Jacob
  Hej!
  Jag anmälde mig nyligen till en prövning inom kulturhistoria 2b via Hermods. Jag försökte nyligen att komma i kontakt med min ansvariga prövningslärare för att få vidare information kring prövningens upplägg och för att få klarifikationer om provet kommer ske skriftligt, muntligt, i flera delar osv. i andra ord, diverse information om prövningen som ska finnas tillänglig

  Det framkom att denna lärare inte kunde ge mig svaren som jag sökte kring denna prövningsform och jag står nu utan någon vetskap om hur prövningen kan komma att se ut eller vad som möjligen komma skall. Nedan har jag kopierat det meddelande som jag skrev till min prövningslärare. Jag har även kontaktat den prövningsansvariga inom Hermods utan större framgång.

  Tack på förhand!

  "Jag tänkte bara fråga om mer specifika detaljer kring prövningens upplägg, kommer det delas upp i flera delar, kommer det komma några specifika frågor eller är de generella? Jag önskar erhålla så mycket information kring prövningens innehåll som du har möjlighet att ge mig, så att jag kan förbereda mig inför prövningen så effektivt som möjligt."
  • Milla : Var anmälde du dig till prövningen, alltså är det komvux i någon kommun (i så fall vilken) som gav uppdrag till Hermods att genomföra prövningar? Du bör klaga dit där "frågan ligger" ... skicka gärna länk till sidan där du anmälde dig till prövningen.
  • : Jag anmälde mig via Luleå kommuns komvux som sedan lämnade över det till Hermods då det ämnet var utanför komvux verksamhet: https://www.lulea.se/utbildning--forskola/vuxenutbildning/provning.html
  • SYV-besökare : 0920-45 63 23 - tel.nr till administratör på komvux i Luleå, som ansvarar för prövningar. Hon kanske kan visa dig att info finns på någon sajt (webbplats) eller så fråga henne vilken rektor som du ska klaga till vad gäller prövningar via komvux i Luleå. Lycka till!

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej Jacob,
  vi på FRåGA SYV beklagar det som händer när du försöker få svar på frågan om innehåll i prövningen och om upplägget mm.
  Jag är SYV alltså inte lärare i historia (eller i ngt annat ämne) så jag kan inte svara på hur upplägget och genomförandet av prövningen kommer se ut.

  Det jag kan försöka hjälpa med är följande tips:
  Se info på skolverket.se/undervisning/gymnasieskolan/Historia - om den aktuella kursen (innehåll och betygskriterier);
  se på den sidan där du anmälde dig till prövningen och även på hermods webbplats - om du någonstans hittar den info som du vill få (det kan ibland vara svårt att hitta men den kanske ändå finns ...);
  fortsätt kontakta de ansvariga - både på hermods och på det "stället" där du anmälde dig, t.ex kanske är det via komvux som din anmälan gick (om komvux ger uppdrag till Hermods att genomföra prövningar, då är det komvux som är ytterst ansvarig).

  Så här brukar prövningar i kurser i historia gå till (kan dock tyvärr inte lova att just exakt så kommer det bli även för dig):
  skritligt prov
  - efter ett par veckor: muntligt prov (frågor till det muntliga provet skriver läraren utifrån de svar du ger på den skriftliga delen, alltså unika frågor, just för dig).
  Sedan är det läraren och en medbedömare (ännu en annan lärare) som tillsammans betygsätter och du får svar vilket betyg på prövningen du får.

  Studie- och yrkesvägledare

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga