Anonym

    Hej, Jag är förvirrad över det här med meritvärde. På HR-program jag sökt har jag 16,86 och i andra urvalsgrupper kan det stå 17,36. Jag läser upp Matte 3b för att ha en chans att komma in på Ekonomie och hur kommer då mitt meritvärde påverkas? Kommer jag likväl ha 16,86/17,36 eller hur fungerar det?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej,
    om matematik 3 krävs för särskild behörighet och du Kompletterar med den kursen, då kommer betyget i matte 3 räknas in i ditt jämförelsetal; du får inte några meritpoäng därför att kursen krävs (alltså inte är frivilligt för dig att läsa den). Beroende på hur högt betyg du får i matte 3 kommer ditt jämförelsetal och med det också meritvärde att påverkas olika. Du kan få både höjning och sänkning av ditt jämförelsetal och med det också ditt meritvärde.
    Du vinner på att ha så högt betyg i alla kurser som möjligt bl.a i matte 3b!
    Läs gärna en sammanfattning på gymnasieGuiden.se/merit - där förklaras det bl.a att du konkurrerar med ditt meritvärde, som är summan av jämförelsetalet + meritpoängen. Har man inga meritpoäng, blir meritvärde = jämförelsetalet.
    Jämförelsetalet är = snittbetyget på alla kurser som bör/får räknas in. De kurser som inte måste räknas in, kommer antagning.se räkna in om de höjer ditt jämförelsetal/meritvärde.

    Att man har Olika meritvärden i urvalsgrupperna BI och BII är mycket vanligt. Samma meritvärde kan man ha i de olika urvalsgrupperna endast om man kompletterat för behörighet och fick samma betyg i den kompletterandekursen som man sedan innan hade jämförelsetalet på... + då kommer man ej prövas i BI, då man utan komplettering inte var behörig.

    • Anonym : Ja okej, men om vi utgår från att jag får E i kursen som det lutar åt nu. Hur högt meritvärde kommer jag då ha i urvalsgrupp BII för Ekonomie? 16,86 eller 17,36?
    • Julia : Vad är ditt jämförelsetal (alltså snittbetyget)? och har du några meritpoäng (som du kan få för eng 7, moderna språk 3 och 4)?
    • Julia : Eftersom du utan matte 3 är obehörig till ekonomiutbildningar på högskolenivå, kommer du prövas endast i BII - till den utbildningen. Söker du andra utbildningar där matte 3 ej krävs kan du prövas till dem både i BI och i BII och i BII med högre meritvärde pga du kan få meritpoäng (+ 0.5) för godkänt betyg i matte 3; och även om E kommer sänka ditt jämförelsetal kan du få total höjning p g a + 0.5 som meritpoäng/extrapoäng. Jag kan bara gissa vad ditt jämföreletal är (snittbetyget) innan vi räknar in E i matte 3b. Om man har alla C-betyg, och med det jämförelsetal på 15.0 då blir det nya jämförelsetalet vid E i en 100p.kurs - 0.2, alltså 14.8 ... Om man inte vet exakt vad ditt snittbetyg är innan komplettering kan man inte ge ett exakt svar. Du har uppenbarligen högre snitt än "alla E betyg" och då kommer E betyget som måste räknas in i ditt snitt sänka snittet.
    • Anonym : Mitt snittbetyg verkar vara 15,36 (räknade utan gymnasiearbete och merit). Hur hamnar jag då med E i matte 3b?
    • Anonym : Sedan har jag läst Engelska 7 betyg B, Spanska 3 betyg E
    • Julia : Med E i matte 3 hamnar du i så fall på cirka 15.16 i jämförelsetal. För eng7 och moderna språk 3 får du 1,5 meritpoäng. Om du inte redan räknat in B i eng7 och E i spanska 3, då måste du göra det först, innan du plussar på meritpoängen. En 100p.kurs betyg B väger uppåt, till cirka 15.26 och E väger neråt till cirka 15.06... sedan plussar du 1.5 meritpoäng, Så ditt meritvärde blir i så fall cirka 16.56 (till de utbildningar som kräver matte 3).--- Om du med samma betyg söker till utbildning som inte kräver matte 3, då får du + 0.5 meritpoäng till, så meritvärde till de utbildningar blir cirka 17.06 (om jag räknade rätt).
    • Anonym : Tack så mycket! Om jag gör spanska 4 med betyg E säger vi så får jag 17.56 (till de som kräver matte 3)? Om jag vill höja mig till 20.00. Hur många kurser osv måste jag göra prövning på/läsa upp?
    • Anonym : Om det ens är möjligt? Får man göra prövningar i hur mkt man vill?
    • Julia :

      Om du får E i spanska 4 då sänker det betyget ditt jämförelsetal med cirka - 0.2 så du får den totala höjningen på cirka + 0.3. Om du har 17.06 i meiritvärde sedan innan, får du cirka 17.36 med E i spanska 4 inräknat. Att höja så mycket som till 20.0 när man redan har alla 2.5 meritpoäng "med sig" är svårt. Du behöver få "alla B-betygen" i snitt. Har du E-betyg i en 100p.kurs behöver du "väga upp det med 3 st. 100p.kurser med A-betyg i dem. Vad gäller prövningar för de som inte är gymnasieelever? Jo, prövningarna får du göra hur länge du vill och hur mycket du orkar.
      Du frågar om det är möjligt. Ingenting är omöjligt, men det blir inte lätt. Och om du kommer att lyckas eller inte, kan inte jag veta. Är man mycket målmedveten och är beredd att lägga några år på det - så borde det inte vara omöjligt.

    • Anonym : Så det räcker om jag läser upp 3 kurser från E till A? Eller kan jag liksom välja läsa 15 kurser och höja mig två steg? Skulle det ta flera år? Kan man inte göra det på 1 år?
    • Julia :

      Om du läser upp 3 st. 100p.kurser från E till A, höjer du ditt jämförelsetal med cirka 1.2. Om du höjer 15 stycken 100p.kurser i 2 steg, t.ex från E till C eller från D till B, blir höjningen cirka 3.0. Hur lång tid det tar eller om det (för dig) är möjligt, går inte att svara om... i alla fall kan inte vi ge svar här på fråga syv. Om du skaffar dig tillräckligt höga kunskaper och hittar var du kan göra alla de prövningarna och får högt betyg på prövningar, kan du klara det på den tiden som det (för dig) tar att skaffa dig kunskaper, hitta prövningsmöjligheter och uppnå det målet. Det finns inga tidsramar /generellt/ som vi kan hänvisa till, förutom föjande: om man läser en 100poängs gymnasial kurs på heltid (alltså 40 timmar per vecka) tar det fem veckor.

    • Anonym : Ok, men om jag söker till ekonomieprogram så har jag inte 0,5 i merit? Hur får jag maxmerit eftersom 0,5 "försvinner", har jag plötsligt bara 2,0 då? Om jag t ex får ett A i Spanska 4 hur mycket ökar jag då?
    • Julia : Fler meritpoäng kan du få antingen för moderna språk 4 eller för högre mattekurser. I ditt fall för matematik 4. Försök få så högt betyg du kan i spanska 4 eller i matematik 4. För att beräkna ditt nya meritvärde ta det befintliga Jämförelsetalet och jämför med det nya betyget som ska räknas in. Är betyget högre än ditt jämförelsetal, blir det en höjning; annars - en sänkning. Har man jämförelsetal på lite över 15.0 och ska räkna in ett nytt A-betyg i en 100p.kurs blir höjningen på lite mindre är + 0.2 i jämförelsetalet. När man har beräknat jämförelsetal, plussar man på sina meritpoäng.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'journalist' (41 st.)

    • erikzhansun

      språk på univesitetet?

      Hej jag går på gymnasiet och tänker plugga vidare på högskola/univesitetet och fundera på att läsa journalistprogrammet. Får man lägga till kurser i moderna språk under utbildningen

      Milla : : Hej!Du får gärna kika på information på lärosätenas egna webbplatser och kontakta studievägledare som jobbar på de institutioner där det aktuella programmet ges. Vad jag kan se, så... Läs hela svaret
    • Kajsa332868

      Jag vill plugga journalistlinjen på Skurup folkhögskola?

      Jag vill plugga journalistlinjen på Skurup folkhögskola, det enda ämnet som jag inte är godkänd i är matte. Jag gick samhäll internationell i gymnasiet, alla andra betyg är jag godkänd i. Måste jag plugga upp mina mattebetyg innan jag...

      Milla : : Hejsan, fick du F i både matte 1b och 2b? Du har alltså fått ut ett Studiebevis när du gick ut gymnasiet, stämmer det? Vänligen uppge vad dokumentet heter som du... Läs hela svaret
    • Elev

      Hur kan jag bli meteorolog?

      Hej! Jag är samhällsvetare från gymnasiet. Min stora dröm är att arbeta med meteorologi, gärna programleda där jag berättar om vilket väder det blir. Dock har jag ej behörighet för program som kräver naturämnen som Kemi, fysik,...

      Milla : : Hej,det vi vet om yrket Meteorolog berättar vi i presentationen på framtid.se/yrke/meteorolog Inför den utbildning som krävs för att kunna bli en meteorolog (i alla fall så är det i... Läs hela svaret
    • Maja980

      Journalism i Göteborg?

      Hej! Jag är väldigt intresserad av utbildad journalism i Göteborg. Det är min första val och den andra är kultur och media entreprenörskap. Jag är väldigt intresserad av media och kommunikation och därför ser jag att jag passar in i...

      Milla : : Hej,Antagningsstatistik för Journalistprogrammet vid Göteborgs universitet visar att antagningsgränser i betygsgrupper brukar ligga på kring 19.00 fast ofta högre än så. Till höstterminen 2018... Läs hela svaret
    • Hejsanhoppsan

      Masterutbildningsalternativ med socionomexamen?

      Hej! Jag studerar just nu socionomprogrammet men har även ett intresse för journalistik/kommunikation, är det möjligt för mig att ta en master i tex journalistik med en socionomkandidat? På vissa universitet står det under behörigheten är minst 180 godkända hp inom samhällsvetenskapligt,...

      Milla : : Hej,i det sammanhanget som du skriver om i din fråga så brukar socionomprogrammet som leder till socionomexamen och yrket Socionom "klassas som", i alla fall i första hand,... Läs hela svaret
    • Miriam

      Spelar vilket universitet någon roll?

      Hej, Om man ska läsa journalistik spelar det någon roll var man gör det, för att få jobb. Exempelvis är det en skillnad att studera på södertörn eller uppsala?

      Milla : : Hej!Journalist och andra yrken inom journalistik (som t.ex Radiopratare) är i Sverige icke-reglerade; det betyder att varje arbetsgivare bestämmer fritt vem hen anställer och det är... Läs hela svaret
    • Negin77

      Vill bli en sportjournalist men vet inte hur?

      Hej För några månader sen så blev jag riktigt intresserad i fotboll, och skulle kunna tänka mig att jobba med det i framtiden som sport journalist, men jag vet inte hur man blir det och vad som krävs för att bli det men är redo att göra vad som...

      Milla : : Hej,det är fler som vill bli sportjournalister eller sportkommentatorer än det finns anställningar eller uppdrag och därför är konkurrensen inom den branschen mycket tuff. Jag kan... Läs hela svaret
    • Jennifer

      Distans högskola inom journalism?

      Hej! Jag avslutar mina studier på allmän kurs distans (folkhögskola) under våren 2023. Därmed vill jag börja högskola hösten 2023. Problemet är att det inte verkar finnas de jag är intresserad av på distans. Distans är ett måste för mig, annars kommer jag inte klara utbildningen. Jag är...

      Milla : : Hej Jennifer!utbildningsutbud av högskole-universitetsutbildningar i Sverige med start hösten 2023 kommer att fastställas till mitten av mars 2023, så ännu kan man inte se alla utbildningar som... Läs hela svaret
    • Ebba

      Vad ska jag utbilda mig till?

      Hej! Jag tog en examen i journalistik för 5 år sedan, men har haft svårt att få jobb inom det. Jag vill inte ge upp den karriären fullständigt, men det känns som att jag nu är helt ute ur leken och att jag istället bör skaffa mig en annan utbildning. Jag har jobbat på bibliotek en tid, och...

      Anna: : Hej Ebba!Det finns ett antal yrken där 3-årig utbildning på högskolenivå gör dig "behörig" till anställning och sen får man intern utbildning på arbetsplatsen med... Läs hela svaret
    • Klara

      Journalistik distans?

      Hej! Jag skulle vilja läsa Journalistik på distans. Har godkänd examen från gymnasiet. Jag hittar bara en distansutbildning i Kalix, vill veta ifall de finns nån mer. Vill alltså läsa hela programmet, sedan ifall de skulle finnas enstaka kurser att gå skulle de också va intressant. Men vill...

      Julia: : Hej Klara!utbildningsutbud förändras, så det gäller att med jämna mellanrum besöka de sajter där utb. inom en viss studieform visas, t.ex inom folkhögskola:... Läs hela svaret
    • Björn

      Journalist/media till lärare?

      Hej, jag är journalist men vill bli gymnasielärare. Jag har tittat runt på en hel del skolor men ser inte alls om det är möjligt att dra nytta av sina tidigare högskolepoäng. Vad kan jag omvandla mina poäng i MKV till? Tack Björn

      Julia: : Hej Björn,kika gärna på framtid.se/yrke/hogskolelarare och på yrket "lärare i vissa ämnen". Nu när det är lärarbrist, går det också få jobb som obehörig... Läs hela svaret
    • Alexander

      Vad kan man jobba som efter psykologprogrammet annat än psykolog?

      Hej! Jag funderar på att söka psykolog- eller läkarprogrammet nu till hösten. Anledningen till att jag tvekar på psykologlinjen är att jag är oroad att jag inte har den sociala energin och kanske kompetensen att vara en bra psykolog. Hur stor del av...

      Julia: : Hej Alexander!med högre utbildning, t.ex examen från läkar- eller psykologprogrammet kan man försöka satsa på att bli forskare och/eller... Läs hela svaret
    • Ronja

      Inte godkänd i Engelska 6?

      Hej, Jag är nu sugen att plugga till mitt drömyrke journalist. Men jag har inte betyg i Engelska 6 från gymnasiet. Jag har alltid haft svårt med engelska och sedan är lite rädd att jag ska misslyckas och inte få den hjälpen jag behöver. Är engelska 6 ett krav när man ska plugga vidare till...

      Julia: : Hej Ronja,utan godkänt betyg i engelska 6 är du tyvärr obehörig till högskoleutbildningar i Sverige.Journalist är dock ett yrke som inte nödvändigtvis kräver just... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga