Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 31853 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'behörighet till gymnasiala program' (4 st.)
-
IMA före ett nationellt högskoleförberedande program?
Har hört att IMA kan vara steget före ett högskoleförberedande program då det kan vara svårt att komma in på IMV för ett högskoleförberedande program pga att platserna fylls med behöriga elever. Så om det t ex endast fattas ett...
Hej Lovisa,om det "endast saknas SO-ämne" då är eleven behörig till yrkesprogrammen, eleven är alltså inte obehörig till alla nationella gymnasieprogram. Och i... Läs hela svaret -
Stylist linje kan jag gå med F i matte?
Hej jag är en tjej på 14 år som planerat att gå på stylistlinjen när jag börjat på gymnasiet. Problemet är att jag har f i matematik men hyfsat bra i alla andra ämnena. Kan jag fortfarande komma in? Eller måste jag jobba upp...
Hej Alice,utan godkänt betyg i bland annat matematik i slutbetyget från grundskolan är eleven Obehörig till alla nationella svenska gymnasieprogram. Eleven kan i så fall gå på ett... Läs hela svaret -
Hur mycket meritpoäng behöver man för att komma in i Hvitfeldtska?
Naturprogrammet i Hvitfeldtska, är det jag menar.
Hej Josef, för det första, så måste man bli BEHÖRIG, alltså ha godkända betyg i de rätta ämnena i sitt Slutbetyg från grundskolan.... Läs hela svaret -
Hur många ämnen ska man ha godkänt i?
För att kunna komma in på VO?
För behörighet till VO behöver man godkända betyg i svenska, engelska och matematik från vårterminen i åk9 på grundskolan plus godkända betyg i fem andra valfria ämnen. Mvh Milla SYV
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga