske det är bättre att inse det nu än om 3 år!:-)
  • Anna

   Vad är "nästintill omöjligt" eller bara svårt - är en tolkningsfråga. Många personer kommer varje år in på tandläkarprogrammet. Se vilket resultat på högskoleprovet du får. Man kan göra högskoleprovet flera (många) gånger och det är bästa/högsta resultat som gäller. Om du vill kämpa för att kunna bli tandläkare eller om du vill ändra dig och sträva efter ett annat yrke är mest upp till dig. Det finns även andra yrken inom tandvården: kasta gärna ett öga på flera tandvårdsyrken - Tandhygienist, Tandtekniker, Tandsköterska. Du kan också titta på många andra yrken. På Framtid.se/yrken presenteras cirka 2.ooo yrken.

  Frågor och svar

  • linda 24 år

   Diplomerade Fastighetsförvaltare vs Yrkeshögskolan?

   Hej ! Det är så att jag tror att jag har ändrat mig och funderar på fastighetsförvaltare utbildning. Det finns en som heter diplomerad och en som är på yrkeshögskolan på 2,5 år. Jag undrar vad är skillnaden på de då utbildningarna? Är en diplomerad fastighetsförvaltare en eftergymnasial...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ellen 24 år

   Regler om urvalsgrupper?

   Hej! Läste på lite om urvalsgrupper på antagning och folkhögskola.nu och såg att det har kommit till nya regler 2022, men vart osäker då det står inte samlat någonstans.. kan du svara på om detta är folkhögskolans regler eller om det faktiskt är nya skolregler från Skolverket? 1. Jag...

   Milla SYV: Hej Ellen,vi ska samråda med några sakkunniga och återkommer så fort vi kan. Medan vi väntar på svar från experterna, så undrar jag om du har gjort Högskoleprovet? Även om du... Läs hela svaret
  • Alde 20 år

   Två likadana program fast med olika antagningspoäng?

   Hej! Varför finns det på vissa universitet, två likadana program som har start samtidigt med olika antagningspoäng? (exempelvis Umeå universitets två socionomprogram)

   Milla SYV: Hej Alde,Umeå Universitet erbjuder socionomprogrammet på plats (bundet) och på distans och antagningsgränserna till det programmet som ges på distans brukar vara högre pga... Läs hela svaret
  • Sofie 32 år

   Kommer poängen att räknas?

   Hej! Jag ska söka ssk-utbildningen i vår och har 100 gymnasiepoäng ifrån grundläggande behörighet. Nu läser jag biologi 1 och undrar om dom 100 poängen kommer räknas när jag redan läst naturkunskap 1 och 2? Mvh Sofie.

   Milla SYV: Hej Sofie,jag rekommenderar att du bokar tid med SYV på komvux (du gör det på komvux i den kommunen där du är folkbokförd). Du visar alla dina tidigare gymnasiebetyg till SYV på komvux och... Läs hela svaret
  • Maja 17 år

   Kan man komplettera gymnasiebetyg innan ansökning till hösten?

   Hej! Hur viktigt det är att komplettera gymnasiebetyg? Jag är intresserad av att studera på högskola utomlands och vill därför ha så bra betyg som möjligt för att öka chansen att bli antagen. Jag har ett C och ett D i betyg som jag hade...

   Milla SYV: Hej Maja!olika skolor utomlands kan ha olika regler och olika datum för när betygen måste "in" som senast. Allmänt sett, så är det under sommaren... Läs hela svaret
  • Amar 16 år

   Kan man ta bort sitt modersmål i gymnasiet?

   Hej, när vi sökte gymnasium så hade man rätt till att välja sitt egna modersmål. Jag har nu ändrat mig och vill inte ha mitt modersmål i gymnasiet. Hur går detta till och är det ens möjligt?

   Milla SYV: Hej Amar,att läsa kurser inom modersmål på gymnasiet är frivilligt. Men det kan finnas nyanser... det är så att på vissa gymnasieprogram måste man tvunget ha en eller... Läs hela svaret
  • linda 24 år

   Frågor om Logistiker ?

   Jag har tänkt att söka till yrkeshögskolan logistiker utbildning. Det finns flera olika utbildningsanordnare och alla de utbildningar har ungefär samma yrkestitel men kursinnehållet varierade, såg lite annorlunda ut eller aa det skiljer sig, trots att det heter...

   Milla SYV: Hej Linda!Yrket Logistiker och liknande yrken som Affärslogistiker, E-Handelslogistiker och Speditör m.fl, är i Sverige icke-reglerade. Det betyder att man kan inom de yrken jobba med diverse olika utbildningar. Man kan... Läs hela svaret
  • Irma 20 år

   Prövningar i samma ämne flera gånger?

   Hej! Jag tänkte göra två prövningar i svenska 2 till hösten för att öka mina chanser att få A i det. Jag tänkte då göra det hos två olika samordnare. Får man göra det? Väljer jag sedan vilket av betygen jag laddar...

   Anna SYV: Hej Irma,om man har flera betyg i samma kurs, då gäller det Högre betyget, så du kan ladda upp flera betyg i Svenska 2 på Antagning.se och det betyget som kommer att gälla (räknas... Läs hela svaret
  • Lena 19 år

   Höja min merit, prövningar eller komvux?

   Hej! Jag gick ut gymnasiet nu 2022 med 19.06 i merit. För att komma in på utbildningen jag vill in på behöver jag runt 19,7. Därför undrar jag vad som blir det effektivaste sättet för mig att nå dit. Jag tänkte först pröva...

   Mikael SYV: Hej Lena,om du får högre betyg i matte 1a än du har i matte 1b (eller 1c) så kommer det högre betyget räknas in i BII, kompletteringsgruppen. På samma sätt: om du får... Läs hela svaret
  • Matilda 19 år

   Vad gör man efter man är färdig med en BMA utbildning?

   Jag planera att plugga BMA programmet inrikting klinisk fysiologi nu höst men vet inte vad jag ska åöstudera vidare till för att få bättre lön möjligheter i framtiden. Jag har alltid haft ett intresse för hjärnan och hade tänkt att...

   Mikael SYV: Hej Matilda,du får gärna samråda med studievägledare på BMA-programmet och med studievägledare som är kopplade till utbildningar i neurofysiologi. Du har intresse... Läs hela svaret
  • Matilda 19 år

   Hur mycket tjänar en klinisk fysiolog??

   Jag har alltid haft ett intresse för kroppens olika funktioner och alltid satsat på att välja mina studier så att de leder mig till ett jobb inom vården. Jag spanade på Biomedicinska analytiker programmet med inrikting klinisk fysiolog och kände att det fyllde alla mina krav förutom ett, lönen....

   Mikael SYV: Hej Matilda,lönefrågan är svår att besvara. Längre/högre utbildning ger inte alltid högre lön. Man kan med lägre/kortare utbildning få högre lön - beror... Läs hela svaret
  • Daniel 18 år

   civilingenjör och lärare?

   HEJ! jag är helt förvirrad och vet inte vad jag vill plugga i framtiden. har alltid fått svaret "du har tid på dig" men tiden börjar rinna ur... Även om jag har tid vill jag inte ta all tid i världen för att bestämma mig. i alla fall...

   Mikael SYV: Hej Daniel!Den här utbildningen - kth.se/utbildning/civilingenjor/civing-larare - kräver följande behörighet: Grundläggande behörighet + särskild behörighet: godkända betyg i... Läs hela svaret
  • Elias 17 år

   Byta individuella val?

   Hej, jag är en elev som gått första året på teknik. Vi fick efter första terminen välja våra individuella val. Jag valde digitalt skapande 2 omg eng 7 men inser nu att jag vill läsa matte 5 istället för digitalt skapande på...

   Mikael SYV: Hej Elias,majla (skicka epost) till SYV på din skola där du framför ditt önskemål om att byta en kurs inom Individuellt val. Du kan skicka epost nu, på en gång, så läser SYV-en ditt mail... Läs hela svaret
  • Ali 18 år

   Vilken universitetsutbildning?

   Hej! Jag skulle gärna vilja studera någonting som ger mig möjligheten att bli fondförvaltare eller investerare på en bank eller fond. Jag vill gärna studera i stockholm och kollar på SU. Det finns bland annat företagsekonomi (kandidatexamen) samt...

   Mikael SYV: Hej Ali,för att få lov att jobba som Fondförvaltare, så krävs det högre utbildning inom ekonomi. Ofta är man i grunden Civilekonom eller Ekonom, utbildad... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga