Cleo

  Hej! Hur ska man kunna söka tjänstledigt för heltidsstudier under hela programmet, när datumen ännu inte är satta? Har ni någon aning om hur man då går till väga? Om man söker terminsvis blir man ju arbetsskyldig mellan terminerna och eftersom en arbetsgivare kan skjuts upp ens ansökan i 6 månader, så måste man skicka in i tid! Hur gör man för att få det så bra som möjligt?

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej,
  försök ta reda på terminstiderna, i alla fall på datumet för terminsstart (fråga utbildningsanordnaren om det). Och då ansöker du om tjänstledighet från det datumet (när du tror terminsstart kommer att ligga). 
  Om du är medlem i någon fackförening kan du samråda med facket (som bör kunna bistå med juridisk hjälp). 
  Din arbetsgivare har förmodligen egen erfarenhet av att bevilja tjänstledighet för studier (du är förmodligen inte den första som ansöker om det hos din arbetsgivare); de som jobbar på personalavdelningen hos din arbetsgivare bör därför kunna svara på dina frågor, i annat fall kan de ta reda på svaret innan de svarar dig.
  Vi på FRåGA SYV har ingen egen expert på frågor om tjänstledighet. 
  Vi kan därför endast ge dig mycket allmänna råd och tips i den frågan, t.ex upplysa om följande: Enligt Studieledighetslagen har man rätt till tjänstledighet för studier om man har varit anställd hos samma arbetsgivare de senaste sex månaderna eller om man sammanlagt varit anställd i minst 12 månader under de senaste två åren (så kallad kvalificeringstid). 
  Hänvisning/lästips: Lag (1974:981) om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning.

  Studie- och yrkesvägledare

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga