Bhanu 43 år
  Jag är en pöjke över 25 år och studerar jag på undersjuksköterska på vuxenutbildning, men det gäller inte för att få uppehållstillstånd beror på att jag har redan blivit vuxen över 25, enligt gymnasium lagen, men min fråga är kan jag få uppehållstillstånd om jag får antagningsbesked för heltid studera på yrkeshögskolan för 2 år, det är särskilt om jag är asylsökande samtidigt, och har fått besluten redan, och kan inte stanna vidare. Kan jag ansöka om det härifrån för att skynda processen, och vara säker om jag behöver lämna lägenhet eller inte, och lämna alla saker onödigt, om jag behöver komma igen.

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Bhanu,
  tyvärr kan inte vi på Fråga SYV svara på din fråga. Frågor om uppehållstillstånd är det Migrationsverket som behandlar och fattar beslut om.

  Vi på Fråga SYV kan visa dig vilka yrkeshögskoleutbildningar som fortfarande tar emot ansökningar - där du kan göra "sen ansöken" eller där "restplatserna" finns >> men sedan Om du blir ANTAGEN till yrkeshögskola och i så fall hur det blir med frågan om Uppehållstillstånd - har vi ingen aning om... det är en fråga till Migrations-jurist, inte till en studie- och yrkesvägledare.

  Beklagar men vi kan inte svara på din fråga.

  Det rådet jag kan ge dig att du söker alla de utbildningar som är sökbara och som du vill komma in på och att du kontaktar Migrationsverket med frågor om uppehållstillstånd.
  Vänligen
  Lycka till!
  ANNA

  SYV-besökare Syv SYV

  Hej,
  Det framgår inte av lag eller förordning om yrkeshögskolan att det är ett krav att den som antas till en utbildning har ett gällande uppehållstillstånd.

  Däremot framgår det av 2 kap. 5 § utlänningslagen (UtlL) att den som vistas i Sverige mer än tre månader ska ha uppehållstillstånd. Om personen inte har uppehållstillstånd och det finns ett utvisningsbeslut ska den i normalfallet återvända till sitt hemland. Myndighet för YrkesHögskola eller en enskild anordnare av yrkeshögskoleutbildning kan inte fatta beslut i frågor som gäller studerandes utvisningsbeslut eller uppehållstillstånd. Eftersom frågan gäller en annan lagstiftning än den som styr yrkeshögskolan kan endast Migrationsverket svara på den frågan.
   
  Med vänliga hälsningar
  Studie- och yrkesvägledare
   

  • Bhanu

   Hej,

   Jag har läst annan regel, som gäller för andra studier, eftersom även om jag studerar "Vård och Omsorg" utbildning, och bara en termin kvar, beror på att jag fyller mer än 25 år, jag fyller inte kraven med gymnasium lagen att söka uppehållstillstånd som en student, även om för att hitta jobb efter utbildning är nästan säkert, antingen på heltid eller på deltid direkt. Den regel förhindrar de som är redan kvalificerad i komma in i samhälle och deltar, samtidigt är brist för utbildad personalen så hög, och även om är det så att bland regeringens viktigasta frågor, nya länder och integration kommer in på andra platsen, de två synpunkter har ingen överens mot varandra.

   Jag har hittat annan studie regel som kan ge uppehållstillstånd för dem som studerar fölkhögskola eller utbildning som kan leda till jobb, och eftersom yrkeshögskola ger mer än 90% chans att hitta jobb direkt efter utbildning inom 6 månader, kan det vara tillräckligt med krav för att få uppehållstillstånd, om vi tänka åt enligt den regel. Om man kan lycka att få plats i Svensk utbildning, då är det redan säkert att man har kommit långt fram i integrationen inom samhälle, och är nästan redo att fungera som alla andra medborgare i landet utan något problem.

   https://www.migrationsverket.se/Privatpersoner/Studera-i-Sverige/Andra-studier.html

   Min fråga är, kan man ansöka för uppehållstillstånd utan att lämna landet, det gäller för yrkeshögskola studie innehåller 400 pöang, eller 2 år heltid studera, eftersom kursen ska börja snart 27 Augusti, och om man lämnar ländet då kan det ta ganska lång tid för att få besluten och då kan det att man kan även förlora plats i utbildningen, eftersom yrkeshögskolan har sin egen system som fungerar, och i detta fallet även om man lyckas att få uppehållstillstånd, kan då det bli svårt att hålla kvar platsen, eller organisera igen lägenhet, bostad och allt, sen motiverar själv för studera samtidigt.

  • Anna Din fråga kan vi på Fråga SYV tyvärr!!!! inte svara på. Det är Migrationsverket som ansvarar för att besluta om uppehållstillstånd. ANSÖKA om studier kan du göra. Sedan är det EN ANNAN FRÅGA - om du kan bli antagen. Yrkeshögskoleutbildning som du söker kommer bedöma om du är behörig till utbildningen... och om de tycker att du exempelvis kan lite för lite svenska, kommer de att svara dig att deras bedömning är att du är Obehörig till deras utbildning, och i så fall kan du inte bli Antagen, även om du då hade varit svensk medborgare. Men om ansvariga för yrkeshögskoleutbildning bedömer att du är behörig och de har ledig plats på utbildningen, kommer i så fall Nästa fråga upp: om de kan göra antagning utan att du har "personnummer"...? Troligtvis, kan de inte göra det. Vi har varit i kontakt med Myndigheten för yrkeshögskola som svarade att för att kunna bli antagen till en yrkeshögskoleutbildning måste man ha "någon form av uppehållstillstånd" - och har man inte det, kan man tyvärr inte bli antagen... det är det svar på en allmän fråga som vi ställde till Myh, www.myh.se - som vi fick. Jag förstår att det är en viktigt fråga du ställer. Jag önskar också att vi på Fråga SYV kunde på ngt. sätt hjälpa... men det kan vi tyvärr inte.
  • Bhanu

   Visa mig gärna den vägen

   Jag ska beskriva lite om mig så att det gör det lättare att förstå allt.

   Jag hade tillfälligt uppehållstillstånd tills första juli 2015, började från 2010 augusti, sen när en stor jordbävning i 2015 i mitt land som dödades mer än 8,000 invånare i en dag, och förstördes ganska mycket av landet och kunde inte landet klara sig själv, då många länder kom fram och gav hjälp, bland dem USA som tog nästan 15,000 under "Temporary Protection Status" (https://nordic.businessinsider.com/trump-has-ended-temporary-protection-status-for-4-countries-2018-1?r=US&IR=T), och jag hade redan varit i Sverige för en lång tid och jag trivdes samtidigt den samhällen, då ansökte jag om skydd och började prova ett nytt liv. Eftersom jag hade redan uppehållstillstånd och personnummer, enligt regel kunde jag göra samma som jag gjorde då, tills den nya besluten skulle laga kraft och ändra rättigheter. Det gav mig chans att fortsätta studera på dagen och jobba samtidigt på natten. Jag behövde klara mig självständigt för allt, jag gjorde så mycket som jag kunde och lyckades komma fram mycket, men ändå besluten kom och jag misslyckades i den 3 årig processen. Jag missades inte så mycket men ändå kan jag inte uppnå till kraven genom regel för att få uppehållstillstånd.

   1.    Jag kunde inte lyckades att få uppehållstillstånd i mitt ärende eftersom alla länder har sina egna kategoriseringar om vilka ländsmedborgare får asyl. Jag ska inte diskutera om den så mycket.

   2.    Jag studerar heltid till utbildning ”Vård och Omsorg”, men det behöver under 25 år, beror på att jag även inte få tid till januari för att klara utbildningen.

   3.    Jag har tillsvidare anställning i ett deltid-jobb, och med den tjänar jag pengar varje månad ungefär 11,000 till 13,000 SEK och försörja mig själv, men enligt regel måste man tjäna minst 13,000 SEK a månad bara från ett jobb för att söka jobbtillstånd, och det hjälper inte med bara försörjning pengar, som är ungefär 8,190 SEK varje månad, för att förlänga stanna tiden.

   4.    Jag kan tjäna lätt 15,000 SEK från två jobb, den vanliga jobb och vikarie i vården, men det räknas inte att få tillfälligt uppehållstillstånd eller förlänga tid för att studera.

   5.    Jag har fått platsen nu i yrkeshögskolan beror på att jag jobbade mycket hårt för att uppnå till de behörighetskraven, men kan det fungera att ansöka studietillstånd utan jag lämna landet är min fråga, eftersom det är viktig att jag stanna och vet om det innan att jag kan studera eller inte, så att jag inte behöver lämna lägenhet och kasta bort saker som jag har samlat in i mitt 8 år bosatt i Sverige.

   6.      Jag vill bara veta om jag kan ansöka om studietillstånd när jag redan har fått tid att lämna Sverige, och lite tidigt, även om jag har giltigt LMA kort som gäller tills september. Jag anser att beror på ärendet som jag har lagt som asylsökande fungerar inte menar inte att jag inte kan ha något annat giltigt ärendet som kan ha anledning till att få uppehållstillstånd, och det vill jag prova innan jag ska åka härifrån. Jag tror att om jag redan bor här, kanske jag kan ansöka härifrån, ja…?

  • Bhanu Hej,
  • Anna Hej Bhanu! Som sagt, jag känner att du ställer en viktig fråga men på fel ställe. Du behöver få svar från Migrationsverket.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Emma 24 år

   Hur tar jag mig in på fysioterapeututbildningen?

   Jag har läst 1 år på akademisk nivå inom folkhälsovetenskap varav 30 poäng räknas totalt av 60 till merit. 2 år har jag läst på folkhögskola inriktning folkhälsopedagogik. Jag har gått vård och omsorg sen tidigare. Jag saknar matte b och natur b men för övrigt ligger i regel på lite över...

   Peter SYV: Hej Emma,till utbildningar på "grundnivå" på högskolor/universitet (dvs utb som ej Kräver akademiska poäng för behörighet) antas man på sina Gymnasiala meriter... Läs hela svaret
  • Privat 18 år

   Att komma in på läkarlinjen genom komvux?

   Hej! Jag ska försöka sammanfatta så kort jag kan. Jag går tredje året i natur-sam. Har haft mycket frånvaro sen jag började gymnasiet och har prövningar i nästan alla kurser i matte, fysik, biologi och kemi och det är för att jag inte har pluggat någonting eller lyssnat på lektionerna, med...

   Peter SYV: Hej Privat,det låter som att du ej kommer uppnå kraven för examensbevis , jag råder dig göra ditt bästa under resten av läsåret - detta för att få så bra... Läs hela svaret
  • Kuba 15 år

   Samsam ? Eller något annat ?

   Hej! Är en kille som ska välja ett gymnasieprogram hösten 2019. Jag är väldigt fundersam på bad jag igentligen ska välja. Jag gillar verkligen geografi, främst namngeografi men också lite om kultur och hur de mötts osv. Nu är de så att jag inte vet vad jag ska välja. Ska man välja samsam eller...

   Anna SYV: Hej Kuba, det är viktigt att veta i vilken del av landet du söker till gymnasiet - för att kunna ge konkreta tips på utbildningar. Om vi tar som exempel - Västra Götaland (Göteborg) - så kan... Läs hela svaret
  • george 16 år

   Kan man läsa sitt modersmål som moderna språk 4 i åk 1?

   Hej, jag går i ettan på ekonomiprogrammet, det är så att jag vill läsa moderna språk steg 4 redan i ettan så att jag får 1 extra meritpöäng. Jag undrar om jag har rätt till att läsa mitt modersmål som moderna språk 4.

   Peter SYV: Hej George,det är inte förbjudet att läsa sitt modersmål som Moderna språk i alla steg som finns, mellan 1 och 7. Men det är inte en rättighet. Om din skola har... Läs hela svaret
  • Linus 20 år

   Möjligt att kombinera studier med heltidsarbete?

   Hej! Har fått ett jobb jag verkligen vill ha till årsskiftet, 8-17 jobb måndag till fredag. Skulle däremot vilja kombinera det med ekonomistudier på universitetsnivå. Kruxet blir att jag aldrig kan komma ifrån vardagar mellan 8-17, så antar att det blir svårt med tentor vilket gör att allt...

   Julia SYV: Hej Linus, utifrån info i din fråga skulle jag råda dig leta efter Distans UTAN OBLIGATORISKA TRÄFFAR. Nästa fråga är att hinna/orka läsa vid sidan av heltidsarbete.... Läs hela svaret
  • Robin 27 år

   Hur utbildar man sig inom Marknadsföring som vuxen?

   Hej, mitt namn är Robin och jag har lite funderingar som ni kanske kan hjälpa mig med. Jag är 27år, jag vill göra ett karriärbyte och funderar på hur man skall gå till väga för att utbilda sig inom Marknadsföring som vuxen? Är det högskola som gäller? Vuxenutbildning? Kan man läsa en...

   Julia SYV: Hej Robin, om du redan har en gymnasial utbildning "i bagaget" är det Eftergymnasial utbildning som i första hand är aktuell för dig och de finns inom olika skolformer - både... Läs hela svaret
  • Thindra 15 år

   Finns estestiska med inriktning för sång?

   Hej, jag går i nian och står nu inför gymnasie val, har ingen aning vad jag vill plugga med men jah brinner verkligen för sång och älskar det mer än något annat. Min fråga till er är då, finns det inriktning mot sång på estetiska? Är inte så värst duktig på instrument däremot. Tack på förhand!:)

   Julia SYV: Hej Thindra, i vissa städer kan det t.ex finnas bara en gymnasieskola som erbjuder inriktning Musik på ES - ex. i Luleå finns det endast Lulea-gymnasieskola - och om man vill gå på... Läs hela svaret
  • Gustav 15 år

   Är natur/sam lättare än natur/natur?

   Hej, har länge funderat på gymnasiet, och är både intresserad av Samhällsvetenskap/beteende, och Natur-samhällsvetenskap. Jag tycker att både NO och SO ämnena är roliga, men dock så är jag lite orolig över matten på Naturprogrammet, och därför tvekar på det programmet och tänker på att välja...

   Julia SYV: Hej Gustav, på Natur-natur läser man fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matematik 4; det är kurser som på inriktningen Natur-och-samhälle på NA är Frivilliga. Har man svårt... Läs hela svaret
  • Lina 23 år

   Psykolog online?

   Hej! Jag undrar om ni har någon koll på om det går att jobba privat som psykolog via Skype? Jag skulle väldigt gärna vilja ha ett jobb online så att jag kan resa mycket, och eftersom jag pluggar psykologi så funderar jag på om jag skulle kunna erbjuda terapi online. Eller finns det några...

   Julia SYV: Hej Lina, Psykolog är i Sverige ett av de så kallade "reglerade yrken". Kika gärna på framtid.se/yrke/psykolog och man behöver legitimation som man endast kan få efter godkända studier på... Läs hela svaret
  • Liah 24 år

   Vilka skolor har lägst antagningspoäng till sjuksköterskautbildningen?

   Hej, Jag har aldrig sökt universitet tidigare och undrar hur det går till?. Jag förstår inte riktigt det med att jag ska väl 12 utbildningar. Kan jag komma in på alla sen tacka Nej och Ja. Ska söka inför våren 2019. Har läst komvux och några kurser på gymnasiet och vad jag förstår det som är...

   Julia SYV: Hej Liah; man Kan till högskola/universitet söka upp till 12 alternativ men behöver inte söka så många. Man söker endast dit man vill komma in... I... Läs hela svaret
  • Johan 33 år

   Läs på universitet i Frankrike?

   Hej, Jag tänkte fråga, hur göra man för att ansöka till universitet i Frankrike? Tack! Mvh,

   Julia SYV: Hej Johan, det Fråga SYV kan hjälpa dig med - är att ge dig länkar till de sajter som vi bedömer vara pålitliga och som förhoppningsvis innehåller relevant, för din fråga,... Läs hela svaret
  • Belle år

   Hur är det med Uf företag?

   Jag går just nu ettan i gymnasiet och skulle inte säga att jag har några vänner. Detta gör att när vi ska dela in oss själva i grupper blir jag oftast ensam. Så jag är orolig inför när vi ska göra uf företag, delar vi in oss själva då eller blir vi indelade i grupper?

   Anna SYV: Hej Belle,det finns inte centralt-bestämda (generella) regler om hur eleverna delas upp i grupper - vad gäller grupparbete eller UF-företagande.Till åk2 kan situationen ändras - förhoppningsvis - och... Läs hela svaret
  • Samuel 18 år

   Komvux - höja alla betyg?

   Låt oss säga att en person avslutar sin gymnasieutbildning med alla E i slutbetyg. Kan den personen då söka sig till ett komvux och höja (även lägga till några kurser) alla sina betyg till A och få snittbetyget 20 för att sedan kunna ansöka till en högskola?

   Milla SYV: Söka till komvux är inte förbjudet. Men komvux har begränsade resurser. Allt som oftast finns inte möjlighet (pengar) att ordna platser till sökande som vill konkurrenskomplettera. 
  • Ali 24 år

   Vilken bok är det som krävs för utbildningen?

   Hej! jag ska läsa matematik 1b på komvux men vet inte vilken bok jag ska använda.. kan ni vara snäll och säga vilken bok som behövs så jag kan börja träna lite innan kursens start? Mvh Ali

   Daniel Larsson: Hej Ali, innehåll i gymnasiala kurser Matematik 1a, 1b och 1c kan du se på www.matteboken.se/lektioner/matte-1. Du kan lösa uppgifter direkt från hemsidan. Att ha en "gammaldags bok"... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga