Simon
  Hej!
  Jag vill verkligen börja studera igen till hösten men är tyvärr väldigt begränsad till mina betyg och högskoleprovsresultat.
  Har ett HP på 0.65 och ett meritvärde på endast 13.5.
  Har läst bla. upp till Eng B, Sv B och Ma B.
  Kan verkligen se mig själv jobba med de mesta förutom med barn/ungdomar.
  Tycker det är intressant med teknik, samhällsfrågor, entreprenörskap och "människofrågor"(personal & arbetsliv etc.)
  Kan de finnas nån möjlighet att komma in på en utbildning på en Högskola med nått av dessa som inriktning?
  Kollar dagligen på studera.nu men finns så mycket som man inte vet så mycket om.
  Var jag studerar är inte viktigt alls.
  Skulle vara super med lite tips och vägledning.
  Måste finnas nått väll?

  /Ångestladdad pojke

  3 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Simon,
  jag vill börja med det viktigaste först - Har du fått ett Slutbetyg från gymnasiet? (eller ett Samlat betygsdokument)? Varför jag tycker det är så viktigt? Jo, för att i fall du inte fick ut ett Slutbetyg - då är det bråttom. Den möjligheten försvinner i slutet av juni i år och senare kan man enbart läsa mot Gymnasieexamen vilket ställer högre krav.
  Första fråga är: har du Grundläggande behörighet till högskolestudier? För att ha det måste du ha Slutbetyg (eller gymnasieexamen) med minst 90% poängen godkända.
  Nästa fråga är - Särskild behörighet (olika krav för olika utbildningar).
  Och i tredje hand kommer det frågan om Konkurrens - man kan konkurrera med betyg och/eller med resultatet av Högskoleprovet.
  Råder dig göra om Högskoleprovet. Man brukar få högre resultat för varje nästa gång man gör HP (upp till femte gång).
  Det är bra att du tittar på www.studera.nu - där alla högskoleutbildningar finns. En bra idé kan vara att titta även på separata Kurser (och inte bara program). Det är många gånger lättare att komma in på en enskild kURS. Sedan kan man bygga upp sin utbildning av separata kurser.

  Ett annat alternativ är - yrkeshögskola. Hela utbudet finns på www.yhguiden.se

  Det är bra att du är flexibel i fråga om utbildningsort, då har du fler alternativ.
  Jag vill lägga ett gott ord för Yrkeshögskola: det är generösare behörighetskrav (och man kan ev. komma in även som obehörig); det är minst 25% LIA, lärande i arbete (praktik) och det är väldigt goda resultat i % av f d studerande som får jobb (mellan 85 och 90%) efter en yrkeshögskoleutbildning.

  Jag råder dig titta in på www.yhguiden.se - just nu finns det 675 utbildningar där med start höstterminen 2015. Jag hoppas du hittar några utbildningar som du vill söka till.

  Det är oberoende av varandra antagning till högskola & till en yrkeshögskola - du kan därför söka till både och - och välja sedan bland alla de alternativ som du kommer in på.
  Du kan komma in på en högskoleutbildning och flera yrkeshögskoleutbildningar samtidigt.

  Du är välkommen att höra av dig när du har tittat igenom utbudet av yrkeshögskoleutbildningar och glöm inte att se vad din utbildningsdokument heter - Slutbetyg eller Samlat betygsdokument (jag vill få fram om du har Grundläggande behörighet till högskolestudier).

  Önskar dig stort lycka till!
  Vi hörs!
  Mikael SYV
  • Simon Jag är godkänd och mer än godkänd i mitt slutbetyg - jag har inga icke godkända betyg.
  • Simon Gick bygg så jag har alla ämnen där sen la jag till Eng B och Ma B bla.
  • Simon De här med kurser. Är de möjligt att lägga ihop ett eget program?
  • Simon ...och det här med YH så får jag känslan av att du är väldigt låst när du gått ut skolan till typ ett yrke.
  • Liselotte Jag skriver ett nytt svar till dig nu. *L* :-)
  • Simon Vad bra :)
  Läs alla kommentarer
  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hej Simon,
  du, som gick Bygg, se till exempel på den här utbildningen http://www.yhguiden.se/utbildning/work-for-you-i-sverige-ab/bygginstallationssamordnare här kan du bygga vidare på din gymnasial utbildning.
  Frågan är om du vill byta helt och inte söka någon utbildning som har med bygg att göra?

  På det sättet - att vara "låst till ett yrke" så är det ingen skillnad mot högskoleutbildningar, tycker jag.
  T.ex. LÄKARE - är ju väldigt låst till att jobba som just läkare *L* :-)
  Och Studie- & yrkesvägledare (som är en 3 årig högskoleutbildning) är ju också ganska "låst" till vägledning. Dock känner jag till några SYV som jobbar som Rektorer på skolorna och några andra som jobbar som utredare på försäkringskassan.

  På högskolan kan man läsa separata kurser - t.ex. "Genusvetenskap" eller "Internationella relationer" som inte leder till något yrke direkt. Sedan söker man andra kurser och ser vart det "bär"... kanske går det att sätta ihop Kandidatexamen av dem. Med kandidatexamen kan man söka vidare utbildningar - t.ex. doktorandtjänst för att kunna forska eller söka jobb - men frågan är "vilket jobb skall man söka"? Det är upp till arbetsgivaren att välja vem hen vill anställa och det är inte många tjänster som beskrivs så här - "någon form av eftergymnasial utbildning", utan man söker Programmerare eller Lärare i Matematik, Svenska och Engelska.
  En helt annan väg att gå är att Starta eget och bli sin egen arbetsgivare, läs t.ex. på http://www.framtid.se/profession/egen-foretagare/ och http://www.framtid.se/starta-eget-tips-fran-bazaren/

  Har du funderat på att bli lärare? Eftersom du gick "bygg", så är jag "låst" *L* :-) i det spåret och undrar om Yrkeslärare - i bygg http://studera.nu/valja-utbildning/lararutbildningar/yrkeslarare/
  eller Slöjd i kombination med ngt. annat ämne http://studera.nu/valja-utbildning/lararutbildningar/amneslarare-i-grundskolans-arskurs-7-9/
  Med lärarutbildning i bagaget kan man sedan ska Rektorsjobb, om man vill. Det är väldigt mycket stress, extremt mycket ansvar och innebär arbeta övertid utan kompensation - bra att veta om man vill satsa på att bli rektor.
  Tillbaka till Yrkeshögskoleutbildningar: de är kortare än högskoleutbildningar, innehållet praktik (mellan 25% och en tredje del av utbildningstiden) - och får lov att starta enbart om arbetsmarknadsläge är sådan att möjlighet att få jobb är mycket goda just i den branschen. Så är inte fallet med högskoleutbildningar, som inte tar hänsyn till den föränderliga arbetsmarknaden.
  Jag förstår att du inte vill låsa dig till ett yrke, med i så fall bör du läsa någonting mycket allmänt som Filosofi eller Kaosteori - det finns kurser på högskolan, och all kunskap är bra. Då får man upp vana i att läsa och kan sedan, när du kommer på vilket yrke du vill satsa på - söka ett program.
  Men vi tar ett exempel http://www.yhguiden.se/utbildning/affarshogskolan/konceptutvecklare-projektledare-inom-besoeksnaeringen om man läser den utbildning, lär man sig att utveckla koncept INOM BESÖKSNÄRINGEN men man kan mycket väl få jobb med att utveckla även Andra koncept som inte är inom just Besöksnäringen.
  Mitt förslag är att du tittar igenom de Yrkeshögskoleutbildningar som startar till hösten, se på http://www.yhguiden.se/resultat?Category.id=&Municipality.county=&Education.text=&Education.rate=&Education.studyform=&Education.range=&Education.range%5B%5D=2015-06-01%3A2015-12-31&Education.length=&Education.available_slots=0
  De som är på distans, ser du här http://www.yhguiden.se/resultat?Category.id=&Municipality.county=&Education.text=&Education.rate=&Education.studyform=&Education.studyform%5B%5D=distance&Education.range=&Education.range%5B%5D=2015-06-01%3A2015-12-31&Education.length=&Education.available_slots=0

  Exempel på en "bredare" utbildning: http://www.yhguiden.se/utbildning/folkuniversitetet-goteborg/konceptutvecklare-besoksnaring-och-smaskaligt-foretagande
  http://www.yhguiden.se/utbildning/lernia-yrkeshogskola/produktionstekniker3
  http://www.yhguiden.se/utbildning/lernia-yrkeshogskola/vardadministratoer-inriktning-verksamhetsutveckling-och-informatik
  http://www.yhguiden.se/utbildning/akademi-bastad-yrkeshogskola/affarsutvecklare-hallbar-turism
  http://www.yhguiden.se/utbildning/centrum-for-arbete-och-studier/bygglovhandlaggare
  http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-i-molnlycke/hallbarhetssamordnare

  Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig. Hör av dig igen om du har andra frågor eller vill "bolla idéer" med oss.
  Liselotte SYV *L* :-)
  • Simon Jag känner att jag vill gå en högskola...
  • Simon ...så till min första fråga, kan de finnas nån/några utbildning(a) som jag kan ha en chans på?
  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Simon,
  min rekommendation är att du gör högskoleprovet (som är en extra chans att komma in på en högskoleutbildning om inte betygen räcker). Du kan också genom prövningar eller genom att läsa kurser t.ex. kurser för Meritpoäng http://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser
  höja dina betyg.
  Med det sagt - så går vi vidare till din fråga på vilka högskoleutbildningar som det är lägre antagningsgräns och det är svårt att svara på det - då det inte finns någon (i alla fall för oss känt) sammanställning av utbildningar utifrån höga/låga antagningspoäng. Erfarenhetsmässigt vet vi att många lärarutbildningar är det ganska lätt att komma in på - bara man är behörig, så kommer man i princip in och även svåra tekniska utbildningar på t.ex. Chalmers Tekniska högskola - är det inte alls svårt att komma in på men det som händer sedan är att det är väldigt många studenter som inte blir färdiga med sina studier på Chalmers, eftersom det går fort, det krävs att vara mycket duktig eller plugga dygnet runt - och gör man inte det, hänger man inte med och "kör fast" redan innan första terminen är slut. Det kan bli många omtentor, byta program, tyvärr så blir det ofta problem med studiemedel också - att man blir återbetalningsskyldig till CSN och resultatet kan bli att man har skulder, ingen utbildning och känner att man har spenderat tid och krafter utan så mycket nytta... det är "worst case scenario" - givetvis. Jag vill inte skrämmas! *L* :-)
  Jag vill bara berätta om att KOMMA IN på en högskoleutbilding är bara början. Det är väldigt stor skillnad på att läsa på gymnasiet och på högskolan. Som sagt, går det fort på högskolan; man förväntas ta väldigt stort ansvar: ingen kollar närvaro - man kan i princip skolka hela terminen om man vill men sedan blir det tentor och för att klara dem, inser man att man borde ha pluggat mycket hårt från "dag ett".
  Hela utbudet av högskole/universitets utbildningar finns på www.studera.nu. Sök & jämför utbildning - väljer du i Menyn och där kan du sortera på ort, form(distans t.ex.) - kurser/program och du kan öppna "+" och där dyker det upp bl a ANTAGNINGSSTATISTIK med små röda bokstäver på en av raderna.
  Det gäller alltså leta runt och titta på varje utbildning separat - vad det var för antagningspoäng vid förra antagningen.
  Man kan lika gärna söka 20 alternativ (som är max vid ansökan till högskolan) och hoppas att man kommer in någonstans av de 20 alternativen.
  Du kan testa kontakta Antagning.se med frågan om de har en lista på de högskoleutbildningar som hade lägst antagningspoäng (eller dem, som hade tomma platser - t.ex. dvs om man var behörig, då kom man in och ännu fler skulle få plats, men det fanns inga att ta in för det var få som sökte...).
  Att det var så förra gången betyder inte att det blir så nästa gång.
  Så - din fråga är i princip omöjlig att besvara med någon större säkerhet.
  Som jag redan skrev ovan, är det - tyvärr - alldeles för lätt att komma in på många av lärarutbildningar.

  SAMMANFATTNING:
  1. leta på www.studera.nu efter passande högskoleutbildningar
  2. kontakta Antagning.se
  3. chansa och sök 20 alternativ nu - mellan 15 mars och 15 april
  4. läs upp dina betyg på komvux
  5. gör högskoleprovet nästa gång du får chansen

  Frågor och svar

  • Adam 19 år

   Vill bli polis i USA, är det möjligt?

   Hej! Är en kille bosatt samt medborgare i Sverige för tillfället, jag jobbar i nuläget som Väktare och vill utvecklas inom detta område med lagar osv. Men jag har länge kollat på Youtube där man kan se hur poliserna jobbar i USA via bodycams....

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Natanael 24 år

   BF-urvalsgruppen?

   Hej! Jag har läst samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet, och kom ut med fullständiga betyg. Jag kom in på folkhögskola för att läsa naturvetenskapliga ämnena, för att kunna sedan bli behöriga till tandläkarprogrammet. Min...

   Milla SYV: Hej Natanael,du kommer inte kunna konkurrera i BF-urvalet och jag ska förklara varför: för att kunna konkurrera i BF-urvalet ska man ha Omdöme om Grundläggande behörighet från Allmänna kurser... Läs hela svaret
  • Linnéa 20 år

   Får jag meritpoängen?

   Hej! Vill läsa till ingenjör och läste ekonomiprogrammet i gymnasiet. Direkt efter läste jag ett tekniskt basår via högskola för att få behörighet, men jag saknar ännu betygen för att komma in på den linjen som jag önskar. Jag undrar om jag kommer få meritpoängen om jag väljer att läsa upp...

   Milla SYV: Hej Linneá! Reglerna säger att om den högskole-universitetsutbildning som du söker till kräver matte4, då ger godkänt betyg i Kursen "matte5" en (1.0) meritpoäng. För dig med... Läs hela svaret
  • Line 22 år

   Ändras mitt snittbetyg om jag läser andra kurser än de jag failat?

   Hej! Jag tog studenten från gymnasiet år 2019 med ett studiebevis. Jag fick underkänt i 4st kurser: Filosofi 1 (50 poäng) Psykologi 2 (50 poäng) Etnicitet och kulturmöten (100poäng) Sociologi (100poäng) Jag har varit hos olika studie- och yrkesvägledare sedan dess och uppfattat det...

   Milla SYV: Hej Line,Vi rekommenderar att du gör planering mot examensbevis tillsammans med SYV på komvux, men jag kan redan nu svara att de SYV-ar du pratade med förut har rätt:... Läs hela svaret
  • Jennifer 22 år

   Distans högskola inom journalism?

   Hej! Jag avslutar mina studier på allmän kurs distans (folkhögskola) under våren 2023. Därmed vill jag börja högskola hösten 2023. Problemet är att det inte verkar finnas de jag är intresserad av på distans. Distans är ett måste för mig, annars kommer jag inte klara utbildningen. Jag är...

   Milla SYV: Hej Jennifer!utbildningsutbud av högskole-universitetsutbildningar i Sverige med start hösten 2023 kommer att fastställas till mitten av mars 2023, så ännu kan man inte se alla utbildningar som... Läs hela svaret
  • Josefin 31 år

   Vilken behörighet krävs?

   Hej! Jag har slutbetyg utfärdat 2010 från ett yrkesförberedande program. Jag vill söka in till socionomprogrammet, beteckningen på kurserna har ändrats sedan jag tog examen så därav lite förvirring hos mig. Jag har bland annat läst svenska...

   Milla SYV: Hej Josefin!I särskild behörighet till socionomprogrammet ingår bland annat att ha godkänt betyg i Matematik B, som i dagens kursutbud motsvarar Matematik 2a, eller 2b eller 2c. Vilka gamla kurser motsvarar de... Läs hela svaret
  • Aliyah 21 år

   Byta från mälardalensuni till kth?

   Hej! Jag har nyligen kommit in i programmet civilingenjör produkt och produktdesign i Mälardalensuniversitet och undrar om det är möjligt att byta till samma utbildning i kth, har man gått några terminer in i programmet?

   Milla SYV: Hej Aliyah!Du ställer en fråga som inte går att ge ett generellt förhands-svar på. Svar på din fråga beror på om det uppstår lediga platser på programmet... Läs hela svaret
  • Bayan 18 år

   Vilka kurser ska jag ha som "utökade kurser"?

   Hej! Jag har läst Moderna språk Arabiska 1,2,3 & 4 och fick A i alla samt moderna språk Franska 1 & 2 där jag fick A och B. Jag kommer därmed ha franskan som "utökade kurser" men jag undrar hur jag ska göra med mina arabiska kurser. Är det bäst att: 1. Ha arabiska 1 & 2 i min studieplan och...

   Milla SYV: Hej Bayan,skolverkets rekommendation är att gymnasieskolorna utfärdar examensbevis enligt den individuella studieplanen. I din individuella studieplan bör det på förhand, innan en kurs... Läs hela svaret
  • linda 24 år

   Diplomerade Fastighetsförvaltare vs Yrkeshögskolan?

   Hej ! Det är så att jag tror att jag har ändrat mig och funderar på fastighetsförvaltare utbildning. Det finns en som heter diplomerad och en som är på yrkeshögskolan på 2,5 år. Jag undrar vad är skillnaden på de då...

   Milla SYV: Hej Linda,eftersom Fastighetsförvaltare är i Sverige ett icke-reglerat yrke, får arbetsgivare anställa vem de vill, med vilken utbildning som just den arbetsgivaren bedömer -... Läs hela svaret
  • Ellen 24 år

   Regler om urvalsgrupper?

   Hej! Läste på lite om urvalsgrupper på antagning och folkhögskola.nu och såg att det har kommit till nya regler 2022, men vart osäker då det står inte samlat någonstans.. kan du svara på om detta är folkhögskolans regler eller om det faktiskt är nya skolregler från Skolverket? 1. Jag...

   Milla SYV: Hej Ellen,vi ska samråda med några sakkunniga och återkommer så fort vi kan. Medan vi väntar på svar från experterna, så undrar jag om du har gjort Högskoleprovet? Även om du... Läs hela svaret
  • Alde 20 år

   Två likadana program fast med olika antagningspoäng?

   Hej! Varför finns det på vissa universitet, två likadana program som har start samtidigt med olika antagningspoäng? (exempelvis Umeå universitets två socionomprogram)

   Milla SYV: Hej Alde,Umeå Universitet erbjuder socionomprogrammet på plats (bundet) och på distans och antagningsgränserna till det programmet som ges på distans brukar vara högre pga... Läs hela svaret
  • Sofie 32 år

   Kommer poängen att räknas?

   Hej! Jag ska söka ssk-utbildningen i vår och har 100 gymnasiepoäng ifrån grundläggande behörighet. Nu läser jag biologi 1 och undrar om dom 100 poängen kommer räknas när jag redan läst naturkunskap 1 och 2? Mvh Sofie.

   Milla SYV: Hej Sofie,jag rekommenderar att du bokar tid med SYV på komvux (du gör det på komvux i den kommunen där du är folkbokförd). Du visar alla dina tidigare gymnasiebetyg till SYV på komvux och... Läs hela svaret
  • Maja 17 år

   Kan man komplettera gymnasiebetyg innan ansökning till hösten?

   Hej! Hur viktigt det är att komplettera gymnasiebetyg? Jag är intresserad av att studera på högskola utomlands och vill därför ha så bra betyg som möjligt för att öka chansen att bli antagen. Jag har ett C och ett D i betyg som jag hade...

   Milla SYV: Hej Maja!olika skolor utomlands kan ha olika regler och olika datum för när betygen måste "in" som senast. Allmänt sett, så är det under sommaren... Läs hela svaret
  • Amar 16 år

   Kan man ta bort sitt modersmål i gymnasiet?

   Hej, när vi sökte gymnasium så hade man rätt till att välja sitt egna modersmål. Jag har nu ändrat mig och vill inte ha mitt modersmål i gymnasiet. Hur går detta till och är det ens möjligt?

   Milla SYV: Hej Amar,att läsa kurser inom modersmål på gymnasiet är frivilligt. Men det kan finnas nyanser... det är så att på vissa gymnasieprogram måste man tvunget ha en eller... Läs hela svaret
  • linda 24 år

   Frågor om Logistiker ?

   Jag har tänkt att söka till yrkeshögskolan logistiker utbildning. Det finns flera olika utbildningsanordnare och alla de utbildningar har ungefär samma yrkestitel men kursinnehållet varierade, såg lite annorlunda ut eller aa det skiljer sig, trots att det heter...

   Milla SYV: Hej Linda!Yrket Logistiker och liknande yrken som Affärslogistiker, E-Handelslogistiker och Speditör m.fl, är i Sverige icke-reglerade. Det betyder att man kan inom de yrken jobba med diverse olika utbildningar. Man kan... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga