Bhanu 44 år
  Jag är en pöjke över 25 år och studerar jag på undersjuksköterska på vuxenutbildning, men det gäller inte för att få uppehållstillstånd beror på att jag har redan blivit vuxen över 25, enligt gymnasium lagen, men min fråga är kan jag få uppehållstillstånd om jag får antagningsbesked för heltid studera på yrkeshögskolan för 2 år, det är särskilt om jag är asylsökande samtidigt, och har fått besluten redan, och kan inte stanna vidare. Kan jag ansöka om det härifrån för att skynda processen, och vara säker om jag behöver lämna lägenhet eller inte, och lämna alla saker onödigt, om jag behöver komma igen.

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Bhanu,
  tyvärr kan inte vi på Fråga SYV svara på din fråga. Frågor om uppehållstillstånd är det Migrationsverket som behandlar och fattar beslut om.

  Vi på Fråga SYV kan visa dig vilka yrkeshögskoleutbildningar som fortfarande tar emot ansökningar - där du kan göra "sen ansöken" eller där "restplatserna" finns >> men sedan Om du blir ANTAGEN till yrkeshögskola och i så fall hur det blir med frågan om Uppehållstillstånd - har vi ingen aning om... det är en fråga till Migrations-jurist, inte till en studie- och yrkesvägledare.

  Beklagar men vi kan inte svara på din fråga.

  Det rådet jag kan ge dig att du söker alla de utbildningar som är sökbara och som du vill komma in på och att du kontaktar Migrationsverket med frågor om uppehållstillstånd.
  Vänligen
  Lycka till!
  ANNA

  SYV-besökare Syv SYV

  Hej,
  Det framgår inte av lag eller förordning om yrkeshögskolan att det är ett krav att den som antas till en utbildning har ett gällande uppehållstillstånd.

  Däremot framgår det av 2 kap. 5 § utlänningslagen (UtlL) att den som vistas i Sverige mer än tre månader ska ha uppehållstillstånd. Om personen inte har uppehållstillstånd och det finns ett utvisningsbeslut ska den i normalfallet återvända till sitt hemland. Myndighet för YrkesHögskola eller en enskild anordnare av yrkeshögskoleutbildning kan inte fatta beslut i frågor som gäller studerandes utvisningsbeslut eller uppehållstillstånd. Eftersom frågan gäller en annan lagstiftning än den som styr yrkeshögskolan kan endast Migrationsverket svara på den frågan.
   
  Med vänliga hälsningar
  Studie- och yrkesvägledare
   

  • Bhanu

   Hej,

   Jag har läst annan regel, som gäller för andra studier, eftersom även om jag studerar "Vård och Omsorg" utbildning, och bara en termin kvar, beror på att jag fyller mer än 25 år, jag fyller inte kraven med gymnasium lagen att söka uppehållstillstånd som en student, även om för att hitta jobb efter utbildning är nästan säkert, antingen på heltid eller på deltid direkt. Den regel förhindrar de som är redan kvalificerad i komma in i samhälle och deltar, samtidigt är brist för utbildad personalen så hög, och även om är det så att bland regeringens viktigasta frågor, nya länder och integration kommer in på andra platsen, de två synpunkter har ingen överens mot varandra.

   Jag har hittat annan studie regel som kan ge uppehållstillstånd för dem som studerar fölkhögskola eller utbildning som kan leda till jobb, och eftersom yrkeshögskola ger mer än 90% chans att hitta jobb direkt efter utbildning inom 6 månader, kan det vara tillräckligt med krav för att få uppehållstillstånd, om vi tänka åt enligt den regel. Om man kan lycka att få plats i Svensk utbildning, då är det redan säkert att man har kommit långt fram i integrationen inom samhälle, och är nästan redo att fungera som alla andra medborgare i landet utan något problem.

   https://www.migrationsverket.se/Privatpersoner/Studera-i-Sverige/Andra-studier.html

   Min fråga är, kan man ansöka för uppehållstillstånd utan att lämna landet, det gäller för yrkeshögskola studie innehåller 400 pöang, eller 2 år heltid studera, eftersom kursen ska börja snart 27 Augusti, och om man lämnar ländet då kan det ta ganska lång tid för att få besluten och då kan det att man kan även förlora plats i utbildningen, eftersom yrkeshögskolan har sin egen system som fungerar, och i detta fallet även om man lyckas att få uppehållstillstånd, kan då det bli svårt att hålla kvar platsen, eller organisera igen lägenhet, bostad och allt, sen motiverar själv för studera samtidigt.

  • Anna Din fråga kan vi på Fråga SYV tyvärr!!!! inte svara på. Det är Migrationsverket som ansvarar för att besluta om uppehållstillstånd. ANSÖKA om studier kan du göra. Sedan är det EN ANNAN FRÅGA - om du kan bli antagen. Yrkeshögskoleutbildning som du söker kommer bedöma om du är behörig till utbildningen... och om de tycker att du exempelvis kan lite för lite svenska, kommer de att svara dig att deras bedömning är att du är Obehörig till deras utbildning, och i så fall kan du inte bli Antagen, även om du då hade varit svensk medborgare. Men om ansvariga för yrkeshögskoleutbildning bedömer att du är behörig och de har ledig plats på utbildningen, kommer i så fall Nästa fråga upp: om de kan göra antagning utan att du har "personnummer"...? Troligtvis, kan de inte göra det. Vi har varit i kontakt med Myndigheten för yrkeshögskola som svarade att för att kunna bli antagen till en yrkeshögskoleutbildning måste man ha "någon form av uppehållstillstånd" - och har man inte det, kan man tyvärr inte bli antagen... det är det svar på en allmän fråga som vi ställde till Myh, www.myh.se - som vi fick. Jag förstår att det är en viktigt fråga du ställer. Jag önskar också att vi på Fråga SYV kunde på ngt. sätt hjälpa... men det kan vi tyvärr inte.
  • Bhanu

   Visa mig gärna den vägen

   Jag ska beskriva lite om mig så att det gör det lättare att förstå allt.

   Jag hade tillfälligt uppehållstillstånd tills första juli 2015, började från 2010 augusti, sen när en stor jordbävning i 2015 i mitt land som dödades mer än 8,000 invånare i en dag, och förstördes ganska mycket av landet och kunde inte landet klara sig själv, då många länder kom fram och gav hjälp, bland dem USA som tog nästan 15,000 under "Temporary Protection Status" (https://nordic.businessinsider.com/trump-has-ended-temporary-protection-status-for-4-countries-2018-1?r=US&IR=T), och jag hade redan varit i Sverige för en lång tid och jag trivdes samtidigt den samhällen, då ansökte jag om skydd och började prova ett nytt liv. Eftersom jag hade redan uppehållstillstånd och personnummer, enligt regel kunde jag göra samma som jag gjorde då, tills den nya besluten skulle laga kraft och ändra rättigheter. Det gav mig chans att fortsätta studera på dagen och jobba samtidigt på natten. Jag behövde klara mig självständigt för allt, jag gjorde så mycket som jag kunde och lyckades komma fram mycket, men ändå besluten kom och jag misslyckades i den 3 årig processen. Jag missades inte så mycket men ändå kan jag inte uppnå till kraven genom regel för att få uppehållstillstånd.

   1.    Jag kunde inte lyckades att få uppehållstillstånd i mitt ärende eftersom alla länder har sina egna kategoriseringar om vilka ländsmedborgare får asyl. Jag ska inte diskutera om den så mycket.

   2.    Jag studerar heltid till utbildning ”Vård och Omsorg”, men det behöver under 25 år, beror på att jag även inte få tid till januari för att klara utbildningen.

   3.    Jag har tillsvidare anställning i ett deltid-jobb, och med den tjänar jag pengar varje månad ungefär 11,000 till 13,000 SEK och försörja mig själv, men enligt regel måste man tjäna minst 13,000 SEK a månad bara från ett jobb för att söka jobbtillstånd, och det hjälper inte med bara försörjning pengar, som är ungefär 8,190 SEK varje månad, för att förlänga stanna tiden.

   4.    Jag kan tjäna lätt 15,000 SEK från två jobb, den vanliga jobb och vikarie i vården, men det räknas inte att få tillfälligt uppehållstillstånd eller förlänga tid för att studera.

   5.    Jag har fått platsen nu i yrkeshögskolan beror på att jag jobbade mycket hårt för att uppnå till de behörighetskraven, men kan det fungera att ansöka studietillstånd utan jag lämna landet är min fråga, eftersom det är viktig att jag stanna och vet om det innan att jag kan studera eller inte, så att jag inte behöver lämna lägenhet och kasta bort saker som jag har samlat in i mitt 8 år bosatt i Sverige.

   6.      Jag vill bara veta om jag kan ansöka om studietillstånd när jag redan har fått tid att lämna Sverige, och lite tidigt, även om jag har giltigt LMA kort som gäller tills september. Jag anser att beror på ärendet som jag har lagt som asylsökande fungerar inte menar inte att jag inte kan ha något annat giltigt ärendet som kan ha anledning till att få uppehållstillstånd, och det vill jag prova innan jag ska åka härifrån. Jag tror att om jag redan bor här, kanske jag kan ansöka härifrån, ja…?

  • Bhanu Hej,
  • Anna Hej Bhanu! Som sagt, jag känner att du ställer en viktig fråga men på fel ställe. Du behöver få svar från Migrationsverket.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Shulu 24 år

   Asylsökande har jag rätt o börja på komvux?

   Hej jag heter begjet. Är 19 år gammal och bor i Gbg angered Min fråga er så Har gått på gymnasiet fast har haft lite problemer o har hoppat av och nu går inte i skolan har jag rätt o börja på komvux som asylsökande.?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Frida 21 år

   Komvux kurs finns ej i min kommun?

   Hej, Jag vill gå en kurs via komvux. Webbutveckling 1 men den finns ej i kommunen där jag är bokförd. Jag vill dessutom börja mitt i terminen, dvs. period 2 Vt-19. Kan ju inte hitta information om startdatum osv. utan att välja studieort.

   Anna SYV: Hej Frida, gymnasisala kurser läser man i komux i eller via den kommunen där man är folkbokförd. Komvux i din kommun kan bevilja dig läsa i en annan kommun, men det är rätt sällan som... Läs hela svaret
  • Elsa 16 år

   jag vill gå i Stockholm?

   hej syv jag har nästan så länge jag kommer ihåg viljat gå på gymnasium i Stockholm. Då jag känner att Eskilstuna inte är någon stad där jag känner att jag kan passa in och utrycka mig själv. Jag är väldigt intresserad av media programmet, då många sagt till mig att jag borde gå på grillska i...

   Anna SYV: Hej Elsa, jag förstår att du vill gå på en gymnasieskola i Stockholm och att du idag tror att du kommer att ha någonstans att "sova" i Stockholm. Det kan funka, men det kan också bli problem med... Läs hela svaret
  • William 19 år

   Nationellt/kurs-prov i matematik 5?

   Hej, Jag går 2:an på natur just nu och ska välja bla. programfördjupningsval inför 3:an. Jag är lite inne på just matematik 5 kursen och undrar om det existerar någon form av nationellt prov/kursprov i slutet av kursen ( alltså någon skriftlig-och muntlig del) ?

   Anna SYV: Hej, vad kursen matematik 5 innehåller kan du se på Matteboken.se/lektioner/matte-5 och på vilket sätt examinationen går till, är det upp till läraren att svara. Reglerna kan... Läs hela svaret
  • Tova 23 år

   Socionom eller logoped?

   Hej! Jag har nyligen flyttat till en annan stad och börjat studera socionomprogrammet där, men tycker inte det känns helt rätt. Det är ett väldigt brett yrke men jag är väldigt inställd på att jobba som kurator eller liknande, de andra delarna av yrket tror jag verkligen inte passar mig. Jag...

   Anna SYV: Hej Tova, du förlorar inget på att söka till logopedutbildningen, men samtidigt fortsätta läsa på socionomprogrammet. Om du sedan kommer in på logopedutb., kan du i så fall fatta beslut... Läs hela svaret
  • Sandra 18 år

   Vilken utbildning ska jag välja för en karriär inom genteknik?

   Hej! Jag heter Sandra och går andra året på naturprogrammet just nu. Jag är fortfarande osäker på exakt vad jag vill läsa till efter gymnasiet, men jag har på sistone utvecklat ett intresse för genteknik och genredigering. Jag är särskilt nyfiken på CRISPR-metoden som det forskas mycket...

   Anna SYV: Hej Sandra;jag tycker du kan börja med att välja tema till ditt GA, gymnasiearbete inom genteknik och genredigering, kanske rent av göra GA om CRISPR-metoden. Du kan också... Läs hela svaret
  • Elsa 16 år

   Rytmus estet media ?

   Tja har sökt mitt gymnasium men har typ ändrat spår lite och funderar på att gå estet media på rytmus. Min kille ska gå musik där o deras audition är v11. Men eftersom jag inte sökt rytmus på mina val, hur blir det då för mig hur & när kommer jag få göra min audition. Sen har jag även en fråga...

   Anna SYV: Hej Elsa, >>>Rytmus har gymnasieskolor i flera städer. Eftersom du inte uppger i vilken stad du söker, är det svårt att svara ngt. konkret mer än att till inriktning "medier" brukar man inte göra... Läs hela svaret
  • salma 17 år

   Behöver jag läsa upp fysik?

   Hej! Jag ska börja ib andra året och gå direkt in till DP. Eftersom jag bara kan ta två ämnen per grupp, ska jag välja kemi och biologi. Alltså då erbjuda jag inte fysik. Jag vill studera läkarlinjet, så om jag får topp betyg kommer ej behörigheten på fysik skada mig att inte erbjudas plats.

   Anna SYV: Hej Salma,du skriver om att du vill läsa "läkarlinje"; om du menar i Sverige, alltså Läkarprogrammet på svenska universitet, då krävs det behörighet i fysik motsvarande fysik 2 på... Läs hela svaret
  • SYV-besökare 32 år

   Vilka påbyggnadsutbildningar finns för utbildade undersköterskor?

   Hej, som rubriken lyder är min fråga Vilka påbyggnadsutbildningar finns för utbildade undersköterskor? Tack! S.

   Peter SYV: Hej, det finns många olika alternativ; exempelvis finns det Yrkeshögskoleutbildningar till Specialistundersköterska med olika inriktningar >> och det finns även... Läs hela svaret
  • Lisa 20 år

   Vad är utbildningsplanen för samhällsvetarprogramet?

   Hej! Jag funderar på att gå samhällsvetarprogrammet på Uppsala universitet. Som jag förstår det är det ett ganska fritt program... Vad ingår och hur många kurser får man välja till? Vad kan jag bli och går det att läsa en master på det? Vad för någon master isåfall? Tacksam för svar

   SYV-besökare Syv: Hej Lisa,samhällsvetare är väldigt bred utbildning och kan bero mycket vad du själv gör den till - genom valbara kurser, kurser som du kanske läser vid sidan av programmet,... Läs hela svaret
  • Kalle 20 år

   Över 2800 poäng?

   Hejsan i nu läget har jag över 2800 poäng har pluggat så jag ska få behörighet och merit poäng så som engelska 7 och matte 3 så jag undrade vilka av mina betyg kommer räknas in?

   Anna SYV: Hej Kalle,det finns för lite info i din fråga för att kunna svara.Mycket beror på vilka kurser som ingår eller kommer att ingå i ditt Examensbevis. Om du redan har examensbevis från ett... Läs hela svaret
  • Mary 17 år

   Vad händer om man har hög frånvaro och ska gå on gymnasiet ?

   Hej! Vad händer om jag är sjuk väldigt ofta just nu men har bestämt mig för att gå om gymnasiet för att byta till en annan gymnasieskola med ekonomi. Kommer jag inte in pga den höga frånvaron eller kollar man på mina betyg? Harb275.5 i merit

   Liselotte Johansson: Hej Mary,om du söker via gymnasieantagningen till årskurs 1 på gymnasiet, konkurrerar du med dina "gamla" grundskolebetyg; du skriver att du har 275.5 betygspoäng och det... Läs hela svaret
  • Caroline 22 år

   Vad behövs för att läsa konstnärligt kandidatprogram i design?

   Jag är intresserad av att läsa konstnärligt kandidatprogram i design (180hp) och jag undrar vad jag behöver för betyg för att ha så bra chans som möjligt för att komma in. Vilka ämnen i gymnasiet bör jag ha läst och var ligger genomsnittet på betyg i respektive ämne som behövs för att komma in?...

   Liselotte Johansson: Hej Caroline, eftersom det är en Högskole/Universitetsutbildning du vill komma in på, behöver du ha Grundläggande behörighet till högskolestudier... Läs hela svaret
  • Alex 19 år

   Hur tentar man av moderna språk steg 4?

   Hej, har gått spanska i hela grundskolan och även spanska 3 i ettan på gymnasiet. Nu i trean valde jag spanska 4 som individuellt val men insåg redan efter ett par veckor att det var ganska lätt (har spanska som modersmål). Funderar helt enkelt om och hur man går tillväga för att tenta av kursen...

   Anna SYV: Hej Alex,du har inte rätt att "tenta av" en kurs - "bara för" att du har lätt för kursen; detta gäller alla elever på gymnasiet, att rättighet att göra prövning finns i 2... Läs hela svaret
  • Lina 24 år

   Assisterande psykolog i Sverige?

   Hej! Jag pluggar i England och läser ett kandidatprogram i psykologi. I framtiden vill jag söka till en Doctorate of clinical psychology i England (motsvarande psykologprogrammet i Sverige), men för att komma in på det behöver man erfarenhet av att jobba som "assistant psychologist". Min...

   Anna SYV: Hej Lina,kan det du söker beskrivas i Sverige som PTP-psykolog, tro?Vi har ingen expert på just det område som din fråga handlar om, men vi ska göra vårt bästa för att finna svar att ge dig.

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga