Filip 23 år
  Hej!

  Jag går andra året på ekonomi programmet och Tidigare har jag i årskurs 1 gått idrottspecialiseringen 1 & tränings och tävlingslära 1 som går under
  '' individuella val''. Men ångrade mig efter att jag genomfört båda kurserna och ville därför sluta och inte fortsätta med idrottspecialiseringen 2, tränings och tävlingslära 2 i årskurs 3.

  Vad jag har hört så kan inte elever som gått detta gå Affärsjuridik och redovisning 2 i årskurs 3. anledningen vet jag inte, men kanske för att det krockar? För mig å andra sidan krockar det inte eftersom jag inte går idrottspecialiserings 2/ tränings och tävlingslära 2 . ((KAN JAG DÅ GÅ AFFÄRSJURIDIK OCH REDOVISNING 2 ? ))


  En annan fråga är: Finns det någon uppsatt ''gräns' för hur mycket man kan överstiga 2500 poäng?
  ( vet att man måste sätta utökat på kurser INNAN man går den)

  Och en ännu en till fråga lyder: VILKA KURSER KAN MAN SÄTTA UTÖKAT PÅ?

  Tacksam för ett tydligt och snabbt svar, TACK! :)
  • Anna Jag skriver svar till dig nu.

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Filip!
  Det finns vissa tydliga regler /som t.ex. vilka krav man måste uppfylla för att kunna få Examensbevis/. De kraven kan du läsa här: http://www.gymnasieguiden.se/informeras/vad-kraevs-foer-att-uppna-gymnasieexamen

  Har http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_EK.pdf kan du se PROGRAMPLAN för Ekonomiprogrammet (längst ner på sidan finns det en tydlig "programstruktur"): vad man läser för att uppnå examen från EK. De DELAR där man VÄLJER, är
  1. en av inriktningarna (med alla kurser som ingår i inriktningen) - de väljs som ett "paket"
  2. programfördjupande kurser från listan på vilka kurser som FÅR LÄSAS som programfördjupande (olika lista på olika program)
  3. kurser inom individ.val - 200 p.
  4. tema för gymnasiearbete (kursen "i sig" är obligatorisk men innehåll, rubrik mm väljer man i samråd med handledaren).

  Individuellt val, 200 poäng, är det vilka som helst kurser som finns möjlighet att läsa (som skola kan erbjuda).

  Utökade kurser är det också - "vilka som helst" och dessutom (till skillnad från individ.val där det är 200 p.) även "hur många som helst". Det finns ingen formell begränsning i hur många "utökade kurser" man får läsa. Men: praktiska hinder kommer i vägen. Eftersom en gymnasieskola inte har någon skyldighet att erbjuda utökade kurser, säger många skolor NEJ till det: det kostar att ge mer undervisning. För eleven innebär "utökade kurser" att hen läser på mer än heltid och tid och ork sprids på flera ämnen vilket oftast betyder att man får lägre betyg än man annars skulle kunnat få. Sedan är det med "schematkrockproblematiken" och även lärarkapacitet, som inte räcker... I praktiken blir det så att på hälften av gymnasieskolor får man över huvudet taget inte läsa några "utökade kurser" och på andra skolor är det en del elever som läser en eller två "utökade kurser" (men de eleverna är i minoritet). De flesta elever läser inga utökade kurser.

  Om det finns praktisk möjlighet att ordna att du får läsa just de kurser som du vill - på din skola - kan inte vi på Fråga SYV svara på. Svar på frågan beror på flera olika saker - bl a på hur många elever som redan är lovade att läsa samma kurser som du också vill läsa. En klass får inte bli hur stor som helst och för att dela en klass på två (mindre) klasser - det är dyrt och kanske lärarkapacitet inte räcker (antal behöriga lärare är ju inte oändlig och en och samma lärare kan inte undervisa hur många elever som helst: det måste finnas tid och ork för varje elev i klassen - från lärarens sida).

  Jag råder dig göra följande:
  jämför din individuella studieplan (som du utarbetade tillsammans med SYV på din skola) med den Generella programplanen (länk ovan) - och se om det stämmer, dvs att dina önskemål inte krockar med de "måsten" som finns.

  Nästa punkt: i fall dina önskemål passar in i programstrukturen - så att du kommer kunna uppfylla kraven för examen, ansöker du på skolan om att få ändra din Studieplan. Elevens individuellt studieplan får revideras proaktivt (dvs framåt, innan kurser har påbörjats). Oftast är det SYV på skolan som håller i detta. Kan, dock, vara klasslärare/mentor - på vissa skolor. Om undantag önskas - t.ex. att läsa en "utökad kurs" - är det Rektor på programmet som fattar beslut. Rektor vill oftast få frågan från SYV eller lärare (ämneslärare eller klasslärare/mentor) och inte från eleven, detta för att SYV eller lärare gör "första bedömningen": om programstrukturen kommer att följas och om eleven har kapacitet för att kunna klara läsa utökat.

  Du får gärna återkomma i fall något fortfarande är oklart! Vi ska försöka hjälpa dig att reda ut det som vi kan reda ut här på Fråga SYV. Jag ber om överseende med att vi inte kan veta detaljförhållandena på varje enskild skola och måste i de fallen hänvisa till skolan direkt.

  Bästa hälsningar
  Lycka till!
  ANNA


  Hej Filip!
  jag börjar med det viktigaste: det du kan KRÄVA av din gymnasieskola - att de ger dig möjlighet att läsa de kurser som leder till möjlighet att ta ut gymnasieexamen från just det programmet som du kom in på - i ditt fall från Ekonomiprogrammet.
  Detta innebär att du har rätt att läsa alla de obligatoriska kurser + rätt ANTAL (i poäng) valbara kurser - så att summan poäng blir 2500 poäng (inklusive 100 poäng gymnasiearbete).

  Exakt VILKA valbara kurser du får läsa är det upp till skolan att erbjuda (här finns det begränsning på vilka kurser som får läsas på ett visst program och annars upp till skolan att bestämma). Att läsa fler poäng än 2500 (sammanlagt under 3 år på gymnasiet) har du inte rätt att kräva. Du kan fråga och hoppas att du får läsa mer. Det är inte en rättighet utan upp till Rektor att besluta om.

  Om du redan läst en kurs och har betyg i den, så måste det betyget finnas med i det dokumentet som du får när du slutar på gymnasiet: Examensbevis eller Studiebevis. Även F är ett betyg.

  Att låtsas som om du inte läste någon kurs får man inte göra.
  Nästa fråga: du skriver så här "När du säger att man kan lägga "utöka" på vilken kurs som helst?" - då är inte jag säker på vad du menar. Så här ligger det till. "Utökad kurs" är en kurs med lika många poäng och samma innehåll som en vanlig kurs. Den kallas för UTÖKAD (kanske inte det bästa namnet, men det är inte jag som hittade på det namnet :) för att det är en EXTRA KURS. Jag tycker att det skulle vara bättre att ändra namnet från "utökad kurs" till "extra kurs" för det förklarar bättre.

  Exempel: vi tar en kurs "Engelska 7" som alltid är på 100 gymnasiepoäng.
  Innehåll i kursen eller antal poäng i kursen ändras INTE. Dock kan den läsas som Programfördjupande (på vissa program, men inte på alla). Den kan läsas inom Individuellt val eller som en "utökad kurs", dvs som en EXTRA KURS. Och det som gör att det blir "extra" är följande:
  om en elev redan (utan Eng 7) har 2500 poäng kurser i sin Studieplan att läsa + även får läsa Eng 7, vilket gör att eleven får 2600 poäng att läsa, då blir Eng 7 en "utökad kurs" (samma som extra kurs).

  Varför det är viktigt att veta exakt VILKA KURSER som blir utökade (extrakurser)? Jo, för att betyg i de "utökade kurser" räknas in i Jämförelsetal enbart i två fall:
  1. om den kursen ger Meritpoäng
  2. om den kursen krävs för behörighet till just den högskoleutbildning som man söker just då.

  I alla andra fall räknas inte betyg i utökade kurser in i elevens Jämförelsetal (med vilket man konkurrerar om platsen på högskola).

  Du får gärna återkomma och jag ska förklara så gott jag kan.
  Men du måste ändå vända dig till din skola (SYV, mentor, rektor) - för att få svar på de frågor som bara din skola kan svara på.

  Bästa hälsningar
  Lycka till!
  ANNA
  • Filip Hej Anna!
  • Filip Vad innerbär "reducerad" kurs? Och kan man helt och hållet ta bort tränings och tävlings lära och idrottsspecialiseeing från mitt studie plan? För att det är dessa kurser som gör så att jag får över 2500 poäng
  • Filip Och förståd jag rätt? När du säger att man kan lägga "utöka" på vilken kurs som helst ?
  • Anna Står det i din Studieplan att du läser "reducerad" kurs? eller varifrån kommer det begreppet? :) Studieplan får inte revideras retroaktivt, dvs man kan inte ta bort kurser som redan är lästa. Jag skriver också ett utökat svar till dig nu.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Nara 19 år

   Är det värt att göra högskoleprovet?

   Hej, jag undrar om det är värt att göra högskoleprovet då jag förmodligen inte kommer få ett bra resultat (första gången jag kommer göra det nu i höst)? Jag vill söka till socionom och har 18 i merit, ska jag då fortfarande göra högskoleprovet?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Leah 15 år

   Hur svårt är natur?

   Hej! Jag är en tjej som just nu har 320 i merit och har hyfsat lätt i skolan och har inget emot att plugga och studera. Jag ska snart välja gymnasium och jag är väldigt inriktad på naturvetenskap programmet men när jag läser om det så sägs det vara otroligt svårt. Det som skrämmer mig mest är...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sofia 20 år

   Hur blir det om jag redan läst kursen som ingår i programmet?

   Hej, Jag har läst ett samhällsvetenskapligt program och har examensbevis och vill nu läsa ekonomi på universitet. Jag är pågränsen att komma in på ett ekonomiprogram men det är inte säkert att jag kommer in. Jag har nu tänkt att söka till en kurs (ekonomisk historia) som ingår i...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Baqer 23 år

   Kan jag studera till lokförare utan gymansieexamen?

   Hej! Jag har studerat en del av mina kurser på Komvux och den andra delen på folkhögskola (Kurserna finns nedan) sammanlagt har jag 1900 poäng om man räknar med folkhögskola kurserna. Så min fråga är ifall jag kan komma in på lokförare utbildning ifall jag studera de 350 resterande poängen på...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Joy 24 år

   Teknik program?

   Hej, jag ville veta vilken kurs som behövs för att kunna studera programmering i högskolan?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Olle 19 år

   Spelar biologi 9 någon roll om man söker till folkhögskola?

   Så just nu går jag mitt fjärde och sista år på gymnaiset (Introduktions) och läser biologi 9. Jag börjar känna att det börjar bli jobbigt att läsa biologi. Då jag läser andra gymnaiseämnen, så min fråga spelar det någon roll fall man inte har biologi 9 och söker till en folkhögskola med...

   Anna SYV: Hejsan,när man söker till folkhögskolans allmän kurs, brukar de utbildningsansvariga på folkhögskolan titta på vad man har "med sig" och... Läs hela svaret
  • Lily 21 år

   Kan fastighetsförvaltare jobba som fastighetsmäklare?

   Hej igen! Jag läser nu till fastighetsförvaltare på yrkeshögskolan och jag undrar om jag kan jobba som fastighetsmäklare senare? Jag känner de som har läst på universitet i 2 år till fastighetsmäklare och senare jobbade de som fastighetsförvaltare. Går det tvärtom? Förresten kan man jobba som...

   Peter SYV: Hej Lily;i Sverige måste man få Registrering som Fastighetsmäklare (det är ett yrke som i Sverige är Reglerat och det är FMI som bestämmer). De kurser som man... Läs hela svaret
  • Lily 21 år

   Hur fungerar skolan i Frankrike?

   Hej! Jag skulle vilja studera utomlands i Frankrike. Jag undrar hur skolorna fungerar där? Yrkeshögskolan och universitet? Räcker det med mina svenska gymnasie betyg för att komma in på vissa program / utbildningar? Eller måste jag ha hög snitt värde på mina betyg, T.ex 19.00 för att komma in?...

   Anna SYV: Hej Lily,mitt förslag är att du lär dig så mycket franska du kan. Även om utbildning du ska läsa i Frankrike kanske har undervisningsspråk engelska, så är det ändå... Läs hela svaret
  • isabelle 18 år

   Läsa upp betygen?

   hej jag pluggar just nu gymnasium men jag kommer behöva läsa på komvux men jag saknar 200 poäng för att jag inte läser morderna språk. Så min fråga är behöver jag läsa språk 200 poäng eller kan jag ta vilken kurs som helst som ger 200 poäng? tacksam för snabbt svar

   Anna SYV: Hej Isabelle!om du går ut gymnasiet med ett studiebevis (i stället för examensbevis) - rekommenderar vi att du gör planering med SYV på komvux. Att ha betygen i moderna språk är - på komvux -... Läs hela svaret
  • Nur 23 år

   Vilka kurser är obligatoriska för gymnasieprogrammet ekonomi juridik?

   Hej! Jag har tidigare fått ett studiebevis och satser nu för att få mitt gymnasieexamen. Däremot undrar jag vilka kurser som var obligatoriska inom det programmet (dvs som man måste ha studerat). För naturprogrammet är det exempelvis obligatorisk att ha studerat somliga kurser inom kemi, fysik...

   Peter SYV: Hej, för gymnasieexamen från komvux måste du ha 2400poäng, av dem max 150p. får vara betygsatta med betyget F.Betyget i idrott och hälsa 1 får ej... Läs hela svaret
  • Elahe 40 år

   Vilken kurs i nuvarande system motsvarar Franska B i gamla systemet?

   Hej, Jag skulle vilja tenta upp mina gamla betyg och undrar vad några av dem motsvarar utifrån dagens benämning, tex. Franska B, Matematik A och Historia B. Om jag tentar upp dessa, kommer de att motsvara samma poängantal som när jag gick i gymnasiet, dvs. Franska B 130 p och de andra två 110...

   Peter SYV: Hej!Motsvarande kurser hittar du i Tabellen (för utbyteskomplettering). Historia B motsvarar en av de nya kurserna, vilken som av dem: his 2a eller his 2b-kultur. Kurser i... Läs hela svaret
  • Aza 41 år

   Val av utbildning som fristående kurser och paralellt läsning?

   Vad är skilnaden mellan antropologiprogrammet dvs socialantropologi och sociologi programmet? Min andra fråga är vilka är popularast när det gäller arbetsmarknad och vilka arbete kan man få efter avslutad utbildningen som sociolog och antropolog?! Är...

   Mikael SYV: Antagning.se kan anta till 45 hp per termin = 1,5 heltid = en heltidsutbildning + en halvtidsutbildning (samtidigt).Om innehåll i olika Högskoleprogram och vilka jobb man kan få... Läs hela svaret
  • Berken 18 år

   Vad är skillnaden mellan master och program i industriell ekonomi?

   Hej, Läser nu 3e året på gymnasiet och står snart inför det stora valet av program för högskolan. Det jag är osäker på är, vad är den största skillnaden mellan att läsa industriell ekonomi som ett program kontra...

   Mikael SYV: Hej,jag läser att du skriver "sedan tog master", men det är ju konkurrens om platser på masterprogrammet och bara för att man är behörig och söker betyder... Läs hela svaret
  • Vilma 18 år

   Utbildning undersköterska?

   Hej! Vill väldigt gärna läsa till undersköterska men går redan tredje året på gymnasiet och vet inte ens om det är möjligt att byta till år 1 nu? Har dock läst att det är nästan omöjligt att läsa till undersköterska efter gymnasiet då komvux prioriterar folk utan gymnasieutbildning. Har...

   Mikael SYV: Det finns (ännu) ingen legitimation för Undersköterska och arbetsgivare får därför anställa med vilken utbildning de vill. Har man examensbevis från vårdprogrammet eller ngn... Läs hela svaret
  • Angelo 17 år

   Biomedicinsk analytiker behörighet, behövs kemi 2 verkligen?

   Hej, jag går andra år i gymnasiet just nu naturvetenskapsprogrammet inriktning samhälle och jag funderar verkligen ifall jag kommer behöva gå på Kemi 2 eftersom jag hade tänkt gå biologi 2 nästa år för att bli biomedicinsk analytiker. Jag kollat igenom nu igen och det står behörighet till kemi...

   Mikael SYV: Hej! du är intresserad av yrket BMA.Om behörighet inför BMA-programmen på svenska lärosätenDet finns BMA-program med olika inriktningar och på olika... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga