Edita 18 år

  Hejsan Jag ska nu börja mitt tredje år i gymnasiet och har länge nu velat arbeta inom en offentlig sektor som en juridisk handläggare eller utredare på tex myndighet eller försäkringar men vill inte ta en utbildning på universitet(för lång utbildning), så jag sökte efter en kortare utbildning för att bli en handläggare /paralegal på yrkesgöskolan men då såg jag att matte 2 krävs vilket jag inte vill välja för att jag suger på matte :(, men sen såg jag att det finns en till paralegal utbildning men då stog det juridik men också att man kan jobba på olika myndigheter men matte 2 krävs inte vilket är konstigt , min fråga är . Har jag en chans att jobba som handläggare efter en paralegal utb, inriktning juridik (utbildningen utan matte 2) eller är det bäst att välja att gå juridisk handläggare utbildningen .

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Edita,

  var Paralegal brukar få arbete kan du se ex. i yrkespresentationen Paralegal på Framtid.se
  En liknande (men lite "smalare") yrke är IP-paralegal

  Att lite olika behörighetskrav ställs inför yrkeshögskoleutbildningar med samma namn (och ibland också med samma eller mycket liknande innehåll) - är inte ovanligt. Varje yrkeshögskoleutbildning får bestämma vilka kvalifikationer /inklusive betyg/ de kräver att man har, men yh kan ta in obehöriga; alltså, att t.ex matte 2 godkänt betyg krävs betyder inte att det är "kört" för dig utan det betyget; du kan ändå bli antagen (här är det stor skillnad mot högskola, där man måste vara behörig).

  Du kan söka många olika yrkeshögskoleutbildningar samtidigt; det är oberoende antagningsprocess till varje yh-utbildning. Om du kommer in på flera, kan du välja sen - i så fall.

  Vilka yh passar?
  Utifrån de önskemål om framtida jobb, så tycker jag att även yrken Offentlig upphandlare och Bygglovshandläggare passar; kika därför gärna på yh som leder till de yrken:
  yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/offentlig-upphandlare
  vuxenutbildningen-i-partille/bygglovhandlaggare-bygglovkonsult
  Östsvenska-yrkeshogskolan/kvalificerat-inkop
  frans-schartaus-handelsinstitut/offentlig-upphandlare

  • Edita

   Egentligen så vill jag plugga socionomprogrammet för då kan man även där jobba som handläggare och som en enhetschef mm. Men försöker hitta ett sätt att komma ifrån matten.  Jag har märkt att ansökningssratistiken är väldigt hög och om jag väljer matten och får ett E kan det sänka mig och det riskerar att meriten sänks . Jag har nu 17 i merit och vill inte förlora det .

   Om jag pluggar på komvux så kan jag lägga mer fokus på matten och kanske kunna kämpa mig upp till ett C i matte   , men då hamnar man ju i en annan kvot . Har man då fortfarande samma chans att komma in  som när man går ut gymnasiet med betyg i matte?

   Jag har inte heller gjort HP eftersom att jag pluggat matte i 1an och kommer knappt ihåg något . Stoppar det mig för att komma in eller har jag fortfarande en chans .

   Det står mellan att riskera att meriten sänks eller att jag ska plugga på komvux men då ses jag som ett andrahandsval kanske . Jag vill egentligen bara veta om jag kan fortfarande ha en stor chans att komma in om jag väljer komvux och om jag inte gjort högskoleprovet.

    Och Tack för dina svar  , du formulerar dig jätte bra och är till en stor hjälp :)

  • Mikael Jag har nu skrivit ett nytt svar till dig. Hoppas det blir till hjälp!
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Edita,
  socionomprogrammet kräver lägst betyget E i matematik 2 (lättast att få högre betyg är det i matte 2a och inte i 2b eller 2c) för särskild behörighet; obehöriga prövas ej och har med det ingen chans att komma in. Därför om du vill ha en chans att komma in på socionomprogrammet (eller på ett annat högskoleprogram som kräver matte 2) måste du på ngt sätt skaffa dig godkänt betyg i matte 2.
  Ditt andra val är att hitta en utbildning som inte kräver matte 2.
  *****
  Om du inte vill att betyget i matte 2 påverkar ditt meritvärde - försök hitta en folkhögskola som kan ge dig undervisning i matte 2 och Omdöme; då påverkas inte meritvärdet.
  Men matte 2 ger ju Meritpoäng, alltså ditt meritvärde kommer att höjas även om du får endast E betyg i matte 2.
  *****
  Du har idag meritvärde på 17, skriver du.
  I så fall om du får E betyg i matte 2, så sänks ditt jämförelsetal med ca - 0.25 men så läggs + 0.5 som merit/Extrapoäng - då blir den totala höjningen ändå + ca 0.25 och ditt nya meritvärde blir då 17.25 (alltså, lite högre än du har idag).
  Därför ser jag ingen anledning till varför du skulle avstå från att läsa matte 2 på komvux.
  *****
  Det finns också en mycket bra sida www.matteboken.se - där alla mattekurser finns för repetition och självstudier. Börja att repetera matematik för år9 på grundskolan; sedan matematik 1 och då är du bra förberedd inför att på komvux läsa matte 2a.

  Räknestogor som drivs av Mattecentrum - kostnadsfri hjälp med matten. Om du har tur att bo i en av de ca 30 städerna där Räknestugorna finns, kan du få hjälp där.

  Frågor och svar

  • Elev x 17 år

   Två flugor i en smäll?

   Om jag studerar till apotekare kan jag då läsa en kompletterande pedagogisk utbildning för att sedan arbeta som gymnasielärare i kemi? Jag tänkte om jag i framtiden skulle "tröttna" på att arbeta som apotekare att jag då "smidigt" kan få legitimation till ett annat yrke. Är detta möjligt?

   Julia SYV: Hejsan,är det lärarbrist, kan man få jobba som lärare även utan legitimation och utan lärarexamen, tyvärr... Bra att du vill bli Behörig lärare.Som reglerna för behörighet till... Läs hela svaret
  • Martin 21 år

   Kan jag utbilda mig till neurokirurg, isåfall hur?

   Hej! Under gymnasiet studerade jag på det Estetiska programmet med inriktning musik men jag har nu blivit intresserad av studera till läkare specialiserad inom neurokirurgi. Vid tiden som jag skriver detta är jag 21 år och undrar om det finns någon möjlighet för mig att utbilda mig till...

   Julia SYV: Hej Martin, Neurokikurger är en sort Specialistläkare som i grunden är - Läkare. Du måste därför skaffa dig läkarexamen, till att börja med och för det... Läs hela svaret
  • Anders 22 år

   Yrkesprogram på Komvux?

   Hej, Kan man läs 100 poängs kurserna i historia, naturkunskap, religionskunskap samt samhällskunskap i en yrkesförberedande gymnasieexamen?

   Julia SYV: Hej Anders, på den frågan blir det Olika svar, beroende på om det är examen från gymnasieskola ELLER från komvux.Jag ser att du är 22 år och jag tror därför att din fråga... Läs hela svaret
  • Anders 22 år

   Yrkesexamen på Komvux?

   Hej, Kan Svenska 2 eller Svenska 3 ingå i en yrkesförberedande gymnasieexamen?

   Julia SYV: Ja, både svenska 2 och svenska 3 får ingå i yrkesförberedande gymnasieexamen.Och också engelska 6 också får ingå; detta pga alla har rätt att i sina examensbevis ha kurser för grundläggande behörighet till högskola.
  • Anders 22 år

   Gymnasieexamen på komvux?

   Hej, Jag har läst 1300 poäng som får ingå i fordonsprogrammet, samt de 500 som måste ingå i en yrkesexamen, vad mer behöver jag göra för att få en gymnasieexamen ifrån Komvux?

   Julia SYV: Hej Anders,totalt behöver man 2400 betygsatta poäng för examen från komvux. om du idag har 1800, behöver du läsa ännu 600 poäng; Du måste ha Godkänt betyg i examensarbete. De 100p. i GA... Läs hela svaret
  • Pary 20 år

   Kan man plugga biologi 1 på basår fast man saknar biologi grund?

   Jag saknar betyg på biologi-grund men tänker att söka till basår på vår och läsa bilogi 1. Kan jag läsa bilogi 1 även om jag saknar betyg på biologi grund från grundskolan?

   Julia SYV: Hej Pary,VAR: på komvux eller på högskolan/universitetet - eller på en folkhögskola, kanske, som du vill söka till basår?Basår finns inom olika skolformer och det kan vara olika antagningsvillkor - inom de olika formerna.
  • Leyan 15 år

   vad kommer hända om jag väljer fel?

   Vad händer om jag inte vet vad jag ska bli och väljer fel linje.

   Milla SYV: Det viktigaste är att gå i skolan och lära sig så mycket som möjligt; många kurser läses på alla gymnasieprogram - t.ex svenska 1, engelska 5, matematik 1, idrott och hälsa... Läs hela svaret
  • Anton 16 år

   Biologi 2 på teknikprogrammet?

   Jag skulle vilja plugga på SLU efter gymnasiet, utbilda mig till jägmästare. Finns det något sätt man kan läsa biologi 1 & 2 på? Jag har kollat runt lite, men jag hittar inget svar?

   Milla SYV: Biologi 1&2 får på teknikprogrammet läsas som programfördjupning, vilket du kan se i Programplanen för TE
  • Ida 21 år

   Kriminologi, behörig?

   Är jag behörig kriminologi om jag har betyg i matte 1b men F i 2B från gymnasiet?

   Milla SYV: Till kriminologiprogrammen på svenska lärosäten brukar krävas godkänt betyg i matte 2a eller 2c eller 2b. Kika ex.på Krinimologipr. På Malmö universitet men det kan inte uteslutas helt att... Läs hela svaret
  • Vendela 21 år

   Hur påverkas meritpoäng av prövning & hur räknas poäng för extra kurs?

   Hej! Jag undrar om man får behålla sina meritpoäng om man gör en prövning i ett meritämne (t ex moderna språk eller engelska 7) som man läst och fått godkänt i på gymnasiet? Räknas dessa meritpoäng som man tidigare...

   Milla SYV: För att ge rätt svar måste man veta om du har Examensbevis och vilka kurser krävs för Särskild behörighet till den högskoleutb som du vill... Läs hela svaret
  • Enana 20 år

   Höjning av meritvärde?

   Hej! Jag har läst en kurs på komvux o fått "A" på den. Hur mycket ger det "A" jag har fått ? Mvh

   Milla SYV: Svar beror på flera saker: för det första, måste man utreda om det betyget kommer att räknas in. Har du examensbevis och vilken kurs fick du A i? Ingår den kursen i ditt examensbevis med lägre... Läs hela svaret
  • Niklas 29 år

   Meritpoäng??????????

   Hej, Jag har precis gjort en prövning i moderna språk steg 5 - franska. Har sedan tidigare ett slutbetyg. Jag undrar hur mycket meritpoäng jag får för kursen? 0,5 eller 1,5? Har sedan tidigare INTE läst något språk och kommer söka till en utbildning utan krav på moderna språk....

   Milla SYV: Även om du inte hade sedan innan några meritpoäng för moderna språk, så är det inte omöjligt att ha Max i merit sedan innan och 2,5 är Max meritpoäng.Se... Läs hela svaret
  • SYV 38 år

   Framtid som brandman?

   Hej SYV Om ni vill hjälpa mig tänka utanför boxen här vore jag tacksam. En elev tänker sig att hen vill jobba på en brandstation för att hjälpa folk. Har ni exempel på hur eleven utifrån detta intresset kan skapa sig en framtid inom ett yrke och leva på detta. Brandman, 112 växel osv?...

   Milla SYV: Hej! Utbildning som krävs för att i Sverige kunna arbeta som brandman är en eftergymnasial utbildning i skydd mot olyckor som är på två år och leder till examen i säkerhets- och... Läs hela svaret
  • Joel 28 år

   Vad krävs för att komma in på apotekarprogrammet?

   Hej, Jag gick estetisk linje med inriktning musik på gymnasiet och tog studenten 2010. Sedan dess har jag gjort lite olika saker men främst jobbat inom livsmedelsindustrin i ca 5 år efter en yrkeshögskoleutbildning på 3 terminer. Nu har jag börjat fundera på att börja plugga på...

   Milla SYV: Det första du behöver tänka på är att bli Behörig till apotekarprogrammet och för det behöver du ha godkända betyg i fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matematik 4.... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga