Faz

  Hej jag har studerat hela min grundskola i Sverige och gick ut med väldigt bra merit efter grund skolan flyttade jag till somalia och började fortsätta med universitetet där utan att gå i gymnasiet nu när jag är klar med universitetet och tar examen ska jag komma tillbaka till Sverige hur blir det med min utbildning kommer gå på ett kompletterings program eller hur blir det?

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej!
  du kan söka jobb i Sverige på de betygen/examina du har skaffat dig i andra länder än Sverige och om ngn arbetsgivare vill anställa dig, så kan hen göra det. 
  Men du kan också samtidigt som du söker jobb också skicka dina betyg till  Universitets- och högskolerådet, för bedömning och får sedan svar (som resultat av ett jämförelse mellan din utbildning och en liknande svensk utbildning) och det brukar av det svaret framgå om några kompletteringar behöver göras - kompletteringarna kan behöva göras i form av studier och/eller i form av praktik.
  Hänvisningar/lästips:
  uhr.se/bedomning-av-utlandsk-utbildning
  uhr.se/om-uhr/nyheter/pressmeddelanden/2022-pressmeddelanden/bedomning-av-utlandsk-utbildning-okar-chansen-till-etablering-pa-arbetsmarknaden

  Studie- och yrkesvägledare

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga