Ellen 21 år
  Hej!
  Jag ska välja gymnasium nu till våren och har länge velat mellan framförallt två program, IB eller humanistiska. Jag tycker språk är kul och har lätt att lära in glosor. Så det går bra i svenska, engelska och franska. Jag gillar även SO ämnena mycket. Jag känner att grundskolan har varit relativt lätt och tycker det skulle vara kul med lite svårare och få mer eget ansvar (fast det blir det ju på alla högskoleförberedande linjer). Matte är lite svårare, men jag ligger ändå bra till. NO tycker jag är tråkigt. (Därav valde jag bort NV). Jag vet inte vad jag vill bli men yrken som låter lockande är bl.a. jurist, psykolog, polis. Då tänker du att jag borde gå SA men det vill jag verkligen inte för att där går nästan alla jag känner och jag vill börja om på nytt utan att någon känner mig. Dock vill jag inte bli översättare, arkeolog eller sånt man kan bli om man går HU. Men man kan väl bli andra saker också ?
  Men jag är som sagt inne på HU eller IB. Det känns som att humanistiska skulle passa mig bra med tanke på språk och så. Dock är det även mycket historia, Vilket jag inte är så jätteintresserad av.
  IB känns som en rejäl utmaning. Min syster går där och hon tycker det är jobbigt, och hon är smartare än mig... Hon har den lättaste matten och tycker den är jättesvår. Men samtidigt känns det spännande med en utmaning. Jag vet inte om jag skulle vilja plugga utomlands, men nåt år utomlands kan jag verkligen tänka mig.
  Vad behöver man läsa på IB för att bli behörig till psykolog, jurist och polis på högskolan?
  Nu blev detta väldigt rörigt men jag hoppas du förstår. Tack för svar!

  1 Svar

  Lotta Lindström SYV
  Hej

  Låt oss börja med vad du behöver för särskild behörighet till högskoleutbildningarna du nämner: Psykolog krävs Ma2 och Sh1, Jurist krävs Hi1 och Sh1, Polis Sv3, Sh1, Hi1 info finns på www.saco.se/valjayrke


  Det som gör ditt val så krångligt är att oavsett vad du väljer så blir du lika behörig oasett om du väljer HU eller IB. Gå på öppet hus, gymnasiemässsan, gör studiebesök på gymnasieskolan/gymnasieskolorna som du är mest intresserad av och bestäm dig sen.

  Sök gärna upp din studie- och yrkesvägledare på skolan för att prata om dina val.

  Lycka till!//Lotta

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga