Rikard 31 år
  Hej SYV, och tack för en bra plats att ställa sådana här frågor på!

  Jag har haft ett livslångt intresse (och därmed hobby) inom teknologi/data/IT, och har länge funderat på en civilingenjörsutbildning inom detta område.

  Som människa har jag däremot många egenskaper som jag tror hade gjort sig gott inom psykologins värld.
  Jag har väldigt lätt för att sätta mig in i andra människors situationer med tankar, känslor och anledningar till dessa (kort sagt väldigt empatisk), jag kan också ofta få en bra uppfattning om dynamiken mellan två (eller flera) personer efter lite observation (vem som har vilken roll, vem som gillar/ogillar vem osv.). Exemplen är flera men jag tror ni förstår ungefär vad jag menar.

  Lite luddigt att förklara kände jag nu när jag skulle formulera ner det, men jag hoppas huvudpoängen framgår.

  Jag har väldigt länge varit inne på det här att utbilda mig inom IT, fram tills väldigt nyligen faktiskt då jag började tänka lite bredare (och kanske lite utanför det som varit min "box").
  Nu resonerar jag som så att som yrkeskarriär kanske det vore smart att ägna sig åt det man är mer "skapt" för, så att säga.
  Ska tillägga också att jag finner psykologi och speciellt vissa områden inom det otroligt fascinerande, så intresset finns definitivt inom detta ämne också.
  Min hobby inom teknik osv. kan jag ju fortfarande behålla som just hobby, samt att det finns en liten rädsla också att denna hobby/intresse skulle förlora sin charm eller helt enkelt bli "för mycket" om det blev en heltidssysselsättning, och att det skulle sluta med att jag inte alls trivs med mitt jobb.
  Då båda utbildningarna är på fem år känns det lite långt att prova på båda för att se vad man gillade bäst :)

  Aningen djup och filosofisk fråga kanske, men hoppas den kan leda till lite givande diskussion och svar här! :)

  Med vänlig hälsning
  Rikard

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Rikard!
  Du ställer en intressant och viktig fråga men som också är mycket svårbesvarad. Även om du har beskrivit dig ganska ingående, så känner inte jag eller någon av mina kollegor, dig. Om jag förstår dig rätt så är det mycket viktigt för dig att trivas inom valt yrke. Du skriver i din fråga om att du tror att din hobby inom teknologi/IT-data kanske skulle bli "lidande" inom arbetslivets strikta ramar och du kanske vill ha din hobby "i fred", så att du kan utöva det som fritidsintresse (när du vill, hur du vill), vilket jag definitivt kan se en poäng i. :)
  Det känns med det som om du redan har svarat på din fråga: det lutar åt att du vill som ditt yrke välja Psykologi. Du kanske känner till att Psykolog är i Sverige ett yrke där socialstyrelsen utfärdar legitimation och man måste ha examen från psykologprogrammet för att kunna, i Sverige, jobba som psykolog. Är du behörig till psykologprogrammet? har du ansökt till den utbildningen nu till hösten? Eller planerar du söka senare? Du kan också kika på "liknande yrken", som inte kräver psykologexamen - man blir alltså inte en Psykolog, men man läser ganska mycket psykologi inom de utbildningarna också: Psykologilärare och Psykologisk coach.
  Du kanske också kan bli intresserad i något av följande yrken:
  Ungdomscoach
  Motivationspedagog
  Kurator

  • Rikard

   Hej Anna och tack för ett jättebra svar!

   Ja att hitta ett yrke som man trivs med är otroligt viktigt för mig (drömmen vore ju att hitta något där man så fort man vaknar bara vill iväg och sätta igång med, och sen nästan inte vilja gå därifrån).
   Och ja du har lite rätt i att jag redan (nästan) svarat på frågan angående vilket alternativ att välja då det faktiskt lutar åt psykologin för tillfället, det jag var ute efter var väl mer om någon hade någon erfarenhet eller annat att tillägga angående att välja mellan något inom intresse kontra något man har personliga egenskaper för.

   Du förstår säkert vad jag menar om jag säger att på vissa personer ser/märker man verkligen att dom är som gjorda för det yrke dom utövar. Dom där som inte bara har sin utbildning att "röra sig" på utan även den där lilla personliga touchen som gör att dom sticker ut.

   Ja jag är behörig till psykologprogrammet, blev lite förvånad faktiskt över dom låga behörighetskraven, jag trodde man skulle ha behövt läsa bland annat psykologi och andra "nära" ämnen i gymnasiet för det men icke!
   Under gymnasiet såg jag även till att bli behörig till civilingenjörsutbildningarna, så nu handlar det bara om själva valet.
   Jag har inte ansökt nu till hösten (då jag inte varit helt säker ännu), men nästa höst tänkte jag att det skulle bära av!

   Så en följdfråga på detta: vad bör jag ha i åtanke (om och) när jag väljer vart jag vill gå psykologprogrammet? Alltså vad är det som skiljer dom olika utbildningarna åt? Jag förstår att det kan vara vissa kurser som skiljer sig mellan dom olika skolorna, samt att kvaliteten varierar säkerligen beroende på lärare osv.
   Men utöver detta? Spelar det egentligen någon roll om jag har gått psykologprogrammet på Stockholms universitet eller Mittuniversitetet?

   Med vänlig hälsning
   Rikard

  • Julia

   Umeå universitet erbjuder psykologprogrammet med inriktning mot idrott. De övriga lärosäten erbjuder det "vanliga" psykologprogrammet, som är mycket likt (kan t o m vara identiskt) på de olika lärosäten.
   För möjlighet att få ut legitimation som psykolog, spelar det ingen roll vilket lärosäte man tar sin psykologexamen ifrån. :)

  Frågor och svar

  • Anna 20 år

   Skriven på 2 utbildningar samtidigt?

   Hej! Jag går på en 300 hp civilingenjörsprogram på KTH och har omtenta i en kurs nu i oktober. Jag har dock sökt mig till ett nytt 300 hp civilingenjörsprogram på KTH och ska byta. Om jag hoppar av FÖRSRA utbildningen kommer jag väl inte kunna...

   Liselotte Johansson: Hej Anna!du beskrivet en ovanlig situation. Det är inte ofta sådana situationer uppstår, eller i alla fall har inte vi på FRåGA SYV erfarenhet av sådana situationer. Jag tycker du... Läs hela svaret
  • Mana 25 år

   Vad är lägsta meritvärdet jag kan ha?

   Hej, planen är att söka till lärare f-2 våren 2023. Jag undrar vad meritvärdet brukar ligga på (eller minst bör ligga på) för att bli antagen? Jag har ca 13.58 just nu.

   Anna SYV: Hej Mana!Antagningsgränserna förändras (går upp och ner) och utbildningsutbud förändras också. Om du vill söka till högskole-universitetsprogram i Sverige som startar... Läs hela svaret
  • Oleh 29 år

   Krävs matematik 3b och 4 för komvuxarbete naturvtenskap och teknik?

   Hej! Jag studerar på komvux. Planerar välja komvuxarbete naturvetenskap och teknik men först undrar jag om man måste ha med matte 3b och matte 4.?

   Anna SYV: Hej Oleh!I naturvetenskapsprogrammets båda inriktningar på gymnasieskolan ingår matematik 1c, 2c och 3c som obligatoriska kurser. i inriktningen Naturvetenskap ingår... Läs hela svaret
  • T 22 år

   Nästa komvux kurs?

   Hej, Jag ska läsa Anatomi och fysiologi 1 i september och ska också söka till nästa Kurs som bygger på den inför nästa kursstart eftersom sista ansökningsdag är 14 augusti, dock så vet jag att man inte blir godkänd för att läsa kursen om man inte har liksom läst kursen innan, vad behöver jag göra?

   Liselotte Johansson: Hej T, du behöver kontakta SYV-en på komvux och göra studieplanering. Du kan göra ansökan till alla kurser som du vill läsa och det är bra om du gör det "i tid" (inom... Läs hela svaret
  • Sanna 17 år

   Prövning matte1b?

   Hej, Jag ska börja 2an på gymnasiet efter sommarlovets slut. Men innan det ska jag göra matte prövning i matte1b eftersom jag inte klarade nationella provet tidigare. Min fråga är om krav gränsen för godkänt har desamma som det tidigare provet...

   Liselotte Johansson: Hej Sanna!Prövningar brukar bestå av 2 delar - skriftliga och sedan muntliga. Till den muntliga delen skriver läraren och medbedömaren ihop frågorna utifrån elevens svar på den skriftliga delen av... Läs hela svaret
  • Leny 28 år

   Vad ska man studera efter SVA3?

   Hej! Jag började med SFI utav mitt rent intresse och har nästan klarat mina hela Svenska studier (SVA3). Nu undrar jag vad kan jag läsa efter SVA3 för att ytterligare förbättra mitt språk. Det skulle bli kul om det är lite praktiskt. Jag vill inte...

   Liselotte Johansson: Hej Leny,Högre kurser i svenska som andraspråk än SAS 3 finns Inte, inom gymnasial utbildning i Sverige, och det gäller både gymnasiet och komvux, men det finns andra kurser som mer eller mindre... Läs hela svaret
  • Ellen 24 år

   Kan man ersätta ämnen?

   Hej! Jag gick på naturvetenskapliga programmet i gymnasiet och har pluggat upp alla samhällsämnena och fler än som behövs för att ta ut en samhällsvetenskaplig gymnasieexamen. Komvux ger också en examen med endast 2400 poäng. Kan jag då önska att ersätta de naturvetenskapliga ämnena...

   Liselotte Johansson: Hej Ellen,jag vill först svara på den frågan som du ställer sist - om särskild behörighet och hur meritvärde räknas ut i det fallet. Antagning.se räknar fram meritvärde till varje... Läs hela svaret
  • Felicity 22 år

   Vad krävs för obduktionstekniker?

   Hej! jag ska börja plugga nu och har nästan en full undersköterska utbildning. Jag undrar vad det är jag behöver plugga för ämnen för att kunna ansöka till obduktionstekniker?

   Milla SYV: Hej Felicity!Det jag idag ser i en platsannons om jobbet som Obduktionstekniker (idag hittade jag endast 3 st. lediga jobb som Obduktionstekniker i platsbanken på Arbetsförmedlingens webbplats) är... Läs hela svaret
  • Adam 19 år

   Vill bli polis i USA, är det möjligt?

   Hej! Är en kille bosatt samt medborgare i Sverige för tillfället, jag jobbar i nuläget som Väktare och vill utvecklas inom detta område med lagar osv. Men jag har länge kollat på Youtube där man kan se hur poliserna jobbar i USA via bodycams....

   Milla SYV: Hej Adam,att få medborgarskap i USA är svårt och brukar ta lång tid. Det är inte ovanligt att man först efter 10års lagligt vistelse i USA kan få sitt amerikanska... Läs hela svaret
  • Natanael 24 år

   BF-urvalsgruppen?

   Hej! Jag har läst samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet, och kom ut med fullständiga betyg. Jag kom in på folkhögskola för att läsa naturvetenskapliga ämnena, för att kunna sedan bli behöriga till tandläkarprogrammet. Min...

   Milla SYV: Hej Natanael,du kommer inte kunna konkurrera i BF-urvalet och jag ska förklara varför: för att kunna konkurrera i BF-urvalet ska man ha Omdöme om Grundläggande behörighet från Allmänna kurser... Läs hela svaret
  • Linnéa 20 år

   Får jag meritpoängen?

   Hej! Vill läsa till ingenjör och läste ekonomiprogrammet i gymnasiet. Direkt efter läste jag ett tekniskt basår via högskola för att få behörighet, men jag saknar ännu betygen för att komma in på den linjen som jag önskar. Jag undrar om jag kommer få meritpoängen om jag väljer att läsa upp...

   Milla SYV: Hej Linneá! Reglerna säger att om den högskole-universitetsutbildning som du söker till kräver matte4, då ger godkänt betyg i Kursen "matte5" en (1.0) meritpoäng. För dig med... Läs hela svaret
  • Line 22 år

   Ändras mitt snittbetyg om jag läser andra kurser än de jag failat?

   Hej! Jag tog studenten från gymnasiet år 2019 med ett studiebevis. Jag fick underkänt i 4st kurser: Filosofi 1 (50 poäng) Psykologi 2 (50 poäng) Etnicitet och kulturmöten (100poäng) Sociologi (100poäng) Jag har varit hos olika studie- och...

   Milla SYV: Hej Line,Vi rekommenderar att du gör planering mot examensbevis tillsammans med SYV på komvux, men jag kan redan nu svara att de SYV-ar du pratade med förut har rätt:... Läs hela svaret
  • Jennifer 22 år

   Distans högskola inom journalism?

   Hej! Jag avslutar mina studier på allmän kurs distans (folkhögskola) under våren 2023. Därmed vill jag börja högskola hösten 2023. Problemet är att det inte verkar finnas de jag är intresserad av på distans. Distans är ett måste för mig, annars kommer jag inte klara utbildningen. Jag är...

   Milla SYV: Hej Jennifer!utbildningsutbud av högskole-universitetsutbildningar i Sverige med start hösten 2023 kommer att fastställas till mitten av mars 2023, så ännu kan man inte se alla utbildningar som... Läs hela svaret
  • Josefin 31 år

   Vilken behörighet krävs?

   Hej! Jag har slutbetyg utfärdat 2010 från ett yrkesförberedande program. Jag vill söka in till socionomprogrammet, beteckningen på kurserna har ändrats sedan jag tog examen så därav lite förvirring hos mig. Jag har bland annat läst svenska...

   Milla SYV: Hej Josefin!I särskild behörighet till socionomprogrammet ingår bland annat att ha godkänt betyg i Matematik B, som i dagens kursutbud motsvarar Matematik 2a, eller 2b eller 2c. Vilka gamla kurser motsvarar de... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga