Felix
  Vad är det för skillnad mellan b-matte och c-matte? Är betygen i de olika kurserna olika värda? Om man får ett betyg i den ena kursen, är det då lika mycket värt som om man skulle få samma betyg i den andra kursen?

  2 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Felix,
  b-spår i matte är medelsvår och c-spår är avancerat. C-spår läses på Teknik och NA, bara på de två programmen. Alla mattekurser på gymnasiet är á 100 poäng och betygen "väger" lika mycket, oavsett om det är a, b eller c kurs man fick betyg i.
  du kan se innehåll i mattekurserna på www.matteboken.se


  Du, som elev, väljer inte vilket spår i matte du läser. Du väljer program och det är förutbestämt vilket spår som läses på vilket program.

  I fall man vill läsa så lite matte som möjligt, väljer man yrkesprogram, där enbart Matte 1a ingår som en obligatorisk kurs. Om man vill läsa högskoleförberedande men så lite matte som möjligt bör man i så fall välja Estetiska eller Humanistiska programmet.
  Om man, däremot vill läsa så mycket matte som möjligt väljer man Teknik, inriktning Teknikvetenskap eller NA, inriktning Naturvetenskap - där även Matte 4 ingår som en obligatorisk kurs och innan Matte 4 läser man Matte 1-3 c.

  Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig i ditt gymnasieval!
  Mvh
  Mikael SYV
  Hej Felix, mening med att läsa svårare matte är att bli förberedd för eftergymnasiala studier till t.ex. civilingenjör eller lärare i Matematik: för att klara den matten som är på högskolenivå, måste man ha vissa förkunskaper. Sedan är det så att du, som elev, inte kan välja just spår i matte - förutom i några väldigt speciella fall. För det mesta väljer du ett gymnasieprogram - och vill man läsa Teknik då är det c-spår i matte man läser. På samtliga yrkesprogram läses det Matematik 1a som obligatorisk kurs men det finns möjlighet att lägga till högre mattekurser - Matematik 2a och sedan går man över till b-spår för att a-spår tar slut där och det finns inte högre kurser än nivå 2 i a-spåret.
  Rent "teknikst" så är det för konkurrensen bättre att ha högre betyg i alla kurser, enklare som svårare. Det är lättare att få högt betyg i en enklare kurs men de "väger" lika mycket i konkurrensen om en högskoleplats. Om man inte läser matte PÅ HÖGSKOLEUTBILDNINGEN då krävs det inte högre kurser i matte för behörighet till en sådan utbildning.
  Spåren går ihop på nivå 4, det finns inte några alternativ till Matematik 4. Bara en enda kurs.
  Matematik 3 finns det b och c, men ej a. A-spår tar slut på nivå 2.
  Krävs det t.ex. Matematik 3 för behörighet till Fastighetsmäklarutbildning - då är det Matte 3b eller Matte 3c man skall ha. Du har rätt i att samma elev kanske skulle få ett snäpp högre betyg i matte 3b än hen fick i 3c - och det kan upplevas som orättvist.
  Å andra sidan, har man djupare kunskaper i matte - är det lättare att få högre resultat på Högskoleprovet. Är man behörig, kan man göra - för just konkurrensen - HP /finns möjlighet 2 ggr varje år/ - och man kommer i så fall in på resultatet av Högskoleprovet.
  Jag håller med dig om att man skulle kunna hitta på ett sätt att värdesätta betyg i c-spåret mer än betyg i a och b-spåren, men så är det inte idag. Om det var upp till mig, skulle jag justera detta så att det skulle bli mer logiskt och rättvist.
  Jag hoppas jag lyckades förklara hur det ser ut med Mattekurserna på gymnasiet idag. Gå in på www.matteboken.se och där finner du alla kurser som är upplagda för självstudier. Det går att repetera grundskolematte och kika på de kommande gymnasiala kurser och kanske börja läsa lite gymnasiematte redan under åk9 eller under sommaren efter nian.
  Önskar dig lycka till med ditt gymnasieval!
  Mikael SYV
  • Felix Men är det bättre att få ett högt betyg i en enklare kurs än att få ett lågt betyg i en svårare kurs?
  • Felix Hur kommer det sig att det finns någon mening i att läsa c-matte om det ändå inte ger högre poäng än a-matte?
  • Mikael Jag skriver ett utökat svar till dig nu! kommer inom kort.
  • Felix Så om jag har förstått dig rätt så är det alltså bättre att gå ekonomiprogrammet och läsa det programmets matte för att det är lättare att få bra betyg där, än vad det är att gå naturprogrammet och läsa det programmets matte och riskera att få lågt betyg i en svårare kurs?
  • Liselotte Spåren inom matte går ihop och Matte 4 finns det inga varianter på, utan en enda kurs. Har man djupare kunskaper i Matte, så får man högre betyg i Matte 4 samt bättre grund för framtiden. Jag skriver ett nytt svar till dig också. *L* ;-)
  Läs alla kommentarer
  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hej Felix, jag vet inte vilket yrke eller eftergymnasial utbildning du är intresserad av. Det viktigaste är att bli BEHÖRIG för att konkurrera kan man med resultatet av högskoleprovet, men är man inte behörig, är man inte med i urvalet över huvudet taget. Antagningspoängen kan ju sjunka också pga olika anledningar (exempelvis om antal platser på utbildningen utökas, vilket händer ibland).

  Att tänka mycket taktiskt och försöka vinna poäng genom att laborera med vilka kurser man läser kan man givetvis göra, men om man lägger all den tid och energi på att läsa lite mer matte, t.ex. - kan det ge mycket bättre utdelning: både kunskapsmässigt och poängsmässigt. Just matte kan man läsa på egen hand och använda läraren som handledare, ställa frågor i fall man kör fast. En sida för självstudier är www.matteboken.se och Mattecentrum driver även kostnadsfria Räknestugor i olika städer (nu är de uppe i ca 30 städer), du kan på www.mattecentrum.se se om det finna någon Räknestuga nära dig.

  Angående din kommentar: om du kan få alla behörighetsgivande kurser på Ekonomiprogrammet där Matte b-spår läses, välj det programmet i så fall. De som väljer läsa Teknik eller Naturvetenskapsprogrammet gör det av 2 huvudsakliga anledningar: behöver läsa de kurser som ingår i de programmen för behörighet till eftergymnasiala studier eller om man gillar matte, fysik, kemi, tycker det är lätt eller roligt att läsa de ämnena och har inget emot att det är svårare matte där, utan tycker tvärtom att det är bara bra.
  Avhopp från Naturvetenskapsprogrammet & Teknikprogrammet sker oftast pga följande orsaker: "för svår matte", "kämpar med fysik och/eller kemi, lägger all fritid på det men riskerar ändå inte få godkänt" - det är vad eleverna berättar (de som vill byta från TE eller NA till EK eller SA eller till ett yrkesprogram: t.ex. Teknik mot El/Energi).

  Sammanfattning: mitt råd är följande - om du kan få behörighet till en eftergymnasial utbildning på EK samtidigt som du inte har ett brinnande intresse av att läsa så mycket matte, fysik, kemi som det bara går, välj Ekonomiprogrammet.

  Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig i ditt gymnasieval.
  Bästa hälsningar
  Liselotte SYV

  Frågor och svar

  • Abdi 16 år

   Hur byter jag program i gymnasiet, från Natur till Ekonomi?

   Hej! Jag har nu gått i Natur-programmet i gymnasiet nu i snart en termin, men jag mår inte bra och vet inte vad jag ska göra. Är det ens möjligt för mig att byta linje från natur till ekonomi nu utan att gå om en Årskurs? Problemet var den att jag inte valde några andra linjer under...

   Anna SYV: FHej Abdi,om du får många godkända betyg (helst alla) under första året på ditt program, så är det inte helt omöjligt att du skulle kunna läsa... Läs hela svaret
  • Mary 19 år

   Räknas betyg i utökade kurser?

   Hej, jag ska snart söka till högskola/universitet och har läst en gymnasiekurs på distans utöver min gymnasieutbilding (2500 poäng). Mitt betyg i den kursen blev tyvärr väldigt lågt och jag undrar om jag måste räkna med det betyget...

   Liselotte Johansson: Hej Mary!om kursen ej ingår i ditt examensbevis från gymnasiet (eller från komvux) och inte krävs för behörighet, kommer betyget i den kursen räknas in ENDAST OM den kursen ger... Läs hela svaret
  • Elin 25 år

   Behörighet kurs?

   Hejsan! Jag gick ut -16 med F i Gymnasiearbete och har bara studiebevis. Nu har jag sökt till komvux den kursen för att fixa ett examensbevis och förhoppningsvis klara av det! Grejen är den att jag hade gärna velat söka kursen webbutveckling 1 samtidigt jag...

   Liselotte Johansson: Hejdet finns yrkeshögskoleutbildningar som för särskild behörighet kräver bland annat godkänt betyg i gymnasial kurs Webbutveckling 1, det är t.ex yrkeshögskoleutbildning Frontend / App Developer hos... Läs hela svaret
  • Linnea 24 år

   Tips och råd kring val av universitet och utbildning?

   Hej! Behöver lite råd och tips kring val av utbildning. Just nu går jag sjuksköterskeprogrammet sen ht-21 i Umeå och kommer till sommaren ha gått två läsår av tre. Och nu står jag i valet och kvalet att fortsätta eller inte....

   Liselotte Johansson: Hej Linnea!Roligt att du fick så pass högt resultat på högskoleprovet! Vad gäller "hoppa in" i år tre på sjuksköterskeprogrammet, så kan det... Läs hela svaret
  • Persia 21 år

   Merit, jätte viktig fråga?

   Hej! Jag gick på handel och administration i gymnasiet. Jag tog ej examen, eftersom jag gjorde inte naturkunskap 1a1 och religionskunskap 1. Jag skall läsa till fastighetsmäklare. Behörigheten är engelska 6, matematik 3b och samhällskunskap 1 eller 1a1 och 1a2....

   Liselotte Johansson: Hej Persia,för att komma på en universitetsutbildning i Sverige konkurrerar du med ditt Meritvärde.Meritvärde är en siffra = summan av jämförelsetalet (samma som snittbetyget) + eventuella merit-... Läs hela svaret
  • Sia 22 år

   2300 sökning till yrkeshögskola?

   Jag undrar om man kan ansöka till yrkeshögskola med 2300 från komvux?

   Liselotte Johansson: Hej Sia,yrkeshögskola kan ta in obehöriga. Det finns därför chans att komma in på yrkeshögskoleutbildningar även utan examensbevis från gymnasiet eller från komvux.
  • Lovisa 35 år

   ES/SA behörighet?

   Jag har hört att den enda behörighetsskillnaden på det estetiska programmet jämfört med samhällsvetenskapsprogrammet är matte b - stämmer det? I så fall är det ju enkelt att få SA-behörighet på ES. Tacksam för svar!

   Liselotte Johansson: Hej Lovisa,svar på frågan du ställer är - I princip, ja! Men det finns viktiga detaljer. T.ex kan inte matte 2 eller högre kurser i ämnet matematik garanteras på ES. Det är endast obligatoriska... Läs hela svaret
  • Sally 29 år

   Grundläggande behörighet högskola?

   Hejsan. Jag har slutbetyg från gymnasiet från år 2012. Totalt 2500 poäng. Jag läste inte Engelska B, det ingick inte i handels och administrationsprogrammet. Behöver jag läsa upp Engelska B på komvux nu för att ha grundläggande...

   Liselotte Johansson: Hej Sally!Enligt informationen på antagning.se/sv/betyg-och-behorighet/gymnasieskolan/slutbetyg-2010-och-framat/grundlaggande-behorighet behöver du inte, för grundläggande behörighet, ha godkänt betyg i engelska B eller engelska 6.
  • ORINTA 37 år

   Yrkesvägledning?

   Hej ! Jag velar mellan fritidsledare och fritidslärare utbildning. Min första tanke var att sudera till fritidsledare och se om jag trivs med utbildningen och sen vidare utbilda mig till pedagog. Men min fråga då är måste jag studera ytterligare 3 år ?...

   Liselotte Johansson: Hej Orinta!till Fritidsledare utbildar man sig på en folkhögskola, och till olika sorters lärare - på lärarhögskolorna (på högskolenivå, alltså). Det är utbildningar inom olika... Läs hela svaret
  • ifakharul 22 år

   Högskoleprovet?

   Hej, är det inte ett krav på att alla universitet ska ta emot hp ansökande. När jag söker upp antagningspoänger i antagning.se finns det många universitet som inte tar emot sökande med högskoleprov. Varför är det så? Jag undrar...

   Liselotte Johansson: Hejsan,på Jönköpings universitets hemsida/webbplats (just där de berättar om den utbildningen som du nämner i din fråga) läser man bland annat följande: "65 procent av platserna... Läs hela svaret
  • Emil 19 år

   Nekad av komvux, tillåtet?

   Hej Jag har försökt läsa upp några ämnen på komvux för att kunna söka dietistpogrammet eftersom min examen från livsmedelsprogrammet inte räcker så långt. Jag har läst en kurs på komvux distans, dock blir jag...

   Liselotte Johansson: Hej Emil!Jag råder dig boka tid med SYV på komvux. Du kan också kontakta rektor på komvux och förklara din situation. Komvux har begränsade resurser. Komvux väljer därför oftast... Läs hela svaret
  • ifakharul 22 år

   Ansökan till högskolan?

   Hej, jag studerar i komvux där jag har 450 poäng kvar för examen, vilket är 2250 poäng minimum för att kunna ta ut en examen. Jag tänkte läsa allt på en termin genom att göra en prövning och läsa resten av kurserna på komvux....

   Liselotte Johansson: Hej och tack för din fråga!För examensbevis från komvux krävs 2400 betygsatta poäng. Av de får max 150poäng vara F. Det är alltså 2250 GODKÄNDA poäng som du... Läs hela svaret
  • Cajsa 23 år

   Kan jag höja mitt meritpoäng med andra kurser?

   Hej! Jag gick ut gymnasiet (ekonomiprogrammet med inriktning juridik) med F i matte 3c och 4 (individuella val alltså). Kan jag läsa 2 andra 100-poängskurser på komvux för att höja mitt meritvärde istället för att göra om mattekurserna? Har i nuläget 13,86.

   Liselotte Johansson: Hej Cajsa!i examensbeviset som du fick när du gick ut gymnasiet kommer ingenting att ändras, får inte ändras, helt enkelt. Om du vill få upp ditt meritvärde så finns det... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga