Luigi 23 år
  Hej!

  Jag läser för tillfället Modermsål 1 (Arabiska) istället för Spanska 4. Vad är det som säger att jag inte får läsa Arabiskan som ett modernt språk för att kunna få 0,5meritpoäng? Jag snackade med min hemspråkslärare om det och hon sa att det går att göra det och att man till och med kan läsa modersmål 1 parallellt med Arabiskan som modernt språk och då få 0,5 meritpoäng. Min syv är sjukskriven den här veckan, därför ställer jag mig frågan till er!

  Om ni nu säger att skolan måste kunna ge mig den möjligheten att läsa Arabiskan som modernt språk men om min syv säger nej till det - finns det något jag kan hänvisa till? Någon skollag/liknande? För min hemspråkslärare säger att det funkar, så förstår inte varför skolan skulle säga nej. Är det en fråga om extra pengar (att det kostar extra om man ska läsa modernt språk Arabiska istället för modersmål 1 Arabiska? Varför skulle skolan ens säga nej till det?

  Tack på förhand

  PS. Allt säger att jag ska kunna läsa Arabiska som modernt språk, det enda som skulle kunna tala emot det är själva skolan - att rektorn/liknande säger nej. Är det ens rektorn som bestämmer? Kanske bäst och ta ett snack med honom.

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Luigi!
  Från 1 juli i år (2015) är det enbart BEHÖRIGA i "rätt ämne" lärare, som får sätta betyg. Innan dess kunde obehöriga lärare sätta betyg.

  Frågan är om den läraren i arabiska som ni har på skolan är behörig i just Moderna språk (arabiska). Det klassas som ett annat ämne (jämfört med Modersmål (arabiska) med egen kursplan och andra betygskriterier.

  Att en behörig lärare saknas i "rätt ämne" - är en tungt vägande orsak att kunna säga Nej. För att i fall man låter eleverna läsa kurser där obehöriga lärare undervisar och sedan är det dags att sätta betyg och det inte finns en behörig lärare, då kan inte betygen sättas... och vad gör man då?

  Att trolla fram behöriga lärare kan inte rektor göra. Skolorna försöker samarbeta för att erbjuda elever de bästa möjligheter men det är inte alltid det går att tillmötesgå alla önskemål.

  Om SYV är sjukskriven, kan du prata med rektor på ditt program.
  Vi får hoppas att det löser sig på ett bra sätt för din del!

  Bästa hälsningar, lycka till och jag kommer att hålla tummarna för dig!
  ANNA
  • Luigi Det är inte en lärare i min skola utan vi i min skola som går på den kursen läser den i en annan skola 20min ifrån den skolan jag går på. Men den läraren har jobbat som lärare i just Arabiskan (både som modersmål och moderna språk) i ca 30 år så utifrån det behöver jag nog inte oroa mig över läraren och han har själv sagt att han är behörig då han suttit betyg åt andra i moderna språk osv. Så varför ska min skola säga "nej"? Varför skulle de göra så? Vad kan de backa upp deras "nej" med? Kostar det mer pengar?
  • Luigi Jag går på kunskapsgymnasiet - en friskola. Påverkar det beslutet/liknande på något sätt? på grund av att den ägs privat..?
  • Anna Jag råder dig fråga på din skola och utifrån det du berättar så borde det inte vara några problem. I fall du får ett Nej, fråga varför. Sedan kan du i så fall återkomma till oss - så ska vi försöka hjälpa dig. Lycka till! ANNA
  • Luigi Hej! Jag mejlade SYV idag. Hon sa att skolan eller språkcentrum inte erbjuder Arabiska som moderna språk. Skolan köper undervisningen i Modersmål från språkcentrum och så erbjuder de inte Arabiska som moderna språk. Det var det min SYV sa, jag mejlade henne och fick svar. Vad gör jag nu? För min lärare i Arabiska sa att det går och att vi skulle kolla med skolan. Ska jag kanske mejla språkcentrum för säkerhetsskull och kolla om det funkar med de? Eller hur gör jag?
  • Luigi Ringde språkcentrum, de erbjuder tydligen inte Arabiska som moderna språk. Kan jag komma vidare härifrån eller är det stopp nu?
  • Mikael Jag kommer att skriva svar på din kommentar nu.
  Läs alla kommentarer
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Luigi!
  Jag läste igenom din fråga, ett svar som du redan fick och sedan dina kommentarer och jag tänker så här: skulle jag befinna mig i din situation, så skulle jag göra så här
  1. prata med den läraren i arabiska som sa till dig att det går bra att läsa arabiska som Moderna språk, visa alla de svar du fick och be om råd och hjälp
  2. prata med rektor på ditt program (på din gymnasieskola)
  3. se dig för andra gymnasieskolor dit du kan byta, som erbjuder Modersmål (arabiska) - och har de en ledig plats på skolan, kan du byta skola i så fall.

  Hälsningar
  Mikael SYV
  • Luigi hej! ang. punkt 1 och 2 - Okej, ska göra det, jag hör av mig så snabbt som möjligt. (Jag har modermsål idag och så snackar jag med rektorn imorgon!) Ang. punkt 3: Du menar de som erbjuder moderna språk i arabiska? För jag läser redan modersmål 1 arabiska. Det jag vill göra är att (i och med att jag går sam) så måste jag läsa 2 moderna språk, ett har jag läst spanska steg 3 och ett annat är ju då tanken att läsa arabiska steg 4/5/liknande för att då få meritpoäng. Och då läser jag modersmål 1 och modersmål 2 som individuella val. Det är planen.
  • Mikael Det är en bra plan du har men den är beroende av att din skola fixar så att du kan läsa Moderna språk (arabiska). Om din skola inte fixar det, då måste du läsa ett annat modernt språk. Om du vill få max i Merit för moderna språk är det i så fall Spanska 4 du måste läsa. Jag menar att det är ju möjligt att byta skola till samma program/inriktning - till en skola som erbjuder arabiska som moderna språk (om du hittar en sådan skola och om det finns ledig plats där).
  • Luigi Hm, ja, annars läser jag matte3b och får full pott iom att jag ska söka till juristprogrammet. För då får jag full meritpoäng (ma2b+3b+eng7+sp3=2,5mp)?
  • Luigi Men får kolla hur jag gör (om jag ska byta skola) och så hör jag av mig till er här igen. Tack så länge
  • Mikael Max i merit är 2,5 - det har du rätt i. Du uppnår full merit även utan Moderna språk 4. Det har du rätt i!
  • Luigi Hej! Jag snackade med min hemspråkslärare och frågade lite och han sa att språkcentrum inte erbjuder moderna språk i arabiska. Han sa dock att (i och med att han är behörig lärare) så sa han att jag ska snacka med rektorn eller SYV och fråga om det är okej för de alltså för skolan att jag gör det. Alltså om jag förstod rätt av min hemspråkslärare så kommer jag bara göra nationella prov/en prövning/liknande och sen då få betyg. Det enda är att det kommer kosta pengar och jag går på en privatskola så är det kört för mig eller ska jag fråga rektorn?
  • Luigi Jag har nu i alla fall mejlat min rektorn, har ju inget att förlora på det. Jag skrev såhär: "Hej! Jag går i ÅK 2 och läser sam-sam. I poängplanen står det att man måste läsa två stycken moderna språk. Jag läste Spanska steg 3 förra året och fick ett B. Under sommarlovet bestämde jag mig för att inte läsa Spanska steg 4 utan läsa Modersmål 1 (Arabiska). Just nu läser jag också det. Jag kom precis från lektionen och fick höra av läraren att det även går att läsa moderna språk i Arabiska. Nu är det så att språkcentrum inte erbjuder det men han sa att det går att läsa det om jag får ett godkännande av rektorn, av dig. Läraren är behörig och har alltså sedan tidigare haft prövningar (eller vad man nu ska säga) åt andra elever och det har funkat kanon. Nu undrar jag samma sak. Kan jag också få göra det? Anledningen till att jag vill göra det är att jag vill få meritpoäng." MIN YTTERLIGARE FRÅGA TILL ER, SYV, ÄR: Om rektorn nu säger "Nej" - vilken förklaring har rektorn? Att det är för dyrt?
  • Anna Vi håller tummarna för att rektorn säger Ja! Om hen svarar Nej, fråga varför. Vi hoppas hen svarar Ja!
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Line 20 år

   Antagningspoäng 2022?

   Hej, med tanke på att årskullen 2002 och 2003 nu haft ganska stora delar av sin gymnasieutbildning på distans, är det stor möjlighet att även antagningspoängsgränserna sjunker? Om jag tex söker till KTH 2022, är det då det föregående årets poäng som blir gränsen?

   Anna SYV: Hejsan,antagningsgränserna bestäms inte på förhand. De uppstår i konkurrensen om utbildningsplatserna. Antal utbildningsplatser ställs mot de meriter som sökande har och så ser man i efterhand... Läs hela svaret
  • Mohamed 17 år

   Går det att ersätta Idrott & hälsa?

   Hej, Jag går i 2an på gymnasiet och har hittills väldigt höga betyg. Jag har dock ett betyg i idrott som är lågt och jag är rädd att det ska sänka mitt jämförelsetal. Jag planerar att läsa matte specialisering nästa år som en utökad kurs och undrar om mitt betyg i den kursen kan ersätta mitt...

   Anna SYV: Hej,Idrott och hälsa 1 är en av de Obligatoriska kurser på gymnasiets alla nationella program och betyget i den kursen måste ingå i examensbevis från gymnasiet, för att i annat fall... Läs hela svaret
  • Dina 23 år

   Vad kan jag komma in på?

   Hej. Jag har grundläggande behörighet från gymnasiet, och har även pluggat upp 3 ämnen, bl. a engelska 6, samhällskunskap 1a2 samt naturkunskap 1a2. Vet ni vad man kan komma in på för utbildning, på universitet med dessa ämnen? Tacksam...

   Anna SYV: Hej Dina, det finns tusentals utbildningar på de svenska lärosätena. utbildningsutbud för start höstterminen 2021 kommer fastställas till mitten på mars 2021. Lärosätenas gemensam... Läs hela svaret
  • Anonymes 19 år

   Hur ser antagningspoängen ut i höst?

   Hej allihopa, börjar bli ganska nervös inför universitetet nu i höst. Jag har tänkt att söka in till basår nu på Göteborgs universitet, men är rädd att poängen inte räcker till. Förra årets antagningspoäng var ganska låga, så jag hoppas på att det blir så igen. Finns det något sätt att lista ut...

   Mikael SYV: Ingen kan på förhand veta om antagningsgränserna går upp eller ner. Det kan finnas gissningar men ingen kan veta.
  • Desirée 27 år

   Söka internationell och svensk masterutbildning samtidigt?

   Hej! Om man har sökt en internationell master till en svensk skola via universityadmissions.se, och sedan vid senare datum även sökt svensk master via antagning.se, hur prioriteras antagningarna? Vad ligger som första val, den internationella eller svenska? Det vill säga om båda...

   Mikael SYV: Kontakta Antagning.se och ställ din fråga där. Och du kan samtidigt också fråga antagningsgrupperna på de lärosäten dit du söker,
  • Filip 16 år

   vet ej vilken linje som kommer vara bäst för mig?

   Jag vill vill bli läkare men jag känner att jag är mer intresserad av det humanistiska programmet än naturprogrammet. Är det dåligt att satsa på att gå ett naturvetenskapligt basår sedan efter gymnasiet för att gå behörighet till läkarprogrammet om jag går det humanistiska programmet? Jag kanske...

   Mikael SYV: På HU blir du inte behörig till läkarprogrammet- det vet du redan. Dessutom är det inte säkert du blir direktbehörig till naturvetenskapliga basår heller. På HU... Läs hela svaret
  • Elin 15 år

   Vilka yrken kan man ha utan att gå på gymnasiet?

   Fråga i rubriken. Är skoltrött o vill inte gå på en skola som gymnasium som är som en fortsättning på grundskolan. Det kan vara yrken men andra sorts utbildning.

   Anna SYV: Hej Elin,rent formellt, så är man "klar med skolan" (alltså uppfyllt sin skolplikt) om man genomförde studier på grundskolan och fick ut ett slutbetyg i slutet av... Läs hela svaret
  • Elin 15 år

   Jag skrev min fråga i beskrivningen?

   Jag undrar lite jag har en garanterad plats på ett ekonomiföretag. Men vill helst inte gå på gymnasium är dom kunskaperna väldigt viktiga eller kan man gå en kortare utbildning som tex komvux om man ska bli auktoriserad redovisning ekonom?

   Anna SYV: Hej Elin,För att i Sverige bli auktoriserad revisor eller redovisningskonsult krävs en akademisk examen med företagsekonomisk inriktning om minst 180 högskolepoäng = 3 års studier på... Läs hela svaret
  • Johanna 21 år

   Engelskalärare, andra språk, möjligheter?

   Hej! -Om man utbildar sig till engelska lärare, hur stor är chansen att få jobb utomlands om man är svensk? -Och om man jobbat som engelskalärare i ett land och lärt sig det språket bra, finns det möjlighet att lära ut det språket i andra...

   Anna SYV: Hej Johanna,utomlands finns ett mindre antal svenska skolor: grundskolor och gymnasieskolor - inte så många och inte i alla länder, men de finns. Min uppfattning är att det som svensk... Läs hela svaret
  • SYV-besökare 34 år

   För elever med ASD, ADD, ADHD och koncentrationssvårigheter?

   Finns det någon sammanställning av gymnasiala utbildningar för elever med ASD (autism-spektrum-diagnoser), koncentrationssvårigheter, ADD, ADHD och liknande NPFunktionsvariationer? I så fall är jag mycket tacksam om jag kan ta del av den info. Snabbt svar uppskattas extramycket! S. :)

   Liselotte Johansson: Hej!på gymnasieguiden.se/reportage/gymnasiestudier-foer-elever-med-saerskilda-behov finns det en ganska färsk sammanställning, en lista på gymnasieskolorna (kan dock inte lova... Läs hela svaret
  • Lars 53 år

   Vad motsvarar IB Chemistry och Physics Standard Level?

   Hej, jag läser IB programmet utomlands och vill komma in på Civilingenjörsutbildningen. Jag undrar om Chemistry Standard Level räcker för att klara Kemi 1 kravet? Och räcker det att läsa Physics Standard Level för att klara Fysik 2 kravet?

   Anna SYV: Hej Lars,om du läser mot diplom från IB, då kommer du få diplom året 2021 eller senare och i så fall finns aktuell info på... Läs hela svaret
  • Tara 17 år

   Måste jag börja om 1an?

   Hej jag är en 16- årig tjej som har haft mycket problem som jag inte vill nämna men de handlar mycket om min hälsa och min mentalitet. Har alltså inte kunnat komma till skolan alls. Min frånvaro är jätte hög och har knappt betyg, man kan...

   Anna SYV: Hej,om du vill efter gymnasiestudier komma in på läkarprogrammet då behöver du få ut examensbevis från gymnasiet (eller från komvux) eller omdöme om grundläggande behörighet... Läs hela svaret
  • Mary 18 år

   Vad betyder talen man ser i antagningsstatistik?

   Hej! Jag undrar om det är jämförelsetalet som man ser när man kollar antagningspoäng/statistik eller om meritpoängen är inkluderade i dessa tal. Hittade ingen information om det online s tänkte att ni kanske vet. Tänker att det är bra att veta då man kanske tror att man har ungefär tillräckligt...

   Anna SYV: hej Mary, meritpoängen är inkluderade. Det är med MERITVÄRDET (summan av Jämförelsetalet + Meritpoängen) som man konkurrerar, i betygsgrupper, till högskola-universitet i Sverige.
  • bana 20 år

   Hur kommer man in på tandlakarprogrammet genom folkhögskolan?

   Hej, hur är det med att komma in på tandläkarprogrammet genom folkhögskolan? Jag läste att man kan gå in på läkarprogrammet genom folkhögskolan om man har gått in i naturprogrammet i gymnasiet, då kan man läsa ett allmän...

   Anna SYV: Hejsan,du har frågor om att komma in på tandläkarprogrammet.Det är inte alls självklart att komma in på folkhögskolans allmänna kurser. Om du söker och kommer in och har sedan innan... Läs hela svaret
  • Tilda 18 år

   Vilken urvalsgrupp hamnar jag i efter tekniskt basår?

   Jag funderar på att gå ett tekniskt basår efter studenten från ekonomiprogrammet, och sedan söka till någon ingenjörsutbildning. Vilken urvalsgrupp hamnar jag i då? Kan jag komma in med hjälp av mitt resultat på högskoleprovet...

   Anna SYV: Hej Tilda,man måste under alla omständigheter bli BEHÖRIG.Med resultatet av högskoleprovet kommer du prövas i HP-urvalet.i betygsgrupper kommer du prövas så här:... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga