vengie

  Hej!

  För tillfället går jag en YH-utbildning till drifttekniker inom biogas- och vattenrening och har 1 år kvar av utbildningen. Dock så har jag fått tycke för en annan utbildning, nämligen ett kandidatprogram i Kemi på GU. Jag skulle gärna vela jobba inom sjukvården med någonting som har med kemi att göra. Två självklara utbildningar, vad jag vet, är i så fall biomedicinsk analytiker med inriktning laboratoriemedicin eller Apotekarprogrammet. Det första alternativet låter intressant men är lite för låg avlönat, tyvärr, för min del och det andra alternativet har jag inget direkt intresse för, men det kanske bara jag som inte har en tillräckligt bra bild av det. Finns det fler alternativ? Jag hittade också ett yrke som heter Sjukhuskemist. Vad gör en sådan, och finns det en efterfrågan för just sjukhuskemister? Också, om jag nu tar mig igenom de tre åren på kandidatprogrammet i kemi, är det lätt att få jobb? Eller är en master ett "måste" ? 

  1 Svar

  Julia SYV på FrågaSYV

  Hej Kristoffer!
  när jag söker på sjukhuskemist får jag just nu (14 aug 2021) "noll" träffar i platsbanken på arbetsförmedlingens webbplats, alltså finns just nu inga jobbannonser där men bland annonser där "kemist" sökes finns också några där jobbet har på något sätt med vård eller medicin att göra, t.ex se arbetsformedlingen.se/kemist-nuklearmedicinsk fysik
  "Problemet" här är i mångt och mycket att yrket kemist är icke-reglerat, alltså blir det upp till arbetsgivaren att bestämma (ingen legitimation finns att söka) vilken utbildning hen kräver och vilka arbetsuppgifter som hen kommer att inkludera i kemistens arbetsuppgifter. Och olika arbetsgivare kan tänka olika.

  Vad gäller utbildningar i kemi på de svenska lärosätena, så kan det finnas kemiprogram som från början är inriktade på läkemedel (där du kan läsa mer eller mindre mot yrket Läkemedelskemist). Exempel på relevant utbildning: Läkemedelsanalys - Kandidatprogram i kemi på Karlstads universitet.
  Om du ska läsa ännu ett år på din yrkeshögskoleutbildning och sedan 3 år på kandidatprogrammet, så ska du söka jobb om cirka 4 år. På så lång tid kan väldigt mycket hända. Hur arbetsmarknaden förändras på flera års sikt, är det egentligen ingen som vet.
  Jag vill råda dig titta på många olika yrken, t.ex kika gärna på yrke/läkemedelskemist, yrke/receptarie och yrke/biokemist, ett yrke som nämns bland sjukhusyrken.
  Du skriver bl.a om att lönen är viktig vilket jag har stor förståelse för, men det är ju tyvärr så att inte ens att få "vilket jobb som helst" finns garanti på, oavsett utbildning. Så hur hög lön man få kommer i så fall i andra hand. I första hand ska man kunna få ett jobb. Att alla med kandidatexamen i kemi skulle få jobb direkt kan inte garanteras. Det kan hända att man får söka till avancerad utbildning "bara för att" man ej fick jobb efter utbildning på grundnivå.
  Här tänker jag också på studiemedelsfråga--- om man t.ex tar 2 års studiemedel för sin yrkeshögskoleutbildning, har man 4 år kvar, endast och kandidat+master tar 5 år (på så sätt har man inte studiemedel under sista året på utbildningen; och detsamma skulle gälla apotekarprogrammet som är en 5-årig utbildning). Ibland tror man att CSN kan göra undantag och förlänga tiden med studiemedel, men det är fel. CSN gör inte sådana undantag; har man tagit ut alla sina veckor, så är de slut. Det är bra att känna till det på förhand och ha en plan för hur man ska försörja sig i så fall - om man vill genomföra hela utbildningen och inte tvingas hoppa av innan sista året.

  Sammanfattning
  Det finns arbetsmarknadsprognoser men de kan slå fel. Det går inte att få garanti på att få jobb, oavsett utbildning. Är du intresserad av kemi och jobba inom vården efter din högskoleutbildning, se i platsannonserna vilka tjänster som annonseras under Lediga jobb och vilken utbildning arbetsgivare önskar att man har; se också på lärosätenas webbplats www.studera.nu (och även på www.antagning.se som också den är UHR´s webbplats) vilka olika utbildningar som finns idag men ha i åtanke att utbildningsutbud kan förändras. Ta gärna kontakt med studievägledare på de institutioner där intressanta för dig utbildningar ges.

  • vengie : Tack så mycket för det utförliga svaret. Jag har en del att tänka på angående hur jag ska göra. Jag har också läst om en dubbel kandidatexamen i kemi och molekylärbiologi, som jag funderar på.
  • Mikael : vi på fråga SYV är glada om våra svar blir till hjälp!

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga