Luigi 22 år
  Hej!

  Jag läser för tillfället Modermsål 1 (Arabiska) istället för Spanska 4. Vad är det som säger att jag inte får läsa Arabiskan som ett modernt språk för att kunna få 0,5meritpoäng? Jag snackade med min hemspråkslärare om det och hon sa att det går att göra det och att man till och med kan läsa modersmål 1 parallellt med Arabiskan som modernt språk och då få 0,5 meritpoäng. Min syv är sjukskriven den här veckan, därför ställer jag mig frågan till er!

  Om ni nu säger att skolan måste kunna ge mig den möjligheten att läsa Arabiskan som modernt språk men om min syv säger nej till det - finns det något jag kan hänvisa till? Någon skollag/liknande? För min hemspråkslärare säger att det funkar, så förstår inte varför skolan skulle säga nej. Är det en fråga om extra pengar (att det kostar extra om man ska läsa modernt språk Arabiska istället för modersmål 1 Arabiska? Varför skulle skolan ens säga nej till det?

  Tack på förhand

  PS. Allt säger att jag ska kunna läsa Arabiska som modernt språk, det enda som skulle kunna tala emot det är själva skolan - att rektorn/liknande säger nej. Är det ens rektorn som bestämmer? Kanske bäst och ta ett snack med honom.

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Luigi!
  Från 1 juli i år (2015) är det enbart BEHÖRIGA i "rätt ämne" lärare, som får sätta betyg. Innan dess kunde obehöriga lärare sätta betyg.

  Frågan är om den läraren i arabiska som ni har på skolan är behörig i just Moderna språk (arabiska). Det klassas som ett annat ämne (jämfört med Modersmål (arabiska) med egen kursplan och andra betygskriterier.

  Att en behörig lärare saknas i "rätt ämne" - är en tungt vägande orsak att kunna säga Nej. För att i fall man låter eleverna läsa kurser där obehöriga lärare undervisar och sedan är det dags att sätta betyg och det inte finns en behörig lärare, då kan inte betygen sättas... och vad gör man då?

  Att trolla fram behöriga lärare kan inte rektor göra. Skolorna försöker samarbeta för att erbjuda elever de bästa möjligheter men det är inte alltid det går att tillmötesgå alla önskemål.

  Om SYV är sjukskriven, kan du prata med rektor på ditt program.
  Vi får hoppas att det löser sig på ett bra sätt för din del!

  Bästa hälsningar, lycka till och jag kommer att hålla tummarna för dig!
  ANNA
  • Luigi Det är inte en lärare i min skola utan vi i min skola som går på den kursen läser den i en annan skola 20min ifrån den skolan jag går på. Men den läraren har jobbat som lärare i just Arabiskan (både som modersmål och moderna språk) i ca 30 år så utifrån det behöver jag nog inte oroa mig över läraren och han har själv sagt att han är behörig då han suttit betyg åt andra i moderna språk osv. Så varför ska min skola säga "nej"? Varför skulle de göra så? Vad kan de backa upp deras "nej" med? Kostar det mer pengar?
  • Luigi Jag går på kunskapsgymnasiet - en friskola. Påverkar det beslutet/liknande på något sätt? på grund av att den ägs privat..?
  • Anna Jag råder dig fråga på din skola och utifrån det du berättar så borde det inte vara några problem. I fall du får ett Nej, fråga varför. Sedan kan du i så fall återkomma till oss - så ska vi försöka hjälpa dig. Lycka till! ANNA
  • Luigi Hej! Jag mejlade SYV idag. Hon sa att skolan eller språkcentrum inte erbjuder Arabiska som moderna språk. Skolan köper undervisningen i Modersmål från språkcentrum och så erbjuder de inte Arabiska som moderna språk. Det var det min SYV sa, jag mejlade henne och fick svar. Vad gör jag nu? För min lärare i Arabiska sa att det går och att vi skulle kolla med skolan. Ska jag kanske mejla språkcentrum för säkerhetsskull och kolla om det funkar med de? Eller hur gör jag?
  • Luigi Ringde språkcentrum, de erbjuder tydligen inte Arabiska som moderna språk. Kan jag komma vidare härifrån eller är det stopp nu?
  • Mikael Jag kommer att skriva svar på din kommentar nu.
  Läs alla kommentarer
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Luigi!
  Jag läste igenom din fråga, ett svar som du redan fick och sedan dina kommentarer och jag tänker så här: skulle jag befinna mig i din situation, så skulle jag göra så här
  1. prata med den läraren i arabiska som sa till dig att det går bra att läsa arabiska som Moderna språk, visa alla de svar du fick och be om råd och hjälp
  2. prata med rektor på ditt program (på din gymnasieskola)
  3. se dig för andra gymnasieskolor dit du kan byta, som erbjuder Modersmål (arabiska) - och har de en ledig plats på skolan, kan du byta skola i så fall.

  Hälsningar
  Mikael SYV
  • Luigi hej! ang. punkt 1 och 2 - Okej, ska göra det, jag hör av mig så snabbt som möjligt. (Jag har modermsål idag och så snackar jag med rektorn imorgon!) Ang. punkt 3: Du menar de som erbjuder moderna språk i arabiska? För jag läser redan modersmål 1 arabiska. Det jag vill göra är att (i och med att jag går sam) så måste jag läsa 2 moderna språk, ett har jag läst spanska steg 3 och ett annat är ju då tanken att läsa arabiska steg 4/5/liknande för att då få meritpoäng. Och då läser jag modersmål 1 och modersmål 2 som individuella val. Det är planen.
  • Mikael Det är en bra plan du har men den är beroende av att din skola fixar så att du kan läsa Moderna språk (arabiska). Om din skola inte fixar det, då måste du läsa ett annat modernt språk. Om du vill få max i Merit för moderna språk är det i så fall Spanska 4 du måste läsa. Jag menar att det är ju möjligt att byta skola till samma program/inriktning - till en skola som erbjuder arabiska som moderna språk (om du hittar en sådan skola och om det finns ledig plats där).
  • Luigi Hm, ja, annars läser jag matte3b och får full pott iom att jag ska söka till juristprogrammet. För då får jag full meritpoäng (ma2b+3b+eng7+sp3=2,5mp)?
  • Luigi Men får kolla hur jag gör (om jag ska byta skola) och så hör jag av mig till er här igen. Tack så länge
  • Mikael Max i merit är 2,5 - det har du rätt i. Du uppnår full merit även utan Moderna språk 4. Det har du rätt i!
  • Luigi Hej! Jag snackade med min hemspråkslärare och frågade lite och han sa att språkcentrum inte erbjuder moderna språk i arabiska. Han sa dock att (i och med att han är behörig lärare) så sa han att jag ska snacka med rektorn eller SYV och fråga om det är okej för de alltså för skolan att jag gör det. Alltså om jag förstod rätt av min hemspråkslärare så kommer jag bara göra nationella prov/en prövning/liknande och sen då få betyg. Det enda är att det kommer kosta pengar och jag går på en privatskola så är det kört för mig eller ska jag fråga rektorn?
  • Luigi Jag har nu i alla fall mejlat min rektorn, har ju inget att förlora på det. Jag skrev såhär: "Hej! Jag går i ÅK 2 och läser sam-sam. I poängplanen står det att man måste läsa två stycken moderna språk. Jag läste Spanska steg 3 förra året och fick ett B. Under sommarlovet bestämde jag mig för att inte läsa Spanska steg 4 utan läsa Modersmål 1 (Arabiska). Just nu läser jag också det. Jag kom precis från lektionen och fick höra av läraren att det även går att läsa moderna språk i Arabiska. Nu är det så att språkcentrum inte erbjuder det men han sa att det går att läsa det om jag får ett godkännande av rektorn, av dig. Läraren är behörig och har alltså sedan tidigare haft prövningar (eller vad man nu ska säga) åt andra elever och det har funkat kanon. Nu undrar jag samma sak. Kan jag också få göra det? Anledningen till att jag vill göra det är att jag vill få meritpoäng." MIN YTTERLIGARE FRÅGA TILL ER, SYV, ÄR: Om rektorn nu säger "Nej" - vilken förklaring har rektorn? Att det är för dyrt?
  • Anna Vi håller tummarna för att rektorn säger Ja! Om hen svarar Nej, fråga varför. Vi hoppas hen svarar Ja!
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • My 23 år

   Kan jag byta universitet vid valet av mitt andra ämne?

   Hej! Jag läser för nuvarande ämneslärarprogrammet 7-9 med geografi som ingångsämne. Jag vill gärna läsa historia som andra ämne men finns tyvärr inte att välja vid universitetet jag läser på. Är det möjligt att byta lärosäte vid ämne 2?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • saga 28 år

   Studera kriminologi under våren?

   Kan jag studera kriminologi med inriktning psykologi eller tvärt om, nu under våren 2021? Hittar endast enstaka kurser Att välja till vårterminen och jag vill gå hela 3års utbildningen med en kandidat examen.

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sophia 27 år

   Ang svenska 3 som behörigt ämne?

   Hej! Jag har ett slutbetyg från 2012 och har inte svenska 3, jag undrar om jag måste läsa Svenska 3 för att ha behörighet till att söka in på högskolan.. ingår svenska 3 i grundläggande behörighet?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Lisa 20 år

   F Idrott och hälsa 1!?

   Hej! Jag går mitt sista år på gymnasiet. I juni kommer jag inte att få gymnasiexamen eftersom jag har F i engleksa 5,6 och idrott och hälsa 1. För att få examen tänker jag läsa upp engleksa kurser 5,6 på komvux efter gymnasiet. Räknas idrott då bort om jag läser upp dessa betyg på komvux? Eller...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Malin 22 år

   Söka nytt program?

   Hej! Jag läser just nu första terminen på ämneslärarprogrammet, men skulle vilja söka till socionomprogrammet vt 2021 eftersom jag hellre skulle vilja läsa det. Hur går jag tillväga om jag skulle komma in på socionomprogrammet? Ska...

   Anna SYV: Hej Malin, du för söka andra utbildningar och om du kommer in på en ny utbildning, kan du då bestämma dig om vad du vill göra. Jag råder dig söka till socionomprogrammet som ditt... Läs hela svaret
  • Ella 19 år

   Bastermin inkluderande matte 3c i vår?

   Hej! Jag har funderat på att bli arkitekt men eftersom jag har 20,48 i meritpoäng har jag bara en chans att komma in på Umeås arkitektlinje. Där behöver man dock matte 3c vilket jag inte har läst. Jag vill inte läsa det på konvux då jag...

   Julia SYV: Hej Ella,se listan på studera.nu/jamfor-utbildning/?q=&f=9%5Bf*7%5BV21 - det är basterminer med start VT-21. Innehåll i varje bastermin måste du se själv; det kan vara olika. Kan vara... Läs hela svaret
  • Lea 14 år

   Vilken skola ska jag välja?

   Hej! Jag är en tjej som är intresserad av teater och vill jobba med texter för teater i framtiden. Jag vet att det finns humanistiska inriktning språk och estetiska inriktning teater. Båda passar mig för jag är intresserad både av teater och...

   Julia SYV: Hejsan!Fundera på att i första hand söka till inriktning Teater på estetiska programmet och i andra hand till inriktning Språk på HU.Inriktning Teater erbjuds i Sverige på cirka 50 gymnasieskolor. Se listan på gymnasieguiden.se/gymnasium?ES-teater
  • Ella 19 år

   Behörighet matte 3c utan påverkan på betyge?

   Hej! Jag har funderat på att bli arkitekt men eftersom jag har 20,48 i meritpoäng har jag bara en chans att komma in på Umeås arkitektlinje. Där behöver man dock matte 3c vilket jag inte har läst. Jag vill inte läsa det på konvux då jag är rädd att det kan sänka mitt meritvärde. Finns det...

   Anna SYV: Var god läs tråden på https://www.fragasyv.se/fragor/bastermin-inkluderande-matte-3c-i-var
  • X 18 år

   Kan man byta ut betyget i Idrott 1 mot ett annat betyg?

   Hej! Jag undrar om det är möjligt att byta ut betyget i idrott mot något annat. Går mitt tredje ring och har inte ett bra betyg i idrott (E), kan jag läsa en utökad kurs och sätta ett A för att sedan ersätta den med idrotts betyget? Tack på...

   Julia SYV: Hej X!I gymnasieexamen från gymnasiet (dokumentet heter Examensbevis) är betyget i kursen Idrott-och-hälsa 1 obligatoriskt att ha. Och den kursen pga den är obligatorisk kan inte ha... Läs hela svaret
  • Moamel 19 år

   Vad finns det för utbildningar som kräver minst matte kunskap ?

   Hej Jag studerar inom ekonomi och undrar vad som finns för utbdilningar både för de som vill läsa vidare efter gymnasie och för de som vill börja jobba istället efter gymnasiet ,och jag siktar för utbdilningar som kräver minst matte kunskap...

   Julia SYV: Hejsan,det finns uppskattningsvis cirka 8.ooo yrken - så det finns mycket att kika och välja mellan inom utbildningsväsendet.Läser du på ekonomiprogrammet på... Läs hela svaret
  • Melinda 19 år

   kan man byta från biomedecinprogrammet till läkarprogrammet?

   hej jag har funderat på biomedicin programmet men funderar på om man kan byta till läkarprogrammet, och måste man då läsa om hela läkarlinjen eller kan man komplettera några år från biomedicin kandidaten? och hur ansöker man?...

   Julia SYV: Hej Melinda,jag tror inte ngn sådan möjlighet finns som du frågar om. Men fråga gärna studievägledare som jobbar på läkarprogrammen. Jag tror tyvärr... Läs hela svaret
  • Estelle 16 år

   Kan jag byta till estet musik utan att kunna musik?

   Hej, Jag började i gymnasiet för några veckor sedan. I en annan stad, och allting känns helt okej men jag vill på något sätt få ut mycket mer av gymnasietiden då jag känner att jag inte får det här. Alla mina andra vänner...

   Anna SYV: Hej, lära sig spela instrument eller sjunga eller komponera musik kan man även på andra sätt än genom att gå ES/musik på gymnasiet. T.ex kan man gå på... Läs hela svaret
  • Mira 19 år

   Höja mitt meritpoäng?

   Hej, jag har precis gått ut gymnasiet ur vård & omsorg och fått ett examenbevis då jag inte fått F i något ämne. Jag har ganska bra meritpoäng men vill höja det för större chanser att komma in på den utbildningen jag vill,...

   Anna SYV: Hej,om du inte har (i ditt examensbevis från gymnasiet) godkända betyg i eng 7, moderna språk 3 och 4 eller i "högre kurser inom matematik", då har du idag inga merit-/extrapoäng. Vilka som... Läs hela svaret
  • Lily 21 år

   Läsa franska steg 3?

   Hej! Det är så att jag hade valt att läsa spanska som moderna språk på grundskolan, från årskus 6-9. Då skolan jag gick på hade inte franska. Så jag fick välja mellan tyska eller spanska. Men jag ville så gärna...

   Anna SYV: Hej Lily!du kan söka läsa franska på komvux (i den kommunen där du är folkbokförd). Men studier i franska kan även finnas på andra ställen - t.ex inom... Läs hela svaret
  • Victoria 20 år

   Prövningar på komvux?

   Hej! Jag hade pluggat inför högskoleprovet, men nu i och med att det blivit inställt två gånger i rad har jag börjat att kolla upp info om prövningar. Jag skulle vilja komma in på juristprogrammet, jag har 18,39 i poäng från gymnasiet. Min...

   Anna SYV: Hejsan,du skriver inte ngt om Meritpoängen/extrapoängen. du har kanske redan godkända betyg i eng 7 och mod.språk 3,4. Meritp. för matte: eftersom juristprogrammet inte kräver matte för... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga