Aleksandra
  Hej!

  Jag tog gymnasieexamen från humanistiska programmet 2017 och började 2018 plugga enskilda gymnasiekurser på Komvux för att bli behörig till läkarprogrammet (kemi 1 och 2, biologi 1 och 2, fysik 1 och 2, matte 2,3,4). Jag blev idag klar med alla kurser och ansökte till läkarprogrammet (börja på HT) under ansökningsperioden. Detta innebär att jag sätts i urvalsgrupp B2. Jag har bra betyg från gymnasiet (9 st A, 15 st B, 2 st C + gy.arbete) och bra betyg från Komvux + full merit.

  Nu till frågan: Hur funkar betygsurvalet i B2? Jag har betydligt mer godkända poäng än 2500 (eftersom jag totalt läst 35 ämnen), vilka ämnen förutom de obligatoriska naturämnena kommer att väljas in i mitt meritvärde? Kommer betyg väljas så att det är mest gynnsamt för mig, tex att man väljer så många A som man får plats med poängmässigt och sen fyller på med B tills man nått 2500 poäng?

  Tack på förhand!

  1 Svar

  Julia SYV på FrågaSYV

  Ditt meritvärde kommer att räknas så här: alla betyg från ditt Examensbevis, förutom gymnasiearbete - räknas in. Sedan räknas det också in betygen i fysik2, kemi2, biologi2 och matemtik 4. Snittet av de betygen (alla kurser från examensbevis, förutom GA, + de kurser som krävs för särskild behörighet) utgör ditt Jämförelsetal.
  Till jämförelsetalet plussar man på meritpoängen, om du har några. Du skriver i din fråga "full merit", det tolkar jag som att du har 2,5 meritpoäng.
  Så, i så fall plussar man på 2,5 till Jämförelsetalet och så får man fram Meritvärde.
  Och eftersom du blev behörig genom en komplettering, prövas du endast i BII, kompletteringsgruppen.
  Om du sedan innan även har resultat av högskoleprovet, prövas du även i HP-urvalet.
  Vänligen
  Julia syv

  • :

   Tack för svar! Men ansöker man inte med bara 2500 poäng? Just nu kommer jag upp i 3300 poäng.

  • Anna : Man konkurrerar med sitt MERITVÄRDE. och det är summa av Jämförelsetalet + ev.meritpoängen. Jämförelsetal beräknas på alla de kurser som ingår i examensbevis (förutom GA, gymnasiearbete) + de kurser som krävs för särskild behörighet. Om du på komvux läste kemi 1 och kemi2 men det är ju endast kemi 2 (och inte kemi1) som krävs för särskild behörighet, då kommer nedast betyget i just kemi2 räknas in. På samma sätt kommer betygen i fysik2, matmatik4 och biologi2 (men inte betygen i de lägre kurserna i samma ämne) räknas in i ditt jämförelsetal. Matematik1 kommer räknas in för att det är en kurs i ditt examensbevis, men betygen i matte 2 och 3 kommer inte räknas in.
  • Anna : Du behörig inte själv räkna på dina betyg. Se bara till att Antagning.se har alla dina betyg tillgängliga. Då räknar antagning.se in de betygen som Måste räknas in + av de som får räknas in, endast de som kommer höja ditt jämförelsetal/meritvärde. Det finns all anledning att se till att antagning.se får tillgång till alla dina betyg. I de fall där det är möjligt att räkna på olika sätt, räknar antagning.se till din fördel.
  • : Tack för svar! Du får ursäkta, men jag förstår inte riktigt vad du menar med "... +av de som får räknas in, endast de som kommer höja ditt jämförelsetal/meritvärde." Vilka kurser skulle det isåfall kunna röra sig om, i mitt fall, som kan höja mitt meritvärde?
  • Anna :

   Vi känner inte ditt fall så bra. Jag vet t.ex inte för vilka kurser du får meritpoäng. Eller om du planerar i framtiden läsa ännu fler kurser eller göra prövningar. T.ex när du nu har max i merit, som är 2,5 men läser t.ex matematik 5 eller matematik specialisering, som "i princip ger meritpoäng" men inte för dig som redan har max-meritpoäng. Men om du för en sådan kurs som skulle gett dig meritpoäng, om inte du redan hade max, får ett betyg som är högre än ditt jämförelsetal, då höjer inräknandet av det betyget ditt jämförelsetal och med det också ditt meritvärde. Och då räknar Antagning.se in betygen i sådana kurser som "får räknas in" pga de ger meritpoäng (i princip, men inte för dig - för att ingen kan få mer än Max ju). :) Reglerna är krångliga, men i alla de fall där det går att inkludera ngn kurs eller inte göra det - så agerar antagning.se till din fördel, alltså räknar in de kurser som "får räknas in" OM DE HÖJER ditt meritvärde.

  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga