Edwin 23 år
  Hej

  Jag undrar vad för utbildning man bör gå på för att kunna jobba som detta.
  - Banktjänsteman
  - Jobba i arbetsförmedlingen, folksam, a-kassa osv..
  - Fastighetsförvaltare/fastighetsmäklare

  1 Svar

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hej Edwin,
  för att jobba som Fastigetsmäklare, behöver man vara godkänd av Fastighetsmäklarförbundet och det är ganska strikt reglerat - läs bl a här http://www.framtid.se/profession/fastighetsmaklare/; utbildning finns på Högskolenivå /kortaste vägen är Fastighetsmäklarprogrammet, som är på 2 år heltid/.
  Fastighetsförvaltare http://www.framtid.se/profession/fastighetsforvaltare/ är en Yrkeshögskoleutbildning, se här http://www.yhguiden.se/utbildning/xenter-botkyrka/fastighetsforvaltare3 (samma längd på utbildningen, 2 år).

  Banktjänsteman: http://www.framtid.se/profession/banktjanstemanfinanstjansteman/ - minst gymnasieutbildningen /helts Ekonomiprogrammet/ men allt vanligare blir det att det är eftergymnasial utbildning som krävs. Exempel på utbildningar: http://www.yhguiden.se/utbildning/tuc-yrkeshogskola/bank-och-forsakringsradgivare
  http://www.yhguiden.se/utbildning/affarshogskolan/affarsinriktad-redovisningsekonom3
  http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/bank-och-forsakringstjansteman

  På Arbetsförmedlingen finns det olika typer av jobb: t.ex. Arbetsvägledare - för det krävs det utbildning som heter Studie- & yrkesvägledare & är ett treårigt program på Lärarhögskolan; Arbetsförmedlare - för det kan olika utbildningar passa t.ex. "någon form av eftergymnasial utbildning" kombinerad med arbetslivserfarenhet.
  A-kassorna anställer handläggare där gymnasiekompetens räcker, men om det finns sökande med mer utbildning och/eller relevant tidigare erfarenhet, förlorar man i konkurrensen om jobbet om man inte har ngt. mer än enbart gymnasiekompetens.
  Försäkringsbolag kan också anställa folk med gymnasiekompetens, men de också föredrar sökande som har någon form av eftergymnasial utbildning och/eller relevant tidigare arbetslivserfarenhet (t.ex. att man redan har i några år arbetat på ett annan försäkringsbolag) - frågan är då: hur får man arbetslivserfarenhet om man inte kan få jobb utan att man redan har arbetslivserfarenhet? Svar på det kan vara: praktik och/eller mer utbildning och söka jobb aktivt hela tiden.

  Jag hoppas du fick nu en uppfattning om hur det ligger till: att av de yrken som du nämnde, är det enbart Fastighetsmäklare, som MÅSTE ha just en viss speciell utbildning, se presentation av utbildningen här: http://www.ltu.se/edu/program/FHFMG/FHFMG-Fastighetsmaklare-1.76705?termin=H15
  och att det är - för alla de andra av dig nämnda yrkena - ganska fritt för arbetsgivare att bestämma vem som passar att anställa.

  Bästa hälsningar
  Liselotte SYV

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga