Felix 22 år
  Vad är det för skillnad mellan b-matte och c-matte? Är betygen i de olika kurserna olika värda? Om man får ett betyg i den ena kursen, är det då lika mycket värt som om man skulle få samma betyg i den andra kursen?

  2 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Felix,
  b-spår i matte är medelsvår och c-spår är avancerat. C-spår läses på Teknik och NA, bara på de två programmen. Alla mattekurser på gymnasiet är á 100 poäng och betygen "väger" lika mycket, oavsett om det är a, b eller c kurs man fick betyg i.
  du kan se innehåll i mattekurserna på www.matteboken.se


  Du, som elev, väljer inte vilket spår i matte du läser. Du väljer program och det är förutbestämt vilket spår som läses på vilket program.

  I fall man vill läsa så lite matte som möjligt, väljer man yrkesprogram, där enbart Matte 1a ingår som en obligatorisk kurs. Om man vill läsa högskoleförberedande men så lite matte som möjligt bör man i så fall välja Estetiska eller Humanistiska programmet.
  Om man, däremot vill läsa så mycket matte som möjligt väljer man Teknik, inriktning Teknikvetenskap eller NA, inriktning Naturvetenskap - där även Matte 4 ingår som en obligatorisk kurs och innan Matte 4 läser man Matte 1-3 c.

  Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig i ditt gymnasieval!
  Mvh
  Mikael SYV
  Hej Felix, mening med att läsa svårare matte är att bli förberedd för eftergymnasiala studier till t.ex. civilingenjör eller lärare i Matematik: för att klara den matten som är på högskolenivå, måste man ha vissa förkunskaper. Sedan är det så att du, som elev, inte kan välja just spår i matte - förutom i några väldigt speciella fall. För det mesta väljer du ett gymnasieprogram - och vill man läsa Teknik då är det c-spår i matte man läser. På samtliga yrkesprogram läses det Matematik 1a som obligatorisk kurs men det finns möjlighet att lägga till högre mattekurser - Matematik 2a och sedan går man över till b-spår för att a-spår tar slut där och det finns inte högre kurser än nivå 2 i a-spåret.
  Rent "teknikst" så är det för konkurrensen bättre att ha högre betyg i alla kurser, enklare som svårare. Det är lättare att få högt betyg i en enklare kurs men de "väger" lika mycket i konkurrensen om en högskoleplats. Om man inte läser matte PÅ HÖGSKOLEUTBILDNINGEN då krävs det inte högre kurser i matte för behörighet till en sådan utbildning.
  Spåren går ihop på nivå 4, det finns inte några alternativ till Matematik 4. Bara en enda kurs.
  Matematik 3 finns det b och c, men ej a. A-spår tar slut på nivå 2.
  Krävs det t.ex. Matematik 3 för behörighet till Fastighetsmäklarutbildning - då är det Matte 3b eller Matte 3c man skall ha. Du har rätt i att samma elev kanske skulle få ett snäpp högre betyg i matte 3b än hen fick i 3c - och det kan upplevas som orättvist.
  Å andra sidan, har man djupare kunskaper i matte - är det lättare att få högre resultat på Högskoleprovet. Är man behörig, kan man göra - för just konkurrensen - HP /finns möjlighet 2 ggr varje år/ - och man kommer i så fall in på resultatet av Högskoleprovet.
  Jag håller med dig om att man skulle kunna hitta på ett sätt att värdesätta betyg i c-spåret mer än betyg i a och b-spåren, men så är det inte idag. Om det var upp till mig, skulle jag justera detta så att det skulle bli mer logiskt och rättvist.
  Jag hoppas jag lyckades förklara hur det ser ut med Mattekurserna på gymnasiet idag. Gå in på www.matteboken.se och där finner du alla kurser som är upplagda för självstudier. Det går att repetera grundskolematte och kika på de kommande gymnasiala kurser och kanske börja läsa lite gymnasiematte redan under åk9 eller under sommaren efter nian.
  Önskar dig lycka till med ditt gymnasieval!
  Mikael SYV
  • Felix Men är det bättre att få ett högt betyg i en enklare kurs än att få ett lågt betyg i en svårare kurs?
  • Felix Hur kommer det sig att det finns någon mening i att läsa c-matte om det ändå inte ger högre poäng än a-matte?
  • Mikael Jag skriver ett utökat svar till dig nu! kommer inom kort.
  • Felix Så om jag har förstått dig rätt så är det alltså bättre att gå ekonomiprogrammet och läsa det programmets matte för att det är lättare att få bra betyg där, än vad det är att gå naturprogrammet och läsa det programmets matte och riskera att få lågt betyg i en svårare kurs?
  • Liselotte Spåren inom matte går ihop och Matte 4 finns det inga varianter på, utan en enda kurs. Har man djupare kunskaper i Matte, så får man högre betyg i Matte 4 samt bättre grund för framtiden. Jag skriver ett nytt svar till dig också. *L* ;-)
  Läs alla kommentarer
  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hej Felix, jag vet inte vilket yrke eller eftergymnasial utbildning du är intresserad av. Det viktigaste är att bli BEHÖRIG för att konkurrera kan man med resultatet av högskoleprovet, men är man inte behörig, är man inte med i urvalet över huvudet taget. Antagningspoängen kan ju sjunka också pga olika anledningar (exempelvis om antal platser på utbildningen utökas, vilket händer ibland).

  Att tänka mycket taktiskt och försöka vinna poäng genom att laborera med vilka kurser man läser kan man givetvis göra, men om man lägger all den tid och energi på att läsa lite mer matte, t.ex. - kan det ge mycket bättre utdelning: både kunskapsmässigt och poängsmässigt. Just matte kan man läsa på egen hand och använda läraren som handledare, ställa frågor i fall man kör fast. En sida för självstudier är www.matteboken.se och Mattecentrum driver även kostnadsfria Räknestugor i olika städer (nu är de uppe i ca 30 städer), du kan på www.mattecentrum.se se om det finna någon Räknestuga nära dig.

  Angående din kommentar: om du kan få alla behörighetsgivande kurser på Ekonomiprogrammet där Matte b-spår läses, välj det programmet i så fall. De som väljer läsa Teknik eller Naturvetenskapsprogrammet gör det av 2 huvudsakliga anledningar: behöver läsa de kurser som ingår i de programmen för behörighet till eftergymnasiala studier eller om man gillar matte, fysik, kemi, tycker det är lätt eller roligt att läsa de ämnena och har inget emot att det är svårare matte där, utan tycker tvärtom att det är bara bra.
  Avhopp från Naturvetenskapsprogrammet & Teknikprogrammet sker oftast pga följande orsaker: "för svår matte", "kämpar med fysik och/eller kemi, lägger all fritid på det men riskerar ändå inte få godkänt" - det är vad eleverna berättar (de som vill byta från TE eller NA till EK eller SA eller till ett yrkesprogram: t.ex. Teknik mot El/Energi).

  Sammanfattning: mitt råd är följande - om du kan få behörighet till en eftergymnasial utbildning på EK samtidigt som du inte har ett brinnande intresse av att läsa så mycket matte, fysik, kemi som det bara går, välj Ekonomiprogrammet.

  Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig i ditt gymnasieval.
  Bästa hälsningar
  Liselotte SYV

  Frågor och svar

  • Saga 21 år

   Räcker hp prov för läkarprogrammet?

   Hej Jag har studerat gymnasium (natur) i Libyen och har då ej grundläggande behörighet inom svenska, engelska & matte. Jag undrar om hp provet räcker för att kunna söka in till läkarprogrammet eller om jag först måste ha annan behörighet?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • jessica 19 år

   plugga upp ämnen?

   hej, jag går sista året på gymnasiet. jag vill satsa och komma in på dietistprogrammet på universitet men vet inte om jag kommer hinna höja betygen och komma in våren 2022, jag kanske behöver vänta tils våren 2023, så min fråga är att kan jag istället läsa alla dem kurser individuellt, var och...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Jacob 26 år

   Förkunskapskrav beteendevetenskap program?

   Hej. Jag har läst naturvetenskapligt program på gymnasiet och undrar över förkunskapskrav nedan om det jag har räcker som behörighet eller om det finns nått här som inte täcks av den linjen. Grundläggande behörighet + Samhällskunskap 1b/1a1 + 1a2 eller Samhällskunskap A (områdesbehörighet 5/A5)

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Astrid 19 år

   Vilka kurser är lättast att höja på kort tid?

   Hej, Jag är 19 år och tar snart studenten. Efter studenten hade jag tänkt plugga till veterinär och jag har insett nu att jag behöver höja två betyg (från B till A) för att öka mina chanser att komma in med mina gymnasiebetyg. Då skulle jag alltså höja mig från ca 20.70 till 20.86....

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sofia 21 år

   Vad kan jag läsa för kurser?

   Hej, Jag kommer söka till flera juristprogram inför hösten, men vill gärna ha en plan b ifall jag inte kommer in. Jag vill då gärna läsa någon kurs på högskola/universitet, helst på stockholm universitet eller uppsala. Men jag vet inte vad jag ska läsa? Vad är mest "värt" att läsa ifall jag...

   Mikael SYV: Titta på Juridisk introkurs med platsgaranti>>
  • Mona 19 år

   Fråga om gymnasieexamen och högskolan?

   Hej! Jag tar studenten i år och jag har godkänt i allt och jag 2700 poäng. Jag går vård och omsorgsprogram. Det finns 2 ämne som sänker mig men de är viktiga för VOexamen. Om jag säger att jag inte vill ha VO examen och vill ta bort de...

   Julia SYV: hej Mona!Utan Examensbevis från gymnasiet eller från komvux kommer du sakna grundläggande behörighet. och jag tror inte du kan säga till på skolan att du inte vill få ut... Läs hela svaret
  • Jacob 26 år

   BF (Folkhögskolegruppen?

   Hej jag går på en folkhögskola nu, assistentlinjen på Vadstena folkhögskola. Jag planerar att ansöka till beteendevetenskapligt program. Det står BF = 4 på antagningsstatistiken på Uppsala universitet och jag undrar då vad det betyder...

   Julia SYV: Hej Jacob,i BF-urvalsgruppen prövas med Omdöme om Grundläggande behörighet till högskolestudier som man kan få på folkhögskolornas Allmänna kurser. Om du går den här... Läs hela svaret
  • Tuuli 18 år

   Utländsk gymnasieutbildning och särskilda behörighetskrav?

   Hej! Jag går på gymnasiet i Finland men skulle vilja söka in till Lunds universitet. Jag är intresserad av kandidatprogrammet inom "Europastudier med humanistisk profil". Man behöver Historia 1b/1a1+1a2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 eller Historia A, Samhällskunskap A (områdesbehörighet 1/A1)...

   Julia SYV: Hej!om du inte kommer skaffa dig godkänt betyg i en svensk kurs Historia 1b (eller 2 mindre kurser Historia 1a1 och 1a2) och vill bli bedömd behörig vad gäller historia på... Läs hela svaret
  • Henrik 36 år

   Kortare utbildning för HR attraktivt för arbetsgivare?

   Hej! Jag har tänkt på korta utbildningar för att bredda min kompetens. När jag sökte på utbildningar i arbetsrätt hittade jag HR-Strateg. Det kostar ju såklart en slant men jag har inte tid eller tålamod till kandidatutbildning. Frågan är om detta kan vara attraktivt eller om arbetsgivare i...

   Julia SYV: Hej Henrik,olika arbetsgivare kan tänka olika, så det går inte att ge ett generellt svar. Men eftersom det är hård konkurrens inom HR-yrken, så får många... Läs hela svaret
  • Habibullah 20 år

   Hur får man studentbostad?

   Jag undrar hur man kan få studentbostad? Är det via universitetet man ansöker eller måste man göra det på egen hand? Och när man har antagits till ett program på en annan ort utanför pendelgränsen men har inte hittat någon bostad än, vad händer då?

   Julia SYV: Hejsan,så vitt vi på FRåGA SYV vet så kan vissa lärosäten ibland uppge att de erbjuder "tak-över-huvudet"-garanti (se om det står ngt om det på lärosätets... Läs hela svaret
  • Linn 32 år

   Vad hette Teknik 1 enligt gamla kurssystemet?

   Jag är sugen på söka en yh-utbildning där det krävs teknik 1. Jag har gått gamla gymnasiekurser (tog studenten 2008) och kan inte hitta vad den kursen hette då. Eller fanns den inte då och man behöver läsa upp den?

   Julia SYV: Hej Linn, jag kan inte se Teknik1 i Tabellen för utbyteskomplettering och det måste betyda att den kursen inte har ngn gammal motsvarande gymnasiekurs.Men yrkeshögskola kan även ta in... Läs hela svaret
  • Nicola 18 år

   Byta från Ekonomi till transport?

   Hej. Jag går ekonomi programmet i 2an och ska snart gå in i mitt tredje år men jag känner att jag vill gå transport linjen istället. Kan man byta från ekonomi linjen till transport linjen och gå 1 år bara med tanke på skulle börja 3an istället för att gå om alla 3 åren igen. Borde det inte kunna...

   Julia SYV: Hej Nicola. Du får söka till år1 på FT/transport och om du kommer in tror jag du kommer läsa i 3 år ändå, även om du har många godkända betyg från åren... Läs hela svaret
  • Isac 18 år

   Är det svårt att få jobb som guldsmed eller glasblåsare?

   Jag funderar på att gå hantverksprogrammet med inriktning mot glasblåsare eller guldsmed. Men eftersom att jag inte hittar nån statistik på hur arbetsmarknaden ser ut blir jag osäker. Vet ni hur svårt det är att få arbete inom dem här yrkena?

   Julia SYV: Hej Isac,läge på arbetsmarknaden kan förändras och ibland går det mycket snabbt med förändringar. Ingen kan ge någon garanti på att med viss utbildning... Läs hela svaret
  • Tobias 23 år

   Hur vet man vilket ämne ett program/kurser klassas som inför KPU?

   Hej! Jag har länge funderat på att studera filosofi. Det som har stoppat mig har varit att jag har haft svårt att se vad jag skulle göra efter en sådan utbildning. Då har det slagit mig att man kanske efter skulle utbilda sig till lärare genom en kpu....

   Julia SYV: Hej Tobias!Om man vill bli gymnasielärare i filosofi, så finns det 3 vägar att gå: • ämneslärarprogrammet • kompletterande pedagogisk utbildning... Läs hela svaret
  • Wassem 23 år

   Att komplettera från receptarie till apotekare?

   Hej, Jag undrar om om man läser till receptarie och tar examen. Sedan pluggar 2 år till för att bli apotekare (Masterprogram i farmaci i Umeå universitet). Är det EXAKT samma som att ha läst 5-årigt apotekarprogram? Om man söker jobb utomlands kan man säga att man är apotekare, och inte...

   Julia SYV: Hej Wassem,Hur de olika arbetsgivare ser på komplettering från Receptarie till Apotekare kan jag inte svara på. Olika arbetsgivare kan tänka olika och det blir även en "mycket... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga