Luigi 23 år
  Hej!

  Jag läser för tillfället Modermsål 1 (Arabiska) istället för Spanska 4. Vad är det som säger att jag inte får läsa Arabiskan som ett modernt språk för att kunna få 0,5meritpoäng? Jag snackade med min hemspråkslärare om det och hon sa att det går att göra det och att man till och med kan läsa modersmål 1 parallellt med Arabiskan som modernt språk och då få 0,5 meritpoäng. Min syv är sjukskriven den här veckan, därför ställer jag mig frågan till er!

  Om ni nu säger att skolan måste kunna ge mig den möjligheten att läsa Arabiskan som modernt språk men om min syv säger nej till det - finns det något jag kan hänvisa till? Någon skollag/liknande? För min hemspråkslärare säger att det funkar, så förstår inte varför skolan skulle säga nej. Är det en fråga om extra pengar (att det kostar extra om man ska läsa modernt språk Arabiska istället för modersmål 1 Arabiska? Varför skulle skolan ens säga nej till det?

  Tack på förhand

  PS. Allt säger att jag ska kunna läsa Arabiska som modernt språk, det enda som skulle kunna tala emot det är själva skolan - att rektorn/liknande säger nej. Är det ens rektorn som bestämmer? Kanske bäst och ta ett snack med honom.

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Luigi!
  Från 1 juli i år (2015) är det enbart BEHÖRIGA i "rätt ämne" lärare, som får sätta betyg. Innan dess kunde obehöriga lärare sätta betyg.

  Frågan är om den läraren i arabiska som ni har på skolan är behörig i just Moderna språk (arabiska). Det klassas som ett annat ämne (jämfört med Modersmål (arabiska) med egen kursplan och andra betygskriterier.

  Att en behörig lärare saknas i "rätt ämne" - är en tungt vägande orsak att kunna säga Nej. För att i fall man låter eleverna läsa kurser där obehöriga lärare undervisar och sedan är det dags att sätta betyg och det inte finns en behörig lärare, då kan inte betygen sättas... och vad gör man då?

  Att trolla fram behöriga lärare kan inte rektor göra. Skolorna försöker samarbeta för att erbjuda elever de bästa möjligheter men det är inte alltid det går att tillmötesgå alla önskemål.

  Om SYV är sjukskriven, kan du prata med rektor på ditt program.
  Vi får hoppas att det löser sig på ett bra sätt för din del!

  Bästa hälsningar, lycka till och jag kommer att hålla tummarna för dig!
  ANNA
  • Luigi Det är inte en lärare i min skola utan vi i min skola som går på den kursen läser den i en annan skola 20min ifrån den skolan jag går på. Men den läraren har jobbat som lärare i just Arabiskan (både som modersmål och moderna språk) i ca 30 år så utifrån det behöver jag nog inte oroa mig över läraren och han har själv sagt att han är behörig då han suttit betyg åt andra i moderna språk osv. Så varför ska min skola säga "nej"? Varför skulle de göra så? Vad kan de backa upp deras "nej" med? Kostar det mer pengar?
  • Luigi Jag går på kunskapsgymnasiet - en friskola. Påverkar det beslutet/liknande på något sätt? på grund av att den ägs privat..?
  • Anna Jag råder dig fråga på din skola och utifrån det du berättar så borde det inte vara några problem. I fall du får ett Nej, fråga varför. Sedan kan du i så fall återkomma till oss - så ska vi försöka hjälpa dig. Lycka till! ANNA
  • Luigi Hej! Jag mejlade SYV idag. Hon sa att skolan eller språkcentrum inte erbjuder Arabiska som moderna språk. Skolan köper undervisningen i Modersmål från språkcentrum och så erbjuder de inte Arabiska som moderna språk. Det var det min SYV sa, jag mejlade henne och fick svar. Vad gör jag nu? För min lärare i Arabiska sa att det går och att vi skulle kolla med skolan. Ska jag kanske mejla språkcentrum för säkerhetsskull och kolla om det funkar med de? Eller hur gör jag?
  • Luigi Ringde språkcentrum, de erbjuder tydligen inte Arabiska som moderna språk. Kan jag komma vidare härifrån eller är det stopp nu?
  • Mikael Jag kommer att skriva svar på din kommentar nu.
  Läs alla kommentarer
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Luigi!
  Jag läste igenom din fråga, ett svar som du redan fick och sedan dina kommentarer och jag tänker så här: skulle jag befinna mig i din situation, så skulle jag göra så här
  1. prata med den läraren i arabiska som sa till dig att det går bra att läsa arabiska som Moderna språk, visa alla de svar du fick och be om råd och hjälp
  2. prata med rektor på ditt program (på din gymnasieskola)
  3. se dig för andra gymnasieskolor dit du kan byta, som erbjuder Modersmål (arabiska) - och har de en ledig plats på skolan, kan du byta skola i så fall.

  Hälsningar
  Mikael SYV
  • Luigi hej! ang. punkt 1 och 2 - Okej, ska göra det, jag hör av mig så snabbt som möjligt. (Jag har modermsål idag och så snackar jag med rektorn imorgon!) Ang. punkt 3: Du menar de som erbjuder moderna språk i arabiska? För jag läser redan modersmål 1 arabiska. Det jag vill göra är att (i och med att jag går sam) så måste jag läsa 2 moderna språk, ett har jag läst spanska steg 3 och ett annat är ju då tanken att läsa arabiska steg 4/5/liknande för att då få meritpoäng. Och då läser jag modersmål 1 och modersmål 2 som individuella val. Det är planen.
  • Mikael Det är en bra plan du har men den är beroende av att din skola fixar så att du kan läsa Moderna språk (arabiska). Om din skola inte fixar det, då måste du läsa ett annat modernt språk. Om du vill få max i Merit för moderna språk är det i så fall Spanska 4 du måste läsa. Jag menar att det är ju möjligt att byta skola till samma program/inriktning - till en skola som erbjuder arabiska som moderna språk (om du hittar en sådan skola och om det finns ledig plats där).
  • Luigi Hm, ja, annars läser jag matte3b och får full pott iom att jag ska söka till juristprogrammet. För då får jag full meritpoäng (ma2b+3b+eng7+sp3=2,5mp)?
  • Luigi Men får kolla hur jag gör (om jag ska byta skola) och så hör jag av mig till er här igen. Tack så länge
  • Mikael Max i merit är 2,5 - det har du rätt i. Du uppnår full merit även utan Moderna språk 4. Det har du rätt i!
  • Luigi Hej! Jag snackade med min hemspråkslärare och frågade lite och han sa att språkcentrum inte erbjuder moderna språk i arabiska. Han sa dock att (i och med att han är behörig lärare) så sa han att jag ska snacka med rektorn eller SYV och fråga om det är okej för de alltså för skolan att jag gör det. Alltså om jag förstod rätt av min hemspråkslärare så kommer jag bara göra nationella prov/en prövning/liknande och sen då få betyg. Det enda är att det kommer kosta pengar och jag går på en privatskola så är det kört för mig eller ska jag fråga rektorn?
  • Luigi Jag har nu i alla fall mejlat min rektorn, har ju inget att förlora på det. Jag skrev såhär: "Hej! Jag går i ÅK 2 och läser sam-sam. I poängplanen står det att man måste läsa två stycken moderna språk. Jag läste Spanska steg 3 förra året och fick ett B. Under sommarlovet bestämde jag mig för att inte läsa Spanska steg 4 utan läsa Modersmål 1 (Arabiska). Just nu läser jag också det. Jag kom precis från lektionen och fick höra av läraren att det även går att läsa moderna språk i Arabiska. Nu är det så att språkcentrum inte erbjuder det men han sa att det går att läsa det om jag får ett godkännande av rektorn, av dig. Läraren är behörig och har alltså sedan tidigare haft prövningar (eller vad man nu ska säga) åt andra elever och det har funkat kanon. Nu undrar jag samma sak. Kan jag också få göra det? Anledningen till att jag vill göra det är att jag vill få meritpoäng." MIN YTTERLIGARE FRÅGA TILL ER, SYV, ÄR: Om rektorn nu säger "Nej" - vilken förklaring har rektorn? Att det är för dyrt?
  • Anna Vi håller tummarna för att rektorn säger Ja! Om hen svarar Nej, fråga varför. Vi hoppas hen svarar Ja!
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Karoline 30 år

   Tänker jag rätt kring samlat betygsdokument?

   Jag har en elev som läst gymnasiet och gick ut gymnasiet med samlat betygsdokument (2008). Totala poängen är 2450 och icke godkända 600 så godkända är totalt 1850p. Godkänt i Svenska A,B,C och Matte A,B, Engelska A,B Samhällskunskap A, Historia A, Naturkunskap A, Idrott och hälsa A,B. Tänker...

   Peter SYV: Hej Karoline,utgå ifrån informationen på antagning.se/sv/dina-betyg/gymnasieskolan/slutbetyg-fore-2010/grundlaggande-behorighet och där står det bl.a att Samlat betygsdokument... Läs hela svaret
  • Emma 19 år

   vilka betyg söker jag med efter basår?

   Hej, jag går ekonomiprogrammet men vill arbeta inom vården i framtiden. Jag behöver därför gå ett naturvetenskapligt basår på högskola/komvux. Vilka betyg är det jag söker in med efter ett basår på universitetet?

   Peter SYV: Hej Emma,efter ett basår på universitetet söker du till en svensk högskole-/universitetsutbildning med det meritvärde du har från ditt examensbevis från gymnasiet men du... Läs hela svaret
  • Mohammed 38 år

   Engelska 6 = IlETS?

   Hej! Jag har master från mitt hemland och och den är validerat i Sverige samt engelska 6 från Sverige, nu tänker jag läsa vidare till PHD i ett europeisk land. För att kunna göra det, jag måste har ett intyg som visar att jag har bra kunskap på engelska språket, kunskaperna ska motsvarar...

   Peter SYV: Hej Mohammed!testet som du skriver om i din fråga finns i flera varianter. Jag gissar på att det är det högre Academic variant du behöver. Testet kan ge upp till max 9 poäng (från o till 9 poäng).... Läs hela svaret
  • Selma 18 år

   Vad motsvarar IB matematik ämnena i merit?

   Jag vill gå på chalmers bioteknik bachelorprogram, då behöver man matematik 4. Vilken IB matematik behöver jag läsa för att kunna få 1 merit poäng för matematik 5. Jag pluggar just nu Math AA HL, men det är lite för svårt och tänkte byta till Math AA SL men är osäker om det räknas som matematik 5.

   Peter SYV: Hej Selma,på antagning.se/sv/dina-betyg/international-baccalaureate/ib-examen-2021-och-framat/sarskild-behorighet ser du motsvrigheter mellan IB-kurser och "vanliga svenska" gymnasiekurser för... Läs hela svaret
  • Cathrine 55 år

   Utbildning 1989 ?

   Jag läste Barnskötare inom barnomsorg och allmän fritidsverksamhet 40 v år 1989. Utbildningen var sån att man läste in den snabbare. Den ska motsvara Barnskötare inom barnomsorg och allmän fritidsverksamhet gymnasieutbildning. Den informationen fick vi då utbildningen startade. När jag ser...

   Anna SYV: Hej Cathrine,p g a Undersköterska är ett av många icke-reglerade yrken, då är det inte ett krav att ha gymnasieexamen, utan man kan läsa just de yrkesspecifika komvux-kurserna mot yrket eller t o m få... Läs hela svaret
  • Julia 21 år

   Studieuppehåll?

   Hej, jag skulle egentligen åkt iväg för att jobba som au pair i 1-2 år nu till sommaren men pga corona lär det nog inte gå. Därför funderar jag på att börja plugga på universitet istället till hösten men jag undrar hur möjligheterna ser ut ifall jag skulle vilja åka iväg som au pair kanske nästa...

   Anna SYV: Hej Julia,om du påbörjar dina studier på ett program på en svensk högskola eller universitet men behöver ta uppehåll i dina studier kan du ansöka om uppehåll med Platsgaranti, se information... Läs hela svaret
  • Sara 23 år

   Kan jag ta bort ämnen i gymnasieexamen?

   Hej. Jag har räknat mina antagningspoäng och det har kommit upp till omkring 3.100 gymmasie poäng. Jag har gymnasieexamen från frisör utbildning som jag har fått 2.600 plus några extra ämne som jag pluggar nu i komvux(grundläggande behörighet och lite extra) och jag kommer upp till många...

   Anna SYV: Hej Sara,det du kan göra är följande:- gör högskoleprovet- se om du vill söka till folkhögskolans allmänna kurser (där du på ett år kan få ut omdöme... Läs hela svaret
  • Sirina 18 år

   Går estet men vill bli läkare?

   Hej! Jag går nu första året estetprogram men jag vill bli läkare efter gymnasiet. I min skola kan jag lägga till alla kurser som jag behöver (biologi2, matte4, kemi2, fysik2) . Jag tänkte att jag kan fokusera på dessa ämnen som jag behöver...

   Julia SYV: Hej Sirina,om du får mycket högt resultat på högskoleprovet, kan du med lågt meritvärde komma in, i HP-urvalet. Men i Betygsurvalet (BI) konkurrerar du med ditt meritvärde och där... Läs hela svaret
  • Anonym 23 år

   att bli yrkeslärare?

   Hej! Jag har kollat lite runt och undrar hur det fungerar med att bli yrkeslärare? som jag har förstått så räcker det med en lärarutbildning och några års erfarenheter, sedan söka till jobbet?

   Julia SYV: Hej!För att bli behörig yrkeslärare behöver du få ut en Yrkeslärarexamen, på 90 högskolepoäng som motsvarar tre terminers heltidsstudier på högskolenivå men ofta ges... Läs hela svaret
  • Anonym 23 år

   Förskollärare till lågstadielärare?

   Hej! Jag har lite funderingar kring lågstadielärare. Just nu pluggar jag till förskollärare och älskar det men jag har sätt att det finns kurser som gör att man blir behörig lärare till tex grundlärare mm. Min fråga är då, går det att blir lågstadielärare ifall jag är förskollärare? Finns det...

   Julia SYV: Hejsan, jag förstår hur du tänker, men kan tyvärr inte ge ett annat svar än att du måste prata med studievägledare på din institution. Du kan också ta och... Läs hela svaret
  • Patil 21 år

   BMA / Biomedicin ?

   Hej! Biologin har alltid blivit mitt favorit ämne i skolan. Jag läser på komvux och är klar med biologi 1 och 2 . Kemin är lite krångligare för mig men just nu läser jag kemi 1. För att inte tappa bort tid vill jag bestämma vilket program...

   Anna SYV: Hejsan,Läs om högskoleprovet på https://www.fragasyv.se/info/hogskoleprovet och där finns också länkar till webbplatserna där det finns ännu mer information om HP.Hur man man höja sitt... Läs hela svaret
  • Ida 21 år

   Hälsopromotion - kandidat kostvetenskap eller dietist?

   Hej! Jag har till hösten sökt programmet hälsopromotion, kandidat kostvetenskap på göteborgs universitet. Känns som en otroligt bra utbildning för mig, där man får verktyg för att hjälpa människor allmänt till en bättre hälsa men samtidigt med stort fokus på kost som jag är väldigt...

   Anna SYV: Hej Ida!Dietist är, i Sverige, en skyddad yrkestitel. Det innebär att man måste ha en dietistlegitimation för att få utöva det yrket. Endast personer som har tagit examen... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga