1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej Anna,
  mitt råd är att du söker båda utbildningarna samtidigt. Det är först om du kommer in på båda, som du har ett val: vilken utbildning du ska gå.. Det är inte alls självklart att komma in på en utbildning. Även om du t.ex har högsta betyg från gymnasiet så tittar de utb.ansvariga för yrkeshögskoleutbildning även på din motivation och vilken arbetslivserfarenhet du har sedan innan; betygen är endast en del i antagningen till yrkeshögskola. Alltså även med A betyg i alla kurser från gymnasiet är det inte alls självklart att komma in på en yrkeshögskoleutbildning.
  Till högskola konkurrerar man, däremot med meritvärde (i betygsgruppen) och behöver inte påvisa att man är extralämplig till just det yrket.

  Allmänt gäller:
  på 3 år lär man sig mer än på 1,5 år. Högskoleutbildningar är mer djupa/breda/teoretiska och Yrkeshögskoleutbildningar är mer praktiska. Oftast är det något lättare att snabbt få jobb efter en yrkeshögskoleutbildning: detta av flera anledningar - praktik inom yrkeshögskola skapar kontakter på arbetsplatserna; utbildningen är mer anpassad till arbetsmarknadens behov (mer konkret lär man sig just det som krävs för att kunna börja jobba).
  Sedan om man vill avancera till chefsposition, kan i så fall utbildning på högskolenivå vara en stor fördel.

  Studie- och yrkesvägledare
  • Elev : Kan man vidareutbilda sig till specialpedagog genom bägge?
  • Mikael : Var god se https://www.framtid.se/yrke/specialpedagog - om det är det yrket du menar då ska man i grunden ha lärarexamen och några års erfarenhet av att efter examen ha arbetat som lärare för att bli behörig söka till specialpedagogiska program.

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga