Kebba 21 år
  Hej!
  Vet inte hur jag ska börja riktigt men... Jag skrev en fråga för ungefär en vecka sedan då frågade jag om vilken linje som skulle passa mig bäst elprogrammet(dator och kommunikationsteknik) eller teknikprogrammet(informations och medieteknik) som jag sa i tidigare inlägg är jag en kille som älskar teknik och datorer(programmera,bygga datorer osv) men jag har det svårt i matte jag ligger mellan E-D resten av ämnena får jag oftast d-c-b(mest c) jag har tänkt på att gå på EL men jag har insett att teknik är mycket bredare och att när jag väl går ut högskolan(jag vill läsa vidare efter gymnasiet och jag känner att högskolan passar mig bättre än yrkeshögskolan) så finns det ett större urval av IT inriktade jobb vilket program skulle ni rekommendera till mig.
  Jag har även kollat gymnasieskolor och har tycker väldigt mycket om östra gymnasiet i trångsund men om jag skulle gå teknik så var antagningsgränsen 242.5 och jag har just nu 237.5 skulle jag fortfarande kunna komma in.

  Mvh kebba

  1 Svar

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hej Kebba,
  antagningsgränsen är inget som man bestämmer på förhand. Antal utbildningsplatser ställs mot antal sökande till utbildningen: det är som att fylla buss med passagerare där de får komma in först, som har mest pengar på fickan. Och när platserna är slut, kan man konstatera hur mycket betalade den, som kom in sist och tog sista platsen på bussen.
  Hur mycket "pengar" (Mtv, poängs i Meritvärde) dina konkurrenter kommer att ha är det ingen som vet, eftersom betygen ännu inte är satta. Det är vårterminens betyg som räknas, dvs betyg som sätts i slutet på maj 2015. Du vet inte exakt vad du får för betyg men det vet inte dina konkurrenter heller.
  Därför ger vi följande råd:
  kämpa för högre betyg in i sista dagen i nian;
  sök flera alternativ: om du nu har bestämt dig för Teknikprogrammet, sök Teknik på flera skolor (som första alternativet ta den skolan, som du helst vill läsa på) och i fallande skala - alla de skolor som erbjuder Teknikprogrammet på pendlingsavstånd från dig.
  Det finns flera skolor i Huddinge som erbjuder Teknik, t.ex. den här http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/it-gymnasiet-sodertorn

  Ju fler alternativ du söker till gymnasiet, desto större är chansen att du får plats just på Teknikprogrammet. Du kommer då att stå i Reserv på dina högre prioriterade alternativ och kan bli kallad in under augusti-september. Annars kan man försöka byta senare om du läser samma program på en annan skola.

  Önskar dig allt väl!
  Mvh
  Liselotte SYV
  • Kebba Tack för svaret Liselotte men vilket program tycker du jag gå påjag vet att att det är min åsikt som egentligen räknas men vad skulle du rekommendera?
  • Liselotte NA och TE har mest och svårast matte av alla gymnasieprogram. Titta på Ekonomiprogrammet och så El/Energi och Industritekniska programmet är också bra alternativ. Det är mycket möjligt att gå på högskola även efter ett yrkesprogram. Du har rätt att läsa tillvalskurser som ger grundläggande behörighet till högskolestudier.
  • jonathan Jag skulle rekommendera teknik, i inriktningen information och medieteknik så kan du lära dig att programmera, bygga ihop datorer och liknande.
  • Mikael Tycker man att matte är svårt, så kanske bör man söka till ngt annat gymnasieprogram än teknik och naturvetenskapsprogrammet. På dem är det mest matte man läser!
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga