Eva
  Finns det möjlighet i Sverige att tenta av i ämnet musik i grundskolan? Frågar för en 13-årig kille som flyttat till Sverige från USA och som spelar två instrument, läser noter, förstår rytm och kontrapunkt samt har en hel del kunskap om musikhistoria och olika musikstilar. Han studerade musik på Pre-College i New York, motsvarigheten till musikkonservatorium.

  1 Svar

  Peter SYV på GymnasieGuiden

  Hej Eva!
  Varför behöver killen betyg i musik på grundskolenivå? Vad ska han använda det betyget till, undrar jag? Om det är för att ha högre konkurrens kraft i sin gymnasieansökan, eller för att slippa delta i musiklektioner på sin grundskola?
  Under alla omständigheter, så finns det, i alla fall teoretiskt sett, möjlighet att göra prövning även i grundskolekurser. Ni kan vända er till utbildningsförvaltningen i den kommunen där killen är folkbokförd i för mer information.
  Ni kan också kontakta skolverket, 08-52733200.

  • : Anledningen är just att han ska få lite mer avancerade uppgifter under musiklektionerna så att han lär sig något.
  • Anna : Men vad ska man använda betyget till? Att få mer avancerade uppgifter bör eleven ändå. Skolans ansvar är att stimulera de duktiga eleverna och ge de utmanande uppgifter; för det behöver inte eleven göra prövning. Jag vill också påminna om att undervisning i musik kan man få även på andra ställen än grundskola, t.ex på en kommunal musikskola, inom föreningar och på studieförbund.
  • :

   Han går i 7:an men hans engelsklärare föreslog att han tentar av i nians engelska eftersom han ligger så långt före. Därefter kommer hon att ge honom mer avancerade uppgifter (SAT score mm) så att han inte stagnerar i språket. Jag har förstått på andra som flyttat från USA och England att detta är kutym. Min fråga är således om det går att göra likadant med ett ämne som musik. Jag vet att det finns kommunala musikskolor, men nu undrar jag alltså om ämnet musik i skolan!

  • Anna : Det är en ovanlig fråga, i alla fall för oss på FRåGA SYV, vi fick inte just den frågan förut (i alla fall som jag kan minnas). Skillnaden mellan engelska och musik är bland annat den att engelska läses obligatoriskt på Alla gymnasiala program men Musik läses endast på inriktningen musik på Estetiska programmet. Det är inte säkert att prövning i musik skulle leda till att eleven får mer avancerade musikuppgifter av sin musiklärare. Grundskola kan också säga så här att OK, nu har du gjort prövning och fick godkänt betyg i kursen som egentligen läses under årskurs 9, så är vi färdiga med "dig och musiken". Och så får inte eleven delta i musikundervisnigen mer, då hen har redan fått godkänt betyg i årskurs 9 i musik. Jag kan tänka mig att det skulle kunnat bli så här vilket är ju inte det som eleven önskar, om jag förstår dig/er rätt. Prata i stället med musikläraren på elevens skola. Förhoppningsvis har musikläraren bra förslag.
  • : Tack då tror jag att jag förstår bättre. Det är väl bra med ovanliga frågor som ni inte fått förut, varför fråga samma frågor om och om igen.
  • Anna : Ja, visst. Problemet med ovanliga frågor är att man kanske inte vet svaret och vet inte ens vart man ska vända sig för att få info som blir rätt, som man kan förmedla vidare och "stå för det" också. Sedan finns det ibland så att ngn fick eller gjort ngt som "egentligen inte är möjligt", som gick bara den gången. Sedan frågar andra om samma sak och hänvisar till "varför fick han" men inte jag? Men vi kan ju inte garantera att alla får på undantag det som de egentligen inte "har rätt till". Det blir med det både svårt och osäkert. Om det vore så bra att en allmän studievägledare "satt" på alla svar som man bara kunde "plocka fram vi behov", men så är det ju tyvärr inte..
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga