anonymmmmm444

  Hej! Jag har precis tagit studenten och gick ut sambeteende med 13.02 i jämförelsetal. Men vad blir mitt meritvärde och poäng om jag läst eng 7, spanska 3 & 4, samt matte 1b & 2b? Blir min slutgiltiga merit 14.02?

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej,
  om du söker till svenska högskole-universitetsutbildningar, så accepterar de flesta av dem Meritpoängen (extrapoängen); se gymnasieguiden.se/meritpoäng
  Godkänt betyg i engelska 7 ger + 1.0 meritpoäng; i moderna språk 4 ännu + 1.0.
  Vad gäller moderna språk 3, så finns et ett litet antal utbildningar (t.ex om man vill bli Språklärare) som kräver mod.språk 3 för särskild behörighet och i så fall ger inte den kursen meritpoäng, men annars så ger den ännu + 0.5. Så, till de flesta svenska högskole-universitetsutbildningar får du + 2.5 meritpoäng. 
  Meritpoängen plussas till ditt jämförelsetal. Så, om du har jämförelsetal på 13.02 och plussar på 2.5 får du ditt meritvärde som blir 15.52.
  Skulle du söka till en utbildning till t.ex Språklärare eller en annan utbildning där moderna språk krävs, så är det möjligt att du i så fall ändå får max antal meritpoäng (2,5) eftersom du även har godkänt betyg i matematik 2. Om utbildning inte kräver - för särskild behörighet - matte, ger matematik 2 (godkänt betyg i matte 2a, 2b eller 2c) ännu + 0.5 meritpoäng. Men totalt är max antal meritpoäng 2.5, så ingen kan få fler.

  Studie- och yrkesvägledare

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga