Lydia.m

  Hej! Jag har sökt juristprogrammet på Uppsala Universitet till hösten och kommer troligen bli antagen och tacka ja. Skulle gärna börja plugga i höst men det finns dock en stor möjlighet att jag vill göra ett avbrott nästa sommar, under en termin eller ett år för att bo utomlands men har förstått att man sällan får studieuppehåll med platsgaranti med enda anledningen att resa. Om jag då gör ett studieavbrott men vill fortsätta där jag var när jag kommer tillbaka, hur ser möjligheterna då ut? Kan jag bli antagen igen så länge jag har tillräckligt bra merit eller blir det svårt på grund av brist på platser? Vad gör jag i så fall och går det att ansöka till juristprogrammet på andra universitet i andra städer? Vill att det året jag har pluggat på Uppsala ska räknas in i så fall, hur fungerar det?

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej!
  Det fungerar så att du har rätt att söka till alla utbildningar och om du kommer in genom konkurrens ansöker du sedan om Tillgodoräknande av tidigare utbildning. De kurserna du redan har godkända betyg i behöver du inte läsa igen. Du borde i så fall bli "uppflyttad" till den terminen där kurserna ingår som du ännu inte har läst. 
  En annan möjlighet kan finnas också - du kan samtidigt som du söker via www.antagning.se - även kontakta institutionerna och fråga om de har ledig plats i den terminen som är nästkommande termin för dig... t.ex om du har klarat av alla kurser med godkända betyg i två terminer, frågar du i så fall om det finns ledig plats i termin 3 och om ledig plats finns (på grund av avhopp) då kan du ha viss chans att bli antagen. Konkurrensen om ledig plats kan uppstå (ofta på grund av att studerande vill byta ort). 
  Så, om du kör båda spåren samtidigt - både söker via Antagning.se och även kontaktar alla de lärosäten där du kan tänka dig vilja läsa, så har du goda chanser att få plats i en "passande termin" men det finns inte några garantier att ge på förhand.

  Studie- och yrkesvägledare
  • Lydia.m : Okej då förstår jag, tack Milla för hjälpen!
  • Milla : Lycka till!

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga