Robin 24 år
  Hej Syv!

  Mitt namn är Robin och jag går just nu i ettan i Natur-Natur.
  Jag gick förra året på sambeteende, men fann att det inte passade mig.
  Jag är extremt understimulerad och skulle gärna vilja börja tenta av 2:ans
  ämnen då jag har studerat de med mina vänner (som går i tvåan medans jag
  går i ettan) och tror att jag definitivt kan få bra betyg där, men problemet är att
  i min nuvarande skola så gillar de inte att man tentar av ämnen så jag sitter och gör
  knappt någonting i skolan. Finns det fler sätt att göra detta på? Jag såg att någon fick
  tips om att man kunde göra det, men tyvärr så är jag inte 20 år.
  Tack på förhand
  Robin

  2 Svar

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hej Robin! Jag hoppas jag har förstått din fråga rätt: du vill läsa i snabbare takt än din klass på NA, Naturvetenskap.
  Jag har ett par förslag till dig:
  1. träna på Högskoleprovet http://studera.nu/hogskoleprov/infor-provet/ova-pa-gamla-prov/
  2. läsa Mattekurser på www.matteboken.se

  Det är alltid bra att kunna mer matte och genom att träna på högskoleprovet höjer du din allmän bildningsnivå + kan sedan genomföra HP med väldigt högt resultat som kommer att ge dig plats på en valfri högskoleutbildning.

  Du kan också på din skola ansöka om att få läsa en utökad kurs, det är en kurs utöver heltid = en extra kurs. Du kan läsa en extra kurs per läsår - t.ex. Det är en mycket bekvämare lösning både för dig och för din skola.
  Om en elev tentar av kurserna, innebär det stora logistiska problem för skolan - t.ex. om du tentar av Matte 2c i förväg, vad skall du göra när din klass läser den kursen? då läser du på egen hand Matte 3c och vill tenta av den och sedan när din klass läser Matte 3c, då är du redan klar med Matte 4 och 5 - och din skola måste kunna ge dig möjlighet att läsa på minst heltid under hela din gymnasietid - för att i fall du läser på mindre än heltid, har du inte rätt till Studiebidraget från CSN.

  Att förbereda tentor för enskilda elever kräver extra tid från läraren och eftersom skolan inte är skyldig att erbjuda detta mer i någon väldigt speciell situation /t.ex. om eleven har läkarintyg och svåra övriga omständigheter och "allt" hänger på att göra en tenta i en enda kurs - då brukar rektor avsätta extra lärartid för detta, men i fall många elever vill göra tentor av olika anledningar, så finns det inte de resurserna på skolan. Om du får tenta flera kurser, då kommer andra elever också kräva det ... det blir orättvist om en elev får göra tentor, men inte alla.
  Du har rätt att vända dig till Prövningsenheten - i vilken kommun som helst med frågan om du får tenta av kurserna. Det brukar kosta 500 kr. per prövning. I vissa kommuner ger man handledning, i andra - inte. Frågan är vad du skall göra sen, när samma kurser läses av din klass? Om du inte går på lektionerna, är de skolk och du blir av med Studiebidraget. Att kräva att din skola erbjuder dig andra kurser på exakt samma "håltimmar" (för dig blir det håltimmar) - kan du inte ... för att det är svårt att få schemat att gå ihop. Det kan bli en omöjlig situation - svårt för din skola och du blir både missnöjd och utan Studiebidrag.

  Därför råder jag dig att i första hand försöka följa undervisningen (läs framåt och även på djupet i alla ämnen) - så att du får A-betyg i alla kurser och vid sidan av skolan - öva på gamla Högskoleprov. Du kan också börja samla material till Gymnasiearbete som är en obligatorisk kurs i åk3. Jag skickar nu exempel på Gymnasiearbete på NA http://www.skolverket.se/polopoly_fs/1.181541!/Menu/article/attachment/NA2.pdf

  Och här http://www.skolverket.se/polopoly_fs/1.181525!/Menu/article/attachment/Introduktionstext%20gymnasiearbetet%20högskoleförberedande.pdf finner du introduktionstext till gymnasiearbete.

  En annan hemsida som kan vara av intresse för dig är http://www.ungaforskare.org/projektbanken
  och kanske även den här http://www.leijonhufvud.org/projektarbete/projektarbete-amnesforslag/

  Jag hoppas att någonting i mitt svar blir till hjälp för dig!
  Återkom om ngt. är oklart eller om du har andra frågor.
  Mvh Liselotte SYV
  Hej igen,
  du har rätt att göra prövning men kanske inte kostnadsfritt.
  De avgifter som är vanliga är 500 kr. per prövning och man får inte pengarna tillbaka om man ändrar sig sen och inte vill göra prövning eller om man får lägre betyg än man har förväntat sig.
  Att man alltid har rätt att göra prövning på Prövningsenheten /eller på komvux - om det är en mindre kommun och inte har en separat prövningsenhet... på komvux eller VIA KOMVUX/ är klart men villkor vad det gäller betalning, förberedelser mm. är olika i olika kommuner.
  Du kan göra prövning i en annan kommun men då blir det garanterat INTE gratis.
  I den egna hemkommunen kanske de inte tar betalt - i fall du gör prövning för första gången. Om man vill pröva i samma kurs igen - då brukar det väldigt sällan vara gratis. Oftast tas det avgift.

  Du kan se på olika kommuners hemsidor & jämföra villkor. Du kan kontakta flera olika prövningsenheter i olika kommuner med dina frågor. Det har du rätt till och jag rekommenderar att du gör det.

  Fortfarande tycker jag att det är "mindre bra" om du gör prövningar i de kurser som du kommer att ha på schemat nästa år. Gör prövningar i andra kurser i stället - t.ex. i Moderna språk 3 och 4. Du får Meritpoäng för dem. Du får meritpoäng för Engelska 7 också. Här kan du, om du vill, läsa vad som gäller för Meritpoäng: http://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser

  Bästa hälsningar
  Liselotte SYV
  • Robin Hej! tack för svar men jag undrar bara om prövningsenheten låter mig att tenta av den även om jag inte har ett F? det var oklart på deras hemsida.
  • Liselotte Jag skiver ett utökat svar till dig nu, OK? *L* :-)
  • Robin tack så mycket :D
  • Liselotte Vi på fragasyv.se är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till med studierna! Liselotte SYV på Fragasyv.se
  • Robin hej igen! jag har kollat runt men de säger att jag måste ha ett F för att få prövas? finns det ett sätt utan att ha fått F?
  • Milla Du kan göra prövning i en annan kommun än din hemkommun. Sök på kommunernas hemsidor /som ligger på pendlingsavstånd/ och mot avgift som oftast ligger på 500 kr. får man i vissa kommuner göra prövningar, oavsett om man har läst kursen förut. Du kan även fråga i din hemkommun om de kan rekommendera en annan kommun /som ligger nära/ där de vet att man kan göra prövningar utan att ha läst kursen förut. Lycka till! *L* :-)
  • Robin tack så mycket :)
  • Robin hej igen syv :) sorry att jag stör men ni råkar inte veta om någon kommun som låter folk göra det utan att ha fått F?
  • Milla Vilka kommuner ligger på pendlingsavstånd från dig? Annars så tillåter Göteborg att göra prövningar även utan att ha fått F tidigare och utan att man nödvändigtvis är skriven i Gbg. I alla fall var det så för några månader sedan. Jag kan se om det fortfarande är så men i fall det är för långt för dig att åka till Göteborg /först till en obligatorisk träff med handledaren och sedan för att göra prövning/ då passar inte det. Vilka kommuner ligger på pendlingsavstånd för dig? Mvh Milla SYV
  • Robin hej! i stort sätt alla vid Stockholm, men jag skulle kunna åka till Göteborg då jag tävlar där lite då och då och är van vid att åka.
  • Milla Jag skriver ett svar till dig och du kan läsa det om ca 10 min. OK?
  Läs alla kommentarer
  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Robin, se info- på http://goteborg.se/wps/portal/enhetskatalogen/!ut/p/b1/04_Sj9Q1MjA2MTU0tjQ31Y_Qj8pLLMtMTyzJzM9LzAHxo8ziAwy9Ai2cDB0N_N0NLQw8QwzMHE08vA3dg431c6McFQG2wqOZ/?id=1604

  och kontakta prövningsenheten i Göteborg.
  Så vitt vi vet, så gör de prövningar mot betalning - avgift 500 kr. per kurs och man behöver inte vara skriven i Göteborg.
  Jag skall även leta i kommunerna kring Stockholm. I fall jag hittar någon prövningsenhet som passar in på dina önskemål, hör jag av mig.
  Jag tror att det var en fråga på Fragasyv.se för några dagar sedan om prövningen i Täby och där hänvisar komvux till enskilda skolor men det är inte klart om man bör vara skriven i Täby eller ej.
  Jag återkommer om jag hittar ngt. passande för dig.
  Mvh Milla SYV
  • Robin tack så mycket :D
  • Anja jag har precis näst klart matte4 men skulle vilja göra en prövming på ma2. får jag göra det även om jag inte har ett F och hamnar jag i BI kvoten då?
  • Anja jag menar BII
  • Mikael Du får anmäla dig till prövningar, oavsett vilka betyg du har. Med det meritvärde du hade Innan prövning konkurrerar du i BI gruppen och med det högre meritvärdet - i BII.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • I 26 år

   Distans och heltid ?

   Hej Jag jobbar och studerar på deltid på distans komvux. Jag undrar är det möjligt att studerar heltid på distans?

   Anna SYV: Hej I.!Om komvux i din kommun kan erbjuda dig läsa på distans på heltid, så kan du göra det. Många studerar på heltid, på distans. Men vad komvux i just din kommun kan erbjuda vet inte... Läs hela svaret
  • Ida 18 år

   Ångest över fel val på sista året?

   Jag går sista året på handelsprogrammet, och vi har APL tre dagar i veckan. Jag har typ ångest varje gång jag vet att jag ska till min APL plats så får jag typ ångest. Jag har insätt nu att jag har valt fel program men jag pallar inte med att byta. Men jag skulle kunna tänka mig byta APL plats....

   Anna SYV: Hej Ida!inom handel finns många olika jobbmöjlighter. Det finns många yrken och många arbetsplatser även inom samma yrke och villkor och arbetsuppgifter behöver inte vara identiska eller ens... Läs hela svaret
  • Josefine 19 år

   Arkitektur utbildning eller dubbelexamen arkitektur och civilingengör?

   Hej! Jag går just nu ett tekniskt basår i hopp om att få behörighet att söka drömutbildningen arkitektur teknik på Chalmers till nästa höst. Problemet grundas i och med att jag inte har betygen som krävs för att bli antagen, och...

   Anna SYV: Hej Josefine!Genom att du studerar förbereder du dig också, samtidigt, till högskoleprovet. Högskoleprovet mäter hur allmänbildad och "duktig" man... Läs hela svaret
  • Marie 50 år

   Hur räknar man studietakt?

   Om jag vill en komvuxkurs 16 timmar/vecka, stämmer det att studietakten blir 40 % i och inte ger CSN? Hälsningar Marie

   Mikael SYV: Man måste veta hur många gymnasiala poäng kursen går på varje vecka. Halvtid är 10 gymnasiala poäng per vecka, heltid -20. 
  • Erika 21 år

   Vill hoppa av skolan?

   Hej Jag började första terminen på universitet och har verkligen inte skolmotivation så jag funderar på att hoppa av då jag hellre vill ta paus och fundera på vad jag egentligen vill läsa då jag inte känner mig helt hundra på denna utbildningen. Vilka alternativ har jag? Kan man liksom ta...

   Anna SYV: Hej Erika,Så länge du har studerat (alltså t o m det datumet som du avbryter studierna, men OBS! CSN räknar i hela veckor - så om du hoppar av från fredag, så har du inte rätt till... Läs hela svaret
  • Tian 19 år

   Kan man återuppta utbildning efter studieavbrott ?

   Hej! Jag studera som ämneslärare nu i Malmö universitet på första termin. Men nu vill jag ta en paus för att plugga till högskoleprovet och kanske ansöka till ett annat program, men Jag vet inte vilken ska jag ansöka till Studieuppehåll...

   Anna SYV: Hej Tian,om man är antagen till ett program på ett svenskt universitet eller på en högskola och behöver pausa sina studier har man möjlighet att ansöka om... Läs hela svaret
  • Marie 23 år

   Utbildning utan laborationer?

   Hej! Finns det någon utbildning som involverar kemi, matte, fysik eller biologi men som inte har några (eller i alla fall inte många) laborationer? Jag avskyr verkligen laborationer och som det ser ut just nu, har min utbildning 3-5 stycken varje-varannan månad. Det är så svårt för...

   Anna SYV: Hej Marie!jag har svårt att tro att utbildning inom det område som du nämner i din fråga skulle vara helt utan laborationer. Du skriver om att du kan acceptera utbildning med färre laborationer, men de... Läs hela svaret
  • Mina 19 år

   Kan jag bli civilingenjör?

   Hej! Jag undrar om jag kan läsa byggingenjör och bli högskoleingenjör (alltså bara läsa 3år) och sedan läsa master och bli civilingenjör?

   Julia SYV: Hej Mina,den säkra vägen till yrket Civilingenjör är via civilingenjörsprogrammet, som är en 5-årig utbildning. Vilka masterprogram som kommer erbjudas om 3 år är det ingen idag som... Läs hela svaret
  • Mina 19 år

   Hur blir jag behörig?

   Hej! Jag vill studera till landskapsarkitekt men läste teknik på gymnasiet. Jag läste fysik 1&2 och kemi 1 men saknar biologi 1. Jag behöver biologi 1 för att bli behörig till landskapsarkitekt. Nu undrar jag vad som är bästa alternativet för mig för att bli behörig till landskapsarkitekt?

   Julia SYV: Hej Mina,om behörighet vad gäller naturvetenskapliga ämnen beskrivs så här Naturkunskap 2 eller fysik1a, kemi1 och biologi1, och du har godkända betyg i fysik1a och kemi1, så kan du antingen... Läs hela svaret
  • Benjamin 20 år

   Matematik 5 på komvux?

   Hej, jag har tänkt på att kanske läsa enbart matematik 5 på komvux för att öka mitt meritpoäng så jag kan garantera en plats på en civilingenjörsutbildning. På gymnasiet läste jag Moderna språk 3 och Eng 7 och har därför +1,5 meritpoäng men matte 5 kan ge mig 1 poäng till om jag förstått...

   Julia SYV: Hej Benjamin,antagningsgränserna kan gå upp och ner. Ingen vet exakt hur högt meritvärde kommer krävas för att komma in nästa gång. Sedan är det också bra att kunna mer matte och... Läs hela svaret
  • Nellie 19 år

   Är det lönt att endast läsa en delkurs?

   Hej, Jag har bestämt mig för att hoppa av ett kandidatprogram på universitetet som jag påbörjade nu i slutet av augusti. Jag är på min första delkurs just nu (10hp) och undrar om det finns några fördelar med att läsa den klart?...

   Julia SYV: Hej Nellie,jag råder dig prata med Studievägledare på ditt program. Vad jag vet, så kan inte delkurser tas in i kandidatexamina. Kanske kan det vara en fördel att du i din CV har... Läs hela svaret
  • Mohamed 21 år

   Hjälp komvux betyg?

   Hej jag läste kemi 1 i gymnasiet och fick betyget F för att jag missa den sista inlämningsuppgiften. Nu läser jag kemi 1 på komvux distans och undrar ifall det går att lämna in de delmoment som jag redan fått betyg i och bara göra det som jag har missat i kursen. Jag vill enbart få E i kursen. Mvh

   Julia SYV: Hej Mohamed,frågor om betygssättningen besvaras av lärare i respektive ämne. Studie- och yrkesvägledare har ingen utbildning i betygssättningen. Hur läraren kommer bedöma dina... Läs hela svaret
  • Edith 18 år

   Gått fel gymnasieutbildning i 3 år, vill bli lantbrukare, är det kört?

   Hej, jag är nu inne på mitt sista gymnasieår, jag har bytt från häst, till djurvård till hundinriktning. I ettan var jag verkligen galen i hästar och i tvåan försvann det intresset. därför bytte jag till djurvård, men det passade mig inte heller, så jag bytte till hundinriktning tätt in på. Jag...

   Liselotte Johansson: Hej Edith,T o m det året du fyller 19 år kan du fortfarande söka om till år1 på gymnasiet. Om du fyller 19 år under året 2022, kan du söka... Läs hela svaret
  • Maher 21 år

   Får man söka något annat program igen efter ett studieavbrott?

   Hej! Jag tänker göra ett studieavbrott från det program som jag läser nu i Högskolan. Så det som jag har läst att ifall man har bra eller rimliga skäl till varför man inte kan fortsätta studera så får man ta studieavbrott med...

   Liselotte Johansson: Hej Maher,alla får söka alla utbildningar som de vill gå och om de är behöriga - konkurrera om studieplats. Och detta oavsett vilka utbildningar de läste... Läs hela svaret
  • Ali 22 år

   Hur många poäng behöver jag egentligen?

   Jag är så förvirrad just nu. Jag förstår inte hur många poäng det är jag behöver? Jag har läst mer än 2500 poäng på Gymnasiet, men fick väldigt många F i ämnena. Hur blir det nu? Utbildningen jag vill...

   Liselotte Johansson: Hej Ali,om du vill komma in på en svensk högskoleutbildning behöver du få Grundläggande behörighet + många utbildningar kräver även Särskild behörighet. Jag... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga