Anthony
  Hej!

  Jag läste Biomedicin, inriktning fysisk träning på Halmstad högskola mellan 2013-2016. Jag är nu intresserad av att läsa vidare till idrottslärare och för att ha behörighet till att läsa KPU behöver jag ha 90hp i idrott. Min undran är, finns det några poäng ur min tidigare utbildning jag kan tillgodoräkna mig för att kunna ha möjlighet att få behörighet? Om inte, vad behöver jag i så fall göra för att så småningom kunna få behörighet?

  Tacksam för all hjälp jag kan få.

  Mvh
  Anthony
  • Peter : Det krävs akademiska studier inom idrott/idrottsvetenskap, minst 90 hp. I vilken stad vill du /kan du/ studera till idrottslärare?

  4 Svar

  SYV-besökare SYV

  Hej Anthony, det är tyvärr tveksamt att några kurser från Biomed.programmet kan bli tillgodoräknade som "idrottskurser".

  Du bör visa upp dina betyg för en studievägledare som just jobbar med KPU - mot idrottslärare. Det är i första hand GiH i Stockholm som har en Kompletterande pedagogisk utbildning som kan sökas till hösten 2017. https://www.antagning.se/se/search?period=HT_2017&freeText=GIH-38800&semesterPart=0

  Som sagt, tveksamt om några kurser kan bli tillgodoräknade av din tidigare utbildning. Kan du flytta till Stockholm? För att KPU på GiH är tyvärr bundet till skola, ej på distans. Med den svåra bostadssituationen och är extrasvår i Sthm måste man tyvärr tänka även på det. :(

  Högskolan i Dalarna /Falun/ erbjuder KPU på distans och du kan söka dit, men som sagt - är det tveksamt att du är behörig. Ta gärna kontakt med Högskolan i Dalarna direkt och be att de tittar på dina tidigare betyg.

   

  Det finns två vägar till ämneslärarexamen i idrott och hälsa.
  I första hand utbildas ämneslärare i idrott och hälsa inom Ämneslärarprogrammet. Vid Högskolan Dalarna erbjuds Idrott och hälsa som ingång i Ämneslärarprogrammet inriktning gymnasieskolan. Ämnesstudierna i idrott och hälsa är campusförlagd och startar på hösten.
   
  Inom KPU; Kompletterande pedagogisk utbildning, 90 hp kan man utbilda sig till ämneslärare inom idrott och hälsa. För att antas till programmet ska man ha minst 90 högskolepoäng i ämnet för inriktning 7-9 hp och 120 hp för inriktning gymnasieskolan.

  Tyvärr erbjuder inte Högskolan Dalarna fristående kurser i idrott och hälsa som kvalificerar för KPU. För att ha goda chanser att antas till utbildningen bör den sökande emellertid ha behörighet i ytterligare ett undervisningsämne. Det rekommenderas att studerande som väljer den studievägen (via KPU) läser kurser i Idrott och hälsa I (1-30 hp), 30 hp, Idrott och hälsa II (31-60 hp), 30 hp och Idrott och hälsa III (61-90 hp), 30 hp eller motsvarande. 
   
  Dessutom kan man läsa Grundlärarprogrammet, åk 4-6 och välja idrott och hälsa som profil. Det innebär att man läser en termin, 30 högskolepoäng i ämnet. Med en sådan examen kan läraren bygga på med ytterligare studier i idrott och hälsa för utökad behörighet i åk 7-9 eller i gymnasieskolan.
   
  Hälsningar

  Ännu ett svar - från Karlstads Universitet:

  Hej, För att kunna ansöka till vår Kompletterande pedagogiska utbildning med ämnet idrott krävs 90 hp idrott samt minst 45 hp i ett annat ämne att kombinera idrotten med. Det krävs också att man har skrivit ett självständigt arbete på minst 15 hp. För antagning till gymnasiet krävs 120 hp i ena ämnet och 90 hp i det andra (och vid två ämnen mot gy även självständigt arbete om sammanlagt 30 hp). Se mer information nedan. Titta framför allt närmare på de dokument som finns under rubriken Mer information på hemsidan för programmet för mer detaljerad information om förkunskapskrav, möjliga ämneskombinationer samt urvalskriterier.
  https://www.kau.se/utbildning/program-och-kurser/program/LAKPU
   
  Hoppas att det kan vara svar även på din fråga, i annat fall är du förstås välkommen att höra av dig igen.
   
  Med vänlig hälsning
  _______________
  Studievägledare, Karlstads universitet 
  Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU)

  Anna SYV på FrågaSYV

  Hej,

  enligt våra uppgifter finns det KPU för blivande idrottslärare på följande lärosäten:

  Karlstads Universitet - om KPU på Karlstads Universitet se info på www.kau.se/utbildning och på www.kau.se/lararutbildningen/vanliga-fragor-om-kpu

  Malmö Universitet - om KPU på Malmö Universitet var god läs på http://edu.mah.se

  Göteborgs Universitet - om KPU på Göteborgs Universitet - på http://lararutbildning.gu.se/utbildning/kpu

  och så finns det KPU för att bli lärare i idrott på GIH, Gymnastik- & Idrottshögskolan i Stockholm. på GIH är det endast bundet, ej nätbaserat, se info på www.gih.se/Utbildning/Vara-utbildningar

   

  Ludmila SYV på FrågaSYV

  Hej, jag fick ett nytt svar från Göteborgs Universitet, var god läs det nedan;

  Göteborgs universitet erbjuder KPU med Idrott och hälsa, men vår KPU startar först på vårterminen och Idrott och hälsa ligger i dagsläget i urvalsgrupp 2. Mer info om vilka ämnen vi erbjuder och krav per ämne hittar du på http://lararutbildning.gu.se/utbildning/kpu/ordinarie-studiegang/amnen.
   
  Hoppas att detta kan vara till hjälp! Hör gärna av dig, om du har fler funderingar!
   
  Med vänliga hälsningar
  studievägledare

  GÖTEBORGS UNIVERSITET
  Utbildningsvetenskapliga fakultetskansliet

  • : Tack! Läser att de gör enskilda bedömningar. Ska kolla med dem vad de menar med det.
  • Daniel : Ja, va bra! gör det. kolla med dem och Lycka till!
  Daniel SYV

  Hejsan,
  Jag fick tips från en kollega om att Örebro Universitet är "stora på idrott", ;) - att de utbildar lärare i Idrott i en ganska stor utsträckning. Så hör gärna med Örebro Universitet också.
  Problemet med att utbilda lärare i idrott ligger bland annat i att det är svårt att få fram VFU (Verksamhets-förlagd utbildning; på ren svenska "praktik") platserna. Och det stoppar möjligheter för att utbilda sig till lärare i idrott.

  Vi på Fråga SYV önskar dig lycka till!

  Daniel syv

  P.S: du känner säkert till att det går att få jobb som obehörig lärare. Med viss arbetslivserfarenhet som lärare kan man senare komma med i ngt.projekt för verksamma lärare där de får hjälp till att bli behöriga. Så, det kan också vara en framkomlig väg.

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga