1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Valentina!

    Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.

    Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.

    Egenskaper
    Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.

    Utbildning
    Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.

    Att tänka på
    Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsme­delsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.  
    Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
    En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.

    Frågor och svar taggade med 'programkurser' (2 st.)

    • Tova

      Hur ansöker jag till en kurs inom ett program, INTE fristående?

      Jag behöver ansöka till kursen jag ska ta nu på vårterminen inom mitt program via antagning.se, men när jag gör det (efter att först ha loggat in via min studentportal) och jag har lagt till den kursen, står det sedan när jag går vidare med min anmälan att jag har sökt till kursen "som...

      Milla : : Hej Tova,kontakta antagning.se - tel.nr 0771-550 720 och tel.tid på vardagar kl.9-16 eller fråga studievägledare på den institutionen där ditt program ges. Vi på... Läs hela svaret
    • Emma

      Behöver man läsa samma kurs flera gånger?

      Hej, jag funderar på att gå individuella kurser till våren, men planerar att vid senare tillfälle att läsa ett helt program. Om programmet innehåller någon kurs jag redan läst, behöver jag då läsa kursen igen?

      Julia: : Hej Emma,jag gissar på att din fråga gäller kurser och program på Högskolenivå, stämmer det?Om du kommer på ett program, som innehåller kurser som du redan har... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga