Robin 24 år
  Hej Syv!

  Mitt namn är Robin och jag går just nu i ettan i Natur-Natur.
  Jag gick förra året på sambeteende, men fann att det inte passade mig.
  Jag är extremt understimulerad och skulle gärna vilja börja tenta av 2:ans
  ämnen då jag har studerat de med mina vänner (som går i tvåan medans jag
  går i ettan) och tror att jag definitivt kan få bra betyg där, men problemet är att
  i min nuvarande skola så gillar de inte att man tentar av ämnen så jag sitter och gör
  knappt någonting i skolan. Finns det fler sätt att göra detta på? Jag såg att någon fick
  tips om att man kunde göra det, men tyvärr så är jag inte 20 år.
  Tack på förhand
  Robin

  2 Svar

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hej Robin! Jag hoppas jag har förstått din fråga rätt: du vill läsa i snabbare takt än din klass på NA, Naturvetenskap.
  Jag har ett par förslag till dig:
  1. träna på Högskoleprovet http://studera.nu/hogskoleprov/infor-provet/ova-pa-gamla-prov/
  2. läsa Mattekurser på www.matteboken.se

  Det är alltid bra att kunna mer matte och genom att träna på högskoleprovet höjer du din allmän bildningsnivå + kan sedan genomföra HP med väldigt högt resultat som kommer att ge dig plats på en valfri högskoleutbildning.

  Du kan också på din skola ansöka om att få läsa en utökad kurs, det är en kurs utöver heltid = en extra kurs. Du kan läsa en extra kurs per läsår - t.ex. Det är en mycket bekvämare lösning både för dig och för din skola.
  Om en elev tentar av kurserna, innebär det stora logistiska problem för skolan - t.ex. om du tentar av Matte 2c i förväg, vad skall du göra när din klass läser den kursen? då läser du på egen hand Matte 3c och vill tenta av den och sedan när din klass läser Matte 3c, då är du redan klar med Matte 4 och 5 - och din skola måste kunna ge dig möjlighet att läsa på minst heltid under hela din gymnasietid - för att i fall du läser på mindre än heltid, har du inte rätt till Studiebidraget från CSN.

  Att förbereda tentor för enskilda elever kräver extra tid från läraren och eftersom skolan inte är skyldig att erbjuda detta mer i någon väldigt speciell situation /t.ex. om eleven har läkarintyg och svåra övriga omständigheter och "allt" hänger på att göra en tenta i en enda kurs - då brukar rektor avsätta extra lärartid för detta, men i fall många elever vill göra tentor av olika anledningar, så finns det inte de resurserna på skolan. Om du får tenta flera kurser, då kommer andra elever också kräva det ... det blir orättvist om en elev får göra tentor, men inte alla.
  Du har rätt att vända dig till Prövningsenheten - i vilken kommun som helst med frågan om du får tenta av kurserna. Det brukar kosta 500 kr. per prövning. I vissa kommuner ger man handledning, i andra - inte. Frågan är vad du skall göra sen, när samma kurser läses av din klass? Om du inte går på lektionerna, är de skolk och du blir av med Studiebidraget. Att kräva att din skola erbjuder dig andra kurser på exakt samma "håltimmar" (för dig blir det håltimmar) - kan du inte ... för att det är svårt att få schemat att gå ihop. Det kan bli en omöjlig situation - svårt för din skola och du blir både missnöjd och utan Studiebidrag.

  Därför råder jag dig att i första hand försöka följa undervisningen (läs framåt och även på djupet i alla ämnen) - så att du får A-betyg i alla kurser och vid sidan av skolan - öva på gamla Högskoleprov. Du kan också börja samla material till Gymnasiearbete som är en obligatorisk kurs i åk3. Jag skickar nu exempel på Gymnasiearbete på NA http://www.skolverket.se/polopoly_fs/1.181541!/Menu/article/attachment/NA2.pdf

  Och här http://www.skolverket.se/polopoly_fs/1.181525!/Menu/article/attachment/Introduktionstext%20gymnasiearbetet%20högskoleförberedande.pdf finner du introduktionstext till gymnasiearbete.

  En annan hemsida som kan vara av intresse för dig är http://www.ungaforskare.org/projektbanken
  och kanske även den här http://www.leijonhufvud.org/projektarbete/projektarbete-amnesforslag/

  Jag hoppas att någonting i mitt svar blir till hjälp för dig!
  Återkom om ngt. är oklart eller om du har andra frågor.
  Mvh Liselotte SYV
  Hej igen,
  du har rätt att göra prövning men kanske inte kostnadsfritt.
  De avgifter som är vanliga är 500 kr. per prövning och man får inte pengarna tillbaka om man ändrar sig sen och inte vill göra prövning eller om man får lägre betyg än man har förväntat sig.
  Att man alltid har rätt att göra prövning på Prövningsenheten /eller på komvux - om det är en mindre kommun och inte har en separat prövningsenhet... på komvux eller VIA KOMVUX/ är klart men villkor vad det gäller betalning, förberedelser mm. är olika i olika kommuner.
  Du kan göra prövning i en annan kommun men då blir det garanterat INTE gratis.
  I den egna hemkommunen kanske de inte tar betalt - i fall du gör prövning för första gången. Om man vill pröva i samma kurs igen - då brukar det väldigt sällan vara gratis. Oftast tas det avgift.

  Du kan se på olika kommuners hemsidor & jämföra villkor. Du kan kontakta flera olika prövningsenheter i olika kommuner med dina frågor. Det har du rätt till och jag rekommenderar att du gör det.

  Fortfarande tycker jag att det är "mindre bra" om du gör prövningar i de kurser som du kommer att ha på schemat nästa år. Gör prövningar i andra kurser i stället - t.ex. i Moderna språk 3 och 4. Du får Meritpoäng för dem. Du får meritpoäng för Engelska 7 också. Här kan du, om du vill, läsa vad som gäller för Meritpoäng: http://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser

  Bästa hälsningar
  Liselotte SYV
  • Robin Hej! tack för svar men jag undrar bara om prövningsenheten låter mig att tenta av den även om jag inte har ett F? det var oklart på deras hemsida.
  • Liselotte Jag skiver ett utökat svar till dig nu, OK? *L* :-)
  • Robin tack så mycket :D
  • Liselotte Vi på fragasyv.se är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till med studierna! Liselotte SYV på Fragasyv.se
  • Robin hej igen! jag har kollat runt men de säger att jag måste ha ett F för att få prövas? finns det ett sätt utan att ha fått F?
  • Milla Du kan göra prövning i en annan kommun än din hemkommun. Sök på kommunernas hemsidor /som ligger på pendlingsavstånd/ och mot avgift som oftast ligger på 500 kr. får man i vissa kommuner göra prövningar, oavsett om man har läst kursen förut. Du kan även fråga i din hemkommun om de kan rekommendera en annan kommun /som ligger nära/ där de vet att man kan göra prövningar utan att ha läst kursen förut. Lycka till! *L* :-)
  • Robin tack så mycket :)
  • Robin hej igen syv :) sorry att jag stör men ni råkar inte veta om någon kommun som låter folk göra det utan att ha fått F?
  • Milla Vilka kommuner ligger på pendlingsavstånd från dig? Annars så tillåter Göteborg att göra prövningar även utan att ha fått F tidigare och utan att man nödvändigtvis är skriven i Gbg. I alla fall var det så för några månader sedan. Jag kan se om det fortfarande är så men i fall det är för långt för dig att åka till Göteborg /först till en obligatorisk träff med handledaren och sedan för att göra prövning/ då passar inte det. Vilka kommuner ligger på pendlingsavstånd för dig? Mvh Milla SYV
  • Robin hej! i stort sätt alla vid Stockholm, men jag skulle kunna åka till Göteborg då jag tävlar där lite då och då och är van vid att åka.
  • Milla Jag skriver ett svar till dig och du kan läsa det om ca 10 min. OK?
  Läs alla kommentarer
  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Robin, se info- på http://goteborg.se/wps/portal/enhetskatalogen/!ut/p/b1/04_Sj9Q1MjA2MTU0tjQ31Y_Qj8pLLMtMTyzJzM9LzAHxo8ziAwy9Ai2cDB0N_N0NLQw8QwzMHE08vA3dg431c6McFQG2wqOZ/?id=1604

  och kontakta prövningsenheten i Göteborg.
  Så vitt vi vet, så gör de prövningar mot betalning - avgift 500 kr. per kurs och man behöver inte vara skriven i Göteborg.
  Jag skall även leta i kommunerna kring Stockholm. I fall jag hittar någon prövningsenhet som passar in på dina önskemål, hör jag av mig.
  Jag tror att det var en fråga på Fragasyv.se för några dagar sedan om prövningen i Täby och där hänvisar komvux till enskilda skolor men det är inte klart om man bör vara skriven i Täby eller ej.
  Jag återkommer om jag hittar ngt. passande för dig.
  Mvh Milla SYV
  • Robin tack så mycket :D
  • Anja jag har precis näst klart matte4 men skulle vilja göra en prövming på ma2. får jag göra det även om jag inte har ett F och hamnar jag i BI kvoten då?
  • Anja jag menar BII
  • Mikael Du får anmäla dig till prövningar, oavsett vilka betyg du har. Med det meritvärde du hade Innan prövning konkurrerar du i BI gruppen och med det högre meritvärdet - i BII.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Klara 21 år

   Psykologprogrammet?

   Hej! Jag skulle vilja läsa till psykolog. Har sett att det krävs höga meritpoäng för att lyckas komma in. Jag har 17 antal meritpoäng. Om jag ska läsa upp mina betyg vilka ska jag satsa på att läsa upp för att höja poängen mest? Har lägre betyg i matte och moderna språk samt ledarskap och...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • sara 6 år

   jag går i vård och vill inte jobba med äldre eller torka nedre?

   Hej syv jag går i andra året, går i vård och omsrog och vill inte jobba med gamlingar eller akut vård. Jag vill helst inte jobba med något som har med nedre hygien, Vet du vad det finns för jobb man kan jobba med som inte krävs efter gymnasieutbildning eller som har med nedre och göra? finns...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Anna 22 år

   när måste komplettering av betyg vara klart?

   Hej, jag har en fråga angående ansökan till universitetet. Ansökningen är ju mellan 15 mars-15 april, men om jag håller på att komplettera och höja betyg via komvux och inte får mitt slutbetyg förens i maj typ, kommer det räknas in då? Eller måsta all komplettering vara klar innan 15 april?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Elin 18 år

   Antagning till psykologprogrammet?

   Hej bästa SYV! Min största dröm är att komma in på psykologprogrammet, men mina gymnasiebetyg är inte tillräckliga. Jag vet om att man kan gå till Komvux och plugga upp betygen, men för psykologprogrammet behöver man få A på allting, vilket därför inte heller kommer att funka. Jag vet att man...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • susanne 21 år

   kan jag läsa historia 2a direkt efter hirstoria 1a1?

   hej! jag har läst in historia 1a1 på komvux och undrar nu om jag skulle kunna hoppa över historia 1a2 och gå direkt till historia 2a på gymsanie nivå komux.

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • lau 20 år

   Avbrott i en prövning?

   Hej jag höll på med en prövning på distans via NTI som hade slutdatum den 5 mars. Men eftersom jag varit sjuk och sängliggandes kom jag överens med läraren om att uppgifterna skulle lämnas in nästa vecka då jag blivit frisk igen. Men...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Gerda 20 år

   Lokförarutbildning??

   Hej jag undrar vilka skolor är det som har lokförarutbildning, jag har hittat tre stycken är det bara tre? Samt undrar jag om jag söker både till lokförare och tex socionom. Kan jag komma in på båda? För att som jag fatta högskolan/universitet och yrkeshögskolor är två olika saker och man kan ...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Alm 20 år

   Masterprogram efter 3årigt program?

   Hej! Jag har en generell fråga om hur antagningen på masterprogram fungerar. Jag har förstått att olika masters ställer olika krav och att man konkurrerar om plats mrd sina högskolebetyg. Det jag undrar är vad som händer om jag t.ex. läser ett...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Emelie 25 år

   Vad menas med Ma3b alternativt Ma3c?

   Hej. Kikar på möjligheten att kanske söka in till landskapsarkitekt. På deras hemsida står följande under behörighet: Förutom grundläggande behörighet för högskolestudier, krävs särskild behörighet enligt områdesbehörighet 3: • Matematik C • Naturkunskap B (alternativt Fy A, Ke A, Bi...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Mariam 25 år

   gymnasiearbete?

   jag har läst barn och fritids programet på gymnasiet och det behövs gymnasiearbete för slutbetyg eller gymnasie examen och det finns inte gymnasiearbete på barn och fritid vilken gymnasiearbete passar till barn och fritids? jag tänkte på samhällsvetenskap gymnasiearbete om jag läser den kommer...

   Anna SYV: Hej Mariami ett Slutbetyg får inte kursen gymnasiearbete ingå.I Examensbeviset är det däremot en Obligatorisk kurs som måste ingå med godkänt betyg. Så jag gissar på att det är... Läs hela svaret
  • Wilma 21 år

   Skillnader förskollärare och grundskollärare F-3?

   Hej! Jag ska plugga till hösten och velar mellan om jag vill bli förskollärare eller grundskollärare F-3. Vad skulle ni rent spontant säga att jag ska tänka på vid valet? Jag förstår att det är svårt för er att svara på, men...

   Anna SYV: hej Wilma, du har rätt i att det är mycket svårt att ge råd när du står i valet och kvalet mellan de 2 rätt så "liknande" yrken: Förskollärare... Läs hela svaret
  • bella 20 år

   Höja merit efter gymnasiet?

   Jag har redan tagit studenten och gick ut med 18.2 ungefär men hade behövt ha 19.2 för att komma in på den utbildningen jag vill, är det värt att plugga upp betygen nu i efterhan eller satsa på högskolaprovet? Och har D i några ämnen...

   Anna SYV: Hej Bella!Man kan både göra högskoleprovet och samtidigt försöka få upp sitt meritvärde. Det behöver inte vara det ena Eller det andra, utan du kan göra Både och, samtidigt.... Läs hela svaret
  • Anderas 19 år

   Ekonomutbildning och redovisningsekonom?

   Hej! Jag är rätt så intresserad vad redovisning och revison är och vill gå det på universitet/högskola. Men vad är skillnaden att gå redovisningsekonom på en yrkeshögskola och ekonomprogrammet med inriktning redovisning? Exempel...

   Mikael SYV: Hej!en yrkeshögsoleutbildning som du länkar till är på 2 år och leder till yrkeshögskoleexamen, som är kvalificerad utbildning på Eftergymnasial nivå men inte en... Läs hela svaret
  • Alexander 22 år

   Vad krävs för att bli elektriker lärling?

   Hej. Har nyss pluggat färdigt till elektriker på en vuxenutbildning med godkänt i alla ämnen som vi hade. Har dock inte godkänt i matte 1a. Kommer det blir problem på grund av det? Är just nu elektriker praktikant. Kommer jag kunna få ett...

   Anna SYV: hejsan, jag tycker man bör utgå från information på ecy.com/bli-elektriker/utbildning/utbildning-till-elektriker-inom-vux men exakt svar på frågan om det är helt... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga